Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginProtestantse begraafplaats Gennep

Protestantse begraafplaats , Nijmeegseweg 58, 6591 CH Gennep

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Protestantse begraafplaats
Adres:
Nijmeegseweg 58
 
6591 CH Gennep
Gemeente:
Gennep
Provincie:
Limburg
Coördinaten:
51,709148 5,969047
Oppervlakte (plm.):
800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Lekatompessy (11x), Leasa (3x), Meurs (3x), Foks (3x), Hutuely (2x), Hermsen (2x), Smit (2x), Sibinga (2x), Schaffers (2x), Maskikit (2x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:

Algemene Informatiehistorie

Doordat Gennep onder het neutrale Brandenburg-Pruisen viel, was het een geliefd toevluchtsoord voor protestanten uit de Nederlanden die in opstand waren gekomen tegen de Spaanse koning. In 1571 stichtten de protestanten de “Hollandische Flüchtlingsgemeinde” in Gennep. Een eigen gebouw was er niet en men ging ter kerke in boerderijen, het stadhuis en een nabij gelegen kapel in Ven-Zelderheide. In 1650 besloot de kerkenraad de mogelijkheden te onderzoeken om een eigen kerkgebouw in Gennep te bouwen.

Johan Maurits van Nassau-Siegen stond als regent-stadhouder van Kleef de bouw van de kerk toe. Dominee Engelen reisde meer dan 200 gemeenten af voor een gift voor de bouw in 3 jaar tijd. In 1659 was het zo ver dat aannemer Henderick Robbers kon beginnen. Hij gebruikte een ontwerp in Hollands classicistische stijl uit 1650. Dit ontwerp is waarschijnlijk van de hand van Pieter Post. Op Eerste Pinksterdag 1663 was de kerk gereed en werd de eerste dienst gehouden. De klokkentoren werd pas in 1695 geplaatst en heeft een weerhaan uit 1671.

In 1902 restaureerde men het gebouw. Tijdens de gevechtshandelingen rondom Gennep in 1944-1945 raakte de kerk ernstig beschadigd. Een bom viel naast het orgel en verwoeste een deel van de voorgevel, een zijgevel en het dak. Hoewel de top van de toren werd geschoten, bleef de haan gespaard. Na de Tweede Wereldoorlog moest het gebouw dan ook hersteld worden. Dit bleek niet afdoende te zijn en in 2005 volgde een grondige renovatie.

Kerkende gemeente
De kerk is de enige protestantse kerk in geheel Noord-Limburg ten noorden van Venray. De Protestantse Gemeente Gennep en Omstreken telde in 2007 ongeveer 350 leden; dit is 1.5 % van de totale bevolking in deze streek. De leden wonen in Afferden, Aijen, Bergen, Gennep, Heijen, Middelaar, Milsbeek, Mook, Ottersum, Siebengewald, Well en Wellerlooi. Diverse gemeenteleden hebben een katholieke partner.
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies