Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK Begraafplaats San Salvatorkerk Oeffelt

RK Begraafplaats San Salvatorkerk, Kerkplein 4, 5441 BE Oeffelt

Begraafplaats:
RK Begraafplaats San Salvatorkerk
Adres:
Kerkplein 4
 
5441 BE Oeffelt
Gemeente:
Land van Cuijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,699017 5,937576
Oppervlakte (plm.):
7.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Janssen (23x), Jansen (18x), Haerkens (18x), Graat (13x), Derks (13x), Broeren (12x), Geurts (12x), Weerepas (11x), Gerrits (11x), Jacobs (11x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

In Oeffelt bouwde de beroemde architect P.J.H. Cuypers in 1854 zijn eerste kerk. Deze zou nu vast een rijksmonument zijn geweest, ware het niet dat het gebouw in 1944 werd verwoest.

Maar gelukkig was het ontwerp van de nieuwe kerk ook afkomstig van een architect van naam: Nico van der Laan. Hij ontwierp een kerk die helemaal past in de traditie van de zogeheten Bossche School: een moderne kerk in de traditie van de Romeinse basilica’s. De kerk staat dan ook op de nominatie om tot rijksmonument te worden uitgeroepen.

Tot 1987 was de kerk overigens gewijd aan de Zoete Naam Jezus. De naamsverandering heeft een historische achtergrond: de eerste kerk van Oeffelt, mogelijk uit de tiende eeuw, zou ook een Salvatorkerk zijn geweest.

In 2010 fuseerde de parochie met een groot aantal andere parochies tot de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk, die haar hoofdkerk in Sint Anthonis heeft. Het bisdom besloot in 2013 negen van de veertien kerken in de parochie te sluiten, waaronder ook de San Salvatorkerk in Oeffelt. Protest van de parochianen leidde ertoe, dat de sluitingen in oktober 2013 werden uitgesteld. De deelparochies krijgen enkele jaren de kans om hun financiële situatie te verbeteren.

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. De ziel van de parochie wordt gedragen door deze 'mannen Gods'. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Denk aan deken en pastoor W.C. Quinten, die in de jaren vijftig en zestig de parochie bestierde. Hieronder wandelt hij over de nieuwe brug die Oeffelt beter bereikbaar zou gaan maken. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies