Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Tienhoven aan de Lek

Algemene Begraafplaats, Lekdijk 76, 4245 VN Tienhoven aan de Lek

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Lekdijk 76
 
4245 VN Tienhoven aan de Lek
Gemeente:
Vijfheerenlanden
Provincie:
Utrecht
Co÷rdinaten:
51,96208 4,947635
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
68 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Versluis (5x), Lakerveld (5x), van Straten (4x), Bouwmeester (4x), Wierks (4x), de Gans (4x), den Braven (4x), den Oudsten (3x), van Dieren (3x), van der Grijn (3x)

Algemene Informatie

De begraafplaats te Tienhoven is een kleine begraafplaats waar slechts een veertigtal zerken staan.

Ingang van de begraafplaats.

Ooit lag de kerk van Tienhoven buitendijks, nu is hij door dijkverhogingen bijna in de waterkering opgenomen. De voet van de 12de eeuwse toren gaat schuil in de helling.
Het kerkhof werd vˇˇr 1870 beheerd door het kerkbestuur van de Hervormde Gemeente. Aangezien de Begrafeniswet van 1869 voorschreef, dat elke gemeente een algemene begraafplaats moest hebben, nam de burgerlijke gemeente het beheer in 1870 over.
In 1883 gaf de dijkgraaf tussen de dijkpalen 287 en 289 keermuren te plaatsen en de aanwezige westelijke keermuur weg te breken. Tevens mocht de gemeente het bestaande lijkenhuis afbreken en herbouwen bij de nieuwe zuidelijke muur. Het ijzeren inrijhek werd vervaardigd door IJzergieterij De Prins van Oranje uit Den Haag. Toestemming om de begraafplaats te vergroten volgde het jaar daarop. De begraafplaats lag toen 2,75 meter beneden de dijkkruin.
Aan het einde van de vorige eeuw is het lijkenhuisje opgeknapt door de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven. Het is een eenvoudig bakstenen gebouwtje met een puntgevel en een pannendak. De soberheid in leven en sterven was er de oorzaak van dat er voor de Tweede Wereldoorlog helemaal geen grafstenen werden geplaatst op dit kerkhof. De enige aanduiding was een vierkant stenen paaltje met nummer. Deze grafaanduidingen zijn nog steeds zichtbaar.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies