Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Engelbert

Begraafplaats, Engelberterweg 39, 9723 EJ Engelbert

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Engelberterweg 39
 
9723 EJ Engelbert
Gemeente:
Groningen
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,208737 6,647563
Oppervlakte (plm.):
4.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Oomkes (18x), Nijborg (13x), Hogenberg (12x), Kamphuis (11x), van Dijken (11x), Zonderman (10x), Knollema (10x), Kooi (9x), Bosch (9x), Swart (9x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Kerk in Engelbert

In de 13e-14e eeuw behoorde het kerspel Engelbert tot het Bisdom Utrecht. Dit kerspel vormde de grens tussen het Bisdom Utrecht en het Bisdom van Munster
Van de oudste bouwfase, ca. 1300, resteert een deel van de westgevel, de huidige voorgevel, en hoogstwaarschijnlijk delen van de fundering van de noord – en zuidgevel. In deze fase is gebruik gemaakt van het grootste formaat steen, ca. 30-32 cm., dat in de kerk aangetroffen is.
In ca. 1480 werd het koor toegevoegd aan het gebouw. Dit achterste gedeelte wijkt af naar het noorden waardoor er een zichtbare knik in het gebouw is ontstaan. Aan de buitenzijde is goed te zien dat het koor scheef aan het eerste deel van de kerk gebouwd is.
De kerk is door den eeuwen heen vaak herbouwd, verbouwd en gerestaureerd.
Het kromme schip en de ingedeukte noordmuur geven de ouderdom van de kerk prijs, ondanks de modern ogende pleisterlaag
De kerk is sinds 2000 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Interieur

Veel van het interieur is bij de modernisering in de jaren ’50-’60 verdwenen en verkocht aan andere gemeenten. Zelfs de preekstoel uit de 17e eeuw verhuisde naar Baflo.




Bij de restauratie kwamen wel een sacrament nis en een piscina, een plaats waar de priester zijn handen kon wassen, naar voren. De nis maakte deel uit van het gotisch sacramentshuis dat oorspronkelijk uit de muur stak.
Preekstoel

Sinds 2012 staat hier een “nieuwe” preekstoel, afkomstig uit de kerk van Heveskes. Hij is gebouwd in 1781 en is net zo oud als de bijbel die op de kansel ligt.
Orgel

Het Flentrop orgel, pneumatisch aangestuurd en gerestaureerd in 2013, kan op aanvraag bespeeld worden. de restauratie is ingrijpend geweest maar daarbij zijn ook bijzondere zaken ontdekt: Het Flentrop orgel uit 1938 bevat de oorspronkelijke Bourdon 16’ in 1855 gemaakt door Flaes en Brüntjes, voor het orgel van de Doopsgezinde Kerk in Wormerveer. Met recht kan Engelbert zich er dus op beroemen een verborgen schat in eigen huis te hebben herontdekt.
Grafstenen

In het koor vinden we opmerkelijk grafstenen uit de 18e en 19e eeuw met bijzondere teksten. Oorspronkelijk hebben deze grafstenen een andere plaats gehad in de kerk. Één van de grafstenen is van Harm Jan Hamster, ‘leraar der hervormde Christenen in deze gemeente’. Een andere zerk toont het verhaal van Luitjen Jans van Dijken, ouderling van de gemeente.
Overzicht kerkhof



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies