Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Dalen

Joodse Begraafplaats, Drift, 7751 LB Dalen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Drift
 
7751 LB Dalen
Gemeente:
Coevorden
Provincie:
Drenthe
CoŲrdinaten:
52,68867 6,776049
Oppervlakte (plm.):
700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (1x),

Algemene Informatie

Toen zich in het begin van de achtiende eeuw enkele joodse gezinnen in Dalen gevestigd hadden, kochten zij buiten het dorp een stukje grond voor de aanleg van een eigen begraafplaats.
In verband met de door EzechiŽl uitgesproken profetie (EzechiŽl 37!), dat alle overleden joden eens lijfelijk uit hun zouden worden opgewekt om naar IsraŽl terug te keren, was het zeer belangrijk, dat de graven de eeuwen door onberoerd zouden blijven. Vandaar de verwerving van de begraafplaats in eigendom.
Toen de joodse gemeente van Coevorden in 1768 de beschikking kreeg over een eigen synagoge met begraafplaats, bezochten de Daler Joden hier voortaan de diensten en werden er ook begraven. De Daler begraafplaats raakte hierdoor buiten gebruik, maar bleef in overeenstemming met de joodse regels tot op de dag van vandaag onaangetast aanwezig.
Het aantal joden in Dalen was nooit groot. In 1942 bedroeg het 16 personen, waarvan er dertien werden weggevoerd en vermoord.
Het waren;
Eva Bierman-Nijveen - David Jonas Bierman - Simon Bierman - Izak Jonas Bierman - Frouwke Bierman-Bollegraaf - Jonas Bierman - Hendrina Bierman - Eva Bierman - Izak Bierman - Hartog Zilverberg - Suzanne Zilverberg-ten Brink - Betje Zilverberg - Jacob Zilverberg.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies