Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginZerken rond de NH kerk Bodegraven

Zerken rond de NH kerk, Oude Markt 1, Bodegraven

Begraafplaats:
Zerken rond de NH kerk
Adres:
Oude Markt 1
 
Bodegraven
Gemeente:
Bodegraven-Reeuwijk
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,086165 4,744825
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Brunt (2x), Kapiteijn (2x), Boer (2x), Krol (2x), Turkenburg (2x), Verhoeff (2x), Schoonderbeek (1x), Romijn (1x), Rijkaart (1x), Morilijon Loijsen (1x)

Algemene Informatie

Overzicht Begraafplaats


plattegrond begraafplaats


Nieuws over deze begraafplaats

Verlaten begraafplaats moet een groene hoftuin worden
29-4-2021 - (bron: AD editie Alphen)

Verscholen achter de Dorpskerk in Bodegraven ligt een voormalige begraaf- plaats waar vrijwel niemand komt. Een groep Bodegravers wil daar een hoftuin van maken, met aandacht voor de historie. Over één graf is al een opmerkelijk verhaal boven tafel gekomen.

door: JANET DE VOS
,,Een onontdekt pareltje", noemt Han Koevoets van het burgerinitiatief Hart in Bodegraven de voormalige begraafplaats achter de Dorpskerk. Samen met de Stichting Historische Kring Bodegraven (SHKB) en het Wijkteam Bodegraven Noord wil hij het gebied veranderen in een mooie groene hoftuin. Die moet de naam Sint Gallushof krijgen, vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de Dorpskerk.

,,De voormalige begraafplaats is nu erg verwaarloosd", vertelt Leendert Spijker, bestuurslid van de SHKB. ,,We willen het terugbrengen in goede staat, zodat het een mooie rustplek wordt, een soort retraite. De grafstenen die er nog zijn, moeten worden schoongemaakt, een dode boom gekapt en we hebben het idee voor een soort verhoogde loper met bordjes met informatie over de mensen die hier begraven waren."

Wie er precies begraven zijn achter de Dorpskerk, zoekt Spijker momenteel uit.

Van één graf weet hij inmiddels het achterliggende verhaal. ,,Dat is van Gerrit Beijen. Hij is in 1884 overleden en betaalde toen 1500 gulden - een enorm bedrag destijds - aan de gemeenteraad in ruil voor de toezegging dat zijn graf 'ten eeuwigen dage' zou worden onderhouden. Beijen was een bijzondere man, een mafketel zouden we nu zeggen; in zijn testament had hij allerlei bepalingen over zijn uitvaart opgenomen."

Zo mochten er geen buren komen, alleen tien mannen die behoorden tot de begrafenisdirectie te Gouda. Hun twee koetsen moesten worden voortgetrokken door zwarte paarden, de wagen met de kist door twee bonte paarden.

Gebocheld
Geruchten dat er twaalf gebochelde dragers zouden komen, er in flinke draf werd gereden en de paarden na afloop doodgeschoten moesten worden, zorgden destijds voor een enorme toeloop tijdens de uitvaart.

,,Het was meer een begrafenisklucht dan een plechtigheid", vertelt Spijker. ,,Overigens moest de gemeente meerdere keren gewezen worden op de afspraak om het graf te onderhouden. Straks krijgt het - als het plan doorgaat - een mooi plekje in de hoftuin."

Een landschapsarchitect van Arcadis maakt het plan; de kosten daarvoor worden gesponsord door KNHM foundation.

Zonde
Ook voor het Kerkplein aan de voorkant van de Dorpskerk zijn plannen. ,,Er moet iets veranderen in het centrum. We willen het vergroenen en verfraaien. Het is bovendien zonde hoe het Kerkplein er nu uitziet", vindt Sietse Bonnema, voorzitter van het wijkteam Bodegraven Noord.

Han Koevoets deelt die mening. ,,Ons plan is niet om het plein autovrij te maken. Wij willen geordende parkeerplaatsen waardoor er evenveel auto's kunnen parkeren zoals nu het geval is, maar dan netjes. Als je de auto's meer naar de zijkant verplaatst en de brede straat toevoegt aan de parkeerruimte, kan het plein aan de voorkant autovrij zijn. Daarmee dienen we twee doelen: de inwoners kunnen nog steeds hun auto kwijt en het plein wordt esthetisch veel mooier."

Over deze plannen kunnen bewoners binnenkort meepraten via een digitale bijeenkomst als ze zich aanmelden via www.hartinbodegraven.nl.

Bij voldoende draagvlak gaan de drie met het plan naar de gemeenteraad. ,,Ik hoop dat we dan volgend jaar aan de slag kunnen. Ik denk echt dat Bodegraven over vijf tot tien jaar the place to be kan zijn, voor inwoners en toeristen."

Of de plannen voor de hoftuin uitgevoerd worden, hangt ook af van de raad die daar budget beschikbaar voor moet stellen. ,,We zijn hoopvol dat dat gebeurt", aldus de drie.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact