Kerkhof Felicitas of kloosterkerk, Kapelstraat 2, 9797PJ Thesinge

Begraafplaats:
Kerkhof Felicitas of kloosterkerk
Adres:
Kapelstraat 2
9797PJ Thesinge
Gemeente:
Groningen
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,267795 6,649521
Oppervlakte (plm.):
2.900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
68 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Pesman (10x), Schutter (9x), Maatjes (4x), Dijk (3x), Dolfijn (3x), Oomkens (2x), Elema (2x), van Eerden (2x), van Bruggen (2x), Mulder (2x)
Algemene Informatie
Zie ook: kerkhof Felicitas of kloosterhoeve
De kerk van Thesinge is een eenvoudig maar indrukwekkend overblijfsel van een grote Abdijkerk. De kerk was onderdeel van het Benedictijnenklooster Germania.
De oorspronkelijke kerk stamt uit ongeveer 1250 en is gewijd aan de Heilige Felicitas en haar zeven zonen, de patroonheilige van het klooster.
Van de Abdijkerk, met oorspronkelijke lengte van 42,5 meter en een breedte van 22,5 meter, rest nu nog slechts het koor. De contourlijk van de Kruiskerk is met rode baksteen in het wegdek van de Kapelstraat weergegeven.
Nadat het klooster na de Reformatie zijn functie had verloren, raakten de gebouwen in verval. In 1786 werd de kerk grondig verbouwd. Alleen het koor bleef staan, dit werd verlaagd en openingen werden gedicht. Aan de westzijde werd een klein stukje aangebouwd om ruimte te creëren en daar kwam ook de nieuwe ingang.
De kerk heeft geen toren, maar een dakruiter. De in 1943 weggehaalde klok werd in 1948 vervangen. In 1971 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.
Bron: Stichting Oude Groninger Kerken

Bron: kerkthesinge.nl

In het lijkenhuisje naast de kerk liggen fragmenten van sarcofaagdeksels uit de twaalfde eeuw, gemaakt in het Rijnland, met primitief-romaanse motieven. De onderliggende sarcofagen waren niet aangetroffen bij de opgraving. Conclusie: ze werden eeuwen later hergebruikt als grafdeksels op het kerkhofje van het goeddeels verdwenen veendorp Steerwolde/Stuirwold:
De sarcofaagdeksels zijn in het bezit van het Groninger Museum en liggen hier in bruikleen.

Het eenklaviers kerkorgel is in 1875 gebouwd door de Veendammer orgelbouwer Roelf Meijer.

19e Eeuwse bank voor de kerkvoogden en notabelen met een offerkist ervoor.