Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Thesinge

Begraafplaats, Molenweg, Thesinge

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Molenweg
 
Thesinge
Gemeente:
Groningen
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,271842 6,654859
Oppervlakte (plm.):
4.400 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Zanten (20x), Ridder (19x), Vegter (17x), Kol (17x), Schutter (13x), Dijkema (12x), Bouwsema (12x), Oomkes (11x), Plijter (11x), Holtman (10x)

Algemene Informatie

Begraafplaats Thesinge

De aanleg van deze begraafplaats en de bouw van het lijkenhuisje, buiten het dorp Thesinge, zijn het gevolg van een conflict tussen het bestuur van de Hervormde Kerk Thesinge en dat van de zogenaamde Christen Afgescheiden gemeente.
Deze voorlopers van de latere Gereformeerde kerken in Nederland waren in 1834 onder leiding van de Ulrumse predikant H. de Cock uit de Hervormde Kerk gestapt.
In Thesinge ontstond er onenigheid over het gebruik van het kerkhof tussen de achtergebleven Hervormden en zij die vroeger lid van deze kerk weten geweest.
Op 19 januari 1863 schreven de Kerkvoogden van de Herv. Kerk een brief aan de burgermeester van Ten Boer, waarin ze het volgende meedeelden:

Op 17 januari jl. de Kerkvoorgden van de Chr. Afgescheiden gemeente alhier laten weten dat (omdat zij ons te kennen hebben gegeven dat zij ons voorstel, jaarlijks 15 gulden aan ons te geven voor het begraven van hun doden op ons kerkhof, niet willen aannemen) ons kerkhof alhier, van nu aan voor hare gemeente tot het begraven harer doden zal zijn gesloten.Ingang aan de Molenweg
Lijkenhuisje

Op die nieuw aan te leggen begraafplaats is toen ook dit huisje gebouwd. Opvallen is het mooie roosvenster met de gele omlijsting. Het deurkozijn is al eens verhoogd, aangezien de oorspronkelijke rollaag ontbreekt.
Heel aardig in dit verband, is nog een andere brief uit het archief van de gemeente Ten Boer van 7 februari 1927.
Na ruim 50 jaar worden de Hervormden en Gereformeerden van Thesinge weer op één begraafplaats ter aarde besteld, maar nog wel elk aan zijn kant op het terrein, zoals nog steeds te zien is
Hierin maakt het bestuur van de Ned. Herv. gemeente te Thesinge melding van de aanleg van een nieuwe begraafplaats gesitueerd meteen naast de in 1873 aangelegde begraafplaats van de Gereformeerde kerk. Er wordt zelfs afgesproken dat de gracht tussen beide percelen zal worden gedempt.

Ogenschijnlijk wordt het thans één begraafplaats. op deze wijze is het ook overbodig nog een nieuw lijkenhuisje te bouwen.

Overzicht begraafplaats


Overzicht begraafplaatsbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies