Algemene Begraafplaats, Lage Rampertseweg, Oosterland

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Lage Rampertseweg
Oosterland
Gemeente:
Schouwen-Duiveland
Provincie:
Zeeland
Coördinaten:
51,6455 4,03606
Oppervlakte (plm.):
15.600 m²
Status:
In Bewerking (deel van de
graven ingevoerd)
Aantal graven:
876 (Inmiddels zijn 15 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
1.251 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
van der Have (63x), Stouten (61x), de Bruine (43x), Bolle (38x), van der Maas (32x), Verhoek (27x), van Dijke (26x), Dorst (26x), van der Werf (25x), Goudzwaard (24x)
Algemene Informatie
Let op: de foto's van de zerken mogen voor oa genealogisch gebruik overgenomen worden, maar dan wel ten alle tijden met de bronvermelding van deze site. De overzichtsfotos zoals bijv. op deze pagina mogen nooit zonder toestemming overgenomen worden. Alle foto's vallen onder het auteursrecht!De Algemene Begraafplaats van Oosterland ligt op ruwweg 200 meter afstand van de Nederlandse Hervormde Kerk. Voorheen werden de mensen rondom deze kerk begraven. Hier is slechts nog een enkele grafsteen aanwezig. De grond rondom de kerk is in 20ste eeuw nog diverse malen opnieuw bestraat, waardoor de weg veel dichter bij de kerk is komen te liggen dan dat deze er in eerste instantie lag. Tijdens de aanleg van de weg is men wel eens op lichamen gestuit.

Op het voorste gedeelte van de begraafplaats zijn veel stenen verdwenen, doordat zij zijn weggespoeld door de Watersnoodramp van 1953. Hoewel deze drie velden (B,C,D) en een gedeelte van een vierde veld (A) helemaal 'vol' waren is er slechts her en der nog een steen te vinden. Deze stammen voornamelijk uit de periode 1900-1940. Hoewel er vast en zeker mensen zijn begraven voor 1900, zijn hier geen grafstenen meer van te vinden. Vrijwel alle houten kruizen en stenen zijn met de Ramp verdwenen.
Langs het hoofdpad staat vlakbij de ingang een bord met daarop een plattegrond. Hierop staan enkele vaknummers vermeld. Er worden sowieso grafnummers vermeld per 'vak'. Bij natellen en fotograferen blijkt dat, en dat geldt voor de oudere gedeelten (A, C, E, F), de nummering die de gemeente op deze plattegrond hanteert niet altijd overeenkomt met de nummering op de graven zelf noch dat het aantal getelde graven overeenkomt met de werkelijke hoeveelheid graven. Indien mogelijk staan beide nummers op deze site vermeld. De eerste letter duidt de (zelfgekozen) vaknummering (A t/m Z) aan, dan volgt de nummering van het grafmonument. In 2017 heeft de gemeente zelf vier vaknummers (A,B,C,D) toegevoegd aan deze begraafplaats, bij een aantal zelfgekozen vaknummers is deze nieuwe aanduiding al toegevoegd. Voor de overige vaknummers zal deze gemeenteaanduiding gaandeweg worden toegevoegd.
Let op: Op de plattegrond is abusivelijk de streep tussen vak M en N niet goed gezet. Dit zal later nog een gecorrigeerd worden.
Geschiedenis van Oosterland
Oosterland is (zeker voor de ontsluiting van het eiland) een vrij kleine gemeenschap geweest, waarbij velen ook nog eens familie van elkaar waren. Het dorp en dus de begraafplaats herbergt dan ook een aantal veel voorkomende familienamen, zoals Bolle, van der Have en Capelle. Heden den dagen is het dorp grotendeels nog steeds een 'ons kent ons'.
Toen de begraafplaats halverwege de 19de eeuw werd aangelegd bestond de begraafplaats alleen uit de vakken A, B, C en D. Na de eerste uitbreiding zijn er struiken aangelegd achter de vakken C en D. Het hoofdpad is wel verlengd, maar spreidt zich uit naar K, L, M, O, P, Q. De laatste uitbreiding betreft X tot en met Z zijn en vanaf circa 1990 in gebruik.
Ruimingen
Ook Oosterland ontkwam op een gegeven moment niet aan ruimingen. In 2008-2009 is er een aankondiging geweest van het ruimen van graven. In eerste instantie ging het om meerdere velden. Pas in 2011 is er daadwerkelijk geruimd en dit is tot op dit moment beperkt gebleven tot 1 groot veld (G en H). In dit vak staat een herinneringsboom met een steen met daarop een tekst 'Aan hen die we niet zullen vergeten'. Verder is vak B heringericht voor nieuwe begravingen. In dit vak stonden sowieso al geen stenen meer.
Inmiddels wordt er regelmatig een aankondiging tot ruimen gedaan. (dit betrof vooral tot 2017 vooral huurgraven, maar inmiddels zijn deze aankondigingen ook te vinden op koopgraven (Vak K, P, R). Let op: ruimen is alleen bovengronds. De steen wordt dus verwijderd. Het graf zelf blijft onaangeroerd tot er een nieuwe begraving plaats vindt.
Algemene foto's


Rechts: Sfeerfoto. Rechts vak D

Informatie per vak

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: Kinderengraven KI nummer 1 t/m 20. Algemene graven van 488 tot 526. Bij de gemeente 'vak'loos.

Nog niet gefotografeerd.
Gemeentelijke telling: 1120 tot en met 1190. Onderdeel van Vak B geworden.

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 1a (rechtsbovenin) tot en met 42 (linksonderin). Bij de gemeente inmiddels omgedoopt tot Vak A. Deze letter is nog niet in geïntegreerd op de site. Telling op de site kan iets afwijken met plattegrond.
Vak D: Rechts van het hoofdpad, groot veld, her en der zijn nog een paar stenen over, graven van circa 1900-1930. Voor dit vak is een eigen nummering gebruikt. Na 2011 zijn op dit veld een drietal grafstenen herplaatst vanuit Vak G en H.
Gefotografeerd en online.

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 0001 tot en met 0079. Onderdeel van Vak C geworden.

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 0080 tot en met 0140. Onderdeel van Vak C geworden

Huurgraven, Nog niet gefotografeerd. Enkele foto's zijn extern aangeleverd en staan online.
Klik hier voor een foto van voor de ruiming.

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 199 (rechtsonderin) tot en met 363 (linksonderin) en 305 (rechtsbovenin) tot en met 430 (linksonderin)
Site telling: Alle zerken in deze twee vakken dragen de letter I, de telling voor de slachtoffers van de ramp hebben zoveel mogelijk de telling meegekregen van de kaart. De graven daarnaast zijn van links naar rechts, rechts naar links, enz. tot de laatste rij gefotografeerd.

Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 151 (rechtsbovenin) tot en met 266 (linksonderin)



Gefotografeerd en online.
Gemeentelijke telling: 922 (rechtsonderin) tot en met 977 (linksonderin midden)


Vak P: Is kleinschalig opgezet en bevat graven uit de periode 1980-2000. Gefotografeerd en online. (foto's extern aangeleverd)
Vak Q: Bevat algemene huurgraven uit de periode 1985-1999. Gefotografeerd en online (enkele grafmonumenten zijn in 2017/2018 geruimd.(foto's extern aangeleverd)


Koopgraven genummerd van 714 tot en met 753. Stammend uit 1990 en 1991 met diverse bijzettingen.
Gefotografeerd en online.
Voor de gemeentelijke telling valt dit inmiddels onder vak C.


Sinds circa 1990-2000 heeft Oosterland een urnentuin.
Gefotografeerd en online

Gefotografeerd en online
Vak W:

Nog niet gefotografeerd.


Gefotografeerd en online
Daarnaast nog een aantal overige foto's, welke los zijn toegestuurd. Deze zullen tzt in het juiste vak worden geplaatst, voorlopig terug te vinden in de Gravenlijst onder "Overig". Indien het vak wel bekend is staat deze letter ervoor.
Mocht u foto's hebben van oude graven (Vak G en/of H ofwel ouder)dan zijn deze zeker welkom! Stuur een e-mailtje.
Uw vrijwilliger van Oosterland (Zld.)
Laatste aanpassing: april 2018