Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Vluchtheuvelkerk Zetten

Begraafplaats Vluchtheuvelkerk, Bakkerstraat (naast nr. 17), 6671 AA Zetten

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Vluchtheuvelkerk
Adres:
Bakkerstraat (naast nr. 17)
 
6671 AA Zetten
Gemeente:
Overbetuwe
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,931228 5,713855
Oppervlakte (plm.):
6.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Dort (4x), Teunissen van Manen (4x), Jansen (3x), Houpst (3x), Bikker (2x), Speijers (2x), Pierson (2x), Grillijn (2x), v.d. Vooren (2x), Visser (2x)

Algemene Informatie

Deze bijzondere (Stichtings)kerk is gesitueerd aan de noordzijde van de dorpskern van Zetten en ligt op een kunstmatige aangebrachte (terpachtige) verhoging ruim boven het omliggende niveau.

Er is een uitgebreide geschiedbeschrijving op internet te vinden van deze (als rijksmonument gekwalificeerde) kerk die begint in 1870 toen ds. Heldring zijn initiatief gerealiseerd zag tot de daadwerkelijke bouw van de kerk die ook nog een zogenaamde waterzolder bevat.
Op deze vluchtheuvel konden de bewoners, zelfs met vee, tijdens de veelvuldig voorkomende overstromingen in de Betuwe toevlucht zoeken, want hoge rivierdijken waren immers ver van Zetten verwijderd.

Medio 2010 zal de huidige restauratie naar verwachting zijn voltooid en wellicht kan, als daartoe de middelen voldoende toereikend zijn, ook aansluitend het interieur nog worden opgeknapt.
Dat alles is een hoopvolle ontwikkeling om deze bijzondere kerk te kunnen behouden voor volgende generaties als waardevol monument vol herinneringen.

Voor een verdere beschrijving wordt o.a. verwezen naar:

http://www.vluchtheuvelkerk.wordpress.com/historie

De aan de noord- en oostzijde aanwezige grafzerken vermelden illustere namen van o.a. ds. Heldring en zijn echtgenote maar ook die van ds. Pierson.

De graven zijn oorspronkelijk wel genummerd geweest en de sporadisch nog aanwezige nummers doen vermoeden dat er veel meer graven zijn dan het beperkt aantal zerken dat er nu nog van over is gebleven.

De beschreven situatie dateert van april 2010.

Opmerking:
De foto's van de kerk tonen de in volle gang zijnde restauratie en zullen t.z.t. nog worden vervangen nadat de bouwmaterialen zijn verwijderd.


Hiernaast het laantje naar de Vluchtheuvelkerk vanaf de Bakkerstraat naast nr. 17


De tekst op dit bord bij de toegang bevat de aansprekende historie

Beeld van de noordgevel van de kerk met op de voorgrond nog juist enkele van de zeer waardevolle zerken

Op deze foto is de hoogteligging van de terp duidelijk zichtbaar. De zerken liggen wat verspreid op het terrein, maar merendeels aan de noordzijde van de kerk

De oost- en noordgevel van de kerk

De achter-en zijgevel na de restauratie

Vluchtheuvelkerk als herboren

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies