Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Barendrecht

Algemene Begraafplaats, Scheldestraat 3a, 2991 AJ Barendrecht

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Scheldestraat 3a
 
2991 AJ Barendrecht
Gemeente:
Barendrecht
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,8594 4,53829
Oppervlakte (plm.):
31.400 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
2.785 (Inmiddels zijn 635 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
den Otter (69x), Visser (67x), de Jong (43x), Groenenboom (41x), van der Jagt (40x), van der Linden (38x), Leenheer (36x), Kooiman (34x), van den Berg (34x), Barendregt (31x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
0180-532266

Algemene Informatie


De grond voor het eerste gedeelte van de Algemene Begraafplaats in Barendrecht, 71 aren land, is op 1 juni 1870 door de gemeente gekocht voor de prijs van fl. 2840,= van de heer Dirk Melszn. Leenheer volgens de akte van transport voor notaris Leonardus Appolonius De Raadt, alhier, gepasseerd, in tegenwoordigheid van burgemeester Hendrik Swank en de wethouders Arij van der Jagt en Arij Dekker, als B.& W. vertegenwoordigende de gemeente Oost en West Barendrecht. De grond was gelegen in polder "Het Binnenland." Zoals werd vermeld "kon de gemeente met het ontbloten der schoof het land in bezit nemen." De begraafplaats is op 1 juni 1871 geopend. In 1921, 1923, 1960 en 1989 is er opnieuw grond aangekocht voor uitbreiding. De eenvoudige aula is gebouwd rond 1937. Op het oude historische gedeelte liggen: 1. Het ovaal, dit bevat de oudste graven vanaf 1872. Hier liggen o.a.begraven: een dijkgraaf, notarissen, predikanten, een rijksveearts, artsen, burgemeesters, een voorzitter van de veiling, een hoofd ener lagere school, een voorzitter van het waterschap, een gemeentesecretaris en een hoofd van de lagere tuinbouwschool. 2. Om het ovaal liggen graven daterend tot medio 1953 en 3. De voormalige aula. Deze drie vallen onder de Monumentenverordening van de gemeente Barendrecht vanwege de sociaal-cultuurhistorische betekenis, de datering van de graven, de gaafheid, de personen die er begraven zijn en de bijzondere grafstenen.
De entree van de begraafplaats was oorspronkelijk aan de 1e Barendrechtseweg, en sinds ca. 1960 aan de Scheldestraat.

De begraafplaats heeft een Rooms-Katholiek gedeelte, urnengraven, een urnenmuur, een strooiveld, een Commonwealth War Grave en Nederlandse oorlogsgraven, op 4 mei wordt hier herdacht.

De voormalige aula is in 2017 gerestaureerd en daarna in gebruik genomen als kantoor en personeelsruimte.

Naast de huidige ingang staat een ruim uitvaartcentrum met koelruimte, welke in 2014 van binnen en van buiten geheel gerenoveerd is en voldoet aan de eisen die we vandaag de dag van een uitvaartcentrum verwachten.
De begraafplaats is prachtig begroeid en prima onderhouden.
De begraafplaats zelf is in 2017 gerenoveerd, waardoor er weer plaats is voor de uitgifte en reserveringen van nieuwe graven.
Vakindeling van het oude historische gedeelte is als volgt:


---------1ste Barendrechtse Weg--------------
--Oud-6-------------------------------Oud-7--
Oude Aula------------------------------------
------------Oud-2-(Ovaal)-Oud-3----Oud-8-----
--Oud-5------------Oud-1---------------------
----Oud-4-----------------------------Oud-9--
------------Sloot met brug.------------------

In de zerkenlijst wordt eerst het vaknummer vermeld, daarna het volgnummer.
In 2010 is de begraafplaats geinventariseerd en wordt periodiek bijgewerkt.begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact