Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK begraafplaats Vlaardingerdijk Schiedam

RK begraafplaats Vlaardingerdijk, Vlaardingerdijk 50, Schiedam

Begraafplaats:
RK begraafplaats Vlaardingerdijk
Adres:
Vlaardingerdijk 50
 
Schiedam
Gemeente:
Schiedam
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,916 4,38903
Oppervlakte (plm.):
16.900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Nolet (4x), Melchers (3x), Engering (3x), Willebrand (3x), Beukers (3x), Hoenderkamp (3x), Kramers (3x), Hoenderop (3x), Lansbergen (2x), van Adrichem (2x)

Algemene Informatie

RK.BEGRAAFPLAATS VLAARDINGERDIJK


RK.BEGRAAFPLAATS VLAARDINGERDIJK


Geschiedenis begraafplaats
In 1849 verkreeg de Schiedamse brander Wilhelmus Adrianus van der Burg (1797-1883) de buitenplaats Bokkenburg voor â 2.750,-. De verkoper, Jacobus van Waterschoot van der Gracht, deed de buitenplaats van de hand vanwege zijn hoge leeftijd. De plaats met een grote tuin waarin siergewas, fruitbomen en groenten, lag niet ver van de Vlaardingsche poort van Schiedam. Van der Burg was tevens kerkmeester en had Bokkenburg niet voor zichzelf gekocht, maar voor de katholieke parochie. Het kerkbestuur gaf aan G. Thyssen en Zn. uit Rotterdam opdracht om een plan te maken voor een begraafplaats. Architect Willebrordus Thyssen ontwierp op een rechthoekig perceel een gravenplan en twee gebouwen. Het ene, ter linkerzijde van de begraafplaats zou als doodgraverswoning fungeren en de andere als barenloods of receptiekamer. Voor â 7.150 ,- werd het werk uitbesteed aan de aannemer P.W. van Dijk. Thyssen ontving â 425,- voor zijn werk.
De begraafplaats kreeg twee toegangen, gelegen over een dam. Als toegang werden ijzeren hekken tussen hardstenen zuilen aangebracht. Een ijzeren kruis met beeld kon dankzij een schenking geplaatst worden.

Op 11 maart 1851 werd de begraafplaats ingewijd door pater Raken O.P. van Rotterdam. Nog op dezelfde dag vond ook de eerste begrafenis plaats. Het gravenplan van Thyssen was helder en de ruimte was precies berekend. Er was in totaal plaats voor 3940 graven, onderverdeeld in:

- priestergraven 32 plaatsen
- zusters 56 plaatsen
- gemetselde keldergraven 200 plaatsen
- ingegraven, met zerk 376 plaatsen
- graven 1e klasse 440 plaatsen
- graven 2e klasse 472 plaatsen
- graven 3e klasse 492 plaatsen
- armengraven 222 plaatsen
- kindergraven 1500 plaatsen
- verloren hoek (ongedoopten) 150 plaatsen

Dat betekende dat hier enkele duizenden lijken begraven konden worden, want per plaats was het mogelijk meerdere lijken te begraven. De kosten van de verschillende graven liepen fors uiteen: een gemetseld keldergraf kostte tenminste â 300,-, terwijl een zandgraf voor twee lijken op â 50,- kwam.
In 1872 constateerde men dat de begraafplaats te klein was geworden. Na enkele jaren touwtrekken over het te betalen bedrag werd uiteindelijk een stuk grond van 4.132 m2 aangekocht.
De fraaie ijzeren toegangshekken, die meestal op slot zijn, werden in 1882 geplaatst naar een ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry (1841 - 1891).begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies