Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginProtestantse begraafplaats Budel Budel

Protestantse begraafplaats Budel, Kloosterdreef, Budel

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Protestantse begraafplaats Budel
Adres:
Kloosterdreef
 
Budel
Gemeente:
Cranendonck
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,276032 5,576391
Status:
Nog niets ingevoerd, vrijwilliger gezocht
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie

Ingang begraafplaats

In Budel ontstond na de vrede van Münster in 1648 een van de grootste gereformeerde gemeenten op het Meierijse platteland. Smits: ,,Er is heel voortvarend te werk gegaan, want datzelfde jaar had het dorp al zijn eerste predikant.” De aantrekkingskracht op protestanten was vooral te danken aan de komst van douanepersoneel. Ambtenaren in staatsdienst moesten van protestantse huize zijn, omdat deze geloofsgroep het toen voor het zeggen had. Ook de geďsoleerde ligging, aan de grens met de katholieke Zuidelijke Nederlanden, speelde een rol. Onder meer de protestanten uit Weert waren voor het uitoefenen van hun geloof op Budel aangewezen. Via de Geuzendijk - die hieraan zijn naam dankt - gingen ze naar het dorp in Republiek der Verenigde Nederlanden.

Gewijde grond
Toen er in het begin van de negentiende eeuw vrijheid van godsdienst kwam, werd de roep om een aparte protestantse begraafplaats steeds groter. Daarvoor kregen katholieken én protestanten hun laatste rustplaats op de huidige rooms-katholieke begraafplaats.

Maar omdat katholieken, in tegenstelling tot protestanten, volgens traditie worden begraven in gewijde grond kwam er een apart protestants kerkhof op een perceeltje van de katholieke kerk. Smits: ,,Het terrein is nog steeds eigendom van de rooms-katholieke parochie, die het destijds ‘om niet’ aan de protestantse gemeenschap heeft gegeven.”

Uit oude documenten blijkt dat het kerkhof al in de jaren twintig van de negentiende eeuw bestond. Het uitpluizen van de historie is een lastige klus. Er zijn nog maar weinig mensen die hierover kunnen vertellen. Ook de informatie uit archieven is beperkt. Veel vragen blijven daardoor onbeantwoord.

De laatste begrafenis op het kerkhofje was in de vorige eeuw. De diensten in het protestantse kerkje zijn inmiddels gestopt.
De Heemkundekring knapt de oude begraafplaats op

(Bron: 08/12/2022 HAC Weekblad)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies