Online Begraafplaatsen 3.0
BeginBegraafplaats Vredehof Ridderkerk

Begraafplaats Vredehof, Lagendijk 112, 2981 ER Ridderkerk

Begraafplaats:
Begraafplaats Vredehof
Adres:
Lagendijk 112
 
2981 ER Ridderkerk
Gemeente:
Ridderkerk
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,868323 4,589129
Oppervlakte (plm.):
46.900 m²
Status:
In bewerking
Aantal graven:
7.864 (Inmiddels zijn 1.257 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (181x), van der Linden (111x), Lodder (104x), van den Berg (96x), de Ruiter (94x), Visser (93x), Lagendijk (83x), van Driel (79x), Plaisier (75x), Huizer (74x)

Algemene Informatie


Algemene begraafplaats "Vredehof" in Ridderkerk

Begraafplaats "Vredehof" is gesitueerd aan de Lagendijk / hoek inmiddels afgesloten Hogeweg en werd aangelegd begin jaren vijftig van de vorige eeuw, ter vervanging van de thans aan de rand van het dorpscentrum gelegen begraafplaats "Rusthof".
De eerste teraardebestellingen vonden plaats in augustus 1954. De begraafplaats telt ongeveer vijfentwintig vakken.
Vak 3 herbergt een aantal familiegraven/graftombes. Vak 4 en 25 zijn gereserveerd voor begrafenissen volgens de Rooms-Katholieke ritus
en in de Vakken 8 en 10 zijn graven van Islamitische gelovigen.

Zowel het oude gedeelte als het nieuwe van "Vredehof" beschikt over een urnentuin en een urnenmuur, resp. in vak 18 en 20. In beide gedeelten bevindt zich ook een strooiveld.

"Vredehof" is aanzienlijk uitgebreid in westelijke richting.Overzicht van een gedeelte van "Vredehof".

Rechts is het rouwcentrum van begraafplaats "Vredehof" te zien.

In dit rouwcentrum bevinden zich een ruimte om elkaar te ontmoeten en te condoleren, een ruimte waar opgebaard en afscheid genomen kan worden
en een ruimte om met familie, vrienden en genodigden een dienst of samenkomst te houden. Vanuit het rouwcentrum wordt ten grave gedragen.

Kindermonument

"Een cirkel van bloemen" gelegen achter zerk Vak 01 C-0001.
ontwerp: Marianne van den Heuvel.

Nieuws over deze begraafplaats

grafsteen op mysterieuze wijze verdwenen
 - 13-1-2020
Corine Stolk uit Ridderkerk schrok zich te pletter toen ze vorige week het graf van haar ouders ging bezoeken. De grafsteen van haar in 2012 overleden moeder bleek verdwenen.

Vorige week woensdag was de vrouw op begraafplaats Vredenhof in Ridderkerk vanwege een rouwdienst. Toen ze in de pauze het graf van haar broer en ouders wilde bezoeken zag ze dat de urn van haar vader en de steen op het graf van haar moeder waren verwijderd. Corine, die zelf ernstig ziek is, zegt voor tien jaar grafrechten betaald te hebben. Ze is zeer verbaasd, boos en geschrokken.

DNA-test
Het lichaam van haar moeder ligt er volgens Corine nog wel. ”Maar op de begraafplaats kreeg ik van een beheerder te horen dat de as uit de urn van mijn vader gestrooid was.” De gemeente zelf ontkent dat de as is uitgestrooid en zegt dat de urn, die op het graf van de moeder stond, bewaard is gebleven. Corine wil daarom een DNA-test, om te kijken of de as wel echt van haar overleden vader is. ”Ik vind het weinig geloofwaardig klinken dat de as van mijn vader er nog zou zijn, nadat ik meerdere keren te horen kreeg dat de as is uitgestrooid.”

‘Kapotgeschrokken’
Burgemeester Attema zegt zich “kapotgeschrokken” te zijn van dit bericht. “Het is zeer schokkend om de grafsteen van je ouders niet meer aan te treffen. Dit is overduidelijk niet goed gegaan, daar komt een intern onderzoek naar, maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Ik heb mevrouw Stolk persoonlijk duizendmaal excuses aangeboden. Maar daarmee is dit dossier nog niet gesloten.” De gemeente is een intern onderzoek gestart om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.

Op de excuses van de gemeente reageert Corine flauwtjes. ”Wat zijn excuses in dit geval waard?”, zegt ze. Waar de steen is, is voorlopig een raadsel. ”Die is vermoedelijk vernietigd”, denkt Corine. Maandag heeft ze een 1 op 1 gesprek met de burgemeester. Wat het resultaat van die ontmoeting ook zal zijn, de pijn zal het niet kunnen verzachten. ”De steen is weg, en die komt niet meer terug.”
Bron: hartvannederland.nl/

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ