Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginSt H Gem Houtrijk en Polanen Zwanenburg

St H. Gem Houtrijk en Polanen, Kerkhoflaan 91, 1161 JB Zwanenburg

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
St H. Gem Houtrijk en Polanen
Adres:
Kerkhoflaan 91
 
1161 JB Zwanenburg
Gemeente:
Haarlemmermeer
Provincie:
Noord-Holland
Co÷rdinaten:
52,376972 4,745318
Oppervlakte (plm.):
8.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
1.152 (Inmiddels zijn 148 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (19x), Bakker (14x), van Andel (14x), Dijksman (12x), Visbeen (11x), Smit (11x), de Vries (11x), de Vos (11x), Hoogendam (11x), Wilderom (10x)

Algemene Informatie

DEZE BEGRAAFPLAATS ZOEKT EEN NIEUWE VRIJWILLIGER OM HET FOTOGRAFEREN OVER TE NEMEN VAN DE HUIDIGE VRIJWILLIGER.

Het toegangshek van de begraafplaats aan de kerkhoflaan


Uitleg grafnummer
bv.
C-D-9
Vak C, rij D, nummer 9

Plaats onbekend - waarschijnlijk geruimd
Tussen het maken van de foto's en het plaatsen heeft een aantal jaar gezeten. Nu dat de hele begraafplaats online is staan bij sommige foto's geen plaatsnummers. Bij de graven die een rode stip of een gele sticker hebben heb ik bij gezet dat deze waarschijnlijk geruimd zijn in de tussentijd. Een rode stip betekend dat aan het einde van het jaar de steen verwijderd word.

Deze steen wordt aan het einde van het jaar verwijderd. Zie uitleg voorpagina begraafplaats.
Stenen met een rode stip worden na 3 November 2012 verwijderd. Wat ik uit een gesprek kon horen was dat de meeste stenen alleen verwijderd worden. De meeste graven worden dus niet geruimd.


Oorlogsgraven
'Op 29 november 2001 zijn hier de stoffelijke resten begraven van de geallieerde vliegers H. Boal, D. Hicks, W. Jones L. Clifton en C. Price. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid.
Na een vlucht op Berlijn op 31 januari 1944 was hun Lancaster bommenwerper op weg naar huis. Bij Ruigoord werd het toesel door de Duitsers beschoten waarna het neerstortte op de boerderij van de familie Van der Bijl aan de Machineweg. Vier kinderen en de beide ouders vonden hierbij de dood. Vijf kinderen overleefden de ramp. De hoeve werd totaal vernield.
Twee bemanningsleden werden uit het hevig brandende toestel geslingerd. Hun lichamen werden geborgen en op deze begraafplaats, de oudste van de Haarlemmermeerpolder. aan de aarde toevertrouwd.
Over de plaats waar de vijf militairen de dood hadden gevonden werd een betonnen plaat gestort waarop een nieuwe boerderij werd gebouwd. Het leek een eeuwigdurend graf.
Totdat de hoeve moest wijken voor de aanleg van de Afrikahaven en het Amsterdams Havenbedrijf het besluit nam de lichamen en het vliegtuigwrak te bergen. Ter herinnering aan de crash werd op 28 november 2001 op de plek waar de boerderij heeft gestaan een monumnet onthuld. Een propeller van het verongelukte toestel maakt er deel van uit.
Militairen van de Australische, Britse en Canadese luchtmacht hebben de kist met de stoffelijke resten naar dit graf gedragen dat gedolven werd pal naast de laatste rustplaats van hun kameraden.'

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies