Online Begraafplaatsen 3.0
BeginZuiderbegraafplaats Rotterdam

Zuiderbegraafplaats, Slinge 50, 3084 EB Rotterdam

Begraafplaats:
Zuiderbegraafplaats
Adres:
Slinge 50
 
3084 EB Rotterdam
Gemeente:
Rotterdam
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,8749 4,50557
Oppervlakte (plm.):
110.300 m²
Status:
Onvolledig, vrijwiliger gezocht
Aantal graven:
10.973 (Inmiddels zijn 1.243 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (87x), Visser (60x), van Dijk (51x), Bakker (48x), Jansen (40x), van der Linden (38x), de Vries (36x), Smit (34x), van den Berg (33x), de Graaf (31x)

We zoeken nog een vrijwilliger die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Bekende Dode Nederlanders

Cor Veldhoen (1939-2005)

Algemene Informatie

Zuiderbegraafplaats te Rotterdam.

De Zuiderbegraafplaats is gelegen aan de zuidrand van de Rotterdamse deelgemeente Charlois en grenst aan het eerste Rotterdamse crematorium aan de Maeterlinckweg. Vanaf 1927 is het polderland opgespoten en vanaf 1938 is begonnen met de aanleg van de begraafplaats naar een ontwerp van tuinarchitect F. Theeuwis van gemeentewerken Rotterdam.

Na de Duitse inval van mei 1940 werd de begraafplaats vervroegd geopend. Op 14 mei 1940 vond de eerste begrafenis plaats.

In 1971 werd een speciaal gedeelte voor moslims ingericht, waarbij begraven wordt met het hoofd in de richting van Mekka. Tegenwoordig zijn er speciale gedeelten voor o.a. Soennieten, Javaanse oost- en westbidders, Pakistaanse Hindoes en Chinezen. Verder zijn er urnentuinen, columbaria, oorlogsgraven en is er een strooiveld.

In oktober 2010 heeft de gemeente Rotterdam een speciaal vak (Vak 6.) gemaakt voor mensen, die overlijden zonder dat hun identiteit bekend is. In dat vak kunnen honderd personen worden begraven. Jaarlijks overlijden in Rotterdam en andere gemeenten, personen van wie de naam onbekend is. Er wordt dan DNA-materiaal afgenomen en bewaard, zodat later alsnog nabestaanden kunnen worden opgespoord. De graven worden zolang mogelijk gehandhaafd.

In dit bijzondere vak zijn o.a. ook zeventien lichamen afkomstig van de Noorderbegraafplaats uit Vlissingen begraven. De overblijfselen van de anonieme drenkelingen uit de periode 1925 - 1987 moesten daar wegens ruimtegebrek worden geruimd. Ook een onbekende overledene van de begraafplaats Numansdorp is hier herbegraven.
Voor dit speciale vak op de Zuiderbegraafplaats is een passend kunstwerk ontworpen.

Op de Zuiderbegraafplaats is een speciaal Feyenoordvak ingericht. Hier kunnen Feyenoordfans, "Hand in hand, ook na de dood", begraven worden onder het "heilige" gras, dat speciaal uit de Kuip is gehaald bij vervanging van de grasmat op 5 juli 2014 en hier gedeeltelijk is neergelegd. Voorlopig heeft het vak plaats voor 33 overleden fans. Op zaterdag 6 september 2014 is het vak officieel geopend door Feyenoord-ambassadeur Gerard Meijer met de onthulling van drie Feyenoord-grafmonumenten, nl. een Feyenoordlogo met op de zuil daaronder het clublied, twee supporters op weg naar het stadion in 3D bovenin de urnenmuur en een plaat met de tekst "You never walk alone".
Naast een Columbarium voor urnen is er aan de zijkant van dit bijzondere vak ook een Strooiveld aangelegd in de vorm van het veld in de Kuip, voor asverstrooingen.
De uitgebreide Zuiderbegraafplaats is ingedeeld in vakken. Een plattegrond is verkrijgbaar in het het kantoor direct naast de parkeerplaats.
Aula Zuiderbegraafplaats.In het voorjaar van 2013 zijn ter hoogte van Vak C6 negen nissen gebouwd. Er kan nu dus op de Zuiderbegraafplaats ook bovengronds "begraven" of bijgezet worden.

Geschiedenis van Rotterdam.
Ontstaansgeschiedenis.

In de 12de eeuw wordt er een zeedijk aangelegd om het Schieland en Delfland te beschermen tegen de Noordzee, die hier in de monding van de Maas vrij spel heeft. Halverwege de 13de eeuw wordt in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Rond deze dam ontstaat een nederzetting, waar men in eerste instantie leeft van de visserij. Al snel wordt het ook een handelsplaats en ontstaan de eerste havens, zoals de Oude Haven en het Haringvliet.
Op 17 maart 1299 krijgt Rotterdam stadsrechten maar deze worden echter al snel weer ingetrokken. Op 7 juni 1340 worden alsnog stadsrechten verleend door Willem IV van Holland. Om de stad worden nu grachten gegraven en stadswallen aangelegd met daarin de Goudse Poort, Delftse Poort en Schiedamse Poort. Jonker Frans van Brederode versterkt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, tussen 1488-1490, de positie van de stad als uitvalbasis ten opzichte van de omliggende plaatsen.
Tussen 1449 en 1525 bouwt men de laat-gotische Laurenskerk. Een ambitieus projekt, Rotterdam bestaat in die tijd uit slechts ongeveer 1200 huizen. De stad wil wedijveren met de omliggende, grotere steden, zoals Dordrecht en Delft.
In 1563 valt het oosten van de stad ten prooi aan een grote stadsbrand.
In 1572 plunderen de troepen van de Spaanse stadhouder Bossu de stad en
in 1573 kiest de stad de kant van de Opstand. Er zijn dan ongeveer 10.000 inwoners. Aan het einde van de 16de eeuw laat raadpensionaris Johan van Oldebarneveld (1576-1586) de Rotterdamse havens verder uitbouwen,
de stad krijgt een belangrijke plaats in de zeehandel. Bij de volkstelling van 1622 is het inwoneraantal gegroeid tot 20.000 en tegen het einde van de 17de eeuw zijn het er al 50.000.
Toch breidt de stad niet uit buiten de wallen. De ruimte tussen Coolsingel, Goudsesingel en de Nieuwe Maas is dan niet meer dan 140 hectare, de stad is werkelijk overbevolkt. Pas na 1825 breidt men uit buiten deze nauwe grenzen.

Eén van Rotterdams beroemde zonen is Desiderius Erasmus, zijn standbeeld staat naast de Laurenskerk.


Groei van "gewone stad" tot wereldstad

In de 19de eeuw wordt de positie van Rotterdam bedreigd door de verzanding van de voornaamste verbindingen met zee.
Pieter Caland maakt dan een plan om de Nieuwe Waterweg te graven, dit gebeurt tussen 1866 en 1872. Na de openstelling begint een onstuimige groei van de stad. Er worden nieuwe havens aangelegd, arbeiders komen uit alle windstreken en men bouwt statige panden in het centrum. De stad breidt uit, door annexatie van Delfshaven, Feijenoord, Kralingen en een deel van Overschie, later gevolg door Hoek van Holland, Pernis en Hoogvliet.
Het inwoneraantal groeit gestadig mee tot in 1920 ongeveer 500.000.

Op sportief gebied zet Feijenoord Rotterdam op de kaart door als eerste Nederlandse club de Europa Cup I in 1970 te winnen. Het centrum krijgt steeds meer allure, moderne architecten krijgen een kans.

Het bombardement en de bezetting 1940-1945

Alles verandert op 14 mei 1940. Omdat de Duitse bezetter de stad niet snel genoeg in handen krijgt, volgt op 14 mei 1940 een bombardement, dat slechts een kwartier duurt maar een gigantische schade aanricht in het centrum van de stad. 800 burgers komen om het leven, 24000 woningen worden verwoest. Omdat ook belangrijke oeververbindingen zijn verwoest, wordt in 1942 de Maastunnel geopend. Grote razzia's worden gehouden, Rotterdam zucht onder de bezetting. In die tijd worden Hillegersberg, Schiebroek, een deel van Overschie, Kralingseveer en IJsselmonde bij Rotterdam gevoegd.

Wederopbouw 1945-1970

Beschadigde gebouwen worden niet herbouwd, maar gesloopt. Nieuwe gebouwen verrijzen er, zoals het Bijenkorfgebouw van Dudok. De stad ontwikkelt zich als een toonbeeld van moderniteit. De Lijnbaan, het nieuwe Centraal Station, het Groothandelsgebouw en de Euromast zijn hier voorbeelden van.
Met het Botlekgebied, Europoort en de Maasvlakte krijgt het havengebied zo'n grote impuls, dat Rotterdam de grootste havenstad ter wereld wordt.
In 1968 rijdt er de eerste Metro.

Door de oliecrisis komt rond 1973 een einde aan de economische voorspoed. Veel arbeiders vertrekken naar omliggende gemeenten, hun plaats wordt ingenomen door "gastarbeiders", vooral uit Turkije en Marokko, wat soms tot spanningen leidt.
Maar in de jaren '90 gaat men over tot meer hoogbouw, de stad krijgt weer allure, de skyline van Rotterdam gaat er heel anders uitzien. De Kop van Zuid wordt aangepakt, de Erasmusbrug gebouwd, het noorden en zuiden tot één geheel gesmeed. In de 21ste eeuw bruist Rotterdam weer van het leven. Er wordt, sinds 2011, een Tweede Maasvlakte aangelegd, nieuwe verbindingen gebouwd en zo probeert men weer de nummer 1 positie als wereldhaven terug te veroveren, die al sinds enkele jaren wordt ingenomen door Sjanhai en Singapore. Het devies in het Rotterdamse wapen "Sterker door strijd" is alle eer aangedaan.

Wapen en vlag van Rotterdam.

Het wapen van Rotterdam bestaat uit vier leeuwen, twee zwarte en twee rode, op een goudkleurig veld. De onderzijde is groen, doorsneden met een witte band, die de Rotte symboliseert.
Volgens overlevering zou het wapen toegekend zijn door graaf Willem III van Holland en Henegouwen, als dank voor de steun in de strijd tegen Vlaanderen in 1304. De leeuwen zijn twee rode Hollandse leeuwen en twee zwarte Henegouwse leeuwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het devies "Sterker door strijd" aan het wapen toegevoegd. Het werd in 1948 toegekend door koningin Wilhelmina.

De vlag van Rotterdam is van dit wapen afgeleid en bestaat uit drie evenhoge horizontale banen groen-wit-groen. Waarbij de witte middenbaan de Rotte symboliseert. Rotterdam nam deze vlag aan op 10 februari 1949.

Bron: Wikipedia en Provinciaal Historisch Centrum.

Overzicht van het speciale Feyenoordvak

Rechts de urnenmuur met bovenin de 3D-voorstelling van twee supporters op weg naar het stadion. In het midden het Feyenoordlogo, met op de zuil het clublied. Op de voorgrond het in het klein nagemaakte veld van de Kuip (Strooiveld) en links achter het bankje de plaat "You never walk alone".
De fans worden begraven onder het echte gras uit het Feyenoordstadion (De Kuip), dat na vervanging van de grasmat in 2014, gedeeltelijk hier is teruggelegd. © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ