Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginZuiderbegraafplaats Rotterdam

Zuiderbegraafplaats, Slinge 50, 3084 EB Rotterdam

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Zuiderbegraafplaats
Adres:
Slinge 50
 
3084 EB Rotterdam
Gemeente:
Rotterdam
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,8749 4,50557
Oppervlakte (plm.):
110.300 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
10.975 (Inmiddels zijn 1.250 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (87x), Visser (60x), van Dijk (51x), Bakker (47x), Jansen (40x), van der Linden (39x), de Vries (36x), Smit (34x), van den Berg (33x), de Graaf (31x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
010 489 85 60
 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Documenten

E-Plattegrond-Zuider.pdf (05-08-2022, 944 KB)

Algemene Informatie

Klik op deze regel om te zoeken in de namenlijst van de begraafplaats


Zuiderbegraafplaats te Rotterdam.

De Zuiderbegraafplaats is gelegen aan de zuidrand van de Rotterdamse deelgemeente Charlois en grenst aan het eerste Rotterdamse crematorium aan de Maeterlinckweg. Vanaf 1927 is het polderland opgespoten en vanaf 1938 is begonnen met de aanleg van de begraafplaats naar een ontwerp van tuinarchitect F. Theeuwis van gemeentewerken Rotterdam.

Na de Duitse inval van mei 1940 werd de begraafplaats vervroegd geopend. Op 14 mei 1940 vond de eerste begrafenis plaats.

In 1971 werd een speciaal gedeelte voor moslims ingericht, waarbij begraven wordt met het hoofd in de richting van Mekka. Tegenwoordig zijn er speciale gedeelten voor o.a. Soennieten, Javaanse oost- en westbidders, Pakistaanse Hindoes en Chinezen. Verder zijn er urnentuinen, columbaria, oorlogsgraven en is er een strooiveld.

In oktober 2010 heeft de gemeente Rotterdam een speciaal vak (Vak 6.) gemaakt voor mensen, die overlijden zonder dat hun identiteit bekend is. In dat vak kunnen honderd personen worden begraven. Jaarlijks overlijden in Rotterdam en andere gemeenten, personen van wie de naam onbekend is. Er wordt dan DNA-materiaal afgenomen en bewaard, zodat later alsnog nabestaanden kunnen worden opgespoord. De graven worden zolang mogelijk gehandhaafd.

In dit bijzondere vak zijn o.a. ook zeventien lichamen afkomstig van de Noorderbegraafplaats uit Vlissingen begraven. De overblijfselen van de anonieme drenkelingen uit de periode 1925 - 1987 moesten daar wegens ruimtegebrek worden geruimd. Ook een onbekende overledene van de begraafplaats Numansdorp is hier herbegraven.
Voor dit speciale vak op de Zuiderbegraafplaats is een passend kunstwerk ontworpen.

Op de Zuiderbegraafplaats is een speciaal Feyenoordvak ingericht. Hier kunnen Feyenoordfans, "Hand in hand, ook na de dood", begraven worden onder het "heilige" gras, dat speciaal uit de Kuip is gehaald bij vervanging van de grasmat op 5 juli 2014 en hier gedeeltelijk is neergelegd. Voorlopig heeft het vak plaats voor 33 overleden fans. Op zaterdag 6 september 2014 is het vak officieel geopend door Feyenoord-ambassadeur Gerard Meijer met de onthulling van drie Feyenoord-grafmonumenten, nl. een Feyenoordlogo met op de zuil daaronder het clublied, twee supporters op weg naar het stadion in 3D bovenin de urnenmuur en een plaat met de tekst "You never walk alone".
Naast een Columbarium voor urnen is er aan de zijkant van dit bijzondere vak ook een Strooiveld aangelegd in de vorm van het veld in de Kuip, voor asverstrooingen.








De uitgebreide Zuiderbegraafplaats is ingedeeld in vakken. Een plattegrond is verkrijgbaar in het het kantoor direct naast de parkeerplaats.








Aula Zuiderbegraafplaats.











In het voorjaar van 2013 zijn ter hoogte van Vak C6 negen nissen gebouwd. Er kan nu dus op de Zuiderbegraafplaats ook bovengronds "begraven" of bijgezet worden.


Overzicht van het speciale Feyenoordvak

Rechts de urnenmuur met bovenin de 3D-voorstelling van twee supporters op weg naar het stadion. In het midden het Feyenoordlogo, met op de zuil het clublied. Op de voorgrond het in het klein nagemaakte veld van de Kuip (Strooiveld) en links achter het bankje de plaat "You never walk alone".
De fans worden begraven onder het echte gras uit het Feyenoordstadion (De Kuip), dat na vervanging van de grasmat in 2014, gedeeltelijk hier is teruggelegd.







begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies