Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats de Leeuwerenk Wageningen

Begraafplaats de Leeuwerenk, Oude Diedenweg 64, 6704 AD Wageningen

Begraafplaats:
Begraafplaats de Leeuwerenk
Adres:
Oude Diedenweg 64
 
6704 AD Wageningen
Gemeente:
Wageningen
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,984832 5,680768
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
3.484 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Jansen (128x), Onderstal (42x), Looijen (41x), van Aggelen (38x), Meurs (34x), van Dijk (31x), Wessels (29x), Vermeer (28x), van den Brink (27x), de Jong (27x)

Algemene Informatie

Deze omvangrijke Begraafplaats werd in 1902 in gebruik genomen als aanvulling op de oude Begraafplaats welke nog aan de toenmalige Rijksweg was gelegen en die al sinds 1828 in gebruik was maar vol was geraakt.
De lokatie ligt op ruime afstand en aan de noordoost kant van de bebouwde kern van Wageningen, richting Bennekom en Wageningen-Hoog.

Ontwerp en indeling:
De ontwerper Springer heeft de Engelse landschapstijl aangehouden en herkenbaar zijn dan ook de cirkel- en ellipsvormen in een als park ingericht terrein. Het geheel is ruim opgezet en er zijn voldoende faciliteiten ter plaatse aanwezig.
Het begraafterrein bestaat uit drie delen: een Algemeen gedeelte, een Israelitisch (links van de ingang en tevens het oudste) en ook een R.K.gedeelte dat rechts van de ingang is gesitueerd.
Opgemerkt kan worden dat het Israelitische deel feitelijk de Nieuwe Israelitische Begraafplaats was, de rest is van later datum.
Door de ontwerper was er een centrale ingang bedacht maar de groeperingen wilden ieder een eigen ingang welke nog steeds aanwezig zijn.
De vakken zijn groot van omvang en van letters voorzien. De graven zijn niet altijd zichtbaar doorlopend genummerd maar wel incidenteel.

Invoer:
Bij de invoer van de gegevens is gedeeltelijk de vak-aanduiding gehanteerd. De grafnummers zijn voorlopig eigen volgnummers.
Wellicht kan in een later stadium de feitelijke nummering worden toegevoegd.
Een deel van de gemaakte foto's is (helaas pas achteraf gebleken) door een mankement aan het toestel wat onscherp geworden en zal (indien vermeld) in een later stadium alsnog worden vervangen.

Nieuwe Israelitische begraafplaats:
Daar zijn enkele herbegravingen geweest van elders wegens optredend ruimtegebrek, o.a. van Gouda.
Bij de ca. 400 zerken is een deel soms slecht afleesbaar gebleken omdat de tekst erg vaag is geworden. De bewerking is dan niet alleen tijdrovend maar kan ook tot onnauwkeurigheden hebben geleid. Soms is alleen een Hebreeuwse tekst gebruikt die als onleesbaar is aangeduid.
Door verzakking van de oudere zerken is de overlijdensinfo helaas soms niet meer afleesbaar.
De data zijn meestal niet omgerekend maar vermeld zoals op de zerk is aangetroffen, tenzij beide varianten werden aangetroffen bij dezelfde persoon. Op internet zijn overigens wel enkele sites te vinden waarmee die omgezet kunnen worden naar onze eigen jaartelling. Globaal is het verschil 3760 jaren met de onze, afhankelijk van maand en dag omdat het nieuwe jaar op een ander moment begint.
Van de vermelde personen zijn er die buiten Nederland geboren/overleden zijn en daarom konden relatief ook weinig aanvullende gegevens via Genlias over hen verkregen worden.

Algemene en RK-gedeelte:
In voorkomende gevallen werden gegevens toegevoegd/gecompleteerd uit Genlias of andere bronnen.

De beheerder is telefonisch te bereiken op: 0317-413875

De inventarisatie is van oktober/november 2010.

Deze foto is genomen vanaf de parkeerplaats

De ingang ligt rechts naast de aula

Het mededelingenkastje bevindt zich rechts nabij de ingang

Impressie van het grote terrein gezien vanaf de ingang

Het RK-gedeelte

Het Israelische gedeelte

De oorspronkelijke ingang naar de Nieuwe Israelitische Begraafplaats is vanaf de straat afgesloten

Plattegrond van de begraafplaats


Klik Hier voor een vergroting.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies