Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Begraafplaats Ellemeet

Oude Begraafplaats, Hogeweg, 4323 TC Ellemeet

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Oude Begraafplaats
Adres:
Hogeweg
 
4323 TC Ellemeet
Gemeente:
Schouwen-Duiveland
Provincie:
Zeeland
Co÷rdinaten:
51,714234 3,82932
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Glopper (4x), Boogerd (4x), Hanse (3x), de Moor (2x), Lokker (2x), de Jonge (2x), Gast (2x), Flohil (2x), Steur (2x), Batenburg (2x)

Algemene Informatie

Oude begraafplaats Ellemeet (Zld)

Het dorpje Ellemeet lag eerst een stuk oostenlijker dan waar het nu ligt. Na de ramp van 1953 is besloten het dorpje westelijker op te bouwen op de 'resten' van het dorpje Oudendijke. Gescheiden door een autoweg staan op de plaats van het oude Ellemeet nog wel een paar huizen en boerderijen. De oude begraafplaats ligt echter nu zeker 2 a 3 kilometer buiten het (nieuwe) dorp. Zo'n 500 meter buiten het nieuwe Ellemeet ligt hun nieuwe begraafplaats. Uiteraard is deze nog in gebruik.

De oude begraafplaats wordt niet meer gebruikt, een lot dat zij eerder heeft gehad. Begraven op deze locatie werd waarschijnlijk al in de 16de/ 17de eeuw gedaan. In de 17de eeuw werd de begraafplaats buiten gebruik gesteld, maar toen eind 19de eeuw er niet meer in de kerk begraven mocht worden besloot men deze begraafplaats weer in gebruik te nemen.

Veel grafstenen zijn inmiddels verdwenen en behalve het grasmaaien wordt er niet meer veel gedaan aan de onderhoud van deze begraafplaats. Het is een begraafplaats die ook makkelijk over het hoofd te zien is. Er staat een transformatorhuisje en een grote telefoonantenne, de grote bomen er omheen verbergen de rest.Vanaf de onbestrate ingang de eerste blik op de begraafplaats.

Hoogstwaarschijnlijk heeft de begraafplaats nooit bestrating gehad. Mocht er ooit een lijkhuisje zijn geweest, dan is deze al lang verdwenen. Gezien de resterende graven lijkt er wel sprake te zijn geweest van 'rijtjesbegraving'. Er ligt hier zelfs nog een burgemeester begraven. Hij heeft dan ook de meest opvallende grafzerk van de graven die er nu nog liggen.

Een aantal graven zijn helaas in slechte staat, waardoor de naam onleesbaar is. De laatste begraving heeft in de jaren '80 van de vorige eeuw plaats gevonden.

Er is geen plattegrond van de begraafplaats, dus er is een eigen nummering gebruikt. Deze begint links achterin en dan telkens een rij naar voren.

Let op: de foto's van de zerken mogen voor oa genealogisch gebruik overgenomen worden, maar dan wel ten alle tijden met de bronvermelding van deze site. De overzichtsfotos zoals bijv. op deze pagina mogen nooit zonder toestemming overgenomen worden. Alle foto's vallen onder het auteursrecht!

Uw vrijwilliger van Ellemeet (Zld)

(foto's van 2013)

Kleine update in okt 2017

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies