Nieuwe Algemene Begraafplaats Doorn, Oude Arnhemse Bovenweg 1, 3941 XM Doorn

Begraafplaats:
Nieuwe Algemene Begraafplaats Doorn
Adres:
Oude Arnhemse Bovenweg 1
3941 XM Doorn
Gemeente:
Utrechtse Heuvelrug
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,0488 5,31972
Oppervlakte (plm.):
11.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
2.161 (Inmiddels zijn 3 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
3.344 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
van Dijk (48x), Jansen (35x), van Beek (27x), Veenendaal (19x), van Leeuwen (18x), de Vries (16x), van den Berg (16x), de Jong (14x), Petersen (14x), Hardeman (12x)
Contactgegevens Begraafplaats:
Website:
Telefoon:
0343 - 565600
Algemene Informatie
Architect natuur en landschap: Willem Christiaan Johannes BoerUitbreiding in 2007
Architect nieuwe aula: Rob Matser
De Nieuwe Algemene Begraafplaats is een begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg aan de westzijde van Doorn in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Achter de begraafplaats ligt een bos dat aan de zijkanten wordt begrensd door de Broekweg en de Foretweg.
In 1958 werd de Nieuwe Algemene Begraafplaats in gebruik genomen als opvolger van de Oude Algemene Begraafplaats Doorn aan de Amersfoortseweg. Na een prijsvraag mocht de winnende landschapsarchitect Wim Boer het terrein inrichten. Hij paste hierbij de ontwerpopvattingen en de maatschappelijke visie van het Nieuwe Bouwen (ook wel Nieuwe Zakelijkheid) toe. Zijn ontwerp kwam voort uit de gedachte 'Arm of rijk, na de dood is ieder gelijk'. Midden in dit bosgebied liet hij een aantal grasvelden aanleggen met uniforme grafstenen van witte zandsteen in een strak geometrisch patroon. Op de graven mogen enkel losse bloemstukken worden geplaatst.
In 2007 kwam de nieuwe aula gereed en werd een deel van het achterliggende bos bij de begraafplaats getrokken. Hier liggen de 'bosgraven' langs slingerende bospaden en zijn er geen regels voor de grafmonumenten. Sinds 2015 worden ook 'natuurgraven' uitgegeven voor het achterliggende bos van 26 ha, dat eigendom is van de gemeente. De natuurgraven worden slechts aangegeven door een schijfje boomstam met minimale tekst die in weer en wind snel onleesbaar wordt.
(Bewerking van de tekst op Wikipedia)



De grafnummers zijn alsvolgt te vinden:
- In de percelen met witte zerken heeft ieder graf een grasblokje met nummer dat - voorafgegaan door het perceelnummer - het grafnummer van de gemeente is. De grasblokjes zijn in het gras verborgen geraakt en de gemeente stelt ieder jaar geld ter beschikking om een deel van de blokjes op te graven en te verhogen. Op deze site zijn in eerste instantie noodgedwongen eigen nummers gebruikt voorafgegaan door de perceelcode. Zodra de blokjes in een veld zichtbaar gemaakt zijn worden de eigen nummers vervangen door het grasblokjesnummer met voorvoegsel GB.
- De bosgraven hebben achter het graf een paaltje met het grafnummer.
- De natuurgraven zijn ongenummerd verspreid over de voor de natuurgraven bestemde gedeelten. De GPS-coördinaten van ieder graf zijn bekend bij de begraafplaats. De coördinaten (hoewel niet erg precies) worden ook op deze site weergegeven en kunnen het zoeken naar een specifiek natuurgraf mogelijk wat vergemakkelijken.
- Urnen in de urnennissen of urnengraven hebben een nummer dat bij de nis of graf staat aangegeven.




