Online Begraafplaatsen 3.0
BeginAlgemene Begraafplaats Rhijnhof Leiden

Algemene Begraafplaats Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats Rhijnhof
Adres:
Laan te Rhijnhof 4
 
2332 HZ Leiden
Gemeente:
Leiden
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,162315 4,450661
Oppervlakte (plm.):
57.400 m²
Status:
Onvolledig, vrijwiliger gezocht
Aantal graven:
759 (Inmiddels zijn 7 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Jansen (11x), Ouwerkerk (9x), Blok (8x), Kok (7x), Ouwehand (7x), van Leeuwen (7x), Cornet (6x), Eradus (6x), Smit (6x), Goddijn (5x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Website:
Contact:
Telefoon:
071-5320609

Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

We zoeken nog een vrijwilliger die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Bekende Dode Nederlanders

Jerry Bey (1923-1984)
Cees Laseur (1899-1960)
Paul Marijnis (1946-2008)
Cees van Oyen (1936-2007)

Algemene Informatie

De Rhijnhof was ooit een groot landgoed gelegen aan de Oude Rijn. Nu is het de grootste begraafplaats van Leiden. Een zeer mooie plaats met een parkachtig aangezicht.

De eerste begrafenis voltrok zich in mei 1910. Dit betrof een militair die in het water was gevallen. Niet verdronken maar wel besmet met typhus, opgelopen door zijn onvrijwillige duik, zorgde dat de man overleed.

In 1991 werd ook het Crematorium geopend, en vrij recentelijk is er weer een heel grote urnenmuur op een nieuw gedeelte in gebruik genomen.

Op de site van de Rhijnhof is, als nu nog enige in Nederland, een zogenaamde grafwijzer geplaatst. Hier kan men van ieder graf middels een duidelijke lijn op een plattegrond de juiste locatie terugvinden. www.rhijnhof.nl

De begraafplaats is gedeeltelijk geinventariseerd door Janny Grims. Op dit moment zoeken we iemand om de inventarisatie op te pakken.

Bekende graven:
- Cees Laseur (1899-1960) Acteur en Regiseur
- Maarten van Traa (1945-1997) Politicus

Nieuws over deze begraafplaats

Themamiddag op Rhijnhof: wat is het nut van kunst op de begraafplaats?
 - 2-5-2018
PERSBERICHT d.d. 1 mei 2018

Themamiddag op Rhijnhof in Leiden:
wat is het nut van kunst op de begraafplaats?
Leiden - 26 mei tot en met 3 juni is de nationale Week van de Begraafplaats, met dit jaar als thema: Tussen Kunst & Kist. De Terebinth, landelijke stichting voor funerair erfgoed, organiseert op 21 mei een middag waarop de deelnemers alvast kunnen stilstaan bij het thema van deze Week: wat vinden wij van kunst op de begraafplaats?

Beeldenpark
De middag is met name bedoeld voor beheerders en vrijwilligers die werken op begraafplaatsen die meedoen aan de Week van de Begraafplaats. Ook zijn andere belangstellenden van harte welkom om mee te praten over het doel en de functie van k/Kunst op een begraafplaats. Want er zijn natuurlijk veel meer mensen die nadenken over het verschijnsel ‘kunst’ op begraafplaatsen, zoals bezoekers van begraafplaatsen, nabestaanden, beleidsmedewerkers en kunstenaars. Wat vinden het publiek, beheerders, overheden en wij ervan? Moet een begraafplaats een beeldenpark willen worden?
Rhijnhof: kunst in de praktijk
Het programma – in theehuis Veldzicht van begraafplaats Rhijnhof – begint om 13.00 uur. Marjan de Jonge, bestuurslid van begraafplaats Rhijnhof, legt uit wat de motivatie achter het kunst- en natuurbeleid van Rhijnhof is. Resi van der Ploeg, beeldend kunstenaar, vertelt daarna over de kunst die ze voor Rhijnhof gemaakt heeft.
Er is gelegenheid voor discussie: moet kunst echt de nieuwe trend voor begraafplaatsen worden? Tot besluit krijgen de deelnemers een rondleiding op Rhijnhof, zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat deze begraafplaats met kunst doet.
Aanmelding
Alle belangstellenden zijn van harte welkom!
Plaats en tijd: Theehuis begraafplaats Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden; op 21 mei 2018, van 13.00 uur tot 16.30 uur. Aanmelding graag uiterlijk 8 mei via bureau@terebinth.nl
Het aantal plaatsen is beperkt (vol is vol). Zie voor kosten etc.: www.terebinth.nl

 © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ