Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof RK Sint Nicolaaskerk Zoetermeer

Kerkhof RK Sint-Nicolaaskerk, Dorpstraat 26, 2712 AL Zoetermeer

Begraafplaats:
Kerkhof RK Sint-Nicolaaskerk
Adres:
Dorpstraat 26
 
2712 AL Zoetermeer
Gemeente:
Zoetermeer
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,057649 4,495586
Oppervlakte (plm.):
700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
234 (Inmiddels zijn 194 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Well (8x), Ammerlaan (8x), Duinisveld (7x), de Groot (7x), van Leeuwen (7x), Buitendijk (7x), van den Bosch (6x), Houtman (6x), Spruit (6x), Janssen (5x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
079 - 303 01 55

Documenten

Algemene Informatie

Het kerkhof achter de Nicolaaskerk is een Rooms Katholiek kerkhof, dat al bijna 200 jaar bestaat en in 2017-2018 volledig is gerenoveerd. Op 14 juli 2018 is hij geopend en opnieuw ingezegend door Bisschop Van den Hende. Het is een waardevolle toevoeging aan de meer dan 100 jaar oude Nicolaaskerk, een Rijksmonument in het hart van Zoetermeer. Het kerkhof past in het monumentale karakter van dit stukje oud Zoetermeer. Door de inrichting en de aankleding van dit kerkhof wordt het monumentale karakter versterkt. Een plek in een drukke stad, waarin rust en groen ruimte bieden voor reflectie, gebed en goede herinneringen. Het is een groen kerkhof, waarin het door de keuze van de beplanting goed toeven is zoor insecten en vogels.

Het monumentale karakter wordt ook zichtbaar gemaakt in het gebruik van een oude grafsteen voor de gedenksteen bij het verzamelgraf, het als monument handhaven van een aantal oude familiegraven, en het terugplaatsen van de corpus op het kruis aan het hoofd van het kerkhof. Ter nagedachtenis aan de kinderen, die vroeger net buiten het kerkhof moesten worden begraven, omdat ze niet gedoopt waren, is een gedenkhoek ingericht, waarbij het engeltje is geplaatst op een oude voet van het monumentale hek dat ooit vˇˇr de Nicolaaskerk langs de Dorpsstraat heeft gestaan. De metalen trellis op het kerkhof is een replica van de Verrijzenis die daar voorheen heeft gestaan.

Langs de gevel van de kerk zijn een aantal grafstenen geplaatst die bij de ruiming van het kerkhof bewaard zijn. De grafstenen hebben historische betekenis en zijn in overleg met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer geselecteerd.
De Nicolaaskerk gezien van af de DorpsstraatNaamplaat in het toegangshekToegangshek van het kerkhofTekening van het toegangshekDe toegang tot het kerkhofOverzicht kerkhof in de nieuwe opzetUrnengravenOverzicht van het kerkhof van uit de achterzijde
Tekening van het kerkhof, nieuwe opzet


Tekening van het kerkhof, nieuwe opzet, met grafnummers

De volgende foto's zijn gemaakt voor de renovatie van het kerkhof.Een blik op het kerkhof van af de ingang


De graven achter op het kerkhof, waar onder het priestergraf.De kerk gezien van af het kerkhof.Zoetermeer Nicolaas kerkhof

Zerken van geruimde graven.
Zoetermeer Nicolaas kerkhof

Suja Suja, Slaap maar zacht
Gedenksteen Zoetermeer

Ter Herinnering aan allen die hier hun laatste rustplaats vonden.
Zoetermeer Nicolaas kerkhofbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies