Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Aarlanderveen

Begraafplaats, Zuideinde 37, 2445 AS Aarlanderveen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Zuideinde 37
 
2445 AS Aarlanderveen
Gemeente:
Alphen aan den Rijn
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,1348 4,73677
Oppervlakte (plm.):
1.400 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
198 (Inmiddels zijn 26 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Leeuwen (15x), Rodenburg (10x), Kempenaar (9x), van Vliet (7x), van der Lee (7x), van Dam (7x), van 't Riet (6x), van Winkel (6x), van Harten (6x), Lok (6x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

De Algemene begraafplaats aan het Zuideinde in Aarlanderveen staat sinds 1995 op de gemeentelijke monumentenlijst. De begraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen en is sindsdien in vrijwel ongewijzigde staat gebleven.
De kerk en het daar omheen liggende kerkhof waren vanouds de plaats waar de doden hun laatste rustplaats vonden.. Met ingang van 1 januari 1829 werd in Aarlanderveen niet meer in het kerkgebouw begraven. Waarschijnlijk naar aanleiding van de nieuwe Wet op de Lijkbezorging van 1869 werd de begraafplaats in mei 1870 door een Commissie van Gedeputeerde Staten met de Hoofdingenieur van Waterstaat ge´nspecteerd. Hun oordeel was dat de begraafplaats door de ligging in de onmiddellijke nabijheid van woningen schadelijk was voor de volksgezondheid. De begraafplaats moest vˇˇr 1 januari 1872 worden gesloten en het gemeentebestuur moest een nieuwe begraafplaats aanleggen. Het gemeentebestuur kocht in 1871 van Antje Treur, de weduwe van Dirk van Leeuwen, een perceel grond in het Zuideinde aan waarop een oude woning stond. De woning werd afgebroken en het terrein werd opgehoogd met zand. Op de nieuwe begraafplaats werden 272 graven gepland, verdeeld in vijf rangen. Links en rechts van de ingang, die over een brug bereikbaar was, werden een baar- en lijkhuisje gebouwd. Direct over de brug werd een hek geplaatst, geleverd door L.J. Enthoven en Co. te Den Haag en de Alphense smid Velthuijsen. Het hek werd voorzien van symbolen van de dood en de voortschrijdende tijd. De begraafplaats werd aangelegd in classicistische stijl die gekenmerkt wordt door symmetrie. Na de oplevering bleek dat op de begraafplaats enorme verzakkingen plaatsvonden. De druk van het op de veenlaag aangebracht zand was zo groot dat het hele pakket als het ware door de veenlaag heenzakte. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad de begraafplaats toch in januari 1873 in gebruik te nemen. De verzakkingen waren toen nagenoeg voorbij. Voor de zekerheid zou men echter vooralsnog slechts ÚÚn diep begraven. De begraafplaats staat sinds 1995 op de gemeentelijke monumentenlijst van Alphen aan den Rijn.
[bron: groenehartarchieven]

1. Ingang van de begraafplaats

2. Het toegangshek.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies