Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Weiwerd

Begraafplaats, Heemkesweg, Weiwerd

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Heemkesweg
 
Weiwerd
Gemeente:
Eemsdelta
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,311284 6,947465
Oppervlakte (plm.):
2.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Brouwer (9x), Steenhuis (6x), Keijer (5x), Schoonbeek (4x), Groen (3x), de Vries (2x), Haan (2x), Dallinga (2x), Suurling (2x), van der Laan (2x)

Algemene Informatie

De beschrijving en beknopte geschiedenis van het dorp Weiwerd staat op het ANWB-infobordje uitstekend beschreven. Vanwege de slechte afleesbaarheid van de tekst op de foto is hieronder de tekst daarvan nagenoeg in zijn geheel overgenomen.DSCN5352


Weiwerd is een onderdeel van het wierdenlandschap (wierden zijn door mensen aangelegde verhogingen als bescherming tegen het water) dat zich langs de kust uitstrekt van Friesland tot ver in Duitsland. Het wordt beschouwd als een van de oudste cultuurlandschapppen in West-Europa. Al voor de jaartelling wierpen de kustbewoners de wierden op.
Uit opgravingen op soortgelijke plaatsen en uit de bijzondere structuur van Weiwerd kan worden afgeleid dat de wierde ca. 2500 j. oud is. De naam komt voort uit Wahcvurt of Wacvurt wierde bij de golven.
Weiwerd is bezienswaardig vanwege zijn gave radiaire structuur. Dit is een spinnewebachtige structuur. Er is sprake van drie cirkels. Vanuit de binnenste cirkel, het kerkhof, lopen paden en lanen straalsgewijs uiteen naar een cirkelvormig pad. Van daaruit lopen weer straalsgewijs paden naar de rondweg rond het dorp. Ook de gebouwen staan in een cirkel om het centraal gelegen kerkhof. De wierde is nooit afgegraven, in tegenstelling tot vrijwel alle andere en is een beschermd archeologisch monument. Ten westen plaats van de doprswierde ligt een steenhuiswierde (plaats een verdedigbaar middeleeuws huis).

De gemeente Delfzijl heeft in de jaren '60 en '70 een groot industrieterrein aangelegd. Weiwerd zou, samen met twee andere dorpen (=Heveskes en Oterdum), daarvoor verdwijnen. Grote delen van het dorp zijn daarom gesloopt, ook al zijn de industriele verwachtingen te optimistisch gebleken. Nu wordt getracht de restanten te behouden.
De wit omlijnde gebouwen zijn inmiddels gesloopt, de nog bestaande gebouwen zijn in kleur weergegeven (situatie 1997).


De entree naar de begraafplaats en voorheen ook naar de kerk die in het midden bovenop deze terp heeft gestaan.

De plek waar de kerk stond wordt nu gemarkeerd door een eenvoudig monument.

Ooit stonden veel meeer zerken op deze, van oorsprong kerkelijke, begraafplaats. Nu zijn dat er nog ca. 70. Een aantal personen werd nog herbegraven op de Algemene Begraafplaats te Farmsum.

Voor veel meer info over zowel het dorp, de bewoners, de kerk en de oorspronkelijke begraafplaats zie de informatieve site: www.oosterhoek.com
Verder kan natuurlijk het antiquarische boek De verdwenen dorpen van de Oosterhoek (1991 uitg. Profiel) als onontbeerlijk naslagwerk geraadpleegd worden.


inmiddels zijn er plannen om van Weiwerd een industrieel kenniscentrum te maken, waarbij het karakter van het dorp niet (verder) wordt aangetast en waar mogelijk in eer hersteld

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies