Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Algemene begraafplaats Alphen aan den Rijn

Oude Algemene begraafplaats, Schoolstraat/Molenvliet, Alphen aan den Rijn

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Oude Algemene begraafplaats
Adres:
Schoolstraat/Molenvliet
 
Alphen aan den Rijn
Gemeente:
Alphen aan den Rijn
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,128753 4,656304
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
86 (Inmiddels zijn 86 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Oosthoek (7x), van der Linden (5x), Varossieau (4x), Boot (4x), Hengeveld (4x), Huisman (4x), Uitenbroek (4x), Visser (3x), Schouten (3x), Sprey (3x)

Algemene Informatie

Geruimde begraafplaats Molenvliet Alphen aan den Rijn


De oude Algemene begraafplaats van Alphen lag sinds 1829 langs de Molenvliet, achter de kerk van Alphen, achter het Weeshuis van Aarlanderveen, Alphen en Hazerswoude. Deze begraafplaats is in 1986 geruimd om plaats te maken voor stedelijke bebouwing. Op oude foto's is nog te zien dat met name de kelders achteraan de begraafplaats lagen. De notabelen van de negentiende eeuw uit Alphen lagen hier zij aan zij. De graven van mensen die in hun tijd gerespecteerd of gevreesd werden, die synoniem waren aan gezag of macht, zijn rigoureus opgeruimd. De resten bijeengeveegd, de statige zerken kapotgeslagen en vermalen. De 'tand des tijds' heeft slechts een enkele stenen relict gespaard voor het Stiltecentrum rondom de grafkelder van Kalkoven-Piek op het perceel tussen verpleegtehuis Oudshoorn en de drukke Oudshoornse weg en de Oude Rijn. Ook het oude toegangshek van deze oude begraafplaats is overgebracht naar het Stiltecentrum. Slechts de bruine beuken zijn gebleven en trotseren jaar in jaar uit de waan van de dag.
Men moet bedenken dat de foto's gedateerd en in sommige gevallen uit vergroot zijn. Dit verklaart de soms wat mindere kwaliteit. [ Bron en foto's : Streekarchief Rijnlands Midden.]

Grafkelders Molenvliet Alphen aan den Rijn


Molenvliet Alphen aan den Rijn
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies