Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Werkendam

Algemene Begraafplaats, Borcharenweg 1, 4251 GD Werkendam

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Borcharenweg 1
 
4251 GD Werkendam
Gemeente:
Altena
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,8034 4,90755
Oppervlakte (plm.):
25.600 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
1.923 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (136x), van den Heuvel (95x), Ippel (90x), van der Stelt (53x), Paans (50x), van Oord (49x), Groeneveld (47x), Versluis (39x), Kieboom (36x), van Berchum (33x)

Algemene Informatie

De plattegrond van het oude gedeelte van de begraafplaats

De plattegrond van de uitbreiding.
Bekijk in detail: Vak 1E en 3E en 2K, Vak 5A en 6K en 7E en 10E en 13 E.


Nieuws over deze begraafplaats

Seniorenplatform Altena pleit voor monument bij verzamelgraven
9-5-2023 - (bron: het Kontakt Altena)
ALTENA • Seniorenplatform Altena pleit bij de gemeente voor een monument bij verzamelgraven waarop de namen van overledenen uit geruimde graven komen te staan.

Onlangs begon de gemeente Altena met het verwijderen van grafstenen op graven die opgezegd en/of verlopen zijn. De graven worden nog niet meteen geruimd. Dit gebeurt pas wanneer er iemand op die plek begraven wil worden of wanneer de gemeente een gedeelte wil herinrichten.

Voorgeslacht herinneren
Seniorenplatform Altena vreest echter dat met het verdwijnen van de grafstenen en uiteindelijk ook het graf, het voorgeslacht vergeten zal worden. De vereniging stelt dat het voorgeslacht een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het sociale leven in de dorpen en dat zij ‘het mogelijk hebben gemaakt om voor ons dit stokje over te nemen onder veel gemakkelijkere omstandigheden’.

De vereniging wijst er ook op dat niet iedereen in staat is om de grafrechten te verlengen, vooral als er meerdere graven verlengd moeten worden. Om deze mensen tegemoet te komen en om het voorgeslacht niet te vergeten, stelt het Seniorenplatform Altena voor om de namen van overledenen wiens graf geruimd wordt op een monument te plaatsen bij het verzamelgraf waarin stoffelijke resten gelegd worden. Eventueel met geboorte- en sterfdatum. Hierbij verwijst de vereniging naar de gemeente Sprang-Capelle, waar dit al gedaan wordt.

ChristenUnie steunt oproep
ChristenUnie Altena onderschrijft de waarde van het voorstel dat gedaan wordt door Seniorenplatform Altena en heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld.

‘Wij verkeerden in de veronderstelling dat het ook in onze gemeente zo geregeld zou worden dat de stoffelijke resten die bij een ruiming nog gevonden worden, in een verzamelgraf gelegd zouden worden. En dat het verzamelgraf voorzien zou worden van een monument waarop een naamplaatje als herinnering aan de overledenen aangebracht konden worden’, schrijft raadslid Kees Nieuwenhuizen namens de CU-fractie.

De partij hoopt dat het college aan de slag gaat met het voorstel van Seniorenplatform Altena.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies