Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginGraftombe grafkelder familie Groeninx van Zoelen Ridderkerk

Graftombe/grafkelder familie Groeninx van Zoelen., Kievitsweg naast nr. 114., Ridderkerk

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Graftombe/grafkelder familie Groeninx van Zoelen.
Adres:
Kievitsweg naast nr. 114.
 
Ridderkerk
Gemeente:
Ridderkerk
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,88092 4,59592
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Groeninx van Zoelen (8x), van Welderen (1x), van Welderen Rengers (1x),


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Graftombe/grafkelder familie Groeninx van Zoelen te Ridderkerk.

Deze particuliere begraafplaats behoort toe aan de familie Groeninx van Zoelen, sedert 1702 eigenaren van het landgoed "Huys ten Donck" en sinds 1721 ambachtsheren van Ridderkerk.
In 1827 gaf Jkhr. Otto Paulus Baron Groeninx van Zoelen (Zijn naam en wapen staan op de obelisk) opdracht tot de aanleg van de familiebegraafplaats (bij Kievitsweg 114) aan de zuidrand van het, bij het huis behorende, park.

De met tonggewelven overdekte grafkelder, bovengronds afgedekt door een schilddak van ijzer, werd op een klein eiland gebouwd in het jaar 1828 en bekroond met een obelisk met wapen en inscriptie (1838). De directe aanleiding voor de bouw van deze grafkelder was het Koninklijk Besluit van 22 augustus 1827, waarbij het bij wet, voornamelijk om hygiënische redenen, verboden werd vanaf 1 januari 1829 in en rondom de kerk te begraven. Tot die tijd werden overledenen van de familie begraven in de Singelkerk.

In de Singelkerk had de familie Groeninx van Zoelen een graftombe. Na de brand in de kerk van 22 maart 1920, waarbij het praalgraf van de familie onherstelbaar werd verwoest, zijn de stoffelijke resten van alle vóór 1829 overleden familieleden overgebracht naar het familiegraf aan de Kievitsweg.

Het door de firma Wed. A. Sterkman & Zn. gegoten omringende ijzeren hek dateert evenals de nabijgelegen dienstwoning, Kievitsweg 114, uit circa 1840. Het is één van de Rijksmomumenten van Ridderkerk.


Een stukje geschiedenis

Een zijden vaandel uit 1721 toont de verbondenheid van de familie Groeninx van Zoelen met Ridderkerck (Het wapen van Ridderkerk bevatte toen en bevat ook nu nog, een voorstelling van St. Joris en de Draeck, St Joris is de patroonheilige van Ridderkerk.) Links boven: Het wapen van de familie Van Groeninx, rechts boven: het wapen van de familie Van Zoelen.
Herman van Zoelen kwam door zijn tweede huwelijk, met Catharina de Cock, dochter van een rijke bierbrouwer, in het bezit van Huys ten Donck te Ridderkerk.(1676) Mr. Cornelis Groeninx werd in 1702 eigenaar van Huys ten Donck en door zijn huwelijk met Catharina van Zoelen, kwamen de twee families bij elkaar, zij was de enig overgeblevene van haar geslacht.
De familie Groeninx was oorspronkelijk van Zeeuwse afkomst, de familie Van Zoelen was al in het begin van de 16de eeuw vertegenwoordigd in Rotterdam.
De zoon van Cornelis en Catharina, Otto, noemde zich voor het eerst Groeninx van Zoelen, om de naam Van Zoelen voor uitsterven te behoeden.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies