Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Kranenburg Zwolle

Begraafplaats Kranenburg, Kranenburgweg 7, 8024 AC Zwolle

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Kranenburg
Adres:
Kranenburgweg 7
 
8024 AC Zwolle
Gemeente:
Zwolle
Provincie:
Overijssel
Co÷rdinaten:
52,531795 6,130297
Oppervlakte (plm.):
91.200 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
5.427 (Inmiddels zijn 102 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Dijk (77x), de Vries (62x), Jansen (60x), Bakker (53x), van den Berg (52x), Visscher (46x), Bos (45x), Meijer (44x), Visser (40x), Smit (39x)

Algemene Informatie

Ingang Begraafplaats Kranenburg Zwolle


Op Wikipedia staat de onderstaande tekst:

Kranenburg is de naam van een algemene begraafplaats en crematorium in Zwolle. Kranenburg werd in 1933 in gebruik genomen, omdat er ruimtegebrek was ontstaan op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg. De begraafplaats Kranenburg grenst direct aan Begraafplaats Bergklooster uit 1399.

Geschiedenis van de plek
Oorspronkelijk stond op deze plek de havezate Kranenburg. Deze is echter afgebroken.
Het landgoed kwam begin 1800 in handen van de familie Vos de Wael. Zij gebruikten het voornamelijk voor de jacht. De toegang van het landgoed, de zogenaamde Prinsenpoort, is opgenomen in de huidige begraafplaats Deze staat echter niet meer op de oorspronkelijke plek, vanwege de aanleg van de A28.

Ontwerp
Voor het ontwerp van Kranenburg heeft de gemeente Zwolle een prijsvraag uitgeschreven die werd gewonnen door Louis Copijn. Karakteristiek voor zijn eclecticistische ontwerp zijn de ellipsen en cirkels. Copijn gebruikte de al bestaande paden en voegde hier twee ellipsvormige padenstelsels toe. Langs deze paden kwamen de graven te liggen. Dit alles in een parkachtig geheel. Grote velden met graven werden vermeden.

Graven van bekende Zwollenaren en Nederlanders

Helmig Jan van der Vegt
Helmig Jan van der Vegt (1864 - 1944) was een Nederlands politicus. Hij is samen met Pieter Jelles Troelstra ÚÚn van de twaalf oprichters van de SDAP.

Hendrik van der Vegte
Mr. Hendrik van der Vegte (Zwolle, 15 augustus 1868 ľ 's-Gravenhage, 29 augustus 1933) was Minister van Waterstaat in het kabinet-De Geer I. Van der Vegte was lid van de Anti-Revolutionaire Partij. Ook was hij wethouder.

Gerardus HorreŘs de Haas
Gerardus HorreŘs de Haas (1879 - 1943) was een hervormde predikant en voorzitter van de SDAP in Zwolle. Hij heeft zich ingezet voor de viering van 1 mei in Zwolle. Nog steeds vindt ieder jaar op de Dag van de Arbeid een korte plechtigheid plaats bij zijn graf.

Isańc Antoni van Roijen
Mr. Isańc Antoni van Roijen (Zwolle, 18 juni 1859 - Zwolle, 2 september 1938) was burgemeester van Zwolle, Eerste Kamerlid en medeoprichter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook had hij een groot aandeel in de oprichting van de IJsselcentrale. Er is in Zwolle een straat naar hem vernoemd.

Jean Charles Philip Eeftinck Schattenkerk
Jean Charles Philip Eeftinck Schattenkerk (1908-1997) was arts en de oprichter Medisch Contact.


Monumenten en gedenkstenen

Gedenksteen Broerenkerk
In 1990 werden hier de resten herbegraven van mensen die hiervoor een laatste rustplaats hadden in de Broerenkerk. Deze herbegraving was noodzakelijk, omdat de kerk vloerverwarming kreeg waarbij de ondergrond van de kerk zou worden verstoord.

Uitbreidingen
Kranenburg is diverse malen uitgebreid om meer grafruimte te verkrijgen. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd er een bosgedeelte aangelegd. Hierin konden overledenen in een bos worden begraven.

In 1984 werd er een crematorium gebouwd nabij de ingang van Kranenburg. Naast dit crematorium bevindt zich een uitstrooiveld en een parkje waarin zich monumentjes bevinden voor de gecremeerde overledenen.

In 1991 werd het Hagenpark ontworpen. Deze uitbreiding dankt haar naam aan de beukenhagen. In dit ontwerp staat een waterbron centraal. Deze bron is symbool voor het begin van het leven. Hierna stroomt het water via een smalle, snelstromende rivier naar een rustige vijver. Ook dit is een symbolische weergave van de levensweg van een mens. In het Hagenpark is in 1992 ook een islamitische gedeelte gerealiseerd.

In de nabije toekomst moet er de mogelijkheid tot bovengronds begraven worden geboden. Hiervoor worden grafwanden gebouwd.


Flora en fauna

Op de begraafplaats komen verschillende soorten planten voor. Zo zijn hier de steeneik, zakdoekjesboom en honingboom te vinden. Ook het lenteklokje en de winterakoniet komen hier voor.
Op Kranenburg broeden de sperwer en de torenvalk. Ook de buizerd en de ransuil zijn er te vinden.
Kranenburg maakte onderdeel uit van de route die de jury van de internationale groenwedstrijd Entente Florale in 2006 door Zwolle aflegdeplattegrond kranenburg

Voor de juiste plaatsbepaling van een graf kan men het gravenzoeksysteem van de gemeente Zwolle raadplegen: http://kiosks.infopunt.net/zuil/groepen/funerair/Zwolle/int_route.asp>

Monument Zandhove

Hier liggen de resten van Indische Nederlanders uit het voormalige verpleeghuis Zandhove. Omdat van velen van hen geen nabestaanden
meer op te sporen zijn, is besloten dat de graven van ongeveer 275 bewoners
geruimd konden worden.
De resten zijn samengebracht in een gemeenschappelijk graf met daarop een monument.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies