Online Begraafplaatsen 3.0
BeginBegraafplaats IJsseldijk Krimpen aan den IJssel

Begraafplaats IJsseldijk, IJsseldijk 144, 2924 AT Krimpen aan den IJssel

Begraafplaats:
Begraafplaats IJsseldijk
Adres:
IJsseldijk 144
 
2924 AT Krimpen aan den IJssel
Gemeente:
Krimpen aan den IJssel
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,9241 4,60785
Oppervlakte (plm.):
9.900 m²
Status:
Onvolledig, vrijwiliger gezocht
Aantal graven:
1.968 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (65x), Schouten (46x), Visser (44x), Pols (39x), Goudriaan (36x), Twigt (31x), Heuvelman (29x), van Vliet (29x), Boers (28x), van der Graaf (26x)

We zoeken nog een vrijwilliger die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Documenten

Algemene Informatie


Begraafplaats "IJsseldijk" in Krimpen aan den IJssel.


Deze begraafplaats staat ook bekend als "Algemene Begraafplaats" en is gelegen, zoals de naam al doet vermoeden, aan de IJsseldijk. De begraafplaats bestaat uit twee herkenbare gedeelten: het
oude gedeelte net na de ingang en een nieuwer gedeelte, dat in het begin van de vorige eeuw is aangelegd.

Op dit moment vinden er op begraafplaats "IJsseldijk" alleen nog maar bijzettingen plaats en worden er geen nieuwe graven meer uitgegeven.Wel worden nog urnengraven uitgegeven.

Op de begraafplaats staat een eenvoudige kleine aula.

Ook is er het herdenkingsmonument te vinden ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het graf van de militairen uit Krimpen aan den IJssel, die in deze oorlog zijn omgekomen.


Rechts ziet u een foto van de ingang van de begraafplaats.Het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van W.O.II in het plantsoen vˇˇr de begraafplaats. (foto links)


Begraafplaats "IJsseldijk" is aangelegd als werkverschaffing in Krimpen aan den IJssel tijdens het oorlogsjaar 1914 - 1915.
Een plaquette bij de ingang herinnert hieraan. (foto rechts)

Een stukje geschiedenis van Krimpen aan den IJssel.

Over het ontstaan is weinig bekend. Voor het eerst in 1277 wordt in de geschriften melding gemaakt van een ambacht, ofwel een dorp op de IJssel. De naam is door de eeuwen heen op verschillende manieren geschreven:Crimpene op den Yssel, Crimpen opte Issel, Crimpene of Crempene op 't IJssel. In de volksmond werd de plaats begin 1800 ook wel Tingenijssel genoemd. Krimpen was in het verleden een ander woord voor rivierbocht. Met de toevoeging "aan den IJssel" onderscheidt het dorp zich van buurgemeente Krimpen aan de Lek. Het dorp ligt al eeuwen ingeklemd tussen Hollandsche IJssel en Lek, die vanaf de achtste eeuw hun huidige bedding volgen. In 1630 wordt melding gemaakt van vijftig huizen met in totaal twee honderd inwoners. Eeuwenlang bleef het een agrarische samenleving met in 1946 zo'n 6550 inwoners. In de 15de en 16de eeuw hield men zich bezig met de hennepteelt voor het maken van touw en zeildoek voor de zeilscheepvaart.
Er ontstond enige industrie door touwslagerijen, rietmattenmakerijen en later, door de opkomst van de stoomscheepvaart, scheepswerven en daarnaast steenbakkerijen, die werk gaven aan de inwoners. Door de bouw van de Algerabrug, kwam de groei van Krimpen aan den IJssel pas goed op gang. Na de watersnoodramp van 1953 werd het eerste Deltawerk gerealiseerd met de bouw van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel, de vaste oeververbinding kon in 1958 in gebruik worden genomen. Krimpen is uitgegroeid tot een mooie gemeente met zo'n 30.000 inwoners.

Het wapen en de vlag van Krimpen aan den IJssel.

Het wapen der gemeente getuigt van een ver verleden en bestaat uit drie zwarte halve manen, naar links gekeerd. Vastgelegd bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 24 december 1878w17: "van zilver, beladen met drie halve manen van sabel,geplaatst twee en een en gekeerd naar de linkerzijde van het schild."
De halve manen worden "wassenaars" genoemd. Het wapen is een afleiding van het familiewapen van de heren van Polanen, die in de late Middeleeuwen een gedeelte van de Krimpenerwaard in bezit kregen.

De vlag werd vastgesteld bij besluit door de gemeenteraad op 5 april 2001.
De kleuren refereren aan het gemeentewapen, zwart en zilver. Een harmonische eenheid is gevonden in de toepassing van de kleuren van de Nederlandse driekleur. De witte banen in de vlag symboliseren de grote rivieren waaraan de gemeente ligt en het samenkomen van deze rivieren op de punt van de Stormpolder. De vormgeving van de vakken resulteert in een symboliek van een dynamische gemeente.
Voor de herkenbaarheid is op de twee zwarte driehoeken het gemeentewapen opgenomen. De toepassing van de kleuren van de Nederlandse driekleur voegt het element toe van de plaatsbepaling van de gemeente.

Bron: Gemeente Krimpen aan den IJssel en Wikipedia. © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ