Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Wierden

Begraafplaats, Appelhofstraat, Wierden

Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Appelhofstraat
 
Wierden
Gemeente:
Wierden
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,35885 6,59487
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Eshuis (88x), Meijer (66x), Beverdam (60x), Koers (58x), Wolters (39x), Kippers (35x), Dekkers (35x), Gierveld (34x), Smit (29x), Schipper (28x)

Algemene Informatie

Wierden Appelhofstraat Ingang

Wierden Appelhofstraat Bord

Wierden Appelhofstraat Oorlogsgraven

Nieuws over deze begraafplaats

Wierdense stichting zet zich in v oude oorlogsgraven en grafmonumenten
26-9-2023 - (bron: 1twente)
Wierdense stichting zet zich in om oude oorlogsgraven en grafmonumenten in ere te herstellen

Oude kerkhoven in Wierden en Enter, overgenomen door de natuur, dat is het zicht wat de Historische Kring Wierden had tijdens hun wandeltochten voor de jeugd. “Veel grafmonumenten kon je niet meer zien door de begroeiing, we dachten: Hier moeten we wat aan doen”, vertelt Theo Pigge, medeoprichter van Stichting Historische Begraafplaatsen Wierden Enter. De stichting zet zich al ruim twee jaar in om deze oude rustplaatsen te onderhouden.

Vijftien vrijwilligers onderhouden iedere laatste zaterdag van de maand twee begraafplaatsen in Wierden en Enter. “We zagen veel onkruid en bosjes, waardoor graven en grafmonumenten niet meer zichtbaar waren”, zegt Pigge in het programma Twente Wordt Wakker. Ook is de stichting begonnen met het restaureren van deze grafmonumenten.

Richting het Oosten
“We beginnen met kleine restauraties, zoals datgene wat we gaan onthullen op 30 september”, vertelt Pigge. De stichting is al een tijd bezig met het restaureren van een houten grafmonument. “We hebben geluk gehad dat de tekst van het monument richting het oosten stond.” Hierdoor is de tekst beter beschermd geweest tegen de elementen van 'Moeder Natuur'.

De stichting blijft niet stil zitten na de onthulling van het gerestaureerde grafmonument op 30 september. “Er liggen veel grafstenen die stuk zijn, doordat deze gebroken zijn worden ze steeds verder uit elkaar gedreven”, concludeert Pigge. De stichting wil deze kapotte stenen weer bij elkaar leggen, zodat het graf weer compleet is.

Oorlogsgraven
Pigge vertelt dat de stichting zich voornamelijk focust op de oorlogsgraven. “We willen ervoor zorgen dat de teksten op deze graven goed zichtbaar zijn.” Ook zijn ze nog op zoek naar verloren namen van mensen die begraven zijn op het kerkhof in zowel Wierden als Enter. “Er is een familie bij ons gekomen die op zoek is naar de plek waar hun overleden zus van drie maanden oud begraven is; dat is best bijzonder.”

De twintig oorlogsgraven op de begraafplaats in Wierden zijn niet alleen van geallieerde soldaten. "Op het kerkhof liggen ook burgerslachtoffers, Wierdernaren die overleden zijn in de oorlog", vertelt Pigge. De stichting hoopt de teksten op deze graven in mei 2024 gerestaureerd te hebben.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies