Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginTer Navolging Tiel

Ter Navolging , Lingedijk, Tiel

Begraafplaats:
Ter Navolging
Adres:
Lingedijk
 
Tiel
Gemeente:
Tiel
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
51,890418 5,427005
Oppervlakte (plm.):
4.100 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
574 (Inmiddels zijn 176 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Post (30x), Campagne (26x), van Lidth de Jeude (22x), Blom (18x), van Krieken (16x), de Jongh (16x), Caron (15x), Slothouwer (14x), van der Veen (14x), van Keulen (14x)

Algemene Informatie

Deze oude buitenbegraafplaats dateert van 1786 en is een van de oudste van Nederland in zijn soort. Daardoor kent de begraafplaats niet alleen een lange maar tegelijkertijd ook een bijzondere geschiedenis.
Gelegen in de bebouwde kom van Tiel is deze oude begraafplaats er nog steeds en het geheel lijkt op een park met veel grote en ook oude bomen.

De graven zijn niet zichtbaar genummerd in het terrein en deze bevatten veel oude zerken welke een grote lokale en tegelijk ook een historische betekenis hebben.
De meeste graven die nu nog voorzien zijn van een gedenksteen dateren echter uit de eerste helft van de 20e eeuw.

Getracht is om deze, soms moeilijk afleesbare, zerkteksten toch te ontcijferen, alhoewel dat niet altijd gemakkelijk is gebleken door een gebrek aan kontrast van de teksten.
Aanvullingen konden, waar mogelijk, soms ook nog worden gevonden met behulp van Genlias/WiewasWie.
Aanvullende gegevens konden hiermee meestal worden toegevoegd en in enkele gevallen is ook het beroep, zoals is vermeld bij het overlijden c.q. het trouwen, nog bij opmerkingen vermeld.

De inventarisatie is begonnen eind 2012 en in de eerste ronde alleen met het fotograferen van de staande grafzerken. De liggende zullen nog afzonderlijk en in een later stadium worden gedaan.

Tevens kon dankzij de medewerking van de gemeente Tiel het begraafregister worden ingezien om de daarin voorkomende en relevante gegevens ook nog in te voeren. Daarvoor dank!

Kontaktpersoon bij de gemeente Tiel is mevr. S. van Winsen, tel. 0344-637111 (op werkdagen tussen 14u.-16u.)


De toegangspoort naar deze oude begraafplaats, heden een rijksmonument.

Op de boog staat de welluidende tekst:
De menschenliefde door 't gezond verstand verlicht,
Heeft deez' begraafplaats hier gesticht


Het infobord verschaft veel nuttige (historische) informatie


Op het terrein staan imposante beukenbomen welke het terrein, het daglicht en de liggende zerken door afgevallen blad overheersen


Impressie vanaf de straat, over het rechtergedeelte


Plattegrond Ter Navolging
Voor een detailopname klik hier
Nieuws over deze begraafplaats

Mensendrollen en tissues: ‘verveelde’ wildpoepers op begraafplaats
2-6-2023 - Mensendrollen en tissues: ‘verveelde’ wildpoepers actief op begraafplaats

(bron: de Gelderlander)

Het zijn smakeloze praktijken: mensen die poepen op een begraafplaats. Maar ook met een veelal treurige aanleiding: je rot vervelen in een ver land.

De vrijwilligers van begraafplaats Ter Navolging in Tiel zijn de overlast spuugzat, maar ze kunnen niet anders dan de uitwerpselen-met-tissue opruimen.
Deze week was het weer raak op begraafplaats Ter Navolging. Een rijksmonument in Tiel waar sinds 1786 al meer dan tienduizend Tielenaren hun laatste rustplaats vonden. Een groene oase van rust op de hoek van de Lingedijk-Stationsstraat, grofweg 100 bij 100 meter groot.

"Een plek om met respect mee om te gaan. En daar horen alcohol, harde muziek en poepen níet bij", zegt secretaris Pierre van der Schaaf van de vrijwilligersclub die Ter Navolging in stand houdt.

De menselijke ontlasting werd voor de tweede keer naast het baarhuisje aangetroffen. ,,Daar is een plekje waar je schijnbaar even lekker kunt zitten.” Buurtbewoners melden de overlast, want durven er zelf uit angst voor de reacties niks van te zeggen. Van der Schaaf en zijn collega's kunnen daarna weer aan de slag.

De daders zijn volgens hem doorgaans van Oost-Europese afkomst; de aanleiding heeft ook iets treurigs. Van der Schaaf: "Mensen die doordeweeks hier hard werken, maar in het weekend – ver van huis – zich rot vervelen. Ik heb ze wel eens gesproken, die lopen dan echt met de ziel onder hun arm. Ze snappen ook wel dat het niet hoort om daar te zitten; en zeker niet om daar te poepen. Tja, dan gaan ze met wat drank bij zich toch de begraafplaats op voor wat vertier.”

Voor de dagelijkse behoeftes wordt dan een plekje dichtbij gezocht. "Ze denken dan ‘iemand zal het wel opruimen’. Ja dat klopt: wij. Het wordt doorgaans erger met de overlast als het weer mooier wordt en die mensen in het weekend naar buiten komen.”

Er is in het verleden al gesproken met uitzendbureaus die veel met Oost-Europese arbeidskrachten werken. "Zij kaarten dat dan aan bij de werkgevers, dan is het gelukkig een tijdje minder.”

Camera’s of hek sluiten geen oplossing
Zijn het plaatsen van toezichtcamera’s, of het sluiten van het hek oplossingen? ,,Voor camera’s is het terrein te groot en zijn er te veel bosschages om naar uit te wijken. En elke avond het hek sluiten en ’s ochtends bijtijds weer open doen, willen we onze vrijwilligers, die toch al heel veel tijd in herstel en onderhoud steken, niet aandoen. We gaan er maar eens met de gemeente over praten, om te kijken wat te doen aan drank, muziek en poep op onze begraafplaats.”

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies