Online Begraafplaatsen 3.0
BeginGemeentelijke Begraafplaats s Gravenhage

Gemeentelijke Begraafplaats, Kerkhoflaan 12, 2585 JB 's-Gravenhage

Begraafplaats:
Gemeentelijke Begraafplaats
Adres:
Kerkhoflaan 12
 
2585 JB 's-Gravenhage
Gemeente:
's-Gravenhage
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,095 4,30231
Oppervlakte (plm.):
90.000 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)


Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie


Bekende graven:
- Nicolaas Bosboom (1855-1937) militair en politicus
- Albert Plesman (1889-1953) Luchtvaart pionier
- Hendrikus Colijn (1896-1944) Staatsman
- Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) Staatsman
- Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) Staatsman
- Cornelis Lely (1854-1929) waterstaatkundige

Nieuws over deze begraafplaats

Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit
 - 17-11-2020
(bron: AD regio Den Haag)
Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit en ‘werd daar rustig van’

Met de arrestatie van een grafrover uit Den Haag worden niet alleen tientallen nabestaanden blij gemaakt dat de geroofde grafmonumenten van een dierbare overledene terug zijn, maar openbaren zich ook bizarre details waar zelfs de politie van opkijkt.

Natuurlijk zijn de broers Barend en Kees Zuurmond dolblij dat het bronzen beeld van het graf van hun broer Paul onbeschadigd terug is en dat ze het kunnen gaan herplaatsen. Maar ze gruwelen ook bij het idee dat het een aantal maanden uitgestald heeft gestaan in het huis van de grafrover, die het in augustus van Pauls graf in Den Haag heeft gestolen en door de politie na gedreven speurwerk is aangehouden. ,,Die man moet worden behandeld”, zegt Barend.
Het beeld ‘De tuinman en de dood’ van het graf van Paul Zuurmond is niet de enige morbide buit die bij de grafrover thuis stond uitgestald. Zijn huis stond min of meer vol met geroofde grafmonumenten. Een Mariabeeld, lantaarns, bronzen herdenkingsbeeldjes van voor hem onbekende doden.

Rechercheur Michel gaat prudent om met de identiteit van de man die hem heeft bekend de grafmonumenten te stelen omdat hij er rustig van werd. ,,Het is niet aan mij om te vertellen hoe oud hij is. We houden het er op dat het een man is die in Den Haag woont”, zegt de rechercheur. De man zal moeten voorkomen voor diefstal.

Speurwerk
Aangehouden door gedreven speurwerk van zijn collega Chantal, die zelfs buiten diensttijd op zoek is gegaan naar de grafrover die zoveel verdriet teweegbracht bij nabestaanden. Zij is gaan posten op de begraafplaats Westduin in Den Haag nadat daar in september een bronzen arend van een graf was gestolen. ,,Van die diefstal was aangifte gedaan”, vertelt rechercheur Michel. ,,Bij het uitkijken van camerabeelden die op de begraafplaats zijn gemaakt hebben we de diefstal gezien en de dief hadden we duidelijk in beeld.”

Politievrouw Chantal hoefde zich niet eens ‘s nachts te laten insluiten op de begraafplaats om de verdachte te zien, hij roofde zijn buit op klaarlichte dag. ,,Ik zag hem fietsen in de omgeving van de begraafplaats”, zegt Chantal. ,,Hij kon worden staande gehouden door collega’s van mij.”

Eenmaal opgepakt bekende de man snel. ,,Het gaf hem rust”, zegt rechercheur Michel over het motief van de grafrover.

Klaarlichte dag
Zijn werkwijze wekt verbazing. Op klaarlichte dag, op de fiets, op verschillende begraafplaatsen in de stad. Minimaal gedurende de maanden augustus en september. Totdat hij door politievrouw Chantal werd gezien en aangehouden. De politie komt er nu mee naar buiten omdat ze zoeken naar nabestaanden wiens grafbuit bij de man is gevonden. Alle stukken staan vanaf dinsdagavond op de website van de politie.

,,Hoe krijg je dat mee, hè?”, zegt Kees Zuurmond, die het 40 kilo zware beeld van het graf van zijn broer nauwelijks kan dragen. ,,Het is loodzwaar, niet normaal! Dat heeft hij dus gewoon achterop de fiets vervoerd.”

De broers Zuurmond hebben van de politie begrepen dat de grafrover spijt heeft van zijn diefstallen. ,,Het minste dat hij kan doen is ook ons zijn spijt betuigen”, zegt Barend Zuurmond. Na de ontdekking van de diefstal hebben de broers nog gezocht buiten de hekken van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan, waar het graf is van Paul. ,,We dachten, dat het over het hek was gegooid om het zo mee te nemen en om te smelten voor het brons. Geen idee dat het al die tijd bij iemand thuis heeft gestaan. Wij gaan het beeld in elk geval weer neerzetten op het graf van Paul. Maar wel beter verankerd, zodat het nooit meer kan worden weggehaald.”

De overige gestolen grafmonumenten zijn te zien in opsporingsprogramma Team West, vanaf 17 uur op Omroep West.

 © Kineo 2005-2021
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact