Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Naaldwijk Naaldwijk

Algemene Begraafplaats Naaldwijk, Zandhaver 2, 2673BN Naaldwijk

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats Naaldwijk
Adres:
Zandhaver 2
 
2673BN Naaldwijk
Gemeente:
Westland
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,998752 4,200119
Oppervlakte (plm.):
28.000 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Vijverberg (21x), van Dijk (15x), van der Ende (13x), Vreugdenhil (13x), Kester (12x), van der Meer (11x), de Zeeuw (11x), Boers (11x), van Leeuwen (10x), van den Berg (10x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
0174-631618
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Algemene Informatie

Tevens (oude) ingang aan de Geestweg 122


Bekende graven:
- Jack Middelburg (1952-1984) Motorcoureur

Nieuws over deze begraafplaats

Begraven wordt in Westland peperduur
4-10-2023 - (bron: AD-Westland)
Tarieven hoog wegens achterstallig onderhoud begraafplaatsen
Wie in Westland begraven wil worden, moet steeds dieper in de buidel tasten. Een van de redenen voor de prijsstijgingen is achterstallig onderhoud.
door: RIEN VAN DEN ANKER

Dat stelt wethouder Michiel Ferwerda (Openbare Ruimte, GemeenteBelang) die de portefeuille vorig jaar overnam. Hij erkent dat begraven worden in zijn gemeente niet goedkoop is.

Hij wijst erop dat in 2021 de tarieven van de aangeboden diensten en de legeskosten fors verhoogd zijn met 33 procent. "Dat was nodig in verband met het wegwerken van achterstallig onderhoud." Een eigen graf kost voor vijftien jaar inmiddels bijna 6000 euro.

En dan is er nog geen sprake van een kostendekkend beleid, dat is nu 53 procent. Van elke euro die de gemeente steekt in begrafenissen komt 47 cent uit de algemene inkomsten. Ferwerda gaat er vanuit dat die inhaalslag qua onderhoud na 2024 is afgerond en dat daarna geen extra kosten hoeven te worden doorberekend.

Fusiegemeente
Dat begraven in Westland zo duur is, komt omdat Westland een fusiegemeente is met zes gemeentelijke begraafplaatsen, wat relatief veel is. Naast de algemene dodenakkers is er ook nog een aantal particuliere, zoals rooms-katholieke en een Joodse. De gemeente verzorgt jaarlijks tussen de drie- en vierhonderd begrafenissen.

Na die verhoging van de grafkosten is wel ingesteld dat in eerste instantie een graf vijftien jaar - was tien jaar - beschikbaar blijft. Daarna kan er maximaal twintig jaar voor ruim 3300 euro worden verlengd. Ferwerda: "Eeuwigdurend kan niet, maar nabestaanden kunnen in principe wel steeds blijven verlengen."

Gemiddeld betalen we in Nederland 3111 euro voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. In Zuid-Holland is dit 4266 euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de grafkosten onder 1698 begraafplaatsen.

Hoeveel crematies plaatsvinden, is onbekend omdat in Westland niet wordt gecremeerd en alleen wordt geregistreerd als er diensten in gemeentelijke aula's zijn. Crematiekosten zijn aanzienlijk lager. In het voorbeeld van een eigen graf scheelt dat zo'n 4000 euro. Bij een algemeen graf is het verschil ongeveer 1000 euro. Ook dat is exclusief de ceremonie en later koffie, plakje cake of meer. De wethouder vermoedt dat er vanwege dat kostenverschil een trend is ten gunste van cremeren.

Vergroenen

De Westlander, zo denkt Ferwerda, heeft los van die hoge tarieven ook kunnen merken dat de begraafplaatsen flink zijn veranderd.

Steeds meer wordt er op de zes locaties extra aandacht gegeven aan vergroenen en verfraaien, met bijvoorbeeld half verharde paden. Zo zijn er ook steeds meer pleintjes met houten banken en rvs-zitplekken te vinden, met gieters en waterkraantjes.

Speciale aandacht krijgen de kindergraven omdat die locaties vaak worden bezocht door ouders met kinderen, die het graf van een overleden broertje of zusje bezoeken.

"Alle begraafplaatsen krijgen daardoor een parkachtige uitstraling zodat het een rustgevende omgeving wordt waar nabestaanden op gepaste wijze hun rouw en emoties kunnen ervaren", legt Ferwerda uit. ,,Waar het mooi en groen is en je in alle rust en ruimte kunt herdenken."

Vooralsnog is er voldoende ruimte voor Westlanders die gemeentelijk begraven willen worden.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies