Online Begraafplaatsen 3.0
BeginOude Begraafplaats Nieuwerkerk aan den IJssel

Oude Begraafplaats, Prinses Beatrixstraat 4, Nieuwerkerk aan den IJssel

Begraafplaats:
Oude Begraafplaats
Adres:
Prinses Beatrixstraat 4
 
Nieuwerkerk aan den IJssel
Gemeente:
Zuidplas
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,964503 4,619001
Oppervlakte (plm.):
1.500 m²
Status:
Volledig
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
den Toom (9x), de Jong (8x), den Hollander (8x), van Vliet (7x), Mijnlieff (6x), Reijm (6x), Stolk (6x), van Lange (6x), van Leeuwen (6x), Karreman (5x)

Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Nieuws over deze begraafplaats

Historisch hek begraafplaats Nieuwerkerk wordt eindelijk opgeknapt
 - 30-11-2019
Het historische hek bij de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt eindelijk opgeknapt. Dat meldde wethouder Schuurman woensdagavond 27 november tijdens de raadsvergadering.

Op de agenda van de gemeenteraad stond een beheerplan voor begraafplaatsen in Zuidplas. Tijdens de behandeling van het plan door de gemeenteraad werd door verschillende raadsleden aandacht gevraagd voor andere manieren van begraven zoals bovengronds begraven. Ook kwam het al dan niet vestigen van een crematorium in Zuidplas aan bod.

Verschillende raadsleden vroegen aandacht voor de grafmonumentenlijst. Deze blijkt, 7 jaar nadat historische verenigingen input gaven, nog steeds niet te zijn vastgesteld. De keuze om een extern bureau te laten onderzoeken welke richtlijnen er moeten komen voor een dergelijke monumentenlijst rekende niet bij alle raadsleden op steun. Ook werden er vragen gesteld over de privacy op de Essehof in Nieuwerkerk vanwege de toenemende woningbouw naast de begraafplaats. Tot slot was er aandacht voor de tarieven voor lijkbezorging. In de gemeente Zuidplas worden steeds minder mensen begraven; hierdoor staan de tarieven onder druk.

Wethouder Schuurman gaf aan dat een crematorium niet in deze visie thuishoort. De visie gaat namelijk over lijkbezorging. Wel wordt er gekeken naar extra mogelijkheden naast het traditionele begraven. De wethouder gaf aan dat de Historische verenigingen in Nieuwerkerk en Moordrecht inderdaad een aantal graven hebben aangedragen die behouden zouden moeten blijven. De historische vereniging in Zevenhuizen en Moerkapelle werkt ook aan een dergelijke lijst. Ook private begraafplaatsen worden meegenomen op de te vormen grafmonumentenlijst.

Tot slot meldde Schuurman dat de opdracht om het hek bij de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel op te knappen is verstrekt aan een lokale ondernemer. Eerder vroeg historicus Adri den Boer aandacht bij Gouwe IJssel Nieuws over de traagheid op dit onderwerp vanuit de gemeente.
bron: gouweijsselnieuws.nl

Historische ver. wachten 7 jaar op lijst met beschermde grafstenen
 - 24-11-2019
De historische verenigingen wachten nu al 7 jaar op een lijst met beschermde grafstenen welke bewaard moeten worden. In 2012 is er bij het vaststellen van de beheersverordening begraafplaatsen besloten dat deze lijst er moet komen.

Twee van de drie historische verenigingen hebben de gemeente al geholpen door te helpen met de lijst maar tot nu toe hebben zij niks gezien. “De graven mogen wat mij betreft wel geruimd worden maar bewaar de steen dan tegen een heg, sommige stenen zijn gewoon onderdeel van de geschiedenis van de dorpen” legt Adri Den Boer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk uit.

Navraag bij de gemeente Zuidplas door Gouwe IJssel Nieuws leverde het volgende antwoord op: “De gemeente houdt een lijst bij met de graven die als historisch of monumentaal zijn aangemerkt. In de administratie van de gemeente zijn de historische graven aangegeven en deze graven niet geruimd worden, omdat het een historisch graf of historische grafzerk betreft. De lijst wordt niet toegevoegd aan de begraafplaatsverordening, maar zal worden opgenomen bij het opstellen van de erfgoedvisie in 2020“.

Gemeenteraadslid Aart Slobbe van de ChristenUnie/SGP vindt het wachten tot 2020 te ver gaan en wil dat de lijst wel wordt betrokken bij het beheerplan begraafplaatsen, welke op 27 november op de agenda staat van de gemeenteraad. NEZ liet weten dat het onacceptabel is dat deze lijst zo lang duurt en ook de SP bij monde van Jan Baas wil dat de lijst wel bij de beheerplan wordt betrokken.

Adri den Boer liet weten dat de lijst nog niet is vastgesteld en hoopt dat met de politieke aandacht voor het onderwerp er wel nu actie wordt ondernemen. In 2018 bracht Den Boer een folder uit met diverse interessante feiten over bijzondere graven in Nieuwerkerk aan den IJssel. Slechts 1 grafsteen is beschermd op dit moment omdat dit een oorlogsgraf is, het graf van verzetsheld Arie den Toom.

In onderstaand filmpje legt Adri den Boer meer uit over de lijst en over het nut hiervan, met daarin mooie details.

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ