Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
List   

Fotocollectie: Cementiri Modernista Lloret de Mar

<b></b>
 


Titel collectie: Cementiri Modernista Lloret de Mar
Fotograaf: Karen van Beek - Smits
Deze begraafplaats werd aan het eind van de 19e eeuw ontworpen, en gebouwd gedurende de eerste jaren van de 20e eeuw.
De begraafplaats in Lloret de Mar kan beschouwd worden als één van de meest significante voorbeelden van Catalaanse grafkunst uit de Modernistische tijd. Er zijn werken te vinden van diverse beeldhouwers zoals : Josep Puig i Cadafalch, Antoni M. Gallissà i Soqué, Vicenç Artigas i Albertí.
De begraafplaats zelf zowel als de graftomben werden gefinancierd door individuele personen, aan het begin van de 20e eeuw waren er veel 'Indianos' die in Amerika rijk geworden waren en besloten hadden terug te keren naar hun thuisland Spanje. Zij toonden hun rijkdom niet alleen via de huizen die ze lieten bouwen maar ook via de tempelgraven die zij lieten bouwen, zij waren ervan overtuigd dat dit hen een goed leven in het hiernamaals zou bieden.

De fotografe:
Als kind was ik gefascineerd door het fotograferen dat ik bij mijn vader zag. Urenlang kon ik stilletjes meekijken wanneer hij in de donkere kamer bezig was met vergroten van zijn foto's.
Het was een magie die me niet losliet. Toch duurde het nog diverse jaren voor ik zelf met fotograferen bezig ging, de komst van de digitale camera heeft me daarin over een drempel geholpen.
Enkele jaren geleden bezocht ik een begraafplaats met het idee daar inspiratie te vinden voor fotograferen. Ik was ontroerd door de wijze van afscheid nemen, de vreemde combinatie van leven en dood die er te vinden was intrigeerde me. Ik wilde via mijn camera overbrengen wat ik zag, de enorme liefde, het intense verdriet maar ook de invloed van tijd die soms zo zichtbaar aanwezig kan zijn op begraafplaatsen.

Inmiddels heb ik al verschillende begraafplaatsen bezocht en deel ik mijn impressies op mijn blog.

Meer werk van Karen van Beek - Smits is te vinden op haar pagina of kijk op facebook.

De getoonde foto's zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder toestemming van de fotograaf overgenomen of gekopieërd worden.

U kunt door de collectie bladeren door op één van de pijltjes, of op de foto te klikken.
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies