Online Begraafplaatsen 3.0
BeginBegraafplaats Soerenseweg ApeldoornPersoonslijstGrafinformatie    

Begraafplaats Johannes Houtjes 1870 1918

Persoonslijst

NaamGeborenOverledenLeeftijdAchternaam PartnerOpmerking
Johannes Houtjes03-11-187018-05-191847 7500

Grafinformatie

Foto grafnummer 541770 Begraafplaats Soerenseweg Soerenseweg 71 Apeldoorn

Graf id-nummer:
541770
Begraafplaatsnr.:
448
(Plaats)aanduiding:
01/0663
Omschrijving:
geen grafzerk. In overleg met de gemeente en medewerking van de steenhouwerij Hoogenberg heeft de VOA op 18 mei 2018 een herdenkingssteen kunnen plaatsen.
Johannes Houtjes, vermoord in 1918.Op zaterdagavond 18 mei 1918 werd boer Houtjes in zijn boerderij Westeneng vermoord. Op zondagmorgen 19 mei 1918 ontdekte zijn koejongen, Gerrit Vredenberg, dat boer Houtjes dood aan tafel zat in de huiskamer van zijn boerderij, de krant in de hand. Die boerderij stond waar nu het Westenenkerpark is. Veel huizen stonden er toen nog niet in die buurt. Aan het eind van de Koperweg was het voetbalveld van de Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging (AGOVV). Houtjes was een eenzelvige norse man die nauwelijks contacten had. De enige die wel eens bij hem kwam was een vrouw die vlakbij woonde in de Vrijenhoek, juffrouw van Diggelen. Zij waarschuwde de politie. Die constateerde dat Houtjes was doodgeschoten met een schot hagel uit een jachtgeweer. De moord werd nooit opgelost. Na de moord is van de erven Houtjes grond gekocht door de in 1915 opgerichte Eerste Apeldoornse Woning
bouwvereniging "De Goede Woning". Deze vereniging had tot doel het verbeteren van de huisvesting van arbeidersgezinnen, door tegen een matige huur woningen te bouwen die aan redelijke eisen voldeden. Dat complex kreeg al gauw de naam Houtjesdorp en heeft die naam nog steeds.

Notariskantoor Walter (zie een aantal graven hiervoor) heeft gezocht naar de erven van Houtjes(18 neven en nichten) en de boedel vrij snel verkocht. (zie details https://www.henk-weltje.nl geschiedenis Apeldoorn)
Wilt u deze foto GRATIS in uw mailbox? Dat kan, u moet hiervoor eerst inloggen.
Voor vragen en opmerkingen neem contact op met de medewerker.
 

Overige bronnen: ³)


³) Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.
 
 © Kineo 2005-2021
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact