Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Begraven wordt in Westland peperduur
4-10-2023 - (bron: AD-Westland)
Tarieven hoog wegens achterstallig onderhoud begraafplaatsen
Wie in Westland begraven wil worden, moet steeds dieper in de buidel tasten. Een van de redenen voor de prijsstijgingen is achterstallig onderhoud.
door: RIEN VAN DEN ANKER

Dat stelt wethouder Michiel Ferwerda (Openbare Ruimte, GemeenteBelang) die de portefeuille vorig jaar overnam. Hij erkent dat begraven worden in zijn gemeente niet goedkoop is.

Hij wijst erop dat in 2021 de tarieven van de aangeboden diensten en de legeskosten fors verhoogd zijn met 33 procent. "Dat was nodig in verband met het wegwerken van achterstallig onderhoud." Een eigen graf kost voor vijftien jaar inmiddels bijna 6000 euro.

En dan is er nog geen sprake van een kostendekkend beleid, dat is nu 53 procent. Van elke euro die de gemeente steekt in begrafenissen komt 47 cent uit de algemene inkomsten. Ferwerda gaat er vanuit dat die inhaalslag qua onderhoud na 2024 is afgerond en dat daarna geen extra kosten hoeven te worden doorberekend.

Fusiegemeente
Dat begraven in Westland zo duur is, komt omdat Westland een fusiegemeente is met zes gemeentelijke begraafplaatsen, wat relatief veel is. Naast de algemene dodenakkers is er ook nog een aantal particuliere, zoals rooms-katholieke en een Joodse. De gemeente verzorgt jaarlijks tussen de drie- en vierhonderd begrafenissen.

Na die verhoging van de grafkosten is wel ingesteld dat in eerste instantie een graf vijftien jaar - was tien jaar - beschikbaar blijft. Daarna kan er maximaal twintig jaar voor ruim 3300 euro worden verlengd. Ferwerda: "Eeuwigdurend kan niet, maar nabestaanden kunnen in principe wel steeds blijven verlengen."

Gemiddeld betalen we in Nederland 3111 euro voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. In Zuid-Holland is dit 4266 euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de grafkosten onder 1698 begraafplaatsen.

Hoeveel crematies plaatsvinden, is onbekend omdat in Westland niet wordt gecremeerd en alleen wordt geregistreerd als er diensten in gemeentelijke aula's zijn. Crematiekosten zijn aanzienlijk lager. In het voorbeeld van een eigen graf scheelt dat zo'n 4000 euro. Bij een algemeen graf is het verschil ongeveer 1000 euro. Ook dat is exclusief de ceremonie en later koffie, plakje cake of meer. De wethouder vermoedt dat er vanwege dat kostenverschil een trend is ten gunste van cremeren.

Vergroenen

De Westlander, zo denkt Ferwerda, heeft los van die hoge tarieven ook kunnen merken dat de begraafplaatsen flink zijn veranderd.

Steeds meer wordt er op de zes locaties extra aandacht gegeven aan vergroenen en verfraaien, met bijvoorbeeld half verharde paden. Zo zijn er ook steeds meer pleintjes met houten banken en rvs-zitplekken te vinden, met gieters en waterkraantjes.

Speciale aandacht krijgen de kindergraven omdat die locaties vaak worden bezocht door ouders met kinderen, die het graf van een overleden broertje of zusje bezoeken.

"Alle begraafplaatsen krijgen daardoor een parkachtige uitstraling zodat het een rustgevende omgeving wordt waar nabestaanden op gepaste wijze hun rouw en emoties kunnen ervaren", legt Ferwerda uit. ,,Waar het mooi en groen is en je in alle rust en ruimte kunt herdenken."

Vooralsnog is er voldoende ruimte voor Westlanders die gemeentelijk begraven willen worden.

Wierdense stichting zet zich in v oude oorlogsgraven en grafmonumenten
26-9-2023 - (bron: 1twente)
Wierdense stichting zet zich in om oude oorlogsgraven en grafmonumenten in ere te herstellen

Oude kerkhoven in Wierden en Enter, overgenomen door de natuur, dat is het zicht wat de Historische Kring Wierden had tijdens hun wandeltochten voor de jeugd. “Veel grafmonumenten kon je niet meer zien door de begroeiing, we dachten: Hier moeten we wat aan doen”, vertelt Theo Pigge, medeoprichter van Stichting Historische Begraafplaatsen Wierden Enter. De stichting zet zich al ruim twee jaar in om deze oude rustplaatsen te onderhouden.

Vijftien vrijwilligers onderhouden iedere laatste zaterdag van de maand twee begraafplaatsen in Wierden en Enter. “We zagen veel onkruid en bosjes, waardoor graven en grafmonumenten niet meer zichtbaar waren”, zegt Pigge in het programma Twente Wordt Wakker. Ook is de stichting begonnen met het restaureren van deze grafmonumenten.

Richting het Oosten
“We beginnen met kleine restauraties, zoals datgene wat we gaan onthullen op 30 september”, vertelt Pigge. De stichting is al een tijd bezig met het restaureren van een houten grafmonument. “We hebben geluk gehad dat de tekst van het monument richting het oosten stond.” Hierdoor is de tekst beter beschermd geweest tegen de elementen van 'Moeder Natuur'.

De stichting blijft niet stil zitten na de onthulling van het gerestaureerde grafmonument op 30 september. “Er liggen veel grafstenen die stuk zijn, doordat deze gebroken zijn worden ze steeds verder uit elkaar gedreven”, concludeert Pigge. De stichting wil deze kapotte stenen weer bij elkaar leggen, zodat het graf weer compleet is.

Oorlogsgraven
Pigge vertelt dat de stichting zich voornamelijk focust op de oorlogsgraven. “We willen ervoor zorgen dat de teksten op deze graven goed zichtbaar zijn.” Ook zijn ze nog op zoek naar verloren namen van mensen die begraven zijn op het kerkhof in zowel Wierden als Enter. “Er is een familie bij ons gekomen die op zoek is naar de plek waar hun overleden zus van drie maanden oud begraven is; dat is best bijzonder.”

De twintig oorlogsgraven op de begraafplaats in Wierden zijn niet alleen van geallieerde soldaten. "Op het kerkhof liggen ook burgerslachtoffers, Wierdernaren die overleden zijn in de oorlog", vertelt Pigge. De stichting hoopt de teksten op deze graven in mei 2024 gerestaureerd te hebben.
Opheffing Algemene Graven Essenhof (Dordrecht)
12-9-2023 - OPHEFFING ALGEMENE GRAVEN

De teamleider van de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof maakt bekend dat de uitgiftetermijn van de onderstaande algemene graven op de gemeentelijke begraafplaatsen verstrijkt en de rechten vervallen.

In overeenstemming met Artikel 5 van de "Verordening begraafplaatsen en crematorium" van de gemeente Dordrecht zal 15 jaar na uitgifte van het graf het grafmonument verwijderd en vernietigd worden. De graven worden opgeheven.

Het betreft de volgende graven:
Gemeentelijke begraafplaats Essenhof, Nassauweg 200 te Dordrecht
Veld V, rij 3, grafnummer 1 t/m 028.
Deze graven zijn uitgegeven van 19 maart 2008 t/m 08 oktober 2008


Nabestaanden die belangstelling hebben om het grafmonument op te halen, dienen dit vóór 1 oktober 2023 bij de administratie van de begraafplaats aan te geven.

Inlichtingen over individuele opgravingen en herbegravingen zijn verkrijgbaar bij de administratie aan de Nassauweg 200, 3314 JR te Dordrecht, telefoon 078-7708747 of per E-mail Essenhof@dordrecht.nl
Verzoek tot individuele opgraving dient voor 1 september 2023 ingediend te zijn.

Dordrecht, 6 maart 2023
M. (Mark) Masereeuw
Teamleider Essenhof
Opheffing Algemene Graven Dubbeldam (Dordrecht)
12-9-2023 - Opheffing Algemene Graven Dubbeldam

Gemeentelijke begraafplaats Zuidendijk, Zuidendijk 272 te Dubbeldam

Veld D, rij 1, grafnummer 034 t/m 052.
Deze graven zijn uitgegeven van 28 augustus 2006 t/m 4 juni 2008


Nabestaanden die belangstelling hebben om het grafmonument op te halen, dienen dit vóór 1 juni 2023 bij de administratie van de begraafplaats aan te geven.

Inlichtingen over individuele opgravingen en herbegravingen zijn verkrijgbaar bij de administratie aan de Nassauweg 200, 3314 JR te Dordrecht, telefoon 078-7708747 of per E-mail Essenhof@dordrecht.nl
Verzoek tot individuele opgraving dient voor 1 juni 2023 ingediend te zijn.

Dordrecht, 6 maart 2023

M. (Mark) Masereeuw
Teamleider Essenhof
Open Monumenten Dag op begraafplaats Vredehof Spijkenisse
5-9-2023 - (bron: Groot Nissewaard.nl)
Spijkenisse - Zoals ieder jaar is op open monumentendag, dit jaar zaterdag 9 september de oude begraafplaats aan de Vredehofstraat te Spijkenisse geopend voor het publiek.

Een vredige plek in het centrum van Spijkenisse waar dit jaar wederom een bijzondere tentoonstelling over rouwrituelen is te zien.

De landelijke organisatie begraafplaatsen gaf eerder aan dat dit een unieke collectie is. De vrijwilligers werden geprezen om hun creativiteit en hun activiteit op de begraafplaats. Het is daarom zeker een kijkje waard. Bij goed weer zijn de gidsen gekleed in rouwdracht zoals die in Spijkenisse tot de 2e wereldoorlog werd gedragen. Omdat het thema van OMD dit jaar “levend erfgoed is, ligt de nadruk op de natuur die er te zien en te horen is. Met een beetje geluk ziet u wellicht de grote groene specht, er fladderen vlinders en veel andere insecten. Het paddenstoelen seizoen is begonnen dus misschien zijn die ook te spotten. Verder wordt er dit jaar aandacht besteedt aan de kinderen die begraven zijn op de Vredehof.

Heeft u verhalen en of foto’s van mensen die op Vredehof liggen, dan houden de vrijwilligers zich aanbevolen. Om het dossier compleet te maken zijn zij afhankelijk van u. Ze hopen u te verwelkomen, de koffie/thee staat klaar. De begraafplaats is open vanaf 11.00 tot 17.00 uur.
Steeds leger wordende begraafplaats Hoogen Heuvel
5-9-2023 - Steeds leger wordende begraafplaats Hoogen Heuvel gaat misschien wel de toekomst in als ‘wandelpark met grafzerken’

OSS – Een begraafplaats kan ook best een aangename plek zijn om te vertoeven. Met dat uitgangspunt wordt een nieuwe toekomst geschetst voor de Hoogen Heuvel in Oss. Een plek waar natuur en rust de rouw verzachten.


Peter van Erp 05-09-23, 06:00 (bron: BD)

Ze zijn er vaak al om half zeven ’s ochtends, de twee beheerders van de Hoogen Heuvel. ,,Dan is het hier op z’n mooist”, weet Benno van Erp. De mannen worden dan vaak verwelkomd door een symfonie van vogelgefluit en -getjilp. ,,Er rijden rond die tijd nog niet zoveel auto’s die het geluid van de vogels verstoren. En het is hier heerlijk rustig. Zonder bezoekers kun je het beste vooruit met werken.”

Van Erp is in de loop der jaren zo’n beetje vergroeid met de Hoogen Heuvel. In 1989 verrichte hij hier zijn eerste onderhoudswerk. ,,Ik heb daarna nog wat andere dingen gedaan, maar intussen ben ik hier alweer jaren terug. Het is een hele fijne plek om te werken. Ik hoop hier mijn pensioen te halen.” Als er iemand is die iets kan zeggen over de praktijk van minder begrafenissen en meer crematies, dan is Benno van Erp het wel. ,,Een jaar of twintig geleden hadden we zeker zestig begrafenissen per jaar, nog los van de bijzettingen in bestaande graven. Nu zijn het er nog amper twintig.”

Afstoten grond van de baan
Deze tendens is op de begraafplaats duidelijk zichtbaar, in de ene hoek wat meer dan in de andere. Aaneengesloten rijen van grafstenen zijn er nauwelijks meer. Steeds vaker ogen de grafvelden als een slecht onderhouden gebit, met meer open plekken dan bezette. Als je alles opnieuw zou indelen, zou je een hoop ruimte overhouden. Ruimte die misschien wel verkocht kan worden en niet langer door de gemeente onderhouden hoeft te worden. Dat was vorig jaar een van de veronderstellingen die werden geopperd over het kostendekkend maken van de algemene begraafplaats.

Dat idee van inkrimpen keert niet terug in het nieuwe beleidsplan dat nu op tafel ligt. Er wordt in het plan weinig over gezegd, maar volgens Benno van Erp is het heel lastig om een deel van het terrein helemaal leeg te krijgen. De minst populaire secties zijn dan misschien maar voor de helft bezet, de graven die er zijn moeten worden gerespecteerd. Soms nog voor meer dan tien jaar. En dan kunnen de nabestaanden ook altijd nog verlengen met opnieuw tien jaar. Bovendien, wat moet je met zo’n strook grond?

Je kunt een probleem ook als een kans zien. Dat is zo’n beetje de samenvatting van het nieuwe beleids- en beheerplan voor de Hoogen Heuvel. Inderdaad, als je de algemene begraafplaats alleen maar ziet als functionele voorziening die de gemeente nou eenmaal verplicht is te hebben, dan is het een kostenpost. Nu al wordt er elk jaar een ton aan gemeenschapsgeld toegelegd op de Hoogen Heuvel en die andere algemene begraafplaats in het stadje Megen. Maar als je de twee begraafplaatsen zou beschouwen als parken, dan is het eigenlijk maar een bescheiden prijskaartje.

Grafstenen gericht op Mekka
In het plan worden nu vooral kansen geschetst voor de Hoogen Heuvel. Zo is er de verwachting dat steeds meer islamitische inwoners hier zullen kiezen voor hun laatste rustplaats. Er is al een sectie speciaal ingericht voor deze doelgroep, met de grafstenen gericht op Mekka. Voormalige gastarbeiders lieten zich bijna altijd begraven in de plaats van herkomst, maar hun nazaten hebben daar vaak geen band mee en kiezen voor een graf in de stad waar ze zelf zijn geboren. Minpunt is wel dat de gemeente Oss geen eeuwige grafrust toekent. Op zeker moment worden ook deze graven geruimd.

En dat gaat ook gelden voor de natuurlijke graven die mogelijk in de toekomst aan de bosrijke noordkant van de Hoogen Heuvel worden gedolven. Net als op de natuurbegraafplaats in Schaijk komt er hooguit een houten gedenkschijf op het graf en gaat de laatste rustplaats langzaam op in de omgeving. Alleen worden hier de stoffelijke resten na het verlopen van de grafrechten geruimd, net als bij gewone graven, waar ze in Schaijk voor altijd onaangeroerd blijven.

De verwachting is daarnaast dat het op de Hoogen Heuvel in de nabije toekomst weer wat drukker zal worden als er aan de overkant van de Julianasingel een crematorium is gevestigd. De neiging om hier een urn te begraven of bij te zetten in een muur, zal waarschijnlijk toenemen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat er een nieuw strooiveld moet komen.

Monumentaal erfgoed
Een toename van activiteiten rechtvaardigt allicht ook restauratie van de in onbruik geraakte aula bij de entree van de Hoogen Heuvel. Deze aula en het servicegebouw ertegenover zijn ontworpen volgens de Bossche School en zullen in de toekomst mogelijk worden aangemerkt als monumentaal erfgoed. Als er dan ook nog een tweede toegang voor wandelaars komt aan de noordzijde van de begraafplaats en het laatste stukje van een oude landweer (middeleeuwse verdedigingswal) wordt hersteld, dan is de Hoogen Heuvel allicht een aantrekkelijker wandelgebied. Een park met grafstenen.
Al 2.003.503 monumenten on-line!
4-10-2023 17:31:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 2.003.503 grafmonumenten, 3.492 begraafplaatsen, 3.199.465 personen, 7.567 monitorrecords, 362 medewerkers en 19.684 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (17814x), de Vries (16914x), Jansen (15126x), Bakker (13027x), van Dijk (12185x), Visser (11652x), Janssen (10568x), Smit (9791x), van den Berg (9752x), de Boer (9678x), Bos (9348x), Mulder (9037x), Meijer (8854x), de Groot (8168x), Vos (7390x), Dekker (6675x), Brouwer (6548x), Peters (5757x), Hendriks (5530x), Dijkstra (4937x).de Graaf (4883x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
2e ExloërmondTweede Exloërmond71
AlblasserdamAlgemene Begraafplaats "Oude Torenhof"1
AsperenAlgemene Begraafplaats1
BeekKerkhof Janssenstraat19
BierumKerkhof Hervormde kerk Bierum1
BlauwhuisRK Kerhof Sint Vitus Kerk29
BorgerBegraafplaats1
BrouwershavenBegraafplaats2
Capelle aan den IJsselBegraafplaats Schollevaar18
DidamBegraafplaats2
DordrechtAlgemene Begraafplaats Essenhof5
EindhovenBegraafplaats Woensel Oude Toren 1
GemertBegraafplaats St. Jans onthoofding2
GroessenRK Kerkhof Andreas Parochie2
Hei- en BoeicopAlgemene Begraafplaats1
HelmondAlgemene Begraafplaats Molenstraat (voormalig R.K)2
Hendrik-Ido-AmbachtAlgemene Begraafplaats Achterambacht3
HilversumBegraafplaats Zuiderhof1
HilversumJoodse Begraafplaats17
HilversumNoorderbegraafplaats24
Krimpen aan den IJsselBegraafplaats Waalhoven72
LangbroekHervormde Begraafplaats Nederlangbroek31
LobithRK Begraafplaats1
MidwoldaAlgemene Begraafplaats4
MuiderbergAlgemene Begraafplaats9
NijmegenBegraafplaats Stenenkruisstraat1
Oude PekelaAlgemene Begraafplaats32
SleenAlgemene Begraafplaats1
SluiskilBegraafplaats59
TilburgBegraafplaats Heuvel, St. Josephstraat1
UrkOude Begraafplaats Kerkje aan de Zee8
Utrecht3de Begraafplaats Tolsteeg2
UtrechtBegraafplaats Daelwijck17
ValkenswaardHet Oude Kerkhof9
VlaardingenBegraafplaats Emaus76
WestervoortRK Kerkhof Werenfriduskerk1
WierdenBegraafplaats1
WijheGemeentelijke Begraafplaats Rust Zacht7
WouwRK Begraafplaats O.L. Vrouw in het Woud51
ZevenaarR.K. Begraafplaats4
Zuid-BeijerlandAlgemene Begraafplaats1
 Totaal:591


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94614.946
200625.39940.345
200726.95067.295
200833.637100.932
200953.980154.912
201088.621243.533
2011120.372363.905
201286.548450.453
2013108.938559.391
2014160.836720.227
2015264.829985.056
2016130.5181.115.574
2017116.3451.231.919
2018103.5361.335.455
2019131.6181.467.073
2020155.0121.622.085
2021162.6411.784.726
2022123.1201.907.846
202395.6572.003.503
Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (div. Thema's)
1-9-2023 - Ad de la Mar heet twee films gemaakt met de volgende onderwerpen:
Openluchtmuseum en Burgers Dierenpark Arnhem. Uieraard gekoppeld aan de graven van de betrokken mensen.



Bijna alle premiers van ons land.

Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (Kovelswade) deel 2
15-8-2023 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaats Kovelswade in Utrecht. Deze maand deel 2.(Rijksmonumenten)



Modern graf in de ban op historische begraafplaats
23-7-2023 - (bron: Omroep gld)
APELDOORN - De monumentale begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn krijgt een grondige opknapbeurt. Met hulp van vrijwilligers wordt de bijna 125 jaar oude begraafplaats teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. Moderne grafmonumenten zijn in het historische deel niet meer welkom: “Het valt uit de toon”.
De historische begraafplaats aan de Soerenseweg moet een centrale plek zijn voor de Apeldoorners. “Zie dit als een stadspark. Je kunt hier rustig wandelen tussen bekende Apeldoornse namen”, zegt André Staal, de voorzitter van Stichting Vrienden Begraafplaats Soerenseweg. “Kijk, zie je die toren? Daar ligt de oprichter van Kinderpretpark Julianatoren begraven.”

‘Een parel in de stad’, klinkt bij de rondwandeling langs de 7500 graven. Imposante grafstenen springen in het oog tussen weelderige natuur op een terrein van 12 hectare. Vooral de ontwerpstijl van de aanleg wordt geprezen.


Vijf klassen

Achter een statige entree ligt het oudste deel. Dat werd in 1900 geopend. Daaromheen is de begraafplaats later uitgebreid. In vakken werd begraven naar vijf verschillende klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer ruimte.
“De eerste klasse straalt ook echt klasse uit. De paden zijn ruim en er staan grote grafmonumenten. Aan de andere kant heb je de vierde klasse”, wijst beheerder Chiel Aalberts. “Die plekken zijn veel kleiner. Zo’n veld als dit tref je in Nederland bijna nergens meer aan. Het is zo compleet dat men dit helemaal wil bewaren.”

Rijksmonument
Mede hierom is het terrein bestempeld als rijksmonument. Het wordt gezien als één van de belangrijkste historische begraafplaatsen van Nederland. Maar oude graven worden niet allemaal meer door nabestaanden onderhouden. De staat van sommige grafmonumenten is erbarmelijk.
Gebroken steen, afgebladderde verf en kapot hekwerk worden daarom aangepakt. Ook de entree, de paden en het groen op de begraafplaats worden hersteld. De gemeente Apeldoorn stelde een beheerplan op, samen met vrijwilligers van de Stichting Vrienden Begraafplaats Soerenseweg. Die leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud en beheer van de begraafplaats.
Vooral het middelste, oudste deel wordt aangepakt. Hier zijn recent nog moderne grafstenen geplaatst. Daar wordt voortaan een stokje voor gestoken. “Het valt uit de toon. Het staat niet in dit geheel”, vindt de voorzitter van de stichting. Er zullen voorwaarden worden gesteld bij de paar onbezette plekken die nu nog aan overledenen worden toegekend.

De eerste begrafenis aan de Soerenseweg vond plaats in 1897. De begraafplaats was nog niet eens geopend, maar de toenmalige Apeldoornse burgemeester Van Hasselt overleed plotseling aan een hartaanval. Nota bene de dag na een verhitte gemeenteraadsvergadering over aanleg van de begraafplaats. Hij kreeg een centrale plek toegewezen.


Bijzondere biodiversiteit

Op de historische begraafplaats is door de tand des tijds een bijzondere biodiversiteit ontstaan. “Hier staan planten die elders waarschijnlijk niet meer groeien. Naturalis doet hier zelfs onderzoek”, aldus de beheerder. Uit angst voor een stormloop van geïnteresseerden vertelt hij niet om welke planten het gaat.

Een verklaring heeft hij wel: ”Van origine is de grond hier heel zuur. Uit de grafstenen en het grind komt kalk. Daardoor kunnen hier andere soorten groeien en hebben we een hele bijzondere samenstelling van planten. Door het juiste beheer kunnen we dat behouden.”

“Eigenlijk gaat het om veel meer dan een begraafplaats”, meent de Apeldoornse wethouder Marco Wenzkowski. “Dit is een bijzondere begraafomgeving met een rijke historie, natuurlijke diversiteit en een intieme sfeer.”
Nabestaanden zijn ten einde raad door konijnen
21-7-2023 - bron: AD-Alphen
'Je moet hier eens rond zonsondergang komen!'
Voor velen zijn konijnen pluizige knuffeldieren. Voor de familie Raaphorst niet. Op de Boskoopse begraafplaats Roemer, waar hun zoon ligt begraven, graven grote groepen konijnen holen en eten rouwboeketten op.

DENNIS L'AMI
Vijf minuten op de paden van begraafplaats Roemer betekent tientallen konijnen voorbij zien komen. Grote, kleine. De één schiet onder een hegje door, de ander zit een vriendje achterna. Het hoort er een beetje bij, op een plek als deze. Op en rond veel graven staan beeldjes van konijnen.

Hun aanwezigheid kent echter ook een keerzijde: de lange gangen die ze graven en het aanvreten van boeketten en plantjes die nabestaanden achterlaten. ,,Het is nu eenmaal de aard van het beestje", weet Herman Raaphorst. Hij komt hier nu al 42 jaar, om het graf van zijn zoon te bezoeken. ,,En ze doen absoluut hun best hoor, de medewerkers hier. Om alles netjes te houden. Maar er valt niet tegenop te werken."

Gisteren zat er nog een diep hol naast het graf van zijn zoon. ,,De bezem kon er bijna met de hele steel in." Inmiddels is het gat weer gedicht, maar volgens Raaphorst is het dweilen met de kraan open. ,,Morgen zitten ze er weer in. En het worden er ook steeds meer, dat is wel duidelijk."

Achteraf
De pech is dat zijn vrouw en hij destijds kozen voor een wat achteraf gelegen plek. ,,We moesten snel beslissen. Dit is een wat rustigere hoek van de begraafplaats. Misschien zijn ze daarom met zoveel hier en valt het me daarom op." Maar wie zijn blik over de begraafplaats laat gaan kan Raaphorst gerust stellen: de konijnen zitten werkelijk overal. Meerdere holen op graven en waaiers zand op een naburig graf verraden hun posities.

Ook een andere regelmatige bezoeker, Ad Bongers, valt de groeiende aanwezigheid van de knaagdieren op. ,,Overdag is het nog 'rustig'. Je moet hier eens rond zonsondergang komen! Dan is het hier helemaal een gezellige boel, zal ik maar zeggen." Hij onderhoudt hier de laatste rustplaats van zijn ouders. Bongers bevestigt de lezing van Raaphorst. ,,Ik zie de laatste tijd een enorme toename van die beestjes. Dat zie je ook aan de blaadjes die ze aanvreten op en rond de graven en de paden."

De overlasten door konijnen is bekend bij de gemeente Alphen, die verantwoordelijk is voor de begraafplaats. Een woordvoerder laat weten dat de kans op schade aanwezig is en dat de gemeente zich ,,beraadt op de manier hoe we dit kunnen bestrijden".

Nu is de bestrijding van konijnen niet vanzelfsprekend - het gaat hier om een inheemse, beschermde diersoort. In de Tweede Kamer werd eerder dit jaar een motie aangenomen om konijnen en hazen zelfs te schrappen van de lijst van 'bejaagbare' soorten. Dit omdat beide soorten voorkomen op de zogenaamde Rode Lijst Zoogdieren: ze worden (nog) niet bedreigd, maar ze bevinden zich wel in een 'gevoelige' positie. Onderzoek moet uitwijzen of ze van die lijst afgehaald kunnen worden.

Windbuksen
Konijnenbeheer kan alleen worden uitgevoerd als dat nodig is, stelt de provincie Zuid-Holland alvast. ,,Ter voorkoming van schade of overlast, met inbegrip van schade aan sportvelden, industrieterreinen of begraafplaatsen", schrijft ze in haar zogenaamde faunabeheerplan, waar konijnen ook onder vallen.

Dit opent wellicht de deur voor een oplossing. Een medewerker van de begraafplaats laat weten dat er gesprekken gaande zijn met een jagersvereniging, om de beestjes met windbuksen af te schieten. Dit om 'schade aan de graven te voorkomen', wat bij zwaarder geschut mogelijk het geval zou kunnen zijn.
Opnieuw onrust op begraafplaats Hoorn door plannen tunnel: "Afblijven!
10-7-2023 - (bron: NHnieuws.nl)
De nieuwe plannen voor een toegangsweg naar Hoorn zorgen voor onrust bij betrokkenen van de begraafplaats aan het Keern. Vrijwilligers en nabestaanden vrezen dat de nieuw te bouwen Carbasiustunnel ten koste gaat van graven en de kapel. En dat zou niet voor het eerst zijn.

Het verdriet is ook na elf jaar nog altijd voelbaar bij Gonda de Vries. In 2011 werden op de begraafplaats in totaal 113 kindergraven geruimd of verplaatst. Dit vanwege de tunnel die er destijds al moest komen. Maar ruim een decennium later is er nog altijd geen tunnel. "Het verplaatsen of ruimen van die graven is een punt van groot verdriet", weet Rita Lodde van de Stichting vrienden van Begraafplaats Keern. "Niet alleen toen, maar ook nu nog."

Donkere wolk
De komst van de Carbasiustunnel - meerdere leden van deze Hoornse regentenfamilie ligt begraven op de Hoornse begraafplaats - is al tijden punt van discussie. Nu is er na de bijeenkomst van afgelopen maandag opnieuw sprake van onrust. Want welke variant de gemeente ook kiest voor een nieuwe toegangsweg, beide wegen - met tunnelbak - komen pal achter de begraafplaats te liggen. Er wordt gevreesd voor graven én de kapel. Lodde is op haar hoede: "De stedenbouwkundige zei tijdens een bijeenkomst al dat het krap ging worden. Er hangt een donkere wolk boven de begraafplaats."

Voor de Hoornse Gonda de Vries speelt dezelfde film zich opnieuw af. Ruim tien jaar geleden werd het graf van haar zus enkele meters verplaatst. "'Doe maar naast de kapel', zei mijn moeder toen nog. 'Die blijft toch altijd staan'. Maar het is niet gegarandeerd dat ze hier veilig ligt. Ik moet er niet aan denken dat ze nog een keer verplaatst moet worden. Dat geeft opnieuw heel veel verdriet."

Lodde komt met een oproep aan de Hoornse politiek: "Respecteer het monument en ga niet eerst dingen veranderen, zodat we niet in dezelfde situatie komen te zitten als toen met het ruimen van de graven." Gonda doet tot slot een emotionele oproep: "De graven en de kapel moeten gewoon hier blijven. Afblijven!"


Gemeente Hoorn: "Graven en kapel blijven staan"
Reactie gemeente Hoorn: "Er zullen nog ingrepen bij de begraafplaats plaatsvinden, maar die zullen geen (kinder)graven raken. Op de locatie waar de toegangsweg gepland is, zijn geen graven meer. Dat deel van de begraafplaats is in 2011 opgeheven. In de plannen komt achterlangs de begraafplaats een watergang tussen de kapel en de nieuwe toegangsweg. De kapel zal blijven bestaan. Hier zal een goede afscherming voor gemaakt moeten worden om eventuele geluidsoverlast te voorkomen. We begrijpen heel goed dat werk nabij een begraafplaats gevoelig ligt en we zorgen dan ook dat we bij de uitwerkingen goed contact onderhouden met betrokkenen."
Brand op begraafplaats in Veen.
7-7-2023 - Brand op begraafplaats in Veen: haag vat vlam tijdens wegbranden van onkruid
(bron: Het Kontakt Altena)

Veen- Op de begraafplaats aan de Hardenbergh in Veen is vrijdagochtend brand uitgebroken. Medewerkers waren bezig met het wegbranden van onkruid toen een haag vlam vatte.

Omstanders hebben met emmers en gieters het ergste vuur weten te doven. De brandweer kwam ter plaatse om de verdere bluswerkzaamheden op zich te nemen.

Het komt regelmatig voor dat er iets mis gaat bij het wegbranden van onkruid. Enkele jaren geleden ging het ook al mis op de begraafplaats in Veen.
Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
22-5-2023 - Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
Julius en Nel vertellen de verhalen van de overledenen

(bron: AD-Nissewaard)

Spijkenisse - De jaarlijkse dag van begraafplaats Vredehof in Spijkenisse is dit jaar op 20 mei.

De begraafplaats Vredehof is een groene oase in het drukke Spijkenisse. Julius Caesar en zijn partner Nel van den Tol zorgen ervoor dat de graven er netjes bij liggen en kennen de verhalen achter de stenen. Zaterdag hielden zij open dag.

Er liggen een dokter, winkeliers en een verzetsvrouw. Je zou zomaar aan het graf van Teuntje van der Sluijs-Andeweg (1906-1977) voorbijlopen. Speciaal voor de open dag van deze oude begraafplaats is er een bordje met een foto en een tekst neergezet. Het is een foto van Mirjam Cohen, een meisje dat tussen 1942 en 1945 Marietje Barends werd genoemd en onder die schuilnaam bij Van der Sluijs in woonde. Zo ontkwam ze aan de Jodenvervolging. ,,Dankzij de moed van de familie Van der Sluijs uit Spijkenisse heeft dit Joodse meisje de oorlog overleefd'', vertelt vrijwilliger Julius Caesar.

Julius Caesar (Zo heet hij echt, red.) en zijn partner Nel van den Tol hebben deze zaterdag de bordjes met tekst en foto's geplaatst. ,,Het is mooi dat je de verhalen van mensen uit het oude Spijkenisse kunt vertellen. We hebben onderzoek gedaan naar de begraafplaats en de mensen die er liggen. Nabestaanden hebben foto's gegeven.''

Zo'n tien jaar geleden raakten Caesar en Van den Tol betrokken bij de begraafplaats. Toen gingen er verhalen rond dat Vredehof, geopend in 1878, zou moeten wijken. Nel heeft er een persoonlijke band mee: veertig familieleden van haar rusten er. Julius heeft welgeteld één oom hier liggen. ,,Ik vind dit belangrijk. Dit is ook cultureel erfgoed'', zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. ,,Je ziet de verschillen in aankleding, als je naar een nieuwe begraafplaats gaat. Daar heb je gepolijste stenen.''

Groningen
Een opvallend grafmonument is dat van dokter Hendrik Jan Peppink (1821-1908). Om zijn steen staat een hekwerk en dat is a-typisch voor deze omgeving. ,,Hij kwam uit Groningen. Daar is een hekwerk rond een graf gebruikelijk'', weet Caesar. Peppink, een nieuwkomer, is belangrijk geweest voor het dorp. Hij zorgde in zijn eentje ruim zestig jaar voor de Spijkenisser bevolking als geneesheer, verloskundige en heelkundige.

Een paar meter verderop is de opvallende grafkelder van de familie Van der Linde. Zij waren de laatste bewoners van boerderij de Hoge Werf in Spijkenisse en hadden veel landerijen. Achteraan de begraafplaats staat ook de steen van het echtpaar Mak. Hun groentewinkel in de Voorstraat, die later door hun dochters werd voortgezet, is nu een museum.

Inundatie
Caesar en Van den Tol zorgen er, nu samen met de gemeente Nissewaard, voor dat de oude begraafplaats er netjes bij ligt. Het is een groene oase in het drukke centrum van Spijkenisse. De twee vrijwilligers geven regelmatig rondleidingen op Vredehof. Heleen is vandaag een van de bezoekers van de open dag. Ze woont sinds 1979 in Spijkenisse en is hier vandaag voor het eerst. ,,Voorheen werkte ik en kwam het nooit uit'', vertelt ze.

Ook bij het graf van Arita de Snaijer (1943-1944) en haar oudtante Jacoba van Bokkum (1875-1971) staat een bordje. Caesar blijft er even staan. Arita werd nog geen jaar oud. Spijkenisse kreeg in haar sterfjaar te maken met de inundatie door de Duitse bezetter. Doordat er water stond, kon op Vredehof moeilijk begraven worden. Maar op het gedeelte waar Jacoba een graf had gekocht, nog wel. ,,Zij besloot dat Arita in haar graf begraven mocht worden.''

Het verhaal van Arita en haar oudtante Coba is opgeschreven. Caesar en Van den Tol blijven zoeken naar de verhalen achter de graven.
Leo Smits deed onderzoek naar protestantse begraafplaats in Budel.
26-10-2022 - (bron: ed.nl)
BUDEL - Als het aan Leo Smits uit Budel ligt, dan krijgt de protestantse begraafplaats in zijn woonplaats snel een opknapbeurt. De Budelnaar verdiepte zich vijf jaar lang in de historie van het kerkhofje: ,,Het is echt mijn kindje geworden.”


Als Smits, gids en lid van de werkgroep monumenten van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, met groepen op pad gaat in het centrum van Budel, dan is de protestantse begraafplaats op de hoek Kloosterdreef-Willem II-straat steevast in zijn route opgenomen.
Alleen al de locatie is bijzonder, aldus Smits. Het kerkhof ligt namelijk niet bij het verderop gelegen voormalig protestantse kerkje, maar bij het rooms-katholieke kerkhof in de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk.


Niet in de vergetelheid

De Budelnaar begon zich vijf jaar geleden te verdiepen in de historie van het kerkhof. ,,We zijn gestart met het vastleggen van een stukje lokale geschiedenis, maar het onderwerp boeide me steeds meer.” Hij wil voorkomen dat de begraafplaats in de vergetelheid geraakt. ,,Dat is belangrijk, want we gaan vaak slordig om met onze geschiedenis”, zegt Smits, die ervoor pleit om van de begraafplaats een gemeentelijk monument te maken.

In Budel ontstond na de vrede van Münster in 1648 een van de grootste gereformeerde gemeenten op het Meierijse platteland. Smits: ,,Er is heel voortvarend te werk gegaan, want datzelfde jaar had het dorp al zijn eerste predikant.” De aantrekkingskracht op protestanten was vooral te danken aan de komst van douanepersoneel. Ambtenaren in staatsdienst moesten van protestantse huize zijn, omdat deze geloofsgroep het toen voor het zeggen had. Ook de geïsoleerde ligging, aan de grens met de katholieke Zuidelijke Nederlanden, speelde een rol. Onder meer de protestanten uit Weert waren voor het uitoefenen van hun geloof op Budel aangewezen. Via de Geuzendijk - die hieraan zijn naam dankt - gingen ze naar het dorp in Republiek der Verenigde Nederlanden.

Gewijde grond
Toen er in het begin van de negentiende eeuw vrijheid van godsdienst kwam, werd de roep om een aparte protestantse begraafplaats steeds groter. Daarvoor kregen katholieken én protestanten hun laatste rustplaats op de huidige rooms-katholieke begraafplaats.

Maar omdat katholieken, in tegenstelling tot protestanten, volgens traditie worden begraven in gewijde grond kwam er een apart protestants kerkhof op een perceeltje van de katholieke kerk. Smits: ,,Het terrein is nog steeds eigendom van de rooms-katholieke parochie, die het destijds ‘om niet’ aan de protestantse gemeenschap heeft gegeven.”

Uit oude documenten blijkt dat het kerkhof al in de jaren twintig van de negentiende eeuw bestond. Het uitpluizen van de historie is een lastige klus. Er zijn nog maar weinig mensen die hierover kunnen vertellen. Ook de informatie uit archieven is beperkt. Veel vragen blijven daardoor onbeantwoord.

De laatste begrafenis op het kerkhofje was in de vorige eeuw. De diensten in het protestantse kerkje zijn inmiddels gestopt. En vrijwilligers voor het onderhoud van het kerkhof liggen niet voor het oprapen. Er zijn nog negentien graven. Een aantal is in slechte staat of wordt overwoekerd door onkruid. Eerder dit jaar zijn er snoeiwerkzaamheden verricht. Ook liet Smits enkele vrachtwagens met zand aanrukken om te voorkomen dat graven zouden wegzakken.

Smits: ,,De begraafplaats is nu een soort niemandsland. Dat bemoeilijkt het grootscheepse onderhoud, terwijl het verval alleen maar toeneemt.”
Ruiming graven Zuiderbegraafplaats derde kwartaal 2023
5-8-2022 - De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Zuiderbegraafplaats aan de Slinge 50, gaat de algemene graven op vak 9 met de grafnummers 1 tot en met 156 ruimen, na het derde kwartaal van 2023. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.

Gedenktekens ophalen
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na 1 oktober 2023 een ophaalbericht. De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.

Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Meer informatie
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene keldergraven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op met de Zuiderbegraafplaats via email zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 8560 (bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00 uur) of met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via email info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 3434 (bereikbaar op werkdagen van 09.00-16.00 uur). Vermeld daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies