Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

THEMADAG 4 september 2022: Huis te Vraag
12-5-2022 15:43:00 - THEMADAG 4 september 2022: Huis te Vraag, groener kan het niet
(Foto Korrie Korevaart)
Na de themadagen in ’s Heerenberg en Laren zijn we zondag 4 september te gast op Huis te Vraag in Amsterdam. Deze intieme, bij uitstek groene begraafplaats (zie huistevraag) gaat dan speciaal open voor Terebinth: we hopen op een prettige, zomerse middag!
Het gehele programma vindt u binnenkort hier. Maar rekent u op een hele dag, van 11.30 tot 17.00 uur, inclusief een rondleiding, lunch en een afsluitende borrel. Er wordt een film over Leon van der Heijden vertoond, de schilder, schrijver en beheerder van Huis te Vraag, en er zijn drie presentaties: over de historie van Huis te Vraag, de geschiedenis van het buiten begraven in Amsterdam (door Margriet de Roever, oud-redacteur van Terebinth) en over de geschiedenis van de Amsterdamse begraafplaatsen in de negentiende eeuw (door Jenny Bierenbroodspot, historisch-geograaf). Margriet de Roever en Jenny Bierenbroodspot zijn de auteurs van het standaardwerk De begraafplaatsen van Amsterdam.
Aanmelding uiterlijk 25 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De deelnamekosten (incl. koffie, thee, lunch en borrel) zijn € 20 (donateurs) en € 25 (niet-donateurs), eveneens uiterlijk 25 augustus over te maken op bankrekeningnummer NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. Terebinth, onder vermelding van 4 september.
 
 


Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.

Bestuurswisselingen per 12 mei 2022
12-5-2022 15:13:00 - Met ingang van 12 mei zijn Bert Lever en Pierre Pesch afgetreden als voorzitter, respectievelijk penningmeester.
Zij worden opgevolgd door Anita van Loon als voorzitter en Arnold Visser als penningmeester.
Anita van Loon is directeur van Uitvaartstichting Hilversum. Zij heeft onder andere begraafplaats Bosdrift onder haar hoede, waar bijgaande foto van de gaande en aantredende voorzitter is genomen. Bert Lever blijft actief binnen Terebinth, en (voorlopig) in de stuurgroep van het Platform Funerair Erfgoed.Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Gouden Terebinth-schildje 2022 geplaatst in Hoorn
8-5-2022 19:43:00 - Tijdens een mooie zonnige bijeenkomst werd op vrijdag 6 mei door Terebinth-voorzitter Bert Lever het schildje behorend bij de Gouden Terebinth 2022 aangebracht bij de toegang naar de historische begraafplaats Keern in Hoorn. Terebinth kent de Gouden Terebinth elke twee jaar toe aan een organisatie die zich in die periode bijzonder inzette voor het funeraire erfgoed.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Vernieling graven oom én moeder schokt familie
3-5-2022 - Vandalen op begraafplaats verzieken leuke zussendag
(bron: AD-editie Alphen)

Leonie en Angela Buskermolen zijn er nog behoorlijk ontdaan over. Afgelopen zaterdagmiddag hebben ze, samen met hun zus Mira, het graf van hun moeder Annie Buskermolen mooi gemaakt voor Moederdag komende zondag. Enkele uren later lagen er twee grafstenen om, die van hun moeder en die van hun oom Wim Develing.
door: LENY VAN DEN BELT
,,Toevallig hè'', zegt Angela Buskermolen, ,,twee graven uit één familie.'' Ze denkt niet dat iemand het op de familie gemunt heeft. Ze heeft wel een andere verklaring. De graven zijn namelijk de oudste in het bewuste laantje. ,,Wij hebben allebei vroeg een van onze ouders verloren. Normaal gesproken zouden de graven al geruimd zijn, maar wij hebben nog wat tijd bijgekocht.''

Ze denkt dat, omdat de graven al zo oud zijn, de stenen misschien niet meer zo stevig stonden en daarom gemakkelijk om te trappen waren. ,,De andere graven zijn allemaal nieuwer en de stenen staan steviger.'' Ze vermoedt dan ook dat, nadat het de vandalen gelukt was om de stenen om te trappen, ze er snel vandoor gegaan zijn.

,,Rondom de graven zijn wel voetstappen te zien'', gaat ze verder. ,,Dat zijn best wel kleine voetstappen, dus misschien zijn het wel kinderen geweest die dit hebben gedaan.'' Zelfs al zou het om kinderen gaan, dan nog hoopt Angela dat hun ouders de kinderen laten weten dat het niet goed is wat ze gedaan hebben. ,,Het doet namelijk best wel wat met je.''

Ook Leonie vertelt dat ze zondag de hele dag heeft lopen huilen. ,,We hadden zaterdag een leuke zussendag gehad in Nieuwkoop. We zijn gezellig met z'n drieën het dorp in geweest. We hebben wat gewinkeld en bloemetjes gekocht voor op het graf van onze moeder. Gerbera's, mijn moeders favoriete bloemetjes.'' Nadat ze het graf hadden opgeknapt heeft ze nog foto's gemaakt en naar hun vader en de andere zussen gestuurd om te laten zien hoe netjes het er weer uitzag. ,,Rond een uur of zeven 's avonds kregen we een berichtje dat de grafstenen waren omgetrapt."

De volgende dag is ze gaan kijken. Ze zegt geschrokken te zijn van wat ze aantrof en noemt het heel vervelend. ,,De steen van mijn oom kon weer rechtgezet worden, maar voor de steen van mijn moeder moeten we een steenhouwer laten komen voor de reparatie. Het gaat mij niet eens om de kosten. De steen wordt echt wel gerepareerd, maar wij willen dat degene die dit gedaan heeft weet dat je mensen hier veel verdriet mee doet.''

Leonie weet dat er al eerder vernielingen zijn geweest op de begraafplaats. ,,Toen hebben ze een tijdje een camera opgehangen. Misschien moeten ze dat maar weer doen.'' Wellicht een goed idee, want als ze op de begraafplaats het graf van haar moeder aanwijst vertellen twee dames dat er de laatste tijd vaker ongewenste bezoekers op de begraafplaats rondlopen en er steeds plantengieters verdwijnen.

Martien van Dam, beheerder van de r.k. begraafplaats aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop, noemt het in- en intriest dat er mensen zijn die graven vernielen. ,,Ik kreeg zaterdagavond voorafgaand aan de kerkdienst van iemand de vraag of ik wist dat er twee grafstenen omver lagen. Het moet dus aan het eind van de middag gebeurd zijn.'' Van Dam weet dat de schade gelukkig meevalt. ,,Maar hoe dan ook, je blijft van andermans eigendommen af'', zegt hij verontwaardigd.

Gisteren is, zowel door hun vader, hun tante, de weduwe van oom Wim en de kerk aangifte bij de politie gedaan.
Vandalen houden huis op Daelwijck
30-4-2022 - (bron: AD-Utrecht)
Omgetrapte urnen, vernielde vazen en kapotgemaakte foto's: de urnentuin van begraafplaats Daelwijck in Utrecht is deze week flink beschadigd door vandalen. ,,Dan heb je echt nergens respect voor", zegt Martin van Geelen (54). Het graf van zijn ouders werd vernield.
door: INDRA JAGER

Van Geelen werd woensdag gebeld door iemand die hij via de begraafplaats kent. De boodschap? ,,Er zijn vernielingen aangebracht op Daelwijck. Er is flink huisgehouden, ook bij het graf van jouw ouders is er schade", werd tegen hem gezegd. Donderdagochtend nam Utrechter Van Geelen daarom gauw een kijkje. ,,Er waren een stuk of vier urnen omgetrapt. Je zag dat het moedwillig was, dat er ook is gegooid. Bijvoorbeeld met vazen."

Op het graf van zijn ouders hingen porseleinen foto's. Daar is iets zo hard tegenaan gegooid dat de foto's zijn gebarsten. Gelukkig is de urn van zijn ouders nog wél heel, verzucht hij. Verder heeft hij alleen maar onbegrip voor de actie. ,,Dit hoor je toch niet te doen? Ik snap er niks van. Dan heb je echt nergens respect voor. Wat heb je eraan om dit te doen?"

Van Geelen besloot na zijn bezoek aan de urnentuin meteen contact te leggen met Dela, de eigenaar van de tuin. Maar zij konden niks voor hem betekenen, behalve de belofte dat ze er nu toch écht iets aan gaan doen. Maar daar heeft Van Geelen een hard hoofd in. ,,Dat zeggen ze iedere keer."

Verdrietig
Volgens de Utrechter is het namelijk al een paar keer eerder fout gegaan op Daelwijck. Dela weet daar niks van, maar heeft wél gehoord van de vernielingen deze week. ,,Deze urnentuin maakt nog niet zo heel lang deel uit van Dela. Over de afgelopen maand zijn er in elk geval niet nog meer incidenten bekend", zegt een woordvoerder.

Ze bevestigt dat er in de nacht van dinsdag op woensdag inderdaad vernielingen hebben plaatsgevonden. ,,Daarom hebben we direct contact opgenomen met de nabestaanden. Wij begrijpen hoe belangrijk zo'n gedenkplek is en vinden het heel verdrietig."

Het gaat in elk geval om vier beschadigde urnen, maar Dela onderzoekt of er nog meer schade is. Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, wil ze het terrein buiten de openingstijden extra in de gaten laten houden. Daarom zijn de politie en een beveiligingsbedrijf ingelicht. Camerabewaking komt er niet. ,,We willen het nabestaanden mogelijk maken om in alle rust hun dierbaren te herdenken."

Aangifte
Ook Van Geelen heeft zijn verhaal gedaan bij de politie. Zaterdag gaat hij aangifte doen en hij blijkt niet de enige. Politie Midden Nederland laat weten al een andere aangifte van de vernielingen op de begraafplaats binnen te hebben. ,,Ik kan bevestigen dat er aangifte is gedaan van vernieling, maar dat is alle informatie die ik op dit moment heb. Het wordt nog onderzocht", aldus een woordvoerder.

Wie er achter de respectloze daad kan zitten? Van Geelen heeft daar zo zijn ideeën over. Volgens hem komen er altijd veel jonge jongens het terrein op. Op de parkeerplaats van de begraafplaats gebruiken zij ook lachgas. ,,Het is daar een vrijgevochten bende."

Hij heeft wel eens iets van hun gedrag gezegd, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. ,,Dan kan je alles krijgen wat ze je kunnen wensen." Van Geelen hoopt maar dat er snel wordt ingegrepen. ,,Het is echt aan het verloederen daar."
Lezingen door deskundigen van Stichting Terebinth
10-4-2022 10:45:00 - Wilt u meer weten over de geschiedenis van begraven en begraafplaatsen? Of heeft u belangstelling voor het werken met vrijwilligers aan grafmonumenten en groen op dodenakkers? Of vraagt u zich af hoe u de biodiversiteit op uw kerkhof of begraafplaats kunt vergroten? Over deze en andere funeraire onderwerpen kunnen deskundigen van Stichting Terebinth lezingen verzorgen, voor bijvoorbeeld historische verenigingen of voor groepen vrijwilligers die op begraafplaatsen werken.
U kunt een lezing boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06 2417 3646.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Al 1.839.968 monumenten on-line!
25-5-2022 04:42:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 1.839.968 grafmonumenten, 3.281 begraafplaatsen, 2.922.125 personen, 8.218 monitorrecords, 392 medewerkers en 20.616 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (15995x), de Vries (14697x), Jansen (13811x), Bakker (11988x), van Dijk (11207x), Visser (10722x), Janssen (9981x), van den Berg (9036x), Smit (8939x), de Boer (8566x), Bos (8425x), Mulder (8038x), Meijer (7977x), de Groot (7407x), Vos (6700x), Dekker (6112x), Brouwer (5895x), Peters (5397x), Hendriks (5130x), de Graaf (4482x).van Leeuwen (4453x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
's-GravendeelAlgemene Begraafplaats81
's-GravenhageJoodse Begraafplaats13
's-HeerenhoekKerkhof7
AlkmaarGemeentelijke Begraafplaats1
BovenkerkRK Kerkhof St. Urbanus1
BreukelenBegraafplaats43
BusslooGemeentelijke-begraafplaats-Voorst2
DordrechtAlgemene Begraafplaats Essenhof6
EwijkKerkhof Rooms Katholieke kerk17
FarmsumZerken rond de Herv. Kerk2
GroningenRK begraafplaats Groningen108
Hardinxveld-GiessendamBegraafplaats Tiendweg1
HeerhugowaardRK Kerkhof Heilige Dionysius19
HooglandRK Begraafplaats Langenoord1
HoornBegraafplaats Het Keern6
Katwijk aan ZeeDuinrust11
LarenSt. Janskerkhof18
LunterenGemeentelijke Begraafplaats2
MaaslandBegraafplaats15
MedemblikRK Begraafplaats Welgelegen18
MoordrechtNieuwe Algemene Begraafplaats11
NijmegenBegraafplaats Rustoord43
OmmelanderwijkHervormde begraafplaats Ommelanderwijk-Zuidwending97
Oud AdeKerkhof42
Oud GastelRK Begraafplaats Laurentius19
OudkarspelAlgemene begraafplaats1
PuttershoekAlgemene Begraafplaats De Essenhof27
RodenBegraafplaats12
RouveenAlgemene Begraafplaats1
SchagenBegraafplaats de Hoep47
SoestRK begraafplaats op het Hart1
TerwispelBegraafplaats Terwispel3
TilburgBegraafplaats Heuvel, St. Josephstraat7
UtrechtJoodse begraafplaats12
VelpOude Begraafplaats112
VollenhoveAlgemene Begraafplaats De Voorst16
 Totaal:823


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.95514.955
200625.41240.367
200726.96467.331
200833.671101.002
200954.016155.018
201088.715243.733
2011120.633364.366
201286.730451.096
2013109.149560.245
2014161.108721.353
2015265.374986.727
2016130.6631.117.390
2017117.6711.235.061
2018103.9251.338.986
2019131.8431.470.829
2020155.7071.626.536
2021163.5021.790.038
202249.9301.839.968
Verwijderen beplanting kindergraven oud gedeelte.
5-4-2022 - BLESKENSGRAAF - De vakken met de kindgraven op het oude gedeelte van de begraafplaats Bleskensgraaf zijn helemaal overwoekerd door de beplanting. Dit zijn de graven met nummer N235 t/m N239 en O242 t/m O244.

Start december 2020
We zullen de beplanting eruit halen en de grafbedekkingen tijdelijk van de graven afnemen. Waarbij we zorgvuldig opnemen wat de plaats is van de grafbedekking. Daarna zullen de vakken in de schelpen gezet worden. En kunnen we de grafbedekkingen weer terugplaatsen op de graven.

Heeft u vragen?
Stel ze gerust. Dat kan via e-mail begrafenis@jouwgemeente.nl. Het team begraven is ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 75 15 000.
Opknap begraafplaats Kerkplein te Schelluinen
5-4-2022 - SCHELLUINEN - Opknap begraafplaats Kerkplein te Schelluinen
De begraafplaats Kerkplein te Schelluinen heeft een opknapbeurt ondergaan.

De paden zijn opgehaald en vlak gemaakt. Hoeken op het terrein van de begraafplaats waren weggezakt, dit is hersteld. De trottoir banden waren scheef gezakt en weer zijn recht gezet. Grindmatten zijn aangelegd en daar is nieuw split op gedaan. Het loopt nu beter voor ouderen en is ook rolstoel toegankelijk geworden.

Op de grafbedden waar geen grafsteen staat zijn schelpen aangebracht. Het oogt nu schoner en mooier.

Om de begraafplaats groener te maken, is op de plaats van het oude opslag schuurtje, een planten vak gemaakt. Ook is er meer gazon gemaakt.

Heeft u vragen?
Stel ze gerust. Dat kan via e-mail begrafenis@jouwgemeente.nl. Het team begraven is ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 75 15 000.
Ruimen graven gemeente Barendrecht
29-3-2022 - De gemeente Barendrecht is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:
-Begraafplaats Den Ouden Dijck,
-graven B 158 t/m 183.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@barendrecht.nl
Ruimen graven gemeente Albrandswaard (Rhoon)
29-3-2022 - De gemeente Albrandswaard is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:

-begraafplaats Rhoon,
-grafnummers 233A t/m 237G.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@albrandswaard.nl
Ruimen graven gemeente Albrandswaard (Poortugaal)
29-3-2022 - De gemeente Albrandswaard is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:
-Begraafplaats Poortugaal,
-Vak 18 nummers 1 t/m 62.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@albrandswaard.nl
Gemeentelijke Herindeling Maart 2022
17-3-2022 - Deze maand vindt er een gemeentelijke herindeling plaats. De gemeente Weesp houd op te bestaan en de plaats Weesp en de bijbehorende gehuchten worden toegevoegd aan de gemeente Amsterdam.
Op deze website is deze herindeling vanaf vandaag toegepast.
Stormschade op begraafplaatsen
26-2-2022 - HOEKSCHE WAARD
Stormschade op begraafplaatsen
De stormen van vorige week hebben ook voor schade gezorgd op de Hoeksche Waardse begraafplaatsen. Er zijn tot nu toe 55 beschadigde grafbedekkingen geteld. Dit kunnen kapotte - bijvoorbeeld door omgewaaide bomen - of omgewaaide grafstenen zijn, maar ook vernielde beplanting.
De gemeente is bezig met een schade-inventarisatie. Eventuele nabestaanden worden persoonlijk door de gemeente geïnformeerd en krijgen zo snel mogelijk een brief. Het is mogelijk dat op een later moment alsnog gebreken tevoorschijn komen die nu nog niet te zien zijn. De beheerders houden dit goed in de gaten.

bron: AD De Dordtenaar
Begraafplaats Sliedrecht alleen nog open bij daglicht
18-10-2021 - De poort van de algemene begraafplaats in Sliedrecht is voortaan op slot tussen zonsondergang en zonsopkomst. Aanleiding is de overlast op de begraafplaats aan de Thorbeckelaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn grafstenen beschadigd en bloemen van graven gehaald.

De begraafplaats is in de winter van 08.00 tot 18.00 uur geopend en in de zomer tot 21.00 uur. Het hek ging echter nooit op slot, zodat ook buiten die tijden de mogelijkheid bestond toch even langs een graf te gaan. Daar maakt de gemeente nu resoluut een einde aan. Zodra de zon onder is, gaat het hek op slot en dat gaat pas weer open als het licht is.

'Overlast'
Volgens de gemeente blijkt dat tijdens de sluitingstijden van de begraafplaats toch mensen 'overlast' veroorzaken. De gemeente hoopt daar met deze maatregel een einde aan te maken aan de grafschennis. "Overdag zijn er beheerders aanwezig, maar 's avonds niet. En er hangen ook geen camera's", aldus de woordvoerder.
Struinen over de begraafplaats Soesterbergen
31-3-2021 - Architect Gerrit Rietveld ligt er begraven, net als kunstenaar Joop Moesman en schrijver Nicolaas Beets. Maar ook Faas (twee jaar oud) en de Engelse piloot Mc Gladdery, omgekomen tijdens WO II, liggen er. Begraafplaats Soestbergen is een bijzondere mijmerplek.
(bron: AD-Utrecht)

Daar liggen ze, een aantal twintigers, op het grasveldje naast het wc-gebouw van Begraafplaats Soestbergen bij vak 4 noord. Schoenen en sokken hebben ze uitgedaan. Het is een graad of 13, halverwege de middag. Het waait licht, een trein raast voorbij. Ze lachen. Iemand heeft een blikje bier in zijn handen. Misschien hebben ze het graf bezocht van een overleden vriend of vriendin, misschien komen ze hier gewoon om te relaxen. De Algemene Begraafplaats Soestbergen – de oudste algemene begraafplaats van de stad – is een bijzondere plek om even totrust te komen, om te mijmeren, om je te verwonderen. De begraafplaats is aangelegd in 1830, naar een ontwerp van Jan David Zocherjunior. Een jaar eerder, in 1829, werd bij Koninklijk Besluit het begraven binnen de stad om hygiënische redenen verboden. Het stadbestuur gaf Zocher de opdracht een begraafplaats te ontwerpen op het voormalige landgoed Soestbergen. Hij maakte uiteindelijk een ontwerp in Engelse landschapsstijl, zo staat ook te lezen op het verweerde informatiebord bij de hoofdingang aan de Gansstraat.


Indrukwekkend
De begraafplaats is aangelegd als wandelpark, ‘met slingerende lanen, bijzondere doorkijkjes en zorgvuldig uitgekozen beplanting’. Het moet gezegd, het groen op deze begraafplaats is prachtig, sommige bomen zijn ronduit indrukwekkend. Op dit stukje Utrecht staan volgens de gemeente veel ‘échte begraafplaatsbomen’, zoals taxussen en treurvarianten (!) van onder meer beuk, es, iep en wilg. Alle treuressen stammen van één boom af, die in 1725 in GrootBrittannië werd ‘gevonden’. Wat deze begraafplaats bijzonder maakt, is de zogenaamde ‘Ring van Zocher’, een cirkel van keldergraven. Deze grafheuvel, ook wel groene rotonde of ‘taart van Zocher’ genoemd, telt twee verdiepingen. Hierliggen veel oude adellijke families en andere belangrijke inwoners van de stad, maar ook gewone burgers liggen in deze heuvel begraven. De grafheuvel is bijna 4 meter hoog, heeft een diameter van 65 meter en telt 170 gemetselde grafruimtes. Het is nog steeds mogelijk om hier begraven te worden, aldus de gemeente.

Bijna vol
Rond de vorige eeuwwisseling kwam de Algemene Begraafplaats Soestbergen bijna vol te liggen. Daarom kocht de gemeente Utrecht in 1899 een stuk
grond dat bijna grensde aan Soestbergen. Het ging om een perceel van ‘5,4765 hectare, met een extra stuk grond voor de toegang van 140 centiare’. De kosten: 49.632 gulden. Het waren voormalige landbouwgronden tussen de Kovelaarsdijk en de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. Deze gronden waren van Baron van Bieberstein Rogalla Zawadsky uit Roermond en de Regenten van de Vereenigde Gods- en Gasthuizen. Stadsarchitect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis ontwierp deze begraafplaats die de naam Kovelswade kreeg. Kovelswade werd in 1904 in gebruik genomen. Deze begraafplaats is symmetrisch aangelegd, met rechte lanen en cirkels. Kovelswade heeft een apart kinderhofje en een apart gedeelte voorislamitische graven.Waar de ‘Ring van Zocher’ de blikvanger is van Begraafplaats Soestbergen, heeft Kovelswade met de koepelvormige aula een eyecatcher.
In 2001 zijn beide begraafplaatsen aangewezen als rijksmonument. Beide plekken zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. ‘Herinneringenverzamelaar’ Carine van Santen heeft bovendien een paar gratis te beluisteren podcasts (thedeadsociety.nl) gemaakt over een aantal mensen dat er begraven liggen. Je kunt in elk geval aangenaam struinen over de begraafplaats. Langs het Koreamonument bijvoorbeeld, of langs de geallieerde oorlogsgraven.
Vlak voor de grafsteen van A. Mc. Gladdery – een Britse soldaat die op 22 september1944 op 36-jarige leeftijd overleed – ligt een handgeschreven A4-tje in een plastic mapje. Door de regen zijn niet alle zinnen meer goed te lezen, maar de laatste alinea’s spreken voor zich. ‘I will meet you in heaven when my time comes. My love is always in my heart for you. Thank you for being my father.’
Ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan
22-8-2019 - Informatie met betrekking tot het ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan.

Op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats heeft de beheerder met het onderstaande schema aangegeven welke algemene graven in de komende jaren worden geruimd.
De graven 1 t/m 42 zullen vlgs het schema dit jaar na 1 juli 2019 geruimd worden.
Nadere informatie is te vinden op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats.

Schema ruimen van Graven

Vak-----Grafnummers-----Tijdstip van ruiming

2B----- 1 t/m 42-------Na 1 juli 2019
2B----- 43 t/m 84------Na 1 juni 2020
2B----- 85 t/m 126-----Na 1 juni 2021
2B----- 127 t/m 168 ----Na 1 november 2022

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact