Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Nieuwe website "De grafzerken van de Eusebiuskerk (Arnhem)"
13-10-2024 - Sinds deze week is de website online over de grafzerken in de Eusebiuskerk te Arnhem. Pauline Zwetheul en Wim Vermei is het gelukt om er een mooie, toegankelijke website van te maken. De eerste 35 zerken staan erop, met veel leuke verhalen, de rest volgt de komende tijd. Neem gerust een kijkje.
Klik hier voor de site van de Grafzerken-Eusebius

Leerlingen Driestar College knappen Joodse begraafplaats Lekkerkerk op
24-9-2024 - (bron: het Kontakt Krimpenerwaard)

LEKKERKERK • De Joodse begraafplaats in Lekkerkerk wordt de komende maanden gerenoveerd. Leerlingen van het Driestar College hebben er een plan voor gemaakt, dat in samenwerking met plaatselijke bedrijven zal worden uitgevoerd.

Op de begraafplaats op de hoek van de Tiendweg en de Kerkweg, die al meer dan 150 jaar oud is, heeft de afgelopen jaren slechts beperkt onderhoud plaatsgevonden. Leerlingen van het Driestar College, dat het onderhoud van de begraafplaats heeft geadopteerd, dienden er al jaren geleden een plan voor in, maar de uitvoering heeft, mede vanwege de coronatijd, op zich laten wachten.

Slechts onkruid werd weggehaald en de heg gesnoeid. In november 2023 werden er op de begraafplaats twee grafzerken omgegooid.

Eenvoudig, maar met meer uitstraling
Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), dat eigenaar is van deze en andere Joodse begraafplaatsen in Nederland, gaf begin van dit jaar goedkeuring aan een plan van de Driestar-leerlingen. Hierbij blijft de begraafplaats ‘eenvoudig’, maar krijgt het toch meer uitstraling.

“Zo voorziet het plan in een looppadenstructuur met grind en vakken, waardoor ook horizontaal duidelijk wordt gemaakt dat er graven zijn”, licht Driestar-docent De Jongste toe. “Andere vakken worden voorzien van gras. De uitvoering vindt plaats onder supervisie van hoveniersbedrijf De Graaf Tuin en Landschap uit Lekkerkerk, met wie de leerlingen zullen samenwerken.”

Het NIK zal zelf nog dit jaar overgaan tot het plaatsen van een hekwerk rond de begraafplaats, waarbij het openbare karakter blijft bestaan.

De Jongste: “De komende weken gaat firma De Jong Gedenksteen-onderhoud uit Lekkerkerk over tot het liften van de gedenkstenen, zodat verzakte grafzerken weer op goede hoogte komen en het totale terrein kan worden opgehoogd. Het NIK zal ook een nieuw informatiebord plaatsen met enige historische informatie over de begraafplaats.”

Het project kan worden gerealiseerd door de subsidieregeling Erfgoed Telt 2022-2026 van het Ministerie van OCMW.
Oproep rechthebbenden familiegraven Papendrecht
4-9-2024 -
Te weinig ventilatie in keldergraven
16-8-2024 - DORDRECHT - Onlangs heeft de fractie Waardhuizen informatie ontvangen over het gebruik van de grafkelders op de Essenhof. Deze grafkelders zijn inmiddels ruim 10 tot 12 jaar in gebruik. De systematiek hierbij is om lichamen die begraven zijn door toevoeging van zuurstof- en wateraansluitingen onder de grafkelders sneller te laten ontbinden zonder gevolgen voor het milieu.

De fractie geeft aan dat ze van meerdere inwoners heeft vernomen dat dit niet helemaal goed is verlopen. Dit heeft als gevolg dat er geen of grotendeels geen ontbinding van lichamen heeft plaatsgevonden. Na ruiming van graven na de daarvoor geldende termijnen blijkt dat er minimaal een aantal gemummificeerde lichamen zijn opgegraven.

Na enige aarzeling heeft de fractie besloten om vanmorgen vragen te stellen aan het college van B&W.

Al snel volgde er de onderstaande reactie:

"Er zijn vandaag politieke vragen gesteld over de keldergraven op begraafplaats Essenhof. Omdat wij niet willen dat nabestaanden worden geconfronteerd met onjuiste informatie zetten we hierbij op een rijtje hoe het zit.

Essenhof gaat zeer zorgvuldig, professioneel en respectvol om met overledenen. Een warm afscheid en het koesteren van herinneringen. Dat staat voorop voor Essenhof, ook bij het volgende:

Wat is er aan de hand?
Essenhof heeft te maken met een langlopend vraagstuk waarbij lichamen die bijgezet zijn in algemene keldergraven na het aflopen van de grafrechten (na 10 of 15 jaar), nog niet volledig zijn vergaan. Door de constructie van deze graven ontbreken hiervoor de juiste omstandigheden. Dat is een bekend probleem bij dit soort keldergraven, waar meerdere begraafplaatsen in Nederland mee te maken hebben.

Een klein deel van de lichamen is gecremeerd of herbegraven in een particulier graf. Die keuze hebben de nabestaanden gemaakt na het aflopen van de grafrechten. Voor het overige deel heeft nog geen definitieve ruiming plaatsgevonden. Hiermee hebben we bewust gewacht zodat er gezocht kan worden naar een passende oplossing. Essenhof volgt hiermee de landelijke richtlijnen.

Met de andere begraafplaatsen en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen zoeken we al langer naar oplossingen. Het is nog onduidelijk of de maatregelen die we tot nu toe hebben genomen effectief zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om andere manieren van ontluchten of om het aanbrengen van een zandlaag onderin de kelder.

Waarom is dit niet eerder naar buiten gebracht?
Essenhof staat voor waardig afscheid nemen en een warme herinnering aan dierbaren. We willen nabestaanden niet ongevraagd in aanraking brengen met informatie die afbreuk doet aan de herinneringen die ze hebben aan hun partner, familielid of vriend. Daarom vindt er normaal gesproken vanuit Essenhof geen actieve communicatie plaats over hoe we lichamen aantreffen op het moment dat ze geruimd moeten worden. Het is onnodig en uit onderzoek blijkt dat dit als schokkend ervaren kan worden. Nabestaanden stellen hierover ook geen vragen.

Informatieverstrekking en transparantie vinden we zeer belangrijk. Maar daarbij houden we altijd in het oog wat het effect is of kan zijn voor nabestaanden. Bij de inhoudelijke aspecten van het werk komen we allerlei praktische zaken tegen waar niet iedereen zich (altijd) van bewust is. En vaak kan dat ook beter zijn voor het gevoel dat men wil overhouden aan een afscheid. Wij betreuren het daarom dat nabestaanden hier nu toch mee te maken krijgen.

Respectvol
Marcel de Jong, teamleider Essenhof: “Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen en emotie oproept bij nabestaanden. Ik wil absoluut benadrukken dat mensen erop kunnen vertrouwen dat wij op Essenhof zorgvuldig, professioneel en respectvol omgaan met hun dierbaren. Mensen kunnen met vragen bij ons terecht. En mocht er behoefte aan zijn dan zullen wij informatie geven aan direct betrokkenen en hierover in gesprek gaan.”
Joods grafregister uit Gouda nu online
14-8-2024 - (bron: AD-Gouda)
Joods grafregister uit Gouda nu online

'Geschiedenis is meer dan alleen de Holocaust'


Het grafregister van de twee Joodse begraafplaatsen die Gouda tot 1976 rijk was, is gedigitaliseerd en door het Streekarchief Midden-Holland online gezet.
Vanachter je computer kun je nu in de historie van de Goudse Joden duiken. Vanuit de hele wereld bestaat daar grote belangstelling voor. ,,Toch voelt het alsof er iets niet helemaal klopt.''

door: RAFFI TRAPMAN

Het is dinsdag 13 april 1943. Op de Joodse begraafplaats Bloemendaal wordt Ludwig Hirsch begraven. Hij is de laatste Jood die hier zijn eeuwige rust hoopt te vinden. Nog diezelfde maand voert de Duitse bezetter de resterende Goudse Joden af naar de vernietigingskampen. Het grafregister dat online is gezet maakt pijnlijk duidelijk dat de twee Joodse begraafplaatsen die Gouda telt vanaf die datum overbodig zijn geworden.

Ludwig Hirsch is één van de achthonderd namen die voorkomen in het grafregister. ,,Wat wij hebben is een afschrift'', zegt Coretta Bakker, directeur-streekarchivaris van het Streekarchief Midden-Holland. ,,We weten niet waar het oorspronkelijke register uit de 19de eeuw is gebleven.'' Het afschrift dateert uit 1948 en grijpt terug op het origineel dat Salomon Seijffers en later M. van Monnikendam in beheer hadden.

Ook al betreft het een kopie, het register blijft bijzonder. ,,Vanwege de namen die erin staan, maar ook omdat de begraafplaatsen zijn verdwenen'', zegt Bakker. ,,Er is veel belangstelling voor deze informatie. Niet alleen vanuit Gouda, maar wereldwijd. Mensen uit Amerika zijn bijvoorbeeld op zoek naar het verhaal van hun familie. Ze hopen meer te weten te komen over hun achtergrond. Elk feitje maakt die zoektocht bijzonder.''

Eeuwige rust
De Joodse begraafplaatsen aan de Boelekade en Bloemendaalseweg werden in 1976 geruimd. Ludwig Hirsch vond zijn eeuwige rust dus niet in Gouda. Samen met de andere stoffelijke overschotten is zijn lichaam herbegraven in Wageningen. ,,Daar liggen dus Goudse Joden begraven. Ik denk dat zoiets nu niet meer zou gebeuren. Het voelt alsof er iets niet helemaal klopt.''

Zichtbaarder dan een kopie van het originele grafregister wordt dit stukje Joodse verleden in Gouda dus niet. Nu het is gedigitaliseerd, heeft Bakker meteen een volgende stap voor ogen.

Namen
,,Graag zouden we de namen koppelen aan de burgerlijke stand'', zegt ze. Handig bij het doen van een stamboomonderzoek, maar die koppeling is een lastige klus. Want in de kopie van het grafregister zijn sommige namen verkeerd gespeld of staat bij vrouwen enkel de achternaam van de man vermeld.

,,Maar we willen de informatie voor toekomstige onderzoekers zo toegankelijk mogelijk maken. Je zou het uiteindelijk kunnen koppelen aan bronnen van over de hele wereld.''

Hoewel er dus nog vragen zijn, legt een kijkje in het digitale grafregister toch al de nodige informatie bloot. Familienamen als Cats, Monnikendam, Sanders en Polak blijken typische Goudse namen te zijn en voeren terug tot ver in de 19de eeuw. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is ook zichtbaar. Zo kost een geallieerd bombardement in de nacht van 12 op 13 juni 1941 het leven aan Ludwig Heineman (59), zijn vrouw Emilie Louise (50) en zijn moeder Fanny (87).

In aanloop naar de oorlog ontvluchten steeds meer Joden het naziregime. Zij komen terecht in bijvoorbeeld Gouda en Den Haag. In 1941 moeten alle 'vreemdelingen' de kuststrook verlaten, waardoor opnieuw veel Joden hun toevlucht zoeken in Gouda.

,,In die jaren is hun aantal hier verdubbeld'', zegt Bakker. ,,Zij kwamen hier wonen en staan zodoende ook op de Goudse lijsten met slachtoffers. Dus ook voor hen zijn er Stolpersteine gelegd. Maar wat het register ook laat zien: de Joodse geschiedenis is meer dan alleen de Holocaust.''

Woerden en Schoonhoven

Net als met de twee Joodse begraafplaatsen in Gouda is gebeurd, is ook de Joodse rustplaats aan de Aarkade in Alphen geruimd. Dat gebeurde in 1964. De stoffelijke resten zijn overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk. Alleen het metaheerhuisje - waar het lichaam van de overledene werd gewassen - herinnert nog aan het verleden. Plannen voor woningbouw op deze plek gingen nooit door. Tegenwoordig is de voormalige begraafplaats ingericht als plek voor rust en bezinning. In Woerden is nog wel een Joodse begraafplaats te vinden, aan de Westdam. Dat geldt ook voor Schoonhoven, dat aan de Nes één van de kleinste eeuwige rustplaatsen heeft.
Poortgebouw Rusthof krijgt na restauratie museumfunctie.
3-8-2024 - Poortgebouw begraafplaats Rusthof in Appingedam krijgt na restauratie museumfunctie. Aangekocht door stichting BICSA

Stichting BICSA heeft op 1 augustus het Poortgebouw bij de begraafplaats Rusthof aan de Jukwerderweg in Appingedam gekocht.
Met de bedoeling het gebouw, met in het midden een doorgang naar de begraafplaats, te restaureren en er een museale bestemming aan te geven.

De stichting BICSA staat voor Behoud Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam. De stichting is bekend geworden door de restauratie van de kalkoven aan de Dijkhuizenweg.

Het Poortgebouw werd gebouwd in 1925, in opdracht van de gemeente Appingedam. De begraafplaats Rusthof werd tegelijk in gebruik genomen. De begraafplaats is ruim vijftig jaar in gebruik geweest, tot de komst van de huidige begraafplaats Stilleweer.

Eind februari 2023 werd de bovenkant van het Poortgebouw door brand verwoest. Sindsdien biedt het Poortgebouw een trieste aanblik.

Aankoopbedrag door aantal Damsters voorgeschoten
BICSA heef het gebouw gekocht om het ‘veilig te stellen’, legt bestuurslid Martinus van Hoorn uit. „De brand is uitgebroken toen de vorige eigenaar bezig was met herstelwerkzaamheden. Er gebeurde weinig meer mee en de eigenaar wilde het wel verkopen. We hebben een aantal mensen in Appingedam bereid gevonden om ons het aankoopbedrag voor te schieten. We gaan nu proberen geld te verzamelen, via bijvoorbeeld fondsen en particulieren, om het gebouw te restaureren.”

Klokkentoren
„Het rieten dak moet terug, net als de voormalige klokkentoren. Daarin hing een luidklok om begrafenissen aan te kondigen. We willen het gebouw terugbrengen in originele staat. Het was een uniek gebouw. Je hebt in Haren en Hoogezand ook gebouwen met een poort naar de begraafplaats, maar in Appingedam werd het ook nog eens bewoond, terwijl de andere kant werd gebruikt als opbaarruimte. Ik denk dat er wel belangstelling voor is om dit initiatief te steunen. Het ziet er nu niet uit, het is een rotte kies in de straat. Om op de begraafplaats te komen moet je nu omlopen.”

„En met die begraafplaats hebben veel Damsters wat, natuurlijk. Daar bezoeken ze hun overleden familieleden. Bovendien liggen er heel wat bekende Damsters begraven, zoals de hele familie Brons van de Brons Motorenfabriek en de bekende advocaat A.T. Vos.”

Op Rusthof zijn 27 mensen begraven die slachtoffer werden van het geweld in de Tweede Wereldoorlog. Ook meerdere leden van de Molukse gemeenschap zijn hier begraven.

Bij de gemeente Eemsdelta is zeer positief gereageerd op de aankoop, „De gemeente wil het parkeerterrein en de Jukwerderweg aanpakken,” zegt Van Hoorn. „De planning daarvan wordt afgestemd met de werkzaamheden aan het Poortgebouw.”

Over de toekomstige museale functie kan Van Hoorn nog niet veel zeggen. „Dat weten we nog niet precies.”

(bron: Dagblad van het Noorden)
Al 2.097.471 monumenten on-line!
13-10-2024 21:07:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 2.097.471 grafmonumenten, 3.619 begraafplaatsen, 3.362.883 personen, 7.213 monitorrecords, 358 medewerkers en 18.930 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (19028x), de Vries (18188x), Jansen (15826x), Bakker (13602x), van Dijk (12955x), Visser (12403x), Janssen (10960x), van den Berg (10372x), de Boer (10362x), Smit (10240x), Bos (9770x), Mulder (9515x), Meijer (9271x), de Groot (8536x), Vos (7729x), Dekker (7052x), Brouwer (6850x), Peters (5907x), Hendriks (5766x), Dijkstra (5529x).de Graaf (5109x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AlmeloKloosterbegraafplaats De Goede Herder Almelo6
AmerongenOude Algemene Begraafplaats7
AmsterdamRK Begraafplaats Buitenveldert22
BarendrechtAlgemene Begraafplaats5
DamwoudeAlgemene Begraafplaats54
Den HelderRK Begraafplaats Sint Jozef9
DirkslandNieuwe Begraafplaats24
DiversenOorlogsmonumenten1
DuivenAlgemene Begraafplaats `t Heijlige Lant1
EzingeKerkhof Protestantse Gemeente35
GoedereedeAlgemene Begraafplaats81
GoutumBegraafplaats Agneskerk68
HaarlemRK begraafplaats St. Barbara1
HalsterenProtestantse begraafplaats 1
HattemBegraafplaats Hattem15
HellendoornGemeentelijke Begraafplaats Hellendoorn61
HoornBegraafplaats Het Keern1
HoornRK Begraafplaats19
IJsselmuidenAlgemene begraafplaats IJsselmuiden123
KesselKerkhof Onze Lieve Vrouwe Kerk58
NaaldwijkAlgemene Begraafplaats Naaldwijk118
Nieuw-DijkBegraafplaats RK1
OosterbeekAlgemene Begraafplaats Zuid74
OosterbeekOude Begraafplaats1
PutteAlgemene Begraafplaats (nieuw)13
RotterdamBegraafplaats Charlois157
ScharwoudeAlgemene Begraafplaats2
Sint NicolaasgaRK Kerkhof Johanneshof2
SliedrechtAlgemene Begraafplaats1
Vaassen Algemene Begraafplaats Zwanenweg3
WageningenBegraafplaats de Leeuwerenk1
WezepOude Kerkhof1
ZoetermeerBegraafplaats Hoflaan29
ZwijndrechtBegraafplaats Jeroen Boschlaan2
ZwolleBegraafplaats Westenholte-Voorst5
 Totaal:1.002


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94314.943
200625.39040.333
200726.94067.273
200833.596100.869
200953.913154.782
201088.561243.343
2011120.179363.522
201286.257449.779
2013108.845558.624
2014160.500719.124
2015264.074983.198
2016129.8151.113.013
2017115.2021.228.215
2018103.2771.331.492
2019130.9981.462.490
2020153.9631.616.453
2021162.3021.778.755
2022122.8571.901.612
2023118.0552.019.667
202477.8042.097.471
Themadag Enschedese begraafplaatsen
2-8-2024 - Wie meer wil weten over de geschiedenis van begraven in Enschede kan terecht op een themadag over de bijzondere Joodse begraafplaats en de gemeentelijke Oosterbegraafplaats. Op vrijdag 6 september organiseert de Stichting Terebinth in samenwerking met de gemeente en de Joodse begraafplaats deze informatieve dag. Deskundigen weten boeiend te vertellen over dit erfgoed en wijzen op bijzondere aspecten.

’s Morgens is er een rondleiding over de Joodse Begraafplaats, in de middag over de Oosterbegraafplaats. Naast deze rondleidingen worden er ook presentaties gegeven. Er zal een toelichting worden gegeven op het ontwerp van de tuinarchitect H.F. Hartogh Heyst van Zouteveen uit Amersfoort. Er wordt ingegaan op de ontwikkeling van de landschapsarchitectuur en ook wordt uitgelegd waarom de begraafplaats een rijksmonument is.

De tweede presentatie gaat over het beleidsplan voor de gemeentelijke begraafplaatsen.

Oosterbegraafplaats
Het oudste deel van de Oosterbegraafplaats dateert uit 1899. Ook deze begraafplaats is een rijksmonument. Bijzonder zijn hier de graftuinen en de wandgraven. Die komen in Nederland nog zelden voor. Rijk gedecoreerde graven herinneren aan vooraanstaande Enschedese families.

Joodse begraafplaats
De Joodse Begraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg werd in 1928 in gebruik genomen. De aula heeft dezelfde architectuur als de synagoge in Enschede, ook wel de mooiste synagoge van Nederland genoemd. Beide gebouwen zijn rijksmonument. Ook hier bevinden zich graven van oude Enschedese families en industriëlen.

Aanmelden
De themadag wordt gehouden op vrijdag 6 september 2024 en begint om 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) op de Oosterbegraafplaats, Noord-Esmarkerrondweg 407 te Enschede. Meer informatie over het programma en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op website https://terebinth.nl/event/themadag-begraafplaatsen-in-enschede/

Over Terebinth
Terebinth is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed in Nederland. Behoud van en aandacht voor waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten staat daarbij voorop.
Politie bevestigt melding grafschennis op algemene begraafplaats
1-8-2024 - SLIEDRECHT – Op de algemene begraafplaats aan de Thorbeckelaan is er begin deze week mogelijk sprake geweest van grafschennis. Dat bevestigt de Politie Rotterdam donderdag 1 augustus 2024 na navraag door online krant Sliedrecht24. “Het klopt dat we een melding hebben gekregen van grafschennis. We doen onderzoek naar de zaak”, reageert de Politie Rotterdam.

De politie wil er verder (nog) niets over kwijt.

Het incident zou maandag 30 juli 2024 zijn gepleegd. Daarbij zou een graf of meerdere graven betrokken zijn. Er zouden volgens de melders aan online krant Sliedrecht24 ook spullen van andere graven zijn gevonden.

(bron: Sliedrecht24.nl)
Ruimen graven algemene begraafplaats Oosterhesselen in 2025
10-6-2024 - (bron: Gemeente Coevorden)
Vanaf juli 2025 starten we met het ruimen van een aantal oude graven op de algemene begraafplaats aan de Wethouder K. Schepersweg in Oosterhesselen. Het gaat om graven voor onbepaalde tijd, waar bij de gemeente geen nabestaande of rechthebbende* meer van bekend is. We ruimen de graven om ruimte te maken voor nieuwe graven. Bij het ruimen van de graven worden de stoffelijke resten in een verzamelgraf herbegraven. Zo hebben nabestaanden altijd een plek waar ze naartoe kunnen gaan.


*De rechten van een graf zijn overdraagbaar, zodat ze in de familie kunnen blijven als een rechthebbende zelf is overleden. Dit kan tot 3 generaties opvolgend (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen).

Neem contact op
Een lijst met alle graven die geruimd worden en de veelgestelde vragen kunt u vinden op onze pagina graven ruimen. (zie bron voor link)

Hoe gaat de ruiming in zijn werk?
Zonder bericht vervalt het graf na een jaar aan de gemeente. Tijdens de ruiming worden de stoffelijke resten uit het graf overgebracht naar het verzamelgraf. We begrijpen dat dit voor nabestaanden een gevoelige kwestie is. Heeft u hulp nodig, neem contact op met de gemeente.

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies