Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Platform Funerair Erfgoed: 6 oktober
16-9-2021 16:43:00 - Behoud door ontwikkeling
Op woensdagmiddag 6 oktober (14.00 tot 15.30 uur) organiseert het Platform Funerair Erfgoed een online bijeenkomst met als thema 'Behoud door ontwikkeling’. 
Begraafplaatsen hebben niet alleen waarde(n) als funerair erfgoed. Ze lenen zich voor meer functies die beleidsmakers mee moeten wegen en ontwikkelen. Desondanks staan begraafplaatsen onder druk nu steeds meer gecremeerd wordt of omdat oude begraafplaatsen op locaties liggen die interessant zijn voor bouwactiviteiten.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.

Gestapeld begraven op knekelveld Bunschoten
15-9-2021 - bron: AD-Amersfoort

Gestapeld begraven op knekelveld Bunschoten
Gemeenteraad praat morgen over groeiend ruimtegebrek

door Piet van Dijk
Wat doe je als de begraafplaats vol raakt en je niet kan uitbreiden? In Bunschoten hebben ze wel een idee: stapelen! En dan niet onder de grond, maar erboven. In een wand of een helling. Uniek in de regio, maar kan dat eigenlijk wel zomaar?

Als de behoefte aan graven érgens groot is, is het wel in het behoudende Bunschoten. Rond de 90 procent van de overledenen wil daar niet gecremeerd, maar begraven worden, blijkt uit onderzoek van Kybys Ingenieurs. Landelijk is dat zo'n 35 procent. En mede door de coronapandemie is de vraag naar grafruimte sinds vorig jaar flink gestegen: waren er eerst gemiddeld 130 overlijdens te betreuren, vorig jaar waren het er maar liefst 199.

En dus is er meer ruimte nodig, en snel: volgens berekeningen van landschapsarchitectenbureau Copijn, dat in opdracht van de gemeente onderzoek heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden voor De Akker, is de begraafplaats die in 2005 werd geopend in 2032 vol. Er liggen nu 880 doden op het stuk grond aan De Akkerweg en er is nog ruimte voor zo'n 600 extra. Uitbreiden kan niet: de begraafplaats ligt midden in de weilanden waar een nieuwe wijk moet komen. En uitwijken ook niet: de oude begraafplaats heeft tot hooguit 2026 nog plek.

En dus zit er maar één ding op: inbreiden. Meer graven op dezelfde oppervlakte. Inschikken, dus. Copijn heeft berekend dat door een reeks ingrepen in theorie maximaal zo'n 510 graven bij kunnen komen. Er zijn diverse oplossingen voorgesteld: een extra ring van graven aanleggen, andere indelingen van de grafvelden, begraven aan weerszijden van de paden en meer grafruimte door de pleintjes in De Akker te verkleinen. Plús dat bijzondere plan, dat officieel verticaal begraven heet.

Bestaat dat, verticaal begraven? Dus gewoon rechtop, voeten naar beneden, hoofd net onder de grafsteen? ,,Dat is wettelijk wel toegestaan'', zegt mr. Willem van der Putten uit Velp, één van de grootste kenners op het gebied van begraven in Nederland. ,,Maar het komt in Nederland niet voor. Het is niet goed uitvoerbaar."

Galerijen
Onder verticaal begraven wordt momenteel dan ook iets anders verstaan: bovengronds grafkisten in galerijen zetten. Er worden dan kisten in een wand of talud gestapeld. In Nederland bestaat dat al langer in een klein aantal plaatsen: Valkenburg (al sinds mensenheugenis in grotten), Enschede, Zwolle en Lisse. Maar nog niet in de regio.

Waarom wordt dan toch het woord verticaal gebruikt? De kisten worden niet horizontaal in maximaal drie lagen in een wand of talud gehesen, maar er vanaf de zijkant verticaal ingeschoven, zo luidt de uitleg. Op De Akker zou dat kunnen. Gedacht wordt aan twee locaties: in het talud bij de hoofdentree en aan de buitenzijde langs een pad.

Of Bunschoten werkelijk overgaat tot dat verticaal begraven? Daarover gaat de politiek zich morgen buigen. Wat het wordt? Dat weten de raadsleden zelf ook nog niet. ,,Voor ons is het helemaal nieuw, we hebben hier nog nooit over gesproken'', zegt Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP). Burgemeester Melis van de Groep en zijn wethouders willen er vooralsnog niet aan, omdat verticaal begraven de 'parksfeer' aantast.

De druk op de beschikbare ruimte wordt alleen maar groter, omdat er morgen ook een voorstel ligt om het maximale grafrecht te verruimen van zestig tot negentig jaar. Dit op verzoek van de CAP en de SGP, die vanwege de christelijke traditie het liefst voor begraven voor onbepaalde tijd opteren.
Terebinth 2021-3 verschenen
3-9-2021 13:14:00 - Het septembernummer van Terebinth staat stil bij het 35-jarig bestaan van de stichting.
Voorzitter Bert Lever blikt terug, maar vooral ook vooruit: naar meer samenwerking. Korrie Korevaart sprak met Marinus van den Berg, een van de oprichters. Aan Frans Renssen, ook een man van het eerste uur, wijdt Wim Cappers een in memoriam.
Na 35 jaar treedt een nieuwe generatie aan die funerair erfgoed een warm hart toedraagt. We zijn blij met Wouter Schrover, onze nieuwe redacteur. Hij stelt zich voor in dit nummer. Verder fraaie foto's van begraafplaats Nieuw Eykenduynen en aandacht voor paddenstoelen - want de herfst komt eraan.
 
Foto omslag: De iconische engel op Nieuw Eykenduynen. Vervaardigd in zink door de firma Braat in Delft. Foto: Bert Pierik

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Zelfs paden onvindbaar op verwaarloosd kerkhof
28-7-2021 - Het oogt na vandaag iets minder luguber op de oude begraafplaats in Harmelen. De verwilderde en overwoekerde grafzerken zijn ontdaan van onkruid. Harmelenaren, nabestaanden en de politiek klaagden over de vervallen staat van het kerkhof. "Maar onkruid wieden alleen is niet genoeg."

Dat de monumentale begraafplaats in Harmelen oud is, neemt niet weg dat deze plek flink opgeknapt moet worden, zegt raadslid Hendrie van Assem van Inwonersbelangen. Het onderhoud is een taak van de gemeente.

"Het heeft alles met respect voor de nabestaanden te maken. Je moet zo'n begraafplaats planmatig en goed onderhouden en niet alleen het onkruid weghalen en de heg snoeien zoals nu gebeurt. Het betekent ook dat je de paden opnieuw aanlegt, het hek repareert en voor de beplanting zorgt", zegt Van Assem.

Het raadslid is er niet over te spreken dat de gemeente pas na klachten van nabestaanden en van Harmelenaren begint aan het opknappen van de verwaarloosde begraafplaats en de bosmaaier z'n werk laat doen.

Het kerkhof verdient, zo zegt Van Assem, serieuze aandacht waarbij bijvoorbeeld ook de paden worden meegenomen en het hek bij de entree. Van Assem gaat de grondige renovatie van de algemene begraafplaats aankaarten in de gemeenteraad.

"Er kan zoveel meer van gemaakt worden", zegt een naburige Harmelense over het kerkhof: ,,Het is nu wel heel erg vervallen. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld een bankje geplaatst zou worden en er wat meer aandacht voor het onderhoud zou komen. Dan kunnen de mensen er waardig hun overleden dierbaren bezoeken."

De Harmelense zegt dat er niet veel mensen meer naartoe gaan. Misschien omdat het er nogal troeperig is, zegt zij. Waar de meeste mensen wel op af komen, zijn de twee grote walnotenbomen die bij de ingang staan. De noten zijn immers gewild.

Woestenij
Een van de nabestaanden heeft zich bij de gemeente beklaagd over de slechte staat van onderhoud na een bezoek aan een graf. ,,Ik was met mijn broer op de monumentale begraafplaats in Harmelen, daar trof ik een woestenij aan. Er is al in geen maanden onderhoud gepleegd. De paden zijn overwoekerd. Slechts een paar graven waren onderhouden, waaronder die van onze moeder. Bij de rest kun je zelfs de paden niet meer vinden.''
door Rik Sneijder
Een woordvoerder van de gemeente Woerden zegt dat het kerkhof wel degelijk met regelmaat onderhouden wordt. Het groeizame weer heeft er voor gezorgd dat het onkruid nu wel heel erg weelderig z'n gang heeft kunnen gaan.

(bron: Algemeen Dagblad editie Woerden)
Ravage op begraafpl. 's-Gravenzande, meer dan honderd graven vernield
6-7-2021 - 'S-GRAVENZANDE - In 's-Gravenzande zijn in de nacht van maandag op dinsdag tussen de 100 en 150 graven vernield. Het is nog niet bekend wat er op Begraafplaats Beukenhage is gebeurd. De politie doet nog onderzoek.
De vernielde graven werden dinsdagochtend aangetroffen. Bij de kindergraven lagen onder meer speelgoedauto's die over het pad gegooid zijn en overal ligt glas van kapotgeslagen windlichtjes. Bloemen zijn door de vandalen uit hun pot getrokken en over het pad gegooid.

De politie laat weten dat er tussen de 100 en 150 graven zijn vernield. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar wat er dinsdagmorgen is gebeurd. De begraafplaats gaat namens de nabestaanden aangifte doen van de grafschennis.

'Ongelofelijk triest'
Burgemeester Bouke Arends sprak op twitter zijn afschuw af over wat er in 's-Gravenzande is gebeurd. 'Ongelofelijk triest dat mensen dit doen', zo liet hij weten.

De politie doet onderzoek op de begraafplaats. De agenten kregen middenin de nacht al de melding van de vernieling, maar troffen niemand aan. Agenten geven aan dat ze samen met de eigenaar aan het inventariseren zijn hoe groot de schade precies is. Ook zou de politie een helikopter inzetten om de totale schade in kaart te brengen.
(bron: omroepwest.nl)
Begraafplaats Gouderak wordt gedenkpark
15-6-2021 - Op de begraafplaats in Gouderak worden geen graven meer uitgegeven. Er vinden alleen nog bijzettingen plaats. Door het verwijderen van gedenkstenen - van graven waarvan de termijn is verstreken -ontstaan er veel lege plekken. Wij hebben daarom onderzocht hoe we de begraafplaats aantrekkelijker kunnen maken voor bezoekers. Het uitgangspunt is een gedenkpark, waarbij de identiteit van begraafplaats behouden blijft.
Er is een ontwerp gemaakt. Aan belangstellenden is beloofd om dit
ontwerp te presenteren. Door de coronamaatregelen kon dat niet tijdens een bijeenkomst. Daarom is er een boekje en een filmpje gemaakt.

U vindt deze op www.krimpenerwaard.nl/begraafplaats-gouderak .

Met uw input wordt het ontwerp verder uitgewerkt. U kunt voor uw reactie het contactformulier op de hierboven genoemde projectpagina gebruiken. Heeft u geen computer of bent u er niet zo handig mee? Misschien is er iemand in uw omgeving die u hierbij wil helpen.

(bron: hetKontakt.nl)
(foto: Gemeente Krinpenerwaard)
Al 1.748.092 monumenten on-line!
25-9-2021 10:11:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 1.748.092 grafmonumenten, 3.144 begraafplaatsen, 2.762.237 personen, 8.270 monitorrecords, 393 medewerkers en 20.101 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (15077x), de Vries (13807x), Jansen (13020x), Bakker (11415x), van Dijk (10654x), Visser (10182x), Janssen (9494x), van den Berg (8470x), Smit (8335x), de Boer (8102x), Bos (7831x), Mulder (7479x), Meijer (7379x), de Groot (7006x), Vos (6358x), Dekker (5851x), Brouwer (5495x), Peters (5049x), Hendriks (4826x), van Leeuwen (4119x).Smits (4116x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AmsterdamBegraafplaats Zorgvlied16
AmsterdamDe Nieuwe Noorder32
ArnhemJoodse begraafplaats Moscowa69
BorgharenBegraafplaats Borgharen (kerk) - Gem. Maastricht12
BrummenAlgemene begraafplaats Brummen19
Burgh-HaamstedeBegraafplaats Vredehof45
Den HelderBegraafplaats Huisduinen14
Den HoornProt. Kerkhof19
DoezumBegraafplaats35
ElspeetAlgemene Begraafplaats Elspeet109
Emmer-CompascuümAlgemene Begraafplaats41
EnschedeOosterbegraafplaats114
FluitenbergBegraafplaats Zevenberg11
GorinchemAlgemene Begraafplaats Haarhof20
GoudaBegraafplaats IJsselhof4
GroesbeekBegraafplaats Heselenberg Groesbeek1
GrootegastAlgemene Begraafplaats1
GrootegastNH Kerkhof het witte kerkje1
HelmondBegraafplaats Molenstraat 728
Hendrik-Ido-AmbachtAlgemene Begraafplaats Waalhof16
HengeloRK Begraafplaats21
HilversumRK Begraafplaats St Barbara76
KoudumAlgemene Begraafplaats14
Lage ZwaluweBegraafplaats van de Parochie H. Johannes de Doper129
LemelerveldBegraafplaats1
LochemJoodse begraafplaats Lochem110
LopikKerkhof1
Nieuwe PekelaLutherse Begraafplaats7
NieuwoldaAlgemene Begraafplaats1
OisterwijkJoodse Begraafplaats25
OssBegraafplaats Heilig Hart kerk38
Oud AvereestBegraafplaats1
RijnsburgBegraafplaats Algemeen7
RotterdamAlgemene begraafplaats Hofwijk23
RotterdamOude (gesloten) begraafplaats Schiebroek2
SiddeburenHervormde Begraafplaats Siddeburen43
SpankerenBegraafplaats protestantse Petruskerk17
Utrecht3de Begraafplaats Tolsteeg25
WinschotenBegraafplaats62
WoudrichemBegraafplaats12
 Totaal:1.202


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.96314.963
200625.41640.379
200726.97167.350
200833.688101.038
200954.055155.093
201088.771243.864
2011120.707364.571
201286.850451.421
2013109.194560.615
2014161.183721.798
2015265.536987.334
2016130.7091.118.043
2017119.0441.237.087
2018104.0401.341.127
2019132.0911.473.218
2020156.1411.629.359
2021118.7331.748.092
Wie verdient de Gouden Terebinth 2022?
18-5-2021 16:44:00 -
Zes jaar geleden stelde Terebinth een tweejaarlijkse funeraire prijs in: de Gouden Terebinth. De prijs (duizend euro, te besteden aan een funerair doel; een wisseltrofee en een Terebinth-schildje) werd voor de derde keer uitgereikt in februari 2020. Het Sovjet Ereveld in Leusden was toen de winnaar, met eervolle vermeldingen voor het Graftrommelmuseum in Veenhuizen en ‘den Aje Kirkhaof’ - het Oude Kerkhof - in Roermond. Wie is de volgende winnaar?
Stuur uw kandidaat in voor 22 oktober a.s.

Waarom deze prijs?
Deze nationale prijs is in het leven geroepen door Stichting Terebinth om het belang van begraafplaatsen en kerkhoven als funerair erfgoed onder de aandacht te brengen én om organisaties en/of privépersonen die zich bijzonder inzetten voor ons funerair erfgoed, in het zonnetje te zetten.
Het kan daarbij gaan om een grote variëteit aan onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het behoud van een bijzondere begraafplaats, restauratiewerkzaamheden ten aanzien van een specifiek grafmonument, of het behoud van de historisch landschappelijke aanleg van een begraafplaats. Zowel instellingen, organisaties als personen die zich hier in 2020 en/of 2021 voor inzetten, kunnen in aanmerking komen.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Themadag 25 september: begraven in Montferland
10-5-2021 21:42:00 - Binnen de grenzen van de gemeente Montferland liggen verscheidene begraafplaatsen en kerkhoven. Op deze dag krijgen er drie aandacht: de Joodse begraafplaats (ca. 1752), de Protestantse Begraafplaats (met een grafkelder die in 1638 voor het laatst werd gebruikt) en de Oude R.K. Begraafplaats De Goede Herder (in 1863 ingewijd), alle in ’s-Heerenberg.
Wat is de stand van zaken rond deze historische begraafplaatsen? Wat wordt er gedaan aan hun behoud? Door wie en hoe? Aan het eind van deze dag zijn de deelnemers aan dit programma helemaal op de hoogte.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Verlaten begraafplaats moet een groene hoftuin worden
29-4-2021 - (bron: AD editie Alphen)

Verscholen achter de Dorpskerk in Bodegraven ligt een voormalige begraaf- plaats waar vrijwel niemand komt. Een groep Bodegravers wil daar een hoftuin van maken, met aandacht voor de historie. Over één graf is al een opmerkelijk verhaal boven tafel gekomen.

door: JANET DE VOS
,,Een onontdekt pareltje", noemt Han Koevoets van het burgerinitiatief Hart in Bodegraven de voormalige begraafplaats achter de Dorpskerk. Samen met de Stichting Historische Kring Bodegraven (SHKB) en het Wijkteam Bodegraven Noord wil hij het gebied veranderen in een mooie groene hoftuin. Die moet de naam Sint Gallushof krijgen, vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de Dorpskerk.

,,De voormalige begraafplaats is nu erg verwaarloosd", vertelt Leendert Spijker, bestuurslid van de SHKB. ,,We willen het terugbrengen in goede staat, zodat het een mooie rustplek wordt, een soort retraite. De grafstenen die er nog zijn, moeten worden schoongemaakt, een dode boom gekapt en we hebben het idee voor een soort verhoogde loper met bordjes met informatie over de mensen die hier begraven waren."

Wie er precies begraven zijn achter de Dorpskerk, zoekt Spijker momenteel uit.

Van één graf weet hij inmiddels het achterliggende verhaal. ,,Dat is van Gerrit Beijen. Hij is in 1884 overleden en betaalde toen 1500 gulden - een enorm bedrag destijds - aan de gemeenteraad in ruil voor de toezegging dat zijn graf 'ten eeuwigen dage' zou worden onderhouden. Beijen was een bijzondere man, een mafketel zouden we nu zeggen; in zijn testament had hij allerlei bepalingen over zijn uitvaart opgenomen."

Zo mochten er geen buren komen, alleen tien mannen die behoorden tot de begrafenisdirectie te Gouda. Hun twee koetsen moesten worden voortgetrokken door zwarte paarden, de wagen met de kist door twee bonte paarden.

Gebocheld
Geruchten dat er twaalf gebochelde dragers zouden komen, er in flinke draf werd gereden en de paarden na afloop doodgeschoten moesten worden, zorgden destijds voor een enorme toeloop tijdens de uitvaart.

,,Het was meer een begrafenisklucht dan een plechtigheid", vertelt Spijker. ,,Overigens moest de gemeente meerdere keren gewezen worden op de afspraak om het graf te onderhouden. Straks krijgt het - als het plan doorgaat - een mooi plekje in de hoftuin."

Een landschapsarchitect van Arcadis maakt het plan; de kosten daarvoor worden gesponsord door KNHM foundation.

Zonde
Ook voor het Kerkplein aan de voorkant van de Dorpskerk zijn plannen. ,,Er moet iets veranderen in het centrum. We willen het vergroenen en verfraaien. Het is bovendien zonde hoe het Kerkplein er nu uitziet", vindt Sietse Bonnema, voorzitter van het wijkteam Bodegraven Noord.

Han Koevoets deelt die mening. ,,Ons plan is niet om het plein autovrij te maken. Wij willen geordende parkeerplaatsen waardoor er evenveel auto's kunnen parkeren zoals nu het geval is, maar dan netjes. Als je de auto's meer naar de zijkant verplaatst en de brede straat toevoegt aan de parkeerruimte, kan het plein aan de voorkant autovrij zijn. Daarmee dienen we twee doelen: de inwoners kunnen nog steeds hun auto kwijt en het plein wordt esthetisch veel mooier."

Over deze plannen kunnen bewoners binnenkort meepraten via een digitale bijeenkomst als ze zich aanmelden via www.hartinbodegraven.nl.

Bij voldoende draagvlak gaan de drie met het plan naar de gemeenteraad. ,,Ik hoop dat we dan volgend jaar aan de slag kunnen. Ik denk echt dat Bodegraven over vijf tot tien jaar the place to be kan zijn, voor inwoners en toeristen."

Of de plannen voor de hoftuin uitgevoerd worden, hangt ook af van de raad die daar budget beschikbaar voor moet stellen. ,,We zijn hoopvol dat dat gebeurt", aldus de drie.
Nieuwe glans voor de verborgen parel aan de Zuidendijk
14-4-2021 - Verscholen achter een historische vijver en monumentale bomen ligt aan de Zuidendijk, op de hoek bij de Schenkeldijk de voormalige Dubbeldamse begraafplaats uit 1872. Ooit is de begraafplaats in de polder aangelegd op de plaats van een voormalige buitenplaats. De vijver voor de begraafplaats herinnert nog een aan 'wiel', een dijkdoorbraak waarbij na het sluiten van de dijk een waterplas overbleef. Sinds 1970 maakt deze begraafplaats deel uit van de gemeentelijke begraafplaatsen Dordrecht. Bijna elke week vindt er op deze verborgen begraafplaats nog een begrafenis plaats. Veelal zijn het overledenen uit de wijk Dubbeldam die hier hun laatste rustplaats vinden, maar iedereen kan hier begraven worden. De begraafplaats is een veel bezochte plek in de gemeente. Voor 2021 is er een aantal ontwikkelingen over de begraafplaats te melden die deze parel nieuwe glans zullen geven.
De herinrichting wordt nu voorbereid en betreft de aanleg van een aantal parkeerplaatsen op het terrein, aanpassingen aan het gebouw én de verplaatsing van het eerste oorlogsmonument ter nagedachtenis van gesneuvelde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wordt ook nagedacht over hoe het Ereveld de ruimte, het karakter en de toegankelijkheid krijgt die het verdient. In de herinrichtingsplannen hebben al deze werkzaamheden een direct verband met elkaar. Ze worden dan ook later in het jaar in samenhang uitgevoerd.
Parkeren
Vanuit de gemeentelijke organisatie is onderzocht hoe het parkeren bij de begraafplaats ook voor regulier grafbezoek verbeterd kan worden. Hiertoe wordt direct na de ingang van de begraafplaats, op het terrein van de begraafplaats, een aantal parkeerplaatsen evenwijdig aan de toegangsweg aangelegd. De afsluiting van de begraafplaats voor auto's zal hierbij verplaatst worden naar de eerst bocht. Enkele parkeerplaatsen zullen worden aangeduid als parkeerplaats voor mindervaliden.
Oorlogsmonument
Op de begraafplaats staat het eerste in Nederland geplaatste monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 18 juni 1940, slechts anderhalve maand na de Duitse inval, werd op het schiereiland naast de ingang van de begraafplaats al een monument onthuld. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw is het monument van het schiereiland verplaatst naar de toegangsweg op de begraafplaats. Er moest op dat moment ruimte gemaakt worden om op het schiereiland een accommodatie te kunnen bouwen waar na afloop van een uitvaart gelegenheid tot een sober samenzijn geboden kon worden. Er wordt nu onderzocht hoe het oorlogsmonument weer teruggeplaatst kan worden op het schiereiland.
Accommodatie
Op de begraafplaats is ruim dertig jaar geleden een accommodatie gebouwd waar gelegenheid geboden werd voor een sober samenzijn na een begrafenis. Door de veranderingen bij uitvaartplechtigheden wordt deze accommodatie niet meer gebruikt. Daarnaast is de bouwkundige staat van het pand zo dat het nu ook niet verantwoord is om dit te gebruiken. Er wordt door de verschillende afdelingen binnen de gemeente Dordrecht aan een duurzame oplossing gewerkt om een deel van het pand te behouden. In het te behouden deel kan dan een openbaar toilet geplaatst worden. De dienstverlening aan de bezoekers van de begraafplaats wordt hierdoor verhoogd, terwijl het beschermde dorpsgezicht een betere uitstraling krijgt. Bijkomend voordeel is dat het oorlogsmonument ook weer op de oorspronkelijk locatie geplaatst kan worden. Hier kan het dan de aandacht krijgen die het verdient. Vooruitlopend op uitvoering van deze ontwikkeling is bij het dienstgebouw op de begraafplaats een tijdelijk toilet geplaatst. Dit toilet is voor alle bezoekers beschikbaar.
(bron: Dordtcentraal "de Uitvaart" special)
Struinen over de begraafplaats Soesterbergen
31-3-2021 - Architect Gerrit Rietveld ligt er begraven, net als kunstenaar Joop Moesman en schrijver Nicolaas Beets. Maar ook Faas (twee jaar oud) en de Engelse piloot Mc Gladdery, omgekomen tijdens WO II, liggen er. Begraafplaats Soestbergen is een bijzondere mijmerplek.
(bron: AD-Utrecht)

Daar liggen ze, een aantal twintigers, op het grasveldje naast het wc-gebouw van Begraafplaats Soestbergen bij vak 4 noord. Schoenen en sokken hebben ze uitgedaan. Het is een graad of 13, halverwege de middag. Het waait licht, een trein raast voorbij. Ze lachen. Iemand heeft een blikje bier in zijn handen. Misschien hebben ze het graf bezocht van een overleden vriend of vriendin, misschien komen ze hier gewoon om te relaxen. De Algemene Begraafplaats Soestbergen – de oudste algemene begraafplaats van de stad – is een bijzondere plek om even totrust te komen, om te mijmeren, om je te verwonderen. De begraafplaats is aangelegd in 1830, naar een ontwerp van Jan David Zocherjunior. Een jaar eerder, in 1829, werd bij Koninklijk Besluit het begraven binnen de stad om hygiënische redenen verboden. Het stadbestuur gaf Zocher de opdracht een begraafplaats te ontwerpen op het voormalige landgoed Soestbergen. Hij maakte uiteindelijk een ontwerp in Engelse landschapsstijl, zo staat ook te lezen op het verweerde informatiebord bij de hoofdingang aan de Gansstraat.


Indrukwekkend
De begraafplaats is aangelegd als wandelpark, ‘met slingerende lanen, bijzondere doorkijkjes en zorgvuldig uitgekozen beplanting’. Het moet gezegd, het groen op deze begraafplaats is prachtig, sommige bomen zijn ronduit indrukwekkend. Op dit stukje Utrecht staan volgens de gemeente veel ‘échte begraafplaatsbomen’, zoals taxussen en treurvarianten (!) van onder meer beuk, es, iep en wilg. Alle treuressen stammen van één boom af, die in 1725 in GrootBrittannië werd ‘gevonden’. Wat deze begraafplaats bijzonder maakt, is de zogenaamde ‘Ring van Zocher’, een cirkel van keldergraven. Deze grafheuvel, ook wel groene rotonde of ‘taart van Zocher’ genoemd, telt twee verdiepingen. Hierliggen veel oude adellijke families en andere belangrijke inwoners van de stad, maar ook gewone burgers liggen in deze heuvel begraven. De grafheuvel is bijna 4 meter hoog, heeft een diameter van 65 meter en telt 170 gemetselde grafruimtes. Het is nog steeds mogelijk om hier begraven te worden, aldus de gemeente.

Bijna vol
Rond de vorige eeuwwisseling kwam de Algemene Begraafplaats Soestbergen bijna vol te liggen. Daarom kocht de gemeente Utrecht in 1899 een stuk
grond dat bijna grensde aan Soestbergen. Het ging om een perceel van ‘5,4765 hectare, met een extra stuk grond voor de toegang van 140 centiare’. De kosten: 49.632 gulden. Het waren voormalige landbouwgronden tussen de Kovelaarsdijk en de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. Deze gronden waren van Baron van Bieberstein Rogalla Zawadsky uit Roermond en de Regenten van de Vereenigde Gods- en Gasthuizen. Stadsarchitect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis ontwierp deze begraafplaats die de naam Kovelswade kreeg. Kovelswade werd in 1904 in gebruik genomen. Deze begraafplaats is symmetrisch aangelegd, met rechte lanen en cirkels. Kovelswade heeft een apart kinderhofje en een apart gedeelte voorislamitische graven.Waar de ‘Ring van Zocher’ de blikvanger is van Begraafplaats Soestbergen, heeft Kovelswade met de koepelvormige aula een eyecatcher.
In 2001 zijn beide begraafplaatsen aangewezen als rijksmonument. Beide plekken zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. ‘Herinneringenverzamelaar’ Carine van Santen heeft bovendien een paar gratis te beluisteren podcasts (thedeadsociety.nl) gemaakt over een aantal mensen dat er begraven liggen. Je kunt in elk geval aangenaam struinen over de begraafplaats. Langs het Koreamonument bijvoorbeeld, of langs de geallieerde oorlogsgraven.
Vlak voor de grafsteen van A. Mc. Gladdery – een Britse soldaat die op 22 september1944 op 36-jarige leeftijd overleed – ligt een handgeschreven A4-tje in een plastic mapje. Door de regen zijn niet alle zinnen meer goed te lezen, maar de laatste alinea’s spreken voor zich. ‘I will meet you in heaven when my time comes. My love is always in my heart for you. Thank you for being my father.’
Oproep op begraafplaats Rossum; Maasdriel zoekt rechthebbenden
30-4-2020 - Oproep op begraafplaats Rossum; Maasdriel zoekt rechthebbenden
ROSSUM - Wie de begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat in Rossum bezoekt, kan er niet om heen. Bij meer dan 70 graven zijn groene bordjes geplaatst waarop de gemeente Maasdriel oproept om contact op te nemen.

De bordjes zijn deze maand geplaatst bij graven waarvan bij de gemeente geen contactpersoon of rechthebbende bekend is. Het gaat ook om graven en graftrommels op het historische deel van de begraafplaats, waaronder het graf van de familie Van Randwijck. De bordjes blijven tot april 2021 staan. Zijn er dan geen rechthebbenden gevonden, dan vervalt het graf naar de gemeente. Die besluit vervolgens wat er met het graf gebeurt.

Eerste van vijf begraafplaatsen
Het is de eerste van de vijf begraafplaatsen waar Maasdriel op zoek gaat naar mensen aan wie voorgelegd zal worden of ze grafrechten willen verlengen. Ook de begraafplaats aan de H.C. de Jonghweg komt aan de beurt en tevens de algemene begraafplaatsen in Heerewaarden, Hedel en Hurwenen.

Graftrommels
De begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat is bijzonder vanwege de historische graftrommels en graven, waaronder het graf van de familie Van Randwijck. De gemeente en een werkgroep van bewoners gaan de begraafplaats opknappen en omvormen tot een herdenkingspark. Zo wordt de oude ingang aan de Koningstraat hersteld. De gemeente steekt ruim 70.000 euro in het project.
bron: www.bd.nl
Ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan
22-8-2019 - Informatie met betrekking tot het ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan.

Op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats heeft de beheerder met het onderstaande schema aangegeven welke algemene graven in de komende jaren worden geruimd.
De graven 1 t/m 42 zullen vlgs het schema dit jaar na 1 juli 2019 geruimd worden.
Nadere informatie is te vinden op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats.

Schema ruimen van Graven

Vak-----Grafnummers-----Tijdstip van ruiming

2B----- 1 t/m 42-------Na 1 juli 2019
2B----- 43 t/m 84------Na 1 juni 2020
2B----- 85 t/m 126-----Na 1 juni 2021
2B----- 127 t/m 168 ----Na 1 november 2022

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact