Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Joodse begraafplaats overwoekerd door onkruid: 'Tranen in mijn ogen' - 17-11-2020

Het ligt er vervallen bij, de Joodse begraafplaats in Hengelo. Joke Niekamp besloot samen met Pierre Vallée dat het niet langer zo kan en riep een groep vrijwilligers bij elkaar om de begraafplaats eens flink op te knappen.

Een deel van de Joodse begraafplaats is inmiddels onder handen genomen, maar er is nog veel werk te verrichten.

"Het zag er niet uit", stelt Niekamp. "Overal stond onkruid, zo hoog dat de grafstenen er bijna achter verdwenen. Toen ik dat hoorde en zag, vond ik dat dit niet langer zo kon."

'Heel erg trots'
En dus nam ze het initiatief om de historische grond flink aan te pakken. "Het is een mooi stuk historie dat onlosmakelijk verbonden is met Hengelo. Het is een rijksmonument dat er vervallen bij lag. Iedere zondag werken we hier met een groep vrijwilligers, we halen het onkruid weg, knappen de graven op, ga zo maar door..."

Frank Overweg, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, is maar al te blij met de hulp. "Ik ben er heel erg trots op, dat ik deze mensen hier mag ontvangen. Zowel joodse als niet-joodse mensen. Toen ik hier na een tijdje weer kwam, kreeg ik tranen in mijn ogen, zo slecht zag het er uit."

'Gemeente doet onvoldoende'
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Volgens Overweg is dat gemakkelijk te verklaren. "Geld. Wij hebben niet genoeg geld om permanent een tuinman in te huren en de gemeente doet er nauwelijks wat aan. Ze hebben toegezegd hier twee keer per jaar te komen kijken en het één en ander op te ruimen, maar dat is niet voldoende."

Overweg hoopt snel met de gemeente om de tafel te kunnen, om betere afspraken te maken. "We willen de gemeente vragen om in ieder geval iets meer onderhoud uit te voeren. Het zou fijn zijn als zij de bomen willen snoeien en wat willen bijhouden. Als het bijgehouden wordt, zullen de kosten ook minder worden."

Gezellig
Eén van de actieve vrijwilligers is Hennie Letteboer. Toen ze van het initiatief hoorde, besloot ze een kijkje te nemen. "En nu sta ik hier elke zondag! Ik vind het heerlijk om hier aan het werk te zijn. Naast dat ik het heel belangrijk vind dat het er hier goed uitziet, is het ook gewoon gezellig. Helemaal in deze tijd met het coronavirus. Moet ik anders de hele dag alleen thuis zitten? Nee, dit is leuker!"

Niekamp sluit zich daar bij aan. "Het is inderdaad gezellig. We zorgen dat er altijd koffie, thee en wat lekkers aanwezig is. Daarnaast kunnen we, als het weer slecht wordt, ook binnen zitten. Hoe lang ik dit nog blijf doen? Tot ik het niet meer kan."

(bron: rtv Oost)LOB: De begraafplaats van de toekomst - 4-11-2020

Amsterdam, 4 november 2020 Persbericht
Onderwerp: De begraafplaats van de toekomst

Vandaag verscheen het rapport De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) gaf Mariska Overman en Rob Bruntink van MORBidee, een in funeraire zaken gespecialiseerd bureau, de opdracht antwoord te vinden op de vraag: Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst er uit? De onderzoekers deden uitgebreid literatuuronderzoek en interviewden tientallen mensen uit het begrafeniswezen en de uitvaartbranche.

Het onderzoek leverde deze omschrijving op: ‘De begraafplaats van de toekomst is een uitnodigende, multifunctionele omgeving. Hier worden overledenen begraven of wordt hun as bijgezet. Deze plek wordt bezocht door mensen die overledenen herdenken, genieten van de natuur- en/of historische waarden, deelnemen aan activiteiten die in het teken staan van herdenken en/of het bespreekbaar maken van de dood en rouw.’

Rob Bruntink, een van de samenstellers van het rapport, zegt: "Een begraafplaats is niet van de begraafplaatsbeheerder, maar van de gebruiker: de consument, de nabestaande, de bezoeker. Die gebruiker verandert door de jaren heen. Een begraafplaats zal niet overleven als die niet meegaat in die verandering, of beter nog: erop vooruitloopt. Zo beschouwd is het rapport de onmisbare routekaart naar de begraafplaats van de toekomst."

Anja Vink, waarnemend voorzitter van de LOB: “Na het lezen van het rapport weet je dat het bij een begraafplaats niet alleen om begraven draait. Deze plekken hebben meer functies. Naast het prachtige groen, de bijzondere historie en het rouwen van de familie is het een plek van liefde, herdenken en samenzijn. Hoe je dat aanpakt lees je in het rapport.”

De aanbevelingen in het rapport hebben niet alleen voor begraafplaatsbeheerders relevantie. Van veel mensen ligt een dierbare op een begraafplaats begraven, of is de urn met as van een overleden naaste hier bijgezet.

Het rapport staat vol adviezen die ervoor kunnen zorgen dat de begraafplaats van nu de begraafplaats van de toekomst gaat worden. De LOB zal de conclusies aanbevelen onder de leden en overnemen in het toekomstige beleidsplan.

Het rapport is te lezen/downloaden op de site van de LOB:

De begraafplaats van de toekomst. Van hoofd naar hart (PDF, 48 pagina’s)

Een gedrukt exemplaar is te bestellen door een mail te sturen naar lob@begraafplaats.nl. De kosten bedragen €7,50 (incl. verzendkosten).
Islamitische begraafplaats met plek voor 3000 moslims. - 17-10-2020

Gemeente Rotterdam: Islamitische begraafplaats met plek voor 3000 moslims naast Zuiderbegraafplaats
Na een lange zoektocht van vier jaar kunnen moslims voor eeuwig begraven worden in de Maasstad. De gemeente wijst een plek aan, naast de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam-Lombardijen.


Jaren is er gestreden om voor moslims in Rotterdam een eigen plek voor eeuwige grafrust te realiseren. Nu worden nog dagelijks overledenen teruggevlogen naar landen als Turkije en Marokko – het geboorteland van veel Rotterdammers. Maar ook veel geboren Nederlanders vliegen alsnog, na hun overlijden, naar een islamitisch land.

Omdat zij daar wél naar de maatstaven van hun geloof kunnen worden begraven. En dat terwijl ze liever hier, in hun Nederlandse thuishaven, ter aarde worden gesteld. En daarom moest er, volgens de moslimgemeenschap, een islamitische begraafplaats komen. Zodat zij voor eeuwig in Rotterdam kunnen liggen.

Voorkeursplek
Het stadsbestuur presenteert vandaag een voorkeursplek aan de raad. Naast de Zuiderbegraafplaats ligt een dichtbegroeid eilandje dat straks plek moet bieden aan ruim 3000 graven, van elk 10 vierkante meter.

De graven zullen pas over 100 jaar vol raken is de schatting gezien de sterftecijfers van de afgelopen jaren onder de moslimpopulatie in de regio, en de plek waar zij begraven willen worden. Het zullen vooral de nieuwere generaties zijn die de plekken gaan vullen.

Mijlpaal
,,Een mooi resultaat en unieke mijlpaal voor alle Nederlandse moslims”, noemt Muhammed Akbulut, bestuurslid van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) het. Hij onderhandelde namens de achterban met de gemeente. ,,Dit wordt de eerste grootstedelijke Islamitische begraafplaats, door en voor alle moslims.”

Het waren het, inmiddels overleden, PvdA-raadslid Fatima Talbi en de partij Nida die het stadsbestuur in 2016 vroegen om een begraafplaats die voldoet aan de eisen van moslims. In Nederland worden graven namelijk in de regel na tien jaar ontruimd, tenzij nabestaanden de grond blijven pachten.

Als dat niet gebeurt kan het graf worden geruimd, maar dat voldoet niet aan de Islamitische richtlijnen. En zo heeft een moslim meer wensen voor de uitvaart: overledenen moeten met het gezicht richting de heilige stad Mekka worden begraven, binnen 24 uur, en graven mogen niet worden gestapeld.

Lange zoektocht
Het was een lange zoektocht: het keerpunt kwam in 2018 waarin de PvdA de wens liet opnemen in het coalitieakkoord, samen met een uitstrooiplek voor de Hindoegemeenschap. Zij hadden een voorkeur voor een bestaande steiger in de Delftse Schie. Daar is nu gehoor aan gegeven, net als aan die islamitische begraafplaats dus.

NIDA-raadslid Bas van Noppen is ‘zeer tevreden’ met de aangewezen locatie. ,,Een hele mooie toevoeging aan het gebied, vlakbij de Zuiderbegraafplaats en daarmee niet een vreemde aanvulling voor de omgeving. We voelen een enorme dankbaarheid richting het college.”

Uitzondering
Op de algemene begraafplaatsen van de gemeente, in Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats, kunnen Rotterdammers sinds de coronacrisis wel begraven worden voor onbepaalde tijd. Burgemeester Aboutaleb maakte daarvoor een uitzondering op de regel, omdat vliegen naar het buitenland moeilijk is. Ondanks het toereiken van de gemeente, blijft de behoefte van de gemeenschap voor een eigen begraafplaats, meldt Van Noppen. ,,Het is een emotie.”

DENK-raadslid Faouzi Achbar merkt eveneens dat die gedachte heerst. ,,De laatste puzzelstukken om het leven compleet te maken -klinkt raar want we hebben het over de dood- leg je met een begrafenis in het land waar alles begon. De tweede en derde generatie migranten weten niet beter dan dat Nederland hun thuisland is.”

Mooie gedachte
Ook Wethouder Wijbenga reageert tevreden in een schriftelijke reactie: ,,Rotterdammerschap is onze verbintenis, daarop ligt wat mij betreft de nadruk. Het is een mooie gedachte dat onze stad als laatste rustplaats kan dienen voor iedereen die daar zijn of haar hele leven met plezier heeft gewoond en gewerkt. Ik heb er vertrouwen in dat, samen met de betrokken partijen, wij dit snel voor elkaar gaan krijgen.”
De verwachting is dat voor de aankoop van het terrein een bedrag rond de 2 á 3 miljoen euro nodig is. De initiatiefgroep moet zelf zorg dragen voor de financiering. Dat wil zij doen door middel van een crowdfunding onder de achterban. ,,Mensen staan behoorlijk in de startblokken om dit te kunnen financieren.”

Technische keuring
Eerst moet het terrein nog technisch gekeurd worden. Mogelijk stuwt een grondwaterprobleem de kosten nog omhoog. De verwachting is dat de locatie binnen twee jaar wordt overgekocht van de gemeente. ,,Het wordt spannend voor de gemeenschap om dit met z’n allen daadwerkelijk te realiseren,” aldus van Noppen.
(bron: ad.nl/rotterdam)


Dit jaar geen Lichtjesavond als troost voor nabestaanden - 5-10-2020

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen heeft Myosotis Uitvaartverzorging besloten dit jaar geen Lichtjesavond te houden.

Lichtjesavond, dat de afgelopen zes jaar in november is gehouden op begraafplaats Carspelhof, biedt veel mensen troost. Op serene wijze denken nabestaanden dan terug aan overledenen.
Uitvaartverzorger Charles Benschop heeft nog gekeken of een aangepast programma mogelijk is, ‘Maar het samenzijn de muziek en de lichtjesceremonie maken de Lichtjesavond.’
bron: WeesperNieuws


Nieuw op de site deze week (20-27 september) - 20-9-2020

Hieronder de nieuwe zaken op de site. Het betreft dus veranderingen die doorgevoerd zijn in het systeem.

Voor bezoekers van de site

2020-09-20 Zoeken: De zoekfunctie is aangepast, het zoekformulier heeft de nieuwe layout en er zijn helpteksten toegevoegd.
2020-09-20 Zoeken: De zoekfunctie werkt nu weer met letters met accenten. Dus zoeken op Baldé of René werkt weer.
2020-09-20 Zoeken: Een ontdekking van een bezoeker: Als je bij tussenvoegsel één spatie intikt krijg je alleen resultaten zonder tussenvoegsel
2020-09-20 Donatie: De terminologie wordt consistenter gemaakt. De term Vrijwilliger wordt langzaamaan vervangen door Medewerker.
2020-09-20 Hoofdpagina: De terminologie wordt consistenter gemaakt. De term Vrijwilliger wordt langzaamaan vervangen door Medewerker.

Voor medewerkers van de site:
Gemeente Hoeksche Waard gaat graven ruimen - 18-9-2020

Vanaf eind september worden op de begraafplaatsen in Oud-Beijerland, Mijnsheerenland en Puttershoek (De Essenhof) graven geruimd.

HOEKSCHE WAARD - Het gaat om algemene graven waarvan de gebruikstermijn is verstreken en om particuliere graven waarvan afstand is gedaan. Eventuele nabestaanden zijn persoonlijk geïnformeerd. Als er grafbedekking aanwezig is, wordt deze eerst verwijderd. Daarna wordt het graf opengelegd en worden de stoffelijke resten van de overledene zorgvuldig uit het graf gehaald. Vervolgens worden deze overgebracht naar het verzamelgraf op deze begraafplaats en daar op een respectvolle manier herbegraven. Op de begraafplaats Mijnsheerenland en De Essenhof in Puttershoek staat een centraal gedenkmonument op het verzamelgraf.
Naamplaatje
Nabestaanden kunnen hierop kosteloos een naamplaatje laten aanbrengen ter nagedachtenis aan hun dierbaren. De werkzaamheden passen binnen het voorgenomen begraafbeleid. Ze worden vanaf september gefaseerd uitgevoerd en nog dit jaar afgerond. Gestart wordt in Oud-Beijerland, daarna volgen de andere begraafplaatsen. Tijdens de werkzaamheden blijft de begraafplaats toegankelijk.
Ruiming graven op de begraafplaats aan de Zuidendijk - 17-9-2020

Op de begraafplaats aan de Zuidendijk worden in september en oktober aanstaande 99 algemene graven geruimd. Dit zijn graven die in de periode van 1997 tot 2003 in gebruik zijn genomen en destijds zijn uitgegeven voor een periode van maximaal 15 jaar.

De rechten op deze graven zijn dus al enkele jaren verlopen. De ruiming wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Omdat deze graven liggen precies voor de eregraven van de Oorlogsgravenstichting (www.OGS.nl). In verband met de afzetting van het werkterrein voor de ruiming zijn in overleg met de Oorlogsgravenstichting de eregraven gedurende de uitvoering van de ruimingswerkzaamheden niet bereikbaar.

Nieuwe particuliere graven
Omdat er bij begravingen steeds vaker wordt gekozen voor een particulier graf in plaats van een algemeen graf, zal het geruimde grafveld ingericht worden voor de uitgifte van nieuwe particuliere graven. Hierbij kunnen nabestaanden kiezen voor een eerste uitgiftetermijn van minimaal 10 en maximaal 30 jaar. Daarna is het mogelijk om de grafrechten steeds te verlengen. De nabestaanden bepalen dus hoelang het graf in stand blijft.
Bron: essenhof.nl
Vluchteling uit Venezuela maakt graven in Assen schoon - 16-9-2020

Stilzitten in een asielzoekerscentrum is niets voor de 71-jarige vluchteling Luís Sanchez Guevara uit Venezuela. Om zijn tijd nuttig te besteden, helpt hij belangeloos mee met het schoonmaken van graven op de Zuiderbegraafplaats in Assen.

Met zelfgekochte of gekregen materialen en schoonmaakmiddelen poetst, schrobt en schraapt Sanchez Guevara elke dag het vuil en zand van de decenniaoude grafzerken. Hij verwijdert groene aanslag en haalt onkruid weg, zodat de graven er weer uitzien alsof ze gisteren geplaatst zijn.

Gevlucht voor regime
Sanchez Guevara vluchtte anderhalf jaar geleden van Venezuela naar Nederland. Zijn thuisland gaat gebukt onder een ernstige inflatie en er heerst een hongersnood. De zittende president Nicolas Maduro is omstreden en na zijn herverkiezing in 2018 gingen honderdduizenden mensen de straat op. Sanchez Guevara deed mee aan een demonstratie tegen de regering en werd daarna aangevallen door onbekende gewapende mannen. "Ze sneden me drie keer in mijn hand en verbrandden mijn arm met een brandend stuk hout. Ze wisten waar ik woonde en konden langskomen en mij lynchen", vertelt de Venezolaan.

Sanchez Guevara besloot Venezuela te ontvluchten en belandde uiteindelijk in het asielzoekerscentrum in Assen. In afwachting op een verblijfsvergunning waarmee hij mag werken, steekt hij zijn armen uit de mouwen op de nabijgelegen begraafplaats. "Ik ben het gewend om te werken en wil graag fit blijven. Op de begraafplaats zag ik dat veel graven niet goed onderhouden zijn. Misschien zijn er geen nabestaanden meer. Ik voel me genoodzaakt om daar iets aan te doen", zo legt Sanchez Guevara uit.

Werken
Vroeger was de Venezolaan kleermaker, "één van de besten", zoals hij zelf zegt. Het liefst zou hij dat werk in Nederland weer oppakken, maar als dat niet kan is werken op de begraafplaats wat hem betreft ook prima. Sanchez Guevara: "Ik wil niet alleen maar nemen, maar juist geven en helpen. Als ze me hier de mogelijkheid geven, dan wil ik erg graag werken."
(bron: rtvdrenthe.nl)


Capaciteit begraafplaatsen Molenlanden stelt raad voor dilemma’s - 16-9-2020

MOLENLANDEN • Het college van Molenlanden vindt het acceptabel als er over een aantal jaren niet meer in elke kern begraven kan worden. Fracties hebben daar moeite mee.

Als gevolg van de fusie tussen de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard moet Molenlanden het beleid voor begraafplaatsen gelijk trekken. Het college stelde kaders op voor een later vast te stellen verordening, tarieven en een beheerplan.

Niet uitbreiden
Burgemeester en wethouders stellen in hun beleidsdocument dat ze begraafplaatsen niet willen uitbreiden en het acceptabel vinden als er op termijn niet meer in elke kern begraven kan worden. Een aantal fracties heeft daar moeite mee, bleek dinsdag 15 september tijdens een vergadering van de commissie Wonen, Werken & Verkeer.

In elk dorp
“Ons uitgangspunt is dat er in ieder dorp begraven moet kunnen worden”, stelde Corné Egas (SGP). “Alleen als dorpen heel dicht tegen elkaar aan liggen, valt er over het collegestandpunt te praten.”

Hoornaar vol
Raadslid Leo Timmer (CU) stelde onomwonden: “Begraven in eigen dorp moet mogelijk blijven. Volgens prognoses is de begraafplaats in Hoornaar over veertien jaar vol. Maar in de tussenliggende tijd kunnen veel ontwikkelingen plaatsvinden, bijvoorbeeld door een toenemende keuze voor natuurbegraafplaatsen.”

Twijfels
Andere fracties reageerden minder uitgesproken, maar stelden wel kritische vragen. “We zitten met die keuze in onze maag”, aldus Carla Fenijn van Doe Mee. Stel dat de meerderheid is voor het openhouden van alle begraafplaatsen, is dit technisch mogelijk? We gaan akkoord met dit voorstel maar hebben er twijfels over of alle begraafplaatsen open moeten blijven."

Uitstel
Progressief Molenlanden pleit voor uitstel van het besluit. Paul Verschoor: "Inwoners kiezen in meerderheid voor begraven in eigen dorp, blijkt uit de reacties op de enquête. Als je kiest voor actief ruimen kunnen we overal nog twintig jaar vooruit. Waarom zou je zo’n verstrekkend besluit nu nemen?"

Ook Bert Snoek (VVD) verwees naar de reacties van respondenten op de gemeentelijke enquête. "Een meerderheid wil begraafplaatsen wél uitbreiden. Het college kiest ervoor dit niet te doen. Ik mis een meerjarenperspectief. Wat betekent dit? Ik wil graag een kostenberekening."

Grote opgave
CDA’er Ad van Rees wees erop dat Molenlanden maar liefst 25 begraafplaatsen heeft. "Dat is vrij uniek en is een grote opgave.”

Kosten
Over de kosten van het uitbreiden van begraafplaatsen zei wethouder Johan Quik. “Omdat de kostendekkendheid 80 procent is, komt bij uitbreiding van begraafplaatsen 20 procent van de kosten op de begroting terecht. Dus zijn deze kosten voor de gemeenschap.”

Kindergraven
Met aandacht voor alle emoties die bij het onderwerp komen kijken sprak de raad ook over kindergraven. Het college stelt voor om kindergraven uit te geven voor 20, 30 of 50 jaar, tegen een verlaagd tarief. Algemene kindergraven wil het college niet meer uitgeven. Na het verstrijken van de gekozen termijn kunnen ouders kiezen voor verlenging.

Niet aanroeren
Corné Egas (SGP): “We opteren voor het niet aanroeren van de kindergraven. Uw standpunt roept onnodig verdriet op bij ouders die een kind hebben begraven. Er is niets verdrietiger dan het begraven van een kind.”

Tarieven
Paul Verschoor (PM): “Of we kindergraven niet meer als algemeen graf willen uitgeven maar uitsluitend als particulier graf tegen gereduceerd tarief, hangt af van de tarieven. We vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om een kindergraf lang te laten bestaan.”

Verdriet
Het CDA vindt het niet langer uitgeven van algemene graven voor kinderen ‘een goede keuze’. Over de termijnen wil Ad van Rees ‘dieper nadenken met elkaar’. “Als ouders moeten nadenken over verlenging komt bij ieder keuzemoment het verdriet terug. Als je kiest voor onbepaalde tijd heb je dat niet.”

Zorgvuldig
Wethouder Johan Quick beloofde voorzichtig om te gaan met kindergraven en de tarieven. “We komen met dit onderwerp terug naar de raad. We zullen kijken naar tarieven in het verleden, dat zal het vertrekpunt zijn. Termijnen zullen we gelijk laten lopen met andere particuliere graven. Er zijn momenten dat je een keuze voor moet leggen om te verlengen. Natuurlijk zullen we er heel zorgvuldig in zijn.”

Neem verlies
Egas reageerde: “De discussie gaat niet zozeer over het tarief, maar over de termijn die afloopt. Voor ouders loopt die termijn nooit af. Tot hun dood toe zal een foto van hun kind op de schoorsteen blijven staan. Het standpunt van onze fractie is: je moet van die termijnen af. Laat die graven met rust. Neem dat verlies als gemeente.” Quik: Die discussie wil ik aan de raad overlaten.”

Bovengenoemde aspecten en ook de aanleg van urnenmuren en de termijnen voor algemene graven komen terug op de agenda van een besluitvormende raadsvergadering. Dit geeft de fracties de gelegenheid er eerst nog eens met de eigen leden over door te praten.
bron: hetkontakt.nl
Bronzen beeld geroofd van graf - 27-8-2020

Bronzen beeld geroofd van graf: ’Neem je niet zomaar mee in je boodschappentas’
DEN HAAG - Een bronzen beeld van zo’n veertig kilo is gestolen van een graf op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. De familie is diepbedroefd over de roof en hoopt dat Hagenaars die iets gezien hebben zich melden.

Het is twee jaar geleden dat Paul Zuurmond, de broer van de Amsterdamse Ombudsman Arre Zuurmond, overleed. ,,Toen mijn broers het graf afgelopen weekend bezochten om hem te herdenken, zagen ze dat het kunstwerk op zijn graf was verdwenen”, vertelt Zuurmond. ,,Het is ontzettend verdrietig. Het beeld was zwaar verankerd, maar dat heeft niet geholpen.”

Hij vermoedt dat het beeld, van een onbekende kunstenaar, met voorbedachten rade is gestolen. ,,Zo’n zwaar beeld neem je niet even mee in een boodschappentas. Daar heb je gereedschap bij nodig en een auto.”

Het is onduidelijk wanneer het beeld precies is gestolen. ,,Dat kan vlak voor het weekend zijn geweest, maar ook twee of drie maanden geleden. We komen er niet wekelijks.” Het kunstwerk was eigendom van een van zijn broers. ,,We vonden het beeld dat de Tuinman en de Dood heet rust uitstralen op het graf.” Zuurmond hoopt dat Hagenaars die iets vreemds de afgelopen tijd hebben gezien rondom de begraafplaats zich melden. ,,Misschien is een jogger bij de Scheveningse Bosjes iets opgevallen? Er is aangifte gedaan bij de politie en de diefstal is ook gemeld bij de begraafplaats zelf.”

Tips kunnen worden gestuurd naar a.zuurmond@icloud.com.

bron: De Telegraaf (door Tanja Verkaik)
Ruiming graven Algemene begraafplaats Sprang-Capelle - 1-7-2020

SPRANG-CAPELLE – De gemeente Waalwijk heeft het voornemen om op de algemene begraafplaats aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle een aantal graven te ruimen. Het gaat om 213 graven in grafvak D, waarin de laatste bijzetting tenminste twintig jaar geleden plaats vond.

Twintig jaar is de termijn van grafrust die van toepassing is op de algemene graven in dit grafvak. Op de graven rust geen bewaartermijn voor de grafmonumenten. De graven waar het om gaat zijn gemarkeerd met een geel bordje. De ruiming van de grafmonumenten is in juli 2021.

Een ruiming is een ingrijpend proces voor nabestaanden. Om met nabestaanden van de graven in contact te komen en met hen de opties voor verplaatsen/herbegraven te bespreken, houden we een informatieavond op woensdag 18 november 2020 om 20.00 uur in Buurtcentrum Sprang – Driessen, Jeroen Boschstraat 1, 5161 VA Sprang-Capelle. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, iedereen is welkom.

Stoffelijke resten
Er zijn verschillende mogelijkheden voor herbegraven of crematie van de stoffelijke resten. Hierover willen wij nabestaanden tijdens de informatieavond verder informeren, zodat zij weloverwogen een keuze kunnen maken. Indien er geen persoonlijke keuzes worden gemaakt, zullen de stoffelijke resten op een later tijdstip worden geruimd en herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats. Dit is kosteloos maar kan nog jaren worden uitgesteld vanwege de aanwezige bomen op dit grafvak. Pas als deze bomen worden verwijderd zullen de stoffelijke resten worden geruimd. Een naamsvermelding op het toekomstig verzamelgraf is tegen betaling mogelijk. Op aanvraag is een overzicht van de diverse mogelijkheden en kosten beschikbaar.

Nabestaanden die wensen dat de stoffelijke resten niet worden herbegraven in een verzamelgraf, maar op een andere wijze, kunnen dat tot uiterlijk 1 juli 2021 aangeven bij de gemeente. Een formulier hiervoor is bij de beheerder van de begraafplaats en in het stadhuis te krijgen. De gemeente wijst erop dat handhaven van het huidige graf geen optie is.

Grafbedekkingen
Bij de ruiming worden alle grafmonumenten (grafbedekkingen) in vak D verwijderd. De grafbedekking kan (gedeeltelijk) worden afgehaald. Nabestaanden kunnen dit tot uiterlijk 1 juli 2021 schriftelijk kenbaar maken. Bij de beheerder is hiervoor een formulier af te halen. De afhaaldagen voor (delen van) grafmonumenten zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli 2021.

Nieuwsbrief
De gemeente Waalwijk vindt het belangrijk nabestaanden zo goed mogelijk te informeren over het verloop van de ruimingswerkzaamheden op deze begraafplaats. Daarom wordt er regelmatig een nieuwsbrief opgesteld. Heeft u interesse voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl

De nieuwsbrieven worden ook op het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Voor nadere informatie, een kostenoverzicht of een formulier kan op werkdagen contact worden opgenomen met:

Mevr. A. van Delft (Tel) 06-22925165 (E) avandelft@waalwijk.nl
(aanwezig maandag, dinsdag en donderdag tot 15.00 uur)

Beheerder begraafplaatsen (Tel) 06-20011831 (E) begraafplaats@waalwijk.nl
(aanwezig maandag tot en met donderdag tot 16.00 uur )

Verhagen Kaatsheuvel (Tel) 06-57567549 (E) gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl
(aanwezig maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur)
Opheffing algemene graven Essenhof en Zuidendijk - 11-2-2020

De teamleider van de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof maakt bekend dat de uitgiftetermijn van de onderstaande algemene graven op de gemeentelijke begraafplaatsen verstrijkt en de rechten vervallen.

In overeenstemming met Artikel 5 van de “Verordening begraafplaatsen en crematorium” van de gemeente Dordrecht zal 15 jaar na uitgifte van het graf het grafmonument verwijderd en vernietigd worden. De graven worden opgeheven.

Het betreft de volgende graven:

Gemeentelijke begraafplaats Essenhof, Nassauweg 200 te Dordrecht
Veld U, rij 3, grafnummer 231 t/m 261 (vervallen sinds december 2018)
Veld W, rij 1, grafnummer 1 t/m 54 (vervallen na 14 augustus 2019)
Veld P, rij 2, grafnummers 5 en 6 (vervallen na 6 augustus 2019)

Deze graven zijn uitgegeven in de periode van 4-8-2003 t/m 14-8-2004.

Nabestaanden die belangstelling hebben om het grafmonument op te halen, dienen dit vóór 1 september 2019 bij de administratie van de begraafplaats aan te geven.

Gemeentelijke begraafplaats Zuidendijk, Zuidendijk 270 te Dordrecht
Veld D, rij 1, grafnummer 1 t/m 15 (vervallen na 1 november 2019)

Deze graven zijn uitgegeven in de periode van 4 april 2003 t/m 1 november 2004.

Nabestaanden die belangstelling hebben om het grafmonument op te halen, dienen dit vóór 1 november 2019 bij de administratie van de begraafplaats aan te geven.

Inlichtingen over individuele opgravingen en herbegravingen zijn verkrijgbaar bij de administratie aan de Nassauweg 200, 3314 JR te Dordrecht, telefoon 078-7708747 of per E-mail Essenhof@Dordrecht.nl

Dordrecht, 11 februari 2019
M. (Mieke) Verkuil
Teamleider Essenhof
Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit - 17-11-2020

(bron: AD regio Den Haag)
Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit en ‘werd daar rustig van’

Met de arrestatie van een grafrover uit Den Haag worden niet alleen tientallen nabestaanden blij gemaakt dat de geroofde grafmonumenten van een dierbare overledene terug zijn, maar openbaren zich ook bizarre details waar zelfs de politie van opkijkt.

Natuurlijk zijn de broers Barend en Kees Zuurmond dolblij dat het bronzen beeld van het graf van hun broer Paul onbeschadigd terug is en dat ze het kunnen gaan herplaatsen. Maar ze gruwelen ook bij het idee dat het een aantal maanden uitgestald heeft gestaan in het huis van de grafrover, die het in augustus van Pauls graf in Den Haag heeft gestolen en door de politie na gedreven speurwerk is aangehouden. ,,Die man moet worden behandeld”, zegt Barend.
Het beeld ‘De tuinman en de dood’ van het graf van Paul Zuurmond is niet de enige morbide buit die bij de grafrover thuis stond uitgestald. Zijn huis stond min of meer vol met geroofde grafmonumenten. Een Mariabeeld, lantaarns, bronzen herdenkingsbeeldjes van voor hem onbekende doden.

Rechercheur Michel gaat prudent om met de identiteit van de man die hem heeft bekend de grafmonumenten te stelen omdat hij er rustig van werd. ,,Het is niet aan mij om te vertellen hoe oud hij is. We houden het er op dat het een man is die in Den Haag woont”, zegt de rechercheur. De man zal moeten voorkomen voor diefstal.

Speurwerk
Aangehouden door gedreven speurwerk van zijn collega Chantal, die zelfs buiten diensttijd op zoek is gegaan naar de grafrover die zoveel verdriet teweegbracht bij nabestaanden. Zij is gaan posten op de begraafplaats Westduin in Den Haag nadat daar in september een bronzen arend van een graf was gestolen. ,,Van die diefstal was aangifte gedaan”, vertelt rechercheur Michel. ,,Bij het uitkijken van camerabeelden die op de begraafplaats zijn gemaakt hebben we de diefstal gezien en de dief hadden we duidelijk in beeld.”

Politievrouw Chantal hoefde zich niet eens ‘s nachts te laten insluiten op de begraafplaats om de verdachte te zien, hij roofde zijn buit op klaarlichte dag. ,,Ik zag hem fietsen in de omgeving van de begraafplaats”, zegt Chantal. ,,Hij kon worden staande gehouden door collega’s van mij.”

Eenmaal opgepakt bekende de man snel. ,,Het gaf hem rust”, zegt rechercheur Michel over het motief van de grafrover.

Klaarlichte dag
Zijn werkwijze wekt verbazing. Op klaarlichte dag, op de fiets, op verschillende begraafplaatsen in de stad. Minimaal gedurende de maanden augustus en september. Totdat hij door politievrouw Chantal werd gezien en aangehouden. De politie komt er nu mee naar buiten omdat ze zoeken naar nabestaanden wiens grafbuit bij de man is gevonden. Alle stukken staan vanaf dinsdagavond op de website van de politie.

,,Hoe krijg je dat mee, hè?”, zegt Kees Zuurmond, die het 40 kilo zware beeld van het graf van zijn broer nauwelijks kan dragen. ,,Het is loodzwaar, niet normaal! Dat heeft hij dus gewoon achterop de fiets vervoerd.”

De broers Zuurmond hebben van de politie begrepen dat de grafrover spijt heeft van zijn diefstallen. ,,Het minste dat hij kan doen is ook ons zijn spijt betuigen”, zegt Barend Zuurmond. Na de ontdekking van de diefstal hebben de broers nog gezocht buiten de hekken van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan, waar het graf is van Paul. ,,We dachten, dat het over het hek was gegooid om het zo mee te nemen en om te smelten voor het brons. Geen idee dat het al die tijd bij iemand thuis heeft gestaan. Wij gaan het beeld in elk geval weer neerzetten op het graf van Paul. Maar wel beter verankerd, zodat het nooit meer kan worden weggehaald.”

De overige gestolen grafmonumenten zijn te zien in opsporingsprogramma Team West, vanaf 17 uur op Omroep West.
Stichting Vrienden Begraafplaats Soerenseweg een feit - 22-10-2020

Persbericht
Stichting Vrienden van de gemeentelijke Begraafplaats Soerenseweg Apeldoorn is een feit

Wat ging eraan vooraf
Toegankelijkheid en onderhoud zijn door vele partijen op diverse manieren in de afgelopen jaren kenbaar gemaakt bij de gemeente Apeldoorn de eigenaar van deze begraafplaats. Via de politiek is opgeroepen om extra geld uit te trekken voor achterstallig onderhoud op deze plek van “oase en rust”. Tevens het in stand houden van de cultuur historische waarde van dit “Stenen Archief”.
Dit resulteerde het najaar 2018 in de gegeven opdracht aan de adviseur Fysieke Leefomgeving om in gesprek te gaan met gemeente, inwoners en externe partijen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de begraafplaats. Vanuit deze consultatie wordt een nieuw beheersplan door de gemeente Apeldoorn opgesteld.

Waar staat de stichting voor
Om blijvend voor de toekomst van deze unieke Rijks monumentale plek iets te betekenen is de wens geuit door de gemeente om een stichting in het leven te roepen en deze financieel te ondersteunen
Op 16 oktober 2020 zijn de statuten van de “Stichting Vrienden Gemeentelijke Begraafplaats Soerenseweg Apeldoorn” bij de notaris gepasseerd, zodat alle betrokken partijen de mogelijkheid krijgen om bij te dragen aan de instandhouding, de ontwikkeling en het gebruik van de begraafplaats.

Doelstelling van de stichting
• Uitdragen van de unieke historie en status als Rijksmonument van de begraafplaats
• Uitdragen van de bijzondere flora en fauna/biodiversiteit
• Gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over de ruimtelijke structuur aan het College van Burgemeester & Wethouders
• Versterking van de betrokkenheid en toename van het gebruik, passend bij de plek
• Creëren van nieuwe mogelijkheden voor invulling van het aulagebouw
• Bestaande activiteiten op de begraafplaatste promoten
De rol van de gemeente zal zich toespitsen op die van overlegpartner van het stichtingsbestuur, ondersteuner bij activiteiten en zorgdrager voor het dagelijks beheer, het onderhoud en het begraven.

Gegevens van de stichting
De stichting heeft zich aangesloten bij het Erfgoed Platform Apeldoorn en zal een ANBI status aanvragen.

Het bestuur bestaat uit José Baltus als secretaris, Naomi Hoogenberg als penningmeester en André Staal als voorzitter.
Momenteel wordt nog gewerkt aan een website www.begraafplaatssoerenseweg.nl
Voorlopig e-mail adres info@wijkraaddesprengen.nl met als contactpersoon André Staal
Zonnemaire schrikt van ingrijpend ruimingsplan gemeente - 6-10-2020

Zonnemaire schrikt van ingrijpend ruimingsplan gemeente op algemene begraafplaats; ‘Wat is een kerkhof zonder grafstenen?’

ZONNEMAIRE - Inwoners van Zonnemaire zijn geschrokken van de rigoureuze kaalslag die dreigt voor de algemene begraafplaats in het dorp. De gemeente heeft op zo'n 450 graven kaartjes geplaatst met het verzoek aan nabestaanden te laten weten of ze nog prijs stellen op behoud van de grafstenen. Bij het uitblijven van een reactie, worden de zerken en dekplaten verwijderd en de plek ingezaaid met gras.

,,Het lijkt een beetje op grafschennis", vindt Ingrid Katilas-Linssen. Op het twaalf jaar oude graf van haar vader prijkt geen kaartje. Maar ze trekt zich het lot van al die anderen enorm aan. ,,Ik vind dit echt schandalig. Als ze die ruimte nou nodig hadden, dan was het een ander verhaal. Gaat dit zo door, dan heb je hier straks voor het grootste deel gewoon een kaal grasveld liggen. Dat zegt toch niks? Laat dat gewoon een begraafplaats zijn, met iedere steen z'n eigen stukje dorpsgeschiedenis. Wat is een kerkhof zonder grafstenen?”

Katilas begint een handtekeningenactie tegen de aangekondigde ruiming en beraadt zich met een aantal medestanders nog op andere stappen. Of dat wat uithaalt, is zeer de vraag. Duizend handtekeningen die vorig jaar werden opgehaald tegen soortgelijke plannen voor (onder meer) Bruinisse, hadden geen effect. Het pleidooi van mede-initiatiefnemer Adri Moelijker uit Zierikzee voor de gemeenteraad evenmin.
De namen en exacte plek waar die mensen begraven liggen zijn straks terug te vinden op websites als online-begraafplaatsen en grafzoeker, redeneren burgemeester en wethouders. De bovengrondse ruiming betreft puur graven (koop en huur) waarvan de rechten verlopen zijn. Door ze weg te halen, wordt de balans hersteld met graven waar wél voor wordt of is betaald, aldus het college.

Bordjes op verkeerde stenen
Maar de kaartjes prijken niet alleen op oudere graven, zag Katilas tot haar afgrijzen bij een rondje over de begraafplaats en blijkt uit de reacties die ze al kreeg. ,,Ik krijg het idee dat er ook bordjes op verkeerde stenen hangen.” Een dorpsgenoot meldt dat het graf van haar schoonmoeder net vijf jaar oud is en toch is ‘gelabeld’. Katilas wordt ook kregelig bij de gedachte aan het graf van de onbekende, aangespoelde zeeman op het achterste veld. Als enige in die hoek mag zijn zerk blijven staan. ,,Ligt hij daar straks moederziel alleen! En wat doen ze met de dekstenen? Gaan ze die lichten dan”, vraagt Katilas zich af. ,,Dan kijk je toch zo in dat graf? Onbeschaamd vind ik dat!”

Verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg had maandag nog geen pasklaar antwoord op de vele vragen die leven in Zonnemaire en zei toe te zullen uitzoeken hoe het daar precies zit.
bron: pzc.nl


Al 1.613.984 monumenten on-line! - 23-11-2020 22:11:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.613.984 grafmonumenten, 2.930 begraafplaatsen, 2.545.010 personen, 8.585 monitorrecords, 419 medewerkers en 21.903 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (13766x), de Vries (12440x), Jansen (12266x), Bakker (10613x), van Dijk (9776x), Visser (9385x), Janssen (8604x), van den Berg (7874x), Smit (7749x), de Boer (7549x), Bos (7104x), Meijer (6831x), Mulder (6756x), de Groot (6413x), Vos (5899x), Dekker (5537x), Brouwer (5036x), Peters (4728x), Hendriks (4477x), van Leeuwen (3850x).Smits (3746x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AalstNieuwe Begraafplaats 1
Almere-StadBegraafplaats en Crematorium14
AmsterdamDe Nieuwe Noorder1
AngerenRK Begraafplaats (BAVO)2
AnlooAlgemene Begraafplaats15
ApeldoornBegraafplaats Soerenseweg1
BarneveldBegraafplaats De Plantage46
BoerhaarRK Begraafplaats Boerhaar1
BoskampRK begraafplaats Sint-Willibrordkerk (Boskamp)3
BreezandRK Begraafplaats Parochie St Jan1
BroeklandKerkhof parochie Heilige Marcellinus5
BrunssumBegraafplaats11
Bunschoten-SpakenburgBegraafplaats Memento Mori15
BusslooGemeentelijke begraafplaats Gemeente Voorst37
BussumOude Begraafplaats Naarden1
CuijkBegraafplaats Kouwenberg2
DoetinchemBegraafplaats Loolaan17
DongenBegraafplaats Zusters van Dongen 56
DoornOude Algemene Begraafplaats8
ElburgBegraafplaats Burchtstraat4
EnschedeOosterbegraafplaats1
EricaKerkhof RK Kerk2
GarrelsweerVoormalig NH Kerkhof164
GieterveenNieuwe Begraafplaats15
GoudaBegraafplaats IJsselhof10
GrootegastAlgemene Begraafplaats14
HarderwijkBegraafplaats Oostergaarde26
HeerlenJoodse Begraafplaats1
Heilig LandstichtingBegraaf- en Gedenkpark1
HelvoirtNH Begraafplaats Helvoirt7
HoofddorpBegraafplaats Gan HaSjalom (Tuin van de Vrede)84
HoutenRK Begraafplaats Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemin37
HuijbergenRooms Katholieke Begraafplaats Huijbergen3
KamerikBegraafplaats1
KattendijkeBegraafplaats43
LarenSt. Janskerkhof11
LemeleHervormde Stichtings Begraafplaats7
LemmerAlgemeen Begraafplaats Lemmer40
LutjegastBegraafplaats15
MargratenAmerikaanse Militaire Begraafplaats124
Nieuw-BuinenNieuw Buinen Zuiderdiep (42)21
NijmegenRK Begraafplaats Daalseweg11
NunspeetBegraafplaats Oost Nunspeet1
OdiliapeelKerkhof RK Heilige Kruisvindingkerk5
OlstRK Begraafplaats Olst1
OmmenBegraafplaats Laarmanshoek39
OosterbeekAlgemene Begraafplaats Zuid1
OosterendHervormde Maartenskerk24
Oud-BeijerlandAlgemene Begraafplaats2
Poperinge (B)Begraafplaats2
Reningelst (B)Begraafplaats10
SchinnenBegraafplaats8
StellendamAlgemene Begraafplaats5
ValthermondValthermond West1
VlaardingenBegraafplaats Holy205
VolendamBegraafplaats Sint Vincentiuskerk16
VolkelBegraafplaats RK Antonius Abtkerk40
WorkumRK Begraafplaats15
ZevenbergenRK begraafplaats14
ZwolleVerenigings begraafplaats Bergklooster‎6
 Totaal:1.274


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.96614.966
200625.41740.383
200726.97267.355
200833.711101.066
200954.068155.134
201088.830243.964
2011120.845364.809
201287.024451.833
2013109.460561.293
2014161.424722.717
2015265.863988.580
2016130.9591.119.539
2017119.3841.238.923
2018104.2471.343.170
2019132.4631.475.633
2020138.3511.613.984
Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk - 2-9-2020

PERSBERICHT Terebinth

Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk

De gemeente Westland heeft een omgevingsvergunning afgegeven voor de herinrichting van de begraafplaats uit 1828 aan de Dijkweg in Naaldwijk. Dit houdt onder andere ruiming van ca. 400 graven in, inclusief 330 gedenktekens. Op 17 augustus is er een werkgroep opgericht die constructief nadenkt over alternatieven.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft acht bezwaarschriften ontvangen. De bezwaren komen onder andere van het Genootschap Oud-Westland, van diverse groenorganisaties en van een aantal nabestaanden die zich afvragen waarom de doden op het kerkhof aan de Dijkweg niet met rust worden gelaten.

Opschorting ruiming
De ruiming van een kerkhof is onomkeerbaar. Vandaar dat stichting Terebinth, die zich landelijk inzet voor het behoud van (historische) begraafplaatsen, ook heeft gereageerd. Het parochiebestuur heeft intussen beloofd met ruimen te wachten zolang de bezwaarschriften in behandeling zijn. Oorspronkelijk zou het bestuur in oktober van start zijn gegaan en waren de parochianen uitgenodigd om op zaterdag 12 september, Open Monumentendag, afscheid te nemen van hun begraafplaats.

Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg
De vraag is: heeft iedereen zich tot het uiterste ingespannen om deze historische plek te bewaren? Hoe groot is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van deze unieke plek? Het Genootschap Oud-Westland en Terebinth hebben daarom een petitie opengesteld op Petities.nl. Zie https://petities.nl/petitions/behoud-r-k-begraafplaats-dijkweg-in-naaldwijk?locale=nl Iedereen kan tekenen, want dit verzoek dient een algemeen belang.

Cultuurhistorische overwegingen
Er dreigt een historisch monument vernietigd te worden dat belangrijk is voor het sociale katholieke leven in Naaldwijk. Het gaat niet alleen om het behoud van de priestergraven en de twee oorlogsgraven, het gaat ook om de vierhonderd middenstanders, kinderen, tuinders en anderen die hier begraven liggen. Daarom moet deze plek behouden blijven. Het kerkhof verdient een glorieuze restauratie als groene dorpsoase.

Meer informatie: Korrie Korevaart, tel. 06 2417 3646, e-mail: bureau@terebinth.nl

Foto: Toegangshek van de voortuin, met zicht op de bronzen Piëta van Albert Polydor Termote, 1948. Foto: Korrie Korevaart


Natuurbegraafplaats in polder De Buitenzomerlanden in Heinenoord - 27-8-2020

Natuurbegraafplaatsen van Waarde wil een natuurbegraafplaats realiseren in een deel van het Mollebos in Heinenoord.
Wethouder Piet van Leenen en Bert Speulman van Natuurbegraafplaatsen van Waarde tekenden hiervoor op donderdag 27 augustus een overeenkomst.
Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven.
Natuurbegraven houdt in dat het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde, in een daarvoor bestemd stuk natuur.
Een natuurgraf wordt niet geruimd. Alleen duurzame materialen die zonder problemen weer opgenomen worden door de natuur, vergezellen het lichaam.
Dan zijn er geen zorgen meer over onderhoud en verdere verplichtingen.

Wethouder Piet van Leenen is verheugd dat Natuurbegraafplaatsen van Waarde met dit initiatief bij de gemeente gekomen is.
Er is een behoefte om anders begraven te kunnen worden. Door de aanleg van een natuurbegraafplaats wordt hierin voorzien.
Daarnaast helpt het om dat deel van het Mollebos mooier te maken. Het bos is daar verwilderd. Bomen vergroeien doordat ze te dicht op elkaar staan.
De komst van de natuurbegraafplaats betekent ook goed beheer van- en toezicht op het bos door Natuurbegraafplaatsen Van Waarde.
Zo wordt ook dit bos een fijne plek om te wandelen. En dat past dan weer goed bij de recreatieve doelstellingen die opgenomen zijn in de eind 2018 vastgestelde visie De Buitenzomerlanden’.

Om de natuurbegraafplaats te kunnen realiseren is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig.
Het ontwerpbestemmingsplan en alle bijlagen liggen met ingang van 29 augustus 2020 tot en met 9 oktober 2020 ter inzage.
U kunt de stukken bekijken op de website www.ruimtelijkeplannen.nl (onder de IMRO-code NL.IMRO.1963.BPnatuurbegrHND20-ON01).
Op dinsdag 1 september tussen 19.00 en 21.00 uur kunt u tijdens een inloopbijeenkomst in Museum Hoeksche Waard (Dorpsstraat 13 in Heinenoord) uw eventuele vragen over het plan stellen aan de initiatiefnemer.
Aanmelden hiervoor kan via www.navawa.nl/zomerlanden/.

bron: Het Kompas Hoeksche Waard
'Begraafplaats Goes-West lijkt wel een wedstrijd van steenhouwers' - 22-7-2020

Midden in de wijk Goes-West ligt een stuk grond waar de bewoners zich niets aantrekken van de wereld om hen heen. Van 1886 tot 1989 kregen rooms-katholieken hier hun laatste rustplaats. Terwijl Goes groeide en de huizen het kerkhof insloten bleef deze plek een oase van rust. En een bron van inspiratie voor stadsarchivaris Frank de Klerk.
Wanneer je voor het kerkhof staat zie je een imposant hekwerk vol met symbolische elementen die refereren aan de dood, zoals bijvoorbeeld de Ouroboros. Een oud symbool van een slang die zijn eigen staart op eet. Het symboliseert de cyclus van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles.

Memento Mori
Daarnaast worden er twee zeisen afgebeeld, doodshoofden en zandlopers en lees je de tekst 'Memento Mori'. "En als je al die prachtige elementen ziet, kan het niet anders zijn dan dat je voor de ingang van een begraafplaats staat."
Sleutel van Petrus
Het kerkhof is een langwerpig terrein met ovale vormen en volgens De Klerk is dat een bewuste keuze geweest. "Het kerkhof is ontworpen door de rooms-katholieke architect Mudde uit Goes. Als je op de oude plattegrond kijkt dan zie dat die ovale vorm lijkt op een sleutel. En dat kan natuurlijk maar één sleutel zijn. Het is de sleutel van Petrus die mensen binnenlaat in de hemel."

Het is inmiddels al ruim 30 jaar geleden dat er voor het laatst een begrafenis was op het rooms-katholieke kerkhof. De wetgeving werd namelijk aangepast en begraafplaatsen moesten buiten de bebouwde kom komen te liggen. Sindsdien worden Goesenaren begraven op de algemene begraafplaats of gecremeerd.

Het is een plek waar je de drukte van de stad kan ontlopen en de stilte kan opzoeken."
Frank de Klerk - archivaris
Het kerkhof heeft zijn functie als begraafplaats dus verloren en wordt momenteel alleen nog onderhouden door de gemeente. Volgens De Klerk is het kerkhof in een zeer goede staat en is het een plek waar je de drukte van de stad kan ontlopen. "Je kan hier genieten van de stilte en mijmeren over het feit dat alles vergankelijk is."

Langzaam ingesloten
Het feit dat het kerkhof midden een woonwijk ligt en dat er rondom overal huizen staan is wel heel bijzonder. "Maar de geschiedenis leert ons dat hij gesticht is door de roomse parochie in Goes op een braakliggend stuk land aan één van de Poelwegen buiten de stad. Een ideale plek voor een begraafplaats destijds." Maar begin vorige eeuw breidde Goes zich uit en werd het kerkhof langzaam ingesloten door woonhuizen en bedrijfspanden.
Volgens De Klerk is het typisch een rooms-katholieke begraafplaats met veel pracht en praal en uiterlijk vertoon. "Het lijkt wel een wedstrijd van steenhouwers die allemaal het mooiste grafmonument wilden maken. Maar er is er eentje die er uitspringt en dat is het grafmonument dat gemaakt is door steenhouwer Charles Boosten in 1910 voor zijn overleden vrouw.

Bidprentje als grafmonument
Boosten heeft namelijk een bestaand plaatje van een bidprentje driedimensionaal gemaakt. "Het symbool is erg bekend in de 19e eeuw binnen de katholieke gemeenschap. Een engeltje die rust in vrede schrijft op een steenblok met natuurlijk het kruis met lauwerkrans. Het is echt van een ongekende schoonheid."
Goes-West ondervindt de laatste decennia een ware metamorfose. Woningen worden gesloopt, gerenoveerd en er vindt nieuwbouw plaats. In dit Masterplan Goes-West speelt het kerkhof ook een rol. Wat er precies met de begraafplaats in de toekomst gaat gebeuren is nog niet zeker. Maar volgens De Klerk wordt hier zorgvuldig en met veel eerbied voor de overledenen mee omgegaan.
bron: omroepzeeland.nl
Ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan - 22-8-2019

Informatie met betrekking tot het ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan.

Op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats heeft de beheerder met het onderstaande schema aangegeven welke algemene graven in de komende jaren worden geruimd.
De graven 1 t/m 42 zullen vlgs het schema dit jaar na 1 juli 2019 geruimd worden.
Nadere informatie is te vinden op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats.

Schema ruimen van Graven

Vak-----Grafnummers-----Tijdstip van ruiming

2B----- 1 t/m 42-------Na 1 juli 2019
2B----- 43 t/m 84------Na 1 juni 2020
2B----- 85 t/m 126-----Na 1 juni 2021
2B----- 127 t/m 168 ----Na 1 november 2022Berichten Archief

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact