Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Volgende stap begraafplaats Spindermolen - 14-1-2021

H’VELD-G’DAM De volgende stap voor de uitbreiding van de begraafplaats aan de Spindermolen volgt in januari. Dan starten de werkzaamheden weer bij de begraafplaats.

Vanaf 21 januari start de gemeente met kappen van populieren bij de begraafplaats. Voor de kap start worden er van 11 t/m 15 januari nesten van roeken verplaatst van de Spindermolen naar de Schrank. De gemeente heeft via adviesbureau Natuur Wetenschappelijk Centrum (NWC) een ontheffing voor de verplaatsing aangevraagd. Medewerkers van NWC verplaatsen de nesten van de Spindermolen naar de populieren bij de Schrank. Ook komen daar een aantal manden, die de roeken ook als nest kunnen gebruiken. Vlakbij de nesten komt nestmateriaal zoals kleine takjes. De Omgevingsdienst kijkt mee of alle werkzaamheden op een goede wijze worden uitgevoerd.

Na het verplaatsen van de roeken start op 21 januari de kap van 4 populieren. Daarvoor worden de bosjes in het talud gesnoeid. Op 28 januari volgt de rest van de bomen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door De Hertog Boomverzorging en duren tot ongeveer 4 februari.

Tijdens begrafenissen worden geen werkzaamheden uitgevoerd. Ongeveer de helft van de parkeerplaats wordt afgezet van 21 januari t/m 4 februari. Parkeren voor begrafenissen kan in deze periode op het marktplein.

De werkzaamheden zijn een vervolg op de uitbreiding in het midden van de begraafplaats van het voorjaar van 2019. Na de kap van de bomen start waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2021 grondwerkzaamheden. Eind 2022 of begin 2023 zijn alle werkzaamheden klaar. Dan zijn er voldoende begraafplaatsen tot ongeveer 2037.Persbericht: Terebinth 2020-4 verschenen - 30-12-2020

Dit nummer is opgedragen aan Bartho Hendriksen, die afscheid neemt als redacteur en zich zeventien jaar lang inzette voor blad en stichting Terebinth. Aan dit nummer werkte hij nog volop mee, met een fraaie funeraire wandeling door Culemborg. Hij vroeg de redactie bij zijn afscheid aandacht te besteden aan cortenstalen grafmonumenten; dat gebeurt in een artikel over dit onderwerp en in de fotoreportage van Bert Pierik.

Geschiedenis
Ook de funeraire geschiedenis krijgt weer volop aandacht: Caroline Mudde schrijft over overlijdenspenningen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Bovendien legt Ronald van Immerseel uit waarom de vergeten grafkelder van Maurtits Eyck op landgoed Eyckenstein in Maartensdijk een rijksmonument dient te worden.
In de rubriek Boeken aandacht voor o.a. twee pas verschenen publicaties, over de dood van Abraham Kuyper (in november 2020 een eeuw geleden) en over wandelingen op begraafplaatsen: Over de groene zoden 2.

Zeeuws-Vlaanderen: Hulst
Vrijwilligers van de begraafplaats aan de Zoutestraat in Hulst doen verslag van hun werk: hoe het allemaal begon en vooral ook hoe ‘hun’ begraafplaats in de afgelopen jaren steeds meer positieve aandacht kreeg.
In de rubriek Uit het veld vertelt Wim Porte onder andere over zijn verzameling handvatten van grafkisten. Daar steekt meer achter dan we op het eerste gezicht vermoeden…
Hierover bericht Terebinth, en over nog veel meer, zoals over het islamitische begraven in Zuidlaren.

Noot voor de redactie
Op het omslag een foto van het cortenstalen grafmonument voor fotograaf Ronald Sweering bij het columbarium op De Nieuwe Ooster in Amsterdam, gemaakt door Maarten Fleuren.

Persexemplaren en -foto’s zijn verkrijgbaar bij het redactiesecretariaat: redactie@terebinth.nl; zie ook www.terebinth.nl of tel. 06 2417 3646. Losse nummers kosten 5 euro (incl. verzending; een abonnement kost 32,50 euro per jaar (e-mail: bureau@terebinth.nl).


Over de groene zoden 2: Wandelen over begraafplaatsen in Nederland - 7-12-2020

PERSBERICHT Leiden, 3 december 2020: Over de groene zoden 2: Wandelen over begraafplaatsen in Nederland

Onlangs publiceerde Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, een bundel met 24 wandelingen over Nederlandse begraafplaatsen: deel 2 van de serie Over de groene zoden.

De coronapandemie zorgt ervoor dat iedereen dichter bij huis blijft. Steeds meer mensen maken tijdens een wandeling in eigen stad of dorp een rondje over een begraafplaats. Journalist John Jansen van Galen zei het afgelopen september zo in het Plusmagazine: ‘Een begraafplaats kan een verrassende plek voor een wandeling zijn. Met fraaie bomen, graven van beroemde mensen of gewoon als een plek voor een moment van rust en inkeer.’ Hij noemde twaalf begraafplaatsen in Nederland waar het goed wandelen is, zoals Sint Barbara in Amsterdam en Soestbergen in Utrecht.

Deze gids nodigt uit tot het maken van een wandeling op funeraire plekken in Nederland. Van het klassieke Soestbergen in Utrecht tot de karakteristieke begraafplaats op de Cauberg, tot de jonge begraafplaats in Almere en de stadsbegraafplaats St. Laurentius in Rotterdam. Elk verhaal bevat een beschrijving, foto’s en praktische informatie met wandelkaartjes.
Een paar wandelingen verschenen eerder in het tijdschrift Terebinth. De overige zijn speciaal voor deze bundel geschreven. Presentator¬journalist Hella van der Wijst, bekend van haar tv-programma De wandeling, schreef als wandelenthousiast een voorwoord dat iedereen aanmoedigt op pad te gaan.

Over de groene zoden 2 is te bestellen via bureau@terebinth.nl. Het boek kost € 19,45 euro (inclusief verzendkosten). Het boek is ook verkrijgbaar via Bol.com.

Over de groen zoden 2
Wandelen over begraafplaatsen in Nederland
Korrie Korevaart en Bartho Hendriksen (redactie)
Stichting Terebinth, Leiden 2020. ISBN 978-90-817644-2-1 / NUR 502
128 blz., full colour, 14,7x21 cm (A5 liggend)  
Bijlage 1: Omslag Over de groene zoden 2

Mediacontact
Korrie Korevaart, Bureau Stichting Terebinth
T 06 2417 3646
E bureau@terebinth.nl
W www.terebinth.nl
Plaquette bij verzamelgraven in Molenlanden - 25-11-2020

MOLENLANDEN • Bij de verzamelgraven op de begraafplaatsen in Molenlanden zal een plaquette worden geplaatst met de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledenen die er begraven liggen. ‘Tenzij de familie heeft aangegeven er geen prijs op te stellen’. Die zinsnede in het door SGP, CU, CDA, VVD en Progressief Molenlanden ingediende amendement was voor DoeMee! Molenlanden reden er niet mee in te stemmen. “We zijn zeker niet tegen de plaquettes”, legde Carla Fenijn uit. “Maar wat doe je als er bij voorbeeld geen nabestaanden bekend zijn? Dan heb je dus geen toestemming. Het gebrek aan keuzevrijheid gaat ons te ver.”
Een situatie die zelden voorkomt, betoogden de andere fracties, die achter hun amendement bleven staan. ‘Een gedenksteen getuigt van respect voor hen die ons zijn voorgegaan en houdt de herinnering aan ons voorgeslacht levend’.
(bron: Het Kontakt)
Joodse begraafplaats overwoekerd door onkruid: 'Tranen in mijn ogen' - 17-11-2020

Het ligt er vervallen bij, de Joodse begraafplaats in Hengelo. Joke Niekamp besloot samen met Pierre Vallée dat het niet langer zo kan en riep een groep vrijwilligers bij elkaar om de begraafplaats eens flink op te knappen.

Een deel van de Joodse begraafplaats is inmiddels onder handen genomen, maar er is nog veel werk te verrichten.

"Het zag er niet uit", stelt Niekamp. "Overal stond onkruid, zo hoog dat de grafstenen er bijna achter verdwenen. Toen ik dat hoorde en zag, vond ik dat dit niet langer zo kon."

'Heel erg trots'
En dus nam ze het initiatief om de historische grond flink aan te pakken. "Het is een mooi stuk historie dat onlosmakelijk verbonden is met Hengelo. Het is een rijksmonument dat er vervallen bij lag. Iedere zondag werken we hier met een groep vrijwilligers, we halen het onkruid weg, knappen de graven op, ga zo maar door..."

Frank Overweg, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, is maar al te blij met de hulp. "Ik ben er heel erg trots op, dat ik deze mensen hier mag ontvangen. Zowel joodse als niet-joodse mensen. Toen ik hier na een tijdje weer kwam, kreeg ik tranen in mijn ogen, zo slecht zag het er uit."

'Gemeente doet onvoldoende'
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Volgens Overweg is dat gemakkelijk te verklaren. "Geld. Wij hebben niet genoeg geld om permanent een tuinman in te huren en de gemeente doet er nauwelijks wat aan. Ze hebben toegezegd hier twee keer per jaar te komen kijken en het één en ander op te ruimen, maar dat is niet voldoende."

Overweg hoopt snel met de gemeente om de tafel te kunnen, om betere afspraken te maken. "We willen de gemeente vragen om in ieder geval iets meer onderhoud uit te voeren. Het zou fijn zijn als zij de bomen willen snoeien en wat willen bijhouden. Als het bijgehouden wordt, zullen de kosten ook minder worden."

Gezellig
Eén van de actieve vrijwilligers is Hennie Letteboer. Toen ze van het initiatief hoorde, besloot ze een kijkje te nemen. "En nu sta ik hier elke zondag! Ik vind het heerlijk om hier aan het werk te zijn. Naast dat ik het heel belangrijk vind dat het er hier goed uitziet, is het ook gewoon gezellig. Helemaal in deze tijd met het coronavirus. Moet ik anders de hele dag alleen thuis zitten? Nee, dit is leuker!"

Niekamp sluit zich daar bij aan. "Het is inderdaad gezellig. We zorgen dat er altijd koffie, thee en wat lekkers aanwezig is. Daarnaast kunnen we, als het weer slecht wordt, ook binnen zitten. Hoe lang ik dit nog blijf doen? Tot ik het niet meer kan."

(bron: rtv Oost)
Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit - 17-11-2020

(bron: AD regio Den Haag)
Opgepakte grafrover uit Den Haag woonde thuis tussen zijn morbide buit en ‘werd daar rustig van’

Met de arrestatie van een grafrover uit Den Haag worden niet alleen tientallen nabestaanden blij gemaakt dat de geroofde grafmonumenten van een dierbare overledene terug zijn, maar openbaren zich ook bizarre details waar zelfs de politie van opkijkt.

Natuurlijk zijn de broers Barend en Kees Zuurmond dolblij dat het bronzen beeld van het graf van hun broer Paul onbeschadigd terug is en dat ze het kunnen gaan herplaatsen. Maar ze gruwelen ook bij het idee dat het een aantal maanden uitgestald heeft gestaan in het huis van de grafrover, die het in augustus van Pauls graf in Den Haag heeft gestolen en door de politie na gedreven speurwerk is aangehouden. ,,Die man moet worden behandeld”, zegt Barend.
Het beeld ‘De tuinman en de dood’ van het graf van Paul Zuurmond is niet de enige morbide buit die bij de grafrover thuis stond uitgestald. Zijn huis stond min of meer vol met geroofde grafmonumenten. Een Mariabeeld, lantaarns, bronzen herdenkingsbeeldjes van voor hem onbekende doden.

Rechercheur Michel gaat prudent om met de identiteit van de man die hem heeft bekend de grafmonumenten te stelen omdat hij er rustig van werd. ,,Het is niet aan mij om te vertellen hoe oud hij is. We houden het er op dat het een man is die in Den Haag woont”, zegt de rechercheur. De man zal moeten voorkomen voor diefstal.

Speurwerk
Aangehouden door gedreven speurwerk van zijn collega Chantal, die zelfs buiten diensttijd op zoek is gegaan naar de grafrover die zoveel verdriet teweegbracht bij nabestaanden. Zij is gaan posten op de begraafplaats Westduin in Den Haag nadat daar in september een bronzen arend van een graf was gestolen. ,,Van die diefstal was aangifte gedaan”, vertelt rechercheur Michel. ,,Bij het uitkijken van camerabeelden die op de begraafplaats zijn gemaakt hebben we de diefstal gezien en de dief hadden we duidelijk in beeld.”

Politievrouw Chantal hoefde zich niet eens ‘s nachts te laten insluiten op de begraafplaats om de verdachte te zien, hij roofde zijn buit op klaarlichte dag. ,,Ik zag hem fietsen in de omgeving van de begraafplaats”, zegt Chantal. ,,Hij kon worden staande gehouden door collega’s van mij.”

Eenmaal opgepakt bekende de man snel. ,,Het gaf hem rust”, zegt rechercheur Michel over het motief van de grafrover.

Klaarlichte dag
Zijn werkwijze wekt verbazing. Op klaarlichte dag, op de fiets, op verschillende begraafplaatsen in de stad. Minimaal gedurende de maanden augustus en september. Totdat hij door politievrouw Chantal werd gezien en aangehouden. De politie komt er nu mee naar buiten omdat ze zoeken naar nabestaanden wiens grafbuit bij de man is gevonden. Alle stukken staan vanaf dinsdagavond op de website van de politie.

,,Hoe krijg je dat mee, hè?”, zegt Kees Zuurmond, die het 40 kilo zware beeld van het graf van zijn broer nauwelijks kan dragen. ,,Het is loodzwaar, niet normaal! Dat heeft hij dus gewoon achterop de fiets vervoerd.”

De broers Zuurmond hebben van de politie begrepen dat de grafrover spijt heeft van zijn diefstallen. ,,Het minste dat hij kan doen is ook ons zijn spijt betuigen”, zegt Barend Zuurmond. Na de ontdekking van de diefstal hebben de broers nog gezocht buiten de hekken van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan, waar het graf is van Paul. ,,We dachten, dat het over het hek was gegooid om het zo mee te nemen en om te smelten voor het brons. Geen idee dat het al die tijd bij iemand thuis heeft gestaan. Wij gaan het beeld in elk geval weer neerzetten op het graf van Paul. Maar wel beter verankerd, zodat het nooit meer kan worden weggehaald.”

De overige gestolen grafmonumenten zijn te zien in opsporingsprogramma Team West, vanaf 17 uur op Omroep West.


LOB: De begraafplaats van de toekomst - 4-11-2020

Amsterdam, 4 november 2020 Persbericht
Onderwerp: De begraafplaats van de toekomst

Vandaag verscheen het rapport De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) gaf Mariska Overman en Rob Bruntink van MORBidee, een in funeraire zaken gespecialiseerd bureau, de opdracht antwoord te vinden op de vraag: Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst er uit? De onderzoekers deden uitgebreid literatuuronderzoek en interviewden tientallen mensen uit het begrafeniswezen en de uitvaartbranche.

Het onderzoek leverde deze omschrijving op: ‘De begraafplaats van de toekomst is een uitnodigende, multifunctionele omgeving. Hier worden overledenen begraven of wordt hun as bijgezet. Deze plek wordt bezocht door mensen die overledenen herdenken, genieten van de natuur- en/of historische waarden, deelnemen aan activiteiten die in het teken staan van herdenken en/of het bespreekbaar maken van de dood en rouw.’

Rob Bruntink, een van de samenstellers van het rapport, zegt: "Een begraafplaats is niet van de begraafplaatsbeheerder, maar van de gebruiker: de consument, de nabestaande, de bezoeker. Die gebruiker verandert door de jaren heen. Een begraafplaats zal niet overleven als die niet meegaat in die verandering, of beter nog: erop vooruitloopt. Zo beschouwd is het rapport de onmisbare routekaart naar de begraafplaats van de toekomst."

Anja Vink, waarnemend voorzitter van de LOB: “Na het lezen van het rapport weet je dat het bij een begraafplaats niet alleen om begraven draait. Deze plekken hebben meer functies. Naast het prachtige groen, de bijzondere historie en het rouwen van de familie is het een plek van liefde, herdenken en samenzijn. Hoe je dat aanpakt lees je in het rapport.”

De aanbevelingen in het rapport hebben niet alleen voor begraafplaatsbeheerders relevantie. Van veel mensen ligt een dierbare op een begraafplaats begraven, of is de urn met as van een overleden naaste hier bijgezet.

Het rapport staat vol adviezen die ervoor kunnen zorgen dat de begraafplaats van nu de begraafplaats van de toekomst gaat worden. De LOB zal de conclusies aanbevelen onder de leden en overnemen in het toekomstige beleidsplan.

Het rapport is te lezen/downloaden op de site van de LOB:

De begraafplaats van de toekomst. Van hoofd naar hart (PDF, 48 pagina’s)

Een gedrukt exemplaar is te bestellen door een mail te sturen naar lob@begraafplaats.nl. De kosten bedragen €7,50 (incl. verzendkosten).
'Begraafplaats Goes-West lijkt wel een wedstrijd van steenhouwers' - 22-7-2020

Midden in de wijk Goes-West ligt een stuk grond waar de bewoners zich niets aantrekken van de wereld om hen heen. Van 1886 tot 1989 kregen rooms-katholieken hier hun laatste rustplaats. Terwijl Goes groeide en de huizen het kerkhof insloten bleef deze plek een oase van rust. En een bron van inspiratie voor stadsarchivaris Frank de Klerk.
Wanneer je voor het kerkhof staat zie je een imposant hekwerk vol met symbolische elementen die refereren aan de dood, zoals bijvoorbeeld de Ouroboros. Een oud symbool van een slang die zijn eigen staart op eet. Het symboliseert de cyclus van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles.

Memento Mori
Daarnaast worden er twee zeisen afgebeeld, doodshoofden en zandlopers en lees je de tekst 'Memento Mori'. "En als je al die prachtige elementen ziet, kan het niet anders zijn dan dat je voor de ingang van een begraafplaats staat."
Sleutel van Petrus
Het kerkhof is een langwerpig terrein met ovale vormen en volgens De Klerk is dat een bewuste keuze geweest. "Het kerkhof is ontworpen door de rooms-katholieke architect Mudde uit Goes. Als je op de oude plattegrond kijkt dan zie dat die ovale vorm lijkt op een sleutel. En dat kan natuurlijk maar één sleutel zijn. Het is de sleutel van Petrus die mensen binnenlaat in de hemel."

Het is inmiddels al ruim 30 jaar geleden dat er voor het laatst een begrafenis was op het rooms-katholieke kerkhof. De wetgeving werd namelijk aangepast en begraafplaatsen moesten buiten de bebouwde kom komen te liggen. Sindsdien worden Goesenaren begraven op de algemene begraafplaats of gecremeerd.

Het is een plek waar je de drukte van de stad kan ontlopen en de stilte kan opzoeken."
Frank de Klerk - archivaris
Het kerkhof heeft zijn functie als begraafplaats dus verloren en wordt momenteel alleen nog onderhouden door de gemeente. Volgens De Klerk is het kerkhof in een zeer goede staat en is het een plek waar je de drukte van de stad kan ontlopen. "Je kan hier genieten van de stilte en mijmeren over het feit dat alles vergankelijk is."

Langzaam ingesloten
Het feit dat het kerkhof midden een woonwijk ligt en dat er rondom overal huizen staan is wel heel bijzonder. "Maar de geschiedenis leert ons dat hij gesticht is door de roomse parochie in Goes op een braakliggend stuk land aan één van de Poelwegen buiten de stad. Een ideale plek voor een begraafplaats destijds." Maar begin vorige eeuw breidde Goes zich uit en werd het kerkhof langzaam ingesloten door woonhuizen en bedrijfspanden.
Volgens De Klerk is het typisch een rooms-katholieke begraafplaats met veel pracht en praal en uiterlijk vertoon. "Het lijkt wel een wedstrijd van steenhouwers die allemaal het mooiste grafmonument wilden maken. Maar er is er eentje die er uitspringt en dat is het grafmonument dat gemaakt is door steenhouwer Charles Boosten in 1910 voor zijn overleden vrouw.

Bidprentje als grafmonument
Boosten heeft namelijk een bestaand plaatje van een bidprentje driedimensionaal gemaakt. "Het symbool is erg bekend in de 19e eeuw binnen de katholieke gemeenschap. Een engeltje die rust in vrede schrijft op een steenblok met natuurlijk het kruis met lauwerkrans. Het is echt van een ongekende schoonheid."
Goes-West ondervindt de laatste decennia een ware metamorfose. Woningen worden gesloopt, gerenoveerd en er vindt nieuwbouw plaats. In dit Masterplan Goes-West speelt het kerkhof ook een rol. Wat er precies met de begraafplaats in de toekomst gaat gebeuren is nog niet zeker. Maar volgens De Klerk wordt hier zorgvuldig en met veel eerbied voor de overledenen mee omgegaan.
bron: omroepzeeland.nl
Ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan - 22-8-2019

Informatie met betrekking tot het ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan.

Op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats heeft de beheerder met het onderstaande schema aangegeven welke algemene graven in de komende jaren worden geruimd.
De graven 1 t/m 42 zullen vlgs het schema dit jaar na 1 juli 2019 geruimd worden.
Nadere informatie is te vinden op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats.

Schema ruimen van Graven

Vak-----Grafnummers-----Tijdstip van ruiming

2B----- 1 t/m 42-------Na 1 juli 2019
2B----- 43 t/m 84------Na 1 juni 2020
2B----- 85 t/m 126-----Na 1 juni 2021
2B----- 127 t/m 168 ----Na 1 november 2022

Procedure monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk gestart - 13-1-2021

De gemeente Westland is een procedure gestart om de R.K. Begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan een verzoek van Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, stichting Terebinth en het Genootschap Oud-Westland.

Tijdens de aanwijzingsprocedure heeft een beoordeling van de monumentale waarde van het voormalige kerkhof plaats. Voor dit doel moet een zogenoemde waardenstelling worden gemaakt. De gemeente heeft de aanvragers drie maanden de tijd gegeven om dit rapport op te stellen. Daarin wordt de cultuurhistorische waarde van de begraafplaats beoordeeld. Inmiddels is een gespecialiseerd adviesbureau bereid gevonden deze klus op zich te nemen.

Positief advies voor behoud
De gemeentelijke monumentencommissie heeft half december positief geadviseerd met betrekking tot de aanwijzingsprocedure aangezien de begraafplaats in 2006 bij een eerdere beoordeling voldoende punten heeft gekregen voor een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst. Overleg tussen gemeente en parochie heeft destijds niet tot resultaat geleid. De monumentencommissie wil nu wel dat een deskundige partij een dieper gefundeerde beoordeling maakt.

Ruiming
De R.K. Adrianusparochie heeft deze zomer bij de gemeente een plan ingediend om alle ruim 300 graven te laten ruimen. De gemeente verleende in juni een omgevingsvergunning aan de parochie. In deze vergunning wordt de voorgenomen ruiming camouflerend met ‘herinrichting’ aangeduid. Het opgehoogde deel van het kerkhof zou tot vlak boven het maaiveld worden afgegraven en de coniferen gekapt. De werkgroep Behoud de R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk (zie rkbn.nl) zet zich sinds augustus 2020 in voor de toekomst van deze bijzondere plek en is overleg met het parochiebestuur aangegaan, maar dit houdt vast aan de voorgenomen ruiming. De werkgroep blijft evenwel bereid tot constructief overleg over behoud van het kerkhof. De Pastorie aan de Dijkweg werd in 2009 gesloopt, tot spijt van velen. Het kerkhof verdient volgens de werkgroep een beter lot: restauratie.

Van unieke waarde
Volgens de werkgroep is het kerkhof van aanzienlijk cultuurhistorisch belang, naast de groenwaarde van dit terrein – waarvoor het Samenwerkingsverband Platform Natuur-Westland zich inzet. De geschiedenis van het kerkhof is nauw verbonden met die van de katholieke kerk in Naaldwijk. Tot 1970 werden alle Naaldwijkse katholieken aan de Dijkweg begraven. Tot 1931 stond de katholieke kerk op de plek waar zich nu de voorhof van de begraafplaats met de Piëta van Albert Termote bevindt. De grond voor de dodenakker werd in 1828 door de parochie aangekocht. Pastoor Jacobus Mazza van de Adrianusparochie zegende het kerkhof datzelfde jaar in. Twee jaar later wordt hij zelf op ‘zijn’ kerkhof begraven. De steen van de uit Amsterdam afkomstige pastoor Mazza bevindt zich nog in originele toestand op het graf. Ook de schenker van het legaat voor de bouw van de huidige Adrianuskerk aan de Molenstraat ligt hier begraven, Adrianus Martinus Hofstede.

Foto’s: Hugo Veerkamp. Noot voor de pers: voor nadere informatie Korrie Korevaart (werkgroep RKBD, Terebinth), tel. 06 2417 3646.


Gemeentelijke Herindeling 2021 - 28-12-2020

Per 1 januari zijn er twee hetrindelingen. Deze herindeling wordt vanaf vandaag doorgevoerd op de website. Officieel is de herindeling per 1-1-2021 van kracht.

1. Noord-Brabant
In de provincie Noord-Brabant gaan de 4 dorpen van de gemeente Haaren onderdeel uitmaken van 4 buurgemeenten. Het dorp Haaren wordt toegevoegd aan de gemeente Oisterwijk, Esch aan de gemeente Boxtel, Helvoirt aan de gemeente Vught en het dorp Biezenmortel wordt toegevoegd aan de gemeente Tilburg. In tabel 33 ‘Gemeententabel’ (zie ook onze website publicaties.rvig.nl) wordt de code 0788 (Haaren) met ingang van 1 januari 2021 beëindigd.

2. Groningen
In de provincie Groningen ontstaat de nieuwe gemeente Eemsdelta. De gemeente Eemsdelta ontstaat uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Voor de gemeente Eemsdelta wordt in tabel 33 ‘Gemeententabel’ de nieuwe code 1979 opgenomen. Hierbij worden de codes 0003 (Appingedam), 0010 (Delfzijl) en 0024 (Loppersum) met ingang van 1 januari 2021 beëindigd.
Muur bij begraafplaats Waalwijk stort in door foutje van automobilist - 2-12-2020

Muur bij begraafplaats Waalwijk stort in door foutje van automobilist: niet remmen, maar gas geven.
WAALWIJK - Het stuk muur bij de begraafplaats aan het St. Jansplein in Waalwijk is ingestort, omdat iemand met zijn auto er tegen aan is gereden. Het mysterie is daarmee opgelost. De bestuurder meldde zich afgelopen weekend al snel na de aanrijding. Het was een tijd onduidelijk hoe de muur kon bezwijken. Was die vanzelf ingestort of was er sprake van vernieling? Maar het blijkt uiteindelijk een foutje van een automobilist. Waar die had moeten remmen, gaf die per ongeluk gas. Het parochiebestuur is blij dat de bestuurder zich meteen heeft gemeld. De brokstukken worden dinsdag opgeruimd. De muur wordt later weer opgebouwd, maar het wachten is op de juiste stenen. Er komt tijdelijk een hek bij dit deel van de begraafplaats.
(bron: www.bd.nl)


Al 1.641.927 monumenten on-line! - 17-1-2021 00:12:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.641.927 grafmonumenten, 2.966 begraafplaatsen, 2.590.838 personen, 8.454 monitorrecords, 404 medewerkers en 20.093 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (13918x), de Vries (12631x), Jansen (12430x), Bakker (10746x), van Dijk (9955x), Visser (9490x), Janssen (8795x), van den Berg (8004x), Smit (7838x), de Boer (7638x), Bos (7199x), Meijer (6938x), Mulder (6888x), de Groot (6538x), Vos (6019x), Dekker (5592x), Brouwer (5098x), Peters (4850x), Hendriks (4557x), van Leeuwen (3892x).Smits (3862x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
's-GravenhageNieuw EykenDuynen1
AkerslootBegraafplaats5
AkerslootRK Begraafplaats10
ApeldoornBegraafplaats Soerenseweg1
ArnhemBegraafplaats Moscowa2
BarendrechtBegraafplaats Den Ouden Dijck6
BeekbergenBegraafplaats Beekbergen1
BeilenAlgemene Begraafplaats1
Bunschoten-SpakenburgBegraafplaats Memento Mori7
BussumAlgemene en Nieuwe RK Begraafplaats1
ColmschateAlgemene Begraafplaats1
CulemborgHervormde begraafplaats1
DeurneBegraafplaats Jacobshof2
DeurneKerkhof Sint-Jozefparochie178
DiemenRK Kerkhof Sint Petrus' Banden38
DierenOude Begraafplaats33
DiversenOorlogsmonumenten2
DoornOude Algemene Begraafplaats6
DordrechtAlgemene Begraafplaats Essenhof4
DrachtstercompagnieAlgemene Begraafplaats84
DriehuisBegraafplaats Westerveld1
Emmer-CompascuümAlgemene Begraafplaats13
EnterAlgemene Begraafplaats1
FluitenbergBegraafplaats Zevenberg1
GarrelsweerVoormalig NH Kerkhof11
GeldermalsenAlgemene Begraafplaats1
GoudaBegraafplaats IJsselhof41
GraveAlgemene en Joodse Begraafplaats11
GroenloOude Begraafplaats1
GroesbeekBegraafplaats Heselenberg Groesbeek233
HarmelenAlgemene Begraafplaats1
HeelsumStichting Kerkelijke Begraafplaats Doorwerth 1
HeinkenszandRK Begraafplaats4
HelmondBegraafplaats Brouwhuis1
HorstRK Begraafplaats 36
IJsselmuidenAlg. Begr.pl. Kampen "De Zandberg"1
IJsselmuidenAlgemene begraafplaats IJsselmuiden1
IngenAlgemene Begraafplaats de Brenk1
JelsumKerkhof Sint Genovevakerk7
KlundertJoodse Begraafplaats22
LemelerveldRK Begraafplaats35
LeusdenBegraafplaats Rusthof2
LoenenEreveld Loenen1
Loon op ZandR.K. Kerkhof St. Jans Onthoofding (oud)3
LunterenGemeentelijke Begraafplaats10
MadeOude Begraafplaats Blasiusparochie39
MargratenAmerikaanse Militaire Begraafplaats80
MariahoutParochiekerkhof Onze Lieve Vrouw van Lourdes2
MidwoldaAlgemene Begraafplaats20
NigtevechtKerkhof NH Kerk1
NunspeetBegraafplaats Oost Nunspeet1
OrthenBegraafplaats Orthen1
RenkumAlgemene Begraafplaats Harten te Renkum1
RhoonRK Begraafplaats1
RoswinkelRoswinkel19
RotterdamBegraafplaats Charlois2
RotterdamZuiderbegraafplaats1
SchildwoldeHervormde Begraafplaats De Uilenhof45
StadskanaalGemeentelijke Begraafplaats Kniggekade1
UitgeestBegraafplaats11
UrsemBegraafplaats9
Velsen-NoordRK Begraafplaats St. Jozef18
VinkeveenKerkhof18
VlissingenNoorder Begraafplaats23
WageningenBegraafplaats de Leeuwerenk1
WijheRK Begraafplaats28
WinschotenOude Begraafplaats51
WoudrichemBegraafplaats24
ZwaagwesteindeBegraafplaats24
ZwartemeerAlgemene Begraafplaats7
ZwijndrechtKerkhof oude NH - Kerk1
ZwolleBegraafplaats Kranenburg2
ZwolleR. K. Kerkhof5
ZwolleVerenigings begraafplaats Bergklooster‎83
 Totaal:1.343


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.96614.966
200625.41740.383
200726.97267.355
200833.707101.062
200954.064155.126
201088.822243.948
2011120.830364.778
201286.999451.777
2013109.340561.117
2014161.344722.461
2015265.694988.155
2016130.9271.119.082
2017119.3351.238.417
2018104.2161.342.633
2019132.4331.475.066
2020156.5771.631.643
202110.2841.641.927
Stichting Vrienden Begraafplaats Soerenseweg een feit - 22-10-2020

Persbericht
Stichting Vrienden van de gemeentelijke Begraafplaats Soerenseweg Apeldoorn is een feit

Wat ging eraan vooraf
Toegankelijkheid en onderhoud zijn door vele partijen op diverse manieren in de afgelopen jaren kenbaar gemaakt bij de gemeente Apeldoorn de eigenaar van deze begraafplaats. Via de politiek is opgeroepen om extra geld uit te trekken voor achterstallig onderhoud op deze plek van “oase en rust”. Tevens het in stand houden van de cultuur historische waarde van dit “Stenen Archief”.
Dit resulteerde het najaar 2018 in de gegeven opdracht aan de adviseur Fysieke Leefomgeving om in gesprek te gaan met gemeente, inwoners en externe partijen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de begraafplaats. Vanuit deze consultatie wordt een nieuw beheersplan door de gemeente Apeldoorn opgesteld.

Waar staat de stichting voor
Om blijvend voor de toekomst van deze unieke Rijks monumentale plek iets te betekenen is de wens geuit door de gemeente om een stichting in het leven te roepen en deze financieel te ondersteunen
Op 16 oktober 2020 zijn de statuten van de “Stichting Vrienden Gemeentelijke Begraafplaats Soerenseweg Apeldoorn” bij de notaris gepasseerd, zodat alle betrokken partijen de mogelijkheid krijgen om bij te dragen aan de instandhouding, de ontwikkeling en het gebruik van de begraafplaats.

Doelstelling van de stichting
• Uitdragen van de unieke historie en status als Rijksmonument van de begraafplaats
• Uitdragen van de bijzondere flora en fauna/biodiversiteit
• Gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over de ruimtelijke structuur aan het College van Burgemeester & Wethouders
• Versterking van de betrokkenheid en toename van het gebruik, passend bij de plek
• Creëren van nieuwe mogelijkheden voor invulling van het aulagebouw
• Bestaande activiteiten op de begraafplaatste promoten
De rol van de gemeente zal zich toespitsen op die van overlegpartner van het stichtingsbestuur, ondersteuner bij activiteiten en zorgdrager voor het dagelijks beheer, het onderhoud en het begraven.

Gegevens van de stichting
De stichting heeft zich aangesloten bij het Erfgoed Platform Apeldoorn en zal een ANBI status aanvragen.

Het bestuur bestaat uit José Baltus als secretaris, Naomi Hoogenberg als penningmeester en André Staal als voorzitter.
Momenteel wordt nog gewerkt aan een website www.begraafplaatssoerenseweg.nl
Voorlopig e-mail adres info@wijkraaddesprengen.nl met als contactpersoon André Staal
Ruiming graven Algemene begraafplaats Sprang-Capelle - 1-7-2020

SPRANG-CAPELLE – De gemeente Waalwijk heeft het voornemen om op de algemene begraafplaats aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle een aantal graven te ruimen. Het gaat om 213 graven in grafvak D, waarin de laatste bijzetting tenminste twintig jaar geleden plaats vond.

Twintig jaar is de termijn van grafrust die van toepassing is op de algemene graven in dit grafvak. Op de graven rust geen bewaartermijn voor de grafmonumenten. De graven waar het om gaat zijn gemarkeerd met een geel bordje. De ruiming van de grafmonumenten is in juli 2021.

Een ruiming is een ingrijpend proces voor nabestaanden. Om met nabestaanden van de graven in contact te komen en met hen de opties voor verplaatsen/herbegraven te bespreken, houden we een informatieavond op woensdag 18 november 2020 om 20.00 uur in Buurtcentrum Sprang – Driessen, Jeroen Boschstraat 1, 5161 VA Sprang-Capelle. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, iedereen is welkom.

Stoffelijke resten
Er zijn verschillende mogelijkheden voor herbegraven of crematie van de stoffelijke resten. Hierover willen wij nabestaanden tijdens de informatieavond verder informeren, zodat zij weloverwogen een keuze kunnen maken. Indien er geen persoonlijke keuzes worden gemaakt, zullen de stoffelijke resten op een later tijdstip worden geruimd en herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats. Dit is kosteloos maar kan nog jaren worden uitgesteld vanwege de aanwezige bomen op dit grafvak. Pas als deze bomen worden verwijderd zullen de stoffelijke resten worden geruimd. Een naamsvermelding op het toekomstig verzamelgraf is tegen betaling mogelijk. Op aanvraag is een overzicht van de diverse mogelijkheden en kosten beschikbaar.

Nabestaanden die wensen dat de stoffelijke resten niet worden herbegraven in een verzamelgraf, maar op een andere wijze, kunnen dat tot uiterlijk 1 juli 2021 aangeven bij de gemeente. Een formulier hiervoor is bij de beheerder van de begraafplaats en in het stadhuis te krijgen. De gemeente wijst erop dat handhaven van het huidige graf geen optie is.

Grafbedekkingen
Bij de ruiming worden alle grafmonumenten (grafbedekkingen) in vak D verwijderd. De grafbedekking kan (gedeeltelijk) worden afgehaald. Nabestaanden kunnen dit tot uiterlijk 1 juli 2021 schriftelijk kenbaar maken. Bij de beheerder is hiervoor een formulier af te halen. De afhaaldagen voor (delen van) grafmonumenten zijn op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli 2021.

Nieuwsbrief
De gemeente Waalwijk vindt het belangrijk nabestaanden zo goed mogelijk te informeren over het verloop van de ruimingswerkzaamheden op deze begraafplaats. Daarom wordt er regelmatig een nieuwsbrief opgesteld. Heeft u interesse voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl

De nieuwsbrieven worden ook op het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Voor nadere informatie, een kostenoverzicht of een formulier kan op werkdagen contact worden opgenomen met:

Mevr. A. van Delft (Tel) 06-22925165 (E) avandelft@waalwijk.nl
(aanwezig maandag, dinsdag en donderdag tot 15.00 uur)

Beheerder begraafplaatsen (Tel) 06-20011831 (E) begraafplaats@waalwijk.nl
(aanwezig maandag tot en met donderdag tot 16.00 uur )

Verhagen Kaatsheuvel (Tel) 06-57567549 (E) gerrit@verhagenkaatsheuvel.nl
(aanwezig maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur)


Berichten Archief

 © Kineo 2005-2021
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact