Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Gereserveerd graf naast overleden man van Wupke blijkt bezet
15-3-2024 - (bron: NOS Nieuws)

Gereserveerd graf naast overleden man van Wupke blijkt bezet: 'Dat was mijn plek'

Op de algemene begraafplaats in het Groningse dorp Garnwerd is per ongeluk iemand op de verkeerde plek begraven.

De 81-jarige Wupke Boersma reserveerde na het overlijden van haar man in 2022 het graf naast hem, maar haar dochter Elziena ontdekte eind vorig jaar dat die plek inmiddels bezet is.

Ze besloot de situatie aanvankelijk voor haar moeder te verzwijgen, maar er wordt nu een grafmonument geplaatst en daarom moest ze wel open kaart spelen. "Nou mam, dat monument komt er voorlopig niet, want daar is geen plek voor. Er ligt namelijk iemand naast", zei Elziena tegen haar moeder.

'Ze liggen haast tegen elkaar aan'
Een dag later namen moeder een dochter een kijkje bij het graf. Bij het zien van het bezette graf naast haar man, raakte Wupke emotioneel: "Ik stond op mijn benen te trillen. Er was nog een graf, stijf tegen hem aan. Dat zit me zo hoog. Ze liggen haast tegen elkaar aan."

Het grafmonument plaatsen heeft volgens de nabestaanden geen zin meer. "Nu is het een enkel graf geworden, maar het is een dubbele grafsteen", verzucht Wupke. De steen blijft voorlopig liggen bij de leverancier.

Niet onder het grindpad
Volgens Wupke is haar aangeboden om na haar overlijden begraven te worden aan de andere kant van haar man, maar dit wil ze niet. "Daar ligt een grindpad en daaronder wil ik niet liggen. Ik wil bij mijn man liggen, dat is mijn plekje".

De gemeente Westerkwartier, die de begraafplaats beheert, zegt tegen RTV Noord een aantal fouten te hebben gemaakt en zich de situatie erg aan te trekken.

"We zijn in overleg met de families om tot een goede oplossing te komen, waar iedereen zich in kan vinden. Het belang van de families en de nabestaanden staat uiteraard voorop. Dit is heel naar voor ze", aldus de gemeente.

Een definitieve oplossing is er nog niet.

Historische Vereniging Vlaardingen biedt hulp bij herstel grafmonument
12-3-2024 - (bron: dit is TWEE)
Historische Vereniging Vlaardingen biedt hulp bij herstel grafmonumenten na storm

Storm Louis heeft afgelopen februari een spoor van vernieling achtergelaten, waaronder op begraafplaats Emaus in Vlaardingen. Ruim drie weken later heeft de gemeente de beschadigden graven in kaart kunnen brengen en de Historische Vereniging Vlaardingen staat klaar om te helpen met het herstellen ervan.

"De boom hebben we verwijderd, waardoor we nu een duidelijk beeld hebben van de schade," aldus Mari Meijer, beheerder van de begraafplaats. Hij vertelt dat 37 grafmonumenten beschadigd zijn geraakt. "De mate van beschadiging verschilt per graf.”

De beschadigde graven zijn minstens vijftig jaar oud. “Aangezien het om oude graven gaat, hebben de meeste geen lopende grafrechten meer.” Meijer laat weten dat de gemeente contact opneemt met degenen waar nog wel grafrecht op rust, om hen te informeren over de situatie.

Na het verwijderen van de boom schoot de Historische Vereniging Vlaardingen onmiddellijk te hulp, volgens Meijer. "Ze hebben ons direct bijgestaan bij het zo goed mogelijk recht leggen van de graven. Later zullen ze bekijken welke graven ze kunnen helpen herstellen."

Vlammen uit het dak van Dordts crematorium
10-3-2024 - (bron: ZHZ Actueel)
DORDRECHT – Bij het crematorium op begraafplaats Essenhof in Dordrecht is een brand gemeld. De brand in het crematorium aan de Nassauweg werd vrijdagavond 8 maart rond 19.00 uur waargenomen. Bij aankomst van de brandweer kwam rook uit het pand en niet veel later waren er vlammen boven het dak waarneembaar. De brandweer schaalde op naar middelbrand en heeft geblust.

Update 19.30 uur: Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben de rook- en vuurverschijnselen te maken met het verbrandingsproces in het crematorium. Dit kon ontstaan door een storing in de verbrandingsoven, waardoor de verbranding niet via filters is gegaan maar rechtstreeks naar buiten. Er bleek geen sprake van ongecontroleerd vuur. Eén brandweervoertuig heeft nog enige tijd stand-by staan.
Grafsteen al weg, nu ook stoffelijke resten geruimd?
7-3-2024 - (bron: AD-Wijk bij Duurstede)
Grafsteen al weg, nu ook stoffelijke resten geruimd?

Kerk wil graf van ‘vader en moeder’ na 25 jaar ruimen, zoon is woest en stapt naar rechter

Hun grafsteen is al geruimd en vernietigd. Het is alleen nog de vraag hoe lang de stoffelijke resten van een echtpaar nog op de begraafplaats van de Protestantse Gemeente in Cothen blijven liggen. Niet lang meer, als het aan de kerk ligt: die wil het graf ruimen. Maar de zoon van het echtpaar probeert dat te voorkomen en stapte naar de rechter.
door: WIM LANGEJAN

Zijn vader ligt al sinds 1985 op de begraafplaats van de kerk aan de Groenewoudseweg in Cothen, zijn moeder is er in 1996 begraven. Voor áltijd, dacht een inwoner van Haastrecht. Hij is er stellig van overtuigd dat er sprake is van een eeuwigdurend grafrecht.

Nee, zegt de kerk. Er is een grafrecht voor 25 jaar en dat liep af in 2021. Dus moet het graf worden geruimd, tenzij er wordt bijbetaald. Voor 10 jaar kost dat 1225 euro. In januari werd al een begin gemaakt met door de grafsteen weg te halen.

Beide partijen troffen elkaar woensdag in de Utrechtse rechtbank. De zoon spande een kort geding aan toen hij van de begraafplaats hoorde dat medio februari de stoffelijke resten in het graf zouden worden geruimd. Dát wil hij voorkomen. En hij wil dat de rechter hem in het gelijk stelt, dat er inderdaad sprake is van eeuwigdurend grafrecht.

Zijn advocaat Andriessen betoogde dat de vader in 1984 het graf zelf heeft uitgekozen. ,,Hij kreeg toen te horen dat er nog twee plekken voor onbepaalde tijd waren." Maar volgens de juridisch adviseur van de kerk, mr. Van der Putten, kan op geen enkele manier worden aangetoond dat het graf voor onbepaalde tijd is toegezegd.

Sterker nog, stelt Van der Putten, dat werd op deze begraafplaats al sinds 1978 niet meer gedaan. Én is er een factuur waarop duidelijk staat dat het grafrecht voor 25 jaar is. De zoon heeft twijfels over die factuur. Volgens zijn advocaat Andriessen kwam die 'uit de hoge hoed' en staat er geen datum op.

Factuur
Volgens de beheerder van de begraafplaats, ook aanwezig op de zitting, vond hij de factuur in 2021 in een ordner. ,,Het is een amateuristisch vormgegeven factuur, dat moet ik toegeven. Maar zo zijn ze allemaal."

De zoon dook ook in het archief van de begraafplaats en ontdekte dat bij diverse vermeldingen van graven voor onbepaalde tijd in pen de woorden 'voor 25 jaar' geschreven staat. Betekent dit dat bestaande rechten niet worden gerespecteerd, vraag hij zich af. Volgens Van der Putten betekent dat niets: ,,Dat is een soort geheugensteuntje, dat heeft geen juridische consequenties."

Tijdens de zitting wordt duidelijk dat de verstandhouding tussen de partijen niet erg vriendelijk is. Zo stelt Andriessen dat hij 'grote twijfels heeft aan de verklaringen' van de kerk en noemt hij het verwijderen van de grafsteen 'onrechtmatig'. ,,Waarom stelt de gedaagde (de kerk, red.) zich zo star op. Waarom niet het voordeel van de twijfel geven?"

Die ruimte is er niet bij de kerk, betoogde Van der Putten. ,,Voor de kerk is het einde oefening. Het geduld van deze kant is echt op. Deze zaak zorgt voor veel kosten. Mijn rekening is al opgelopen tot 10.000 euro."

Alleen als de zoon bijbetaalt, wordt het graf niet geruimd. Dat al wel de steen is vernietigd heeft te maken met veiligheid, betoogt de adviseur. ,,Staande stenen vormen een risico. Die kunnen omvallen." Met het ruimen van het graf wordt gewacht tot de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Want die gaat er komen. Op 20 maart velt de rechter een oordeel. Een poging van haar kant om beide partijen rond de tafel te krijgen, leverde niets op. Ze schorste de zitting tijdelijk, voor overleg op de gang. Maar dat mocht niet baten. ,,Wij zijn er niet uitgekomen", verklaarde Andriessen toen iedereen weer terug was in de rechtszaal.
Begraafplaats Groenesteeg in Leiden wint Gouden Terebinth 2024
26-2-2024 - (bron: Sleutelstad.nl)
De Leidse begraafplaats Groenesteeg heeft de Gouden Terebinth 2024 gewonnen. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor uitzonderlijke inspanningen voor behoud en beheer van funerair erfgoed.

Dit jaar waren er landelijk vijftien kandidaten die zich hebben aangemeld voor de prijs. Hieruit is een selectie gemaakt door de jury, zij heeft gekeken naar onder andere het behoud van de begraafplaats, restauratie van een specifiek grafmonument maar ook bijzondere publicaties. Na de selectie kwamen drie begraafplaatsen in aanmerking voor de Gouden Terebinth: Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo, Stichting tot instandhouding Begraafplaats Groenesteeg en Vrienden van Beth Chaim en de Joodse begraafplaats in Veenendaal. De jury prees alle drie de kandidaten voor de inzet van de vrijwilligers, de variatie in activiteiten voor een breed publiek, plus het vermogen om samen te werken met andere organisaties, zoals de gemeente, sponsors en scholen.

De drie kandidaten hadden vergelijkbare uitgangspunten volgens de jury, maar begraafplaats Groenesteeg in Leiden heeft uiteindelijk op zaterdag 24 februari de Gouden Terebinth ontvangen. Naast dat de organisatie de wisselbeker ontving kreeg zij ook een bedrag van duizend euro.
Begraafplaats bij Kijfhoekkerk opgehoogd
23-2-2024 - (bron: AD-Zwijndrecht)
De komende maanden wordt een deel van de begraafplaats rond de Kijfhoekkerk in Zwijndrecht opgehoogd.
door: ALBERT SOK
Dat gebeurt om te voorkomen dat graven gaan verzakken of grafmonumenten gaan scheuren. De bodem rondom de kerk is door verschillende oorzaken aan het verzakken. Om te voorkomen dat daardoor schade ontstaat aan de graven is besloten om de boel op te hogen. Dat kan wel tot gevolg hebben dat er overlast is voor bezoekers van de begraafplaats en de kerk(diensten), maar de aannemer probeert dat tot een minimum te beperken. Om misverstanden over eventuele schade aan grafmonumenten te voorkomen, zijn ze allemaal gefotografeerd. De klus duurt naar verwachting een aantal maanden, maar dat kan, afhankelijk van het weer, meer tijd kosten. 'Tijdens de Open Dagen in de zomerperiode zullen wij aan de opknapbeurt ruim aandacht besteden. De verwachting is dat na deze ingrijpende renovatie de prachtige begraafplaats van de Kijfhoekkerk voor de komende jaren een mooie en dierbare plek zal blijven', schrijft de Stichting Behoud Kijfkerk in een persbericht.
Al 2.044.524 monumenten on-line!
19-3-2024 05:36:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 2.044.524 grafmonumenten, 3.554 begraafplaatsen, 3.270.815 personen, 7.354 monitorrecords, 354 medewerkers en 19.173 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (18353x), de Vries (17440x), Jansen (15434x), Bakker (13275x), van Dijk (12549x), Visser (12036x), Janssen (10732x), van den Berg (10002x), Smit (9979x), de Boer (9954x), Bos (9511x), Mulder (9236x), Meijer (9045x), de Groot (8356x), Vos (7502x), Dekker (6861x), Brouwer (6669x), Peters (5818x), Hendriks (5618x), Dijkstra (5230x).de Graaf (4972x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
't HardeBegraafplaats Bovenweg374
AppingedamBegraafplaats Stilleweer1
BeilenAlgemene Begraafplaats1
Bergen op ZoomBegraafplaats GGZ Vrederust255
BoxmeerRK St. Petrus begraafplaats 7
Broek op LangedijkBegraafplaats Broek op Langedijk1
BuitenpostAlgemene begraafplaats175
BurdaardGemeentelijke Begraafplaats5
BurdaardKerkhof Tsjerke op ‘e Terp14
CuijkBegraafplaats De Hanshof1
DokkumBegraafplaats Lindenhof1
FarmsumBegraafplaats Farmsum9
HedikhuizenRK Begraafplaats 1
HelmondBegraafplaats Leonardus5
HilversumNoorderbegraafplaats49
KloosterzandeBegraafplaats1
LeusdenBegraafplaats Rusthof12
LutjegastBegraafplaats1
MakkumKerkhof Van Donia Kerk28
Neerpelt (B)Begraafplaats51
Nieuw-RodenBegraafplaats1
Nieuwe PekelaRK Begraafplaats56
NieuwegeinNH Begraafplaats21
NieuwendijkBegraafplaats Onderlinge Hulp3
NijmegenBegraafplaats Rustoord131
NijmegenBegraafplaats Stenenkruisstraat1
Noord-ScharwoudeParochiële Kerkhof St. Jan de Doper31
PuttenOude Katholieke Begraafplaats2
RidderkerkBegraafplaats Rusthof50
RidderkerkBegraafplaats Vredehof29
RoermondOude Kerkhof v.h. Nabij Kapel in 't Zand1
RoosendaalR.K. Begraafplaats1
RucphenBegraafplaats Kerkstraat1
SambeekGemeentelijke Begraafplaats23
Schin op GeulRK Begraafplaats Sint-Mauritiuskerk1
Sint-MichielsgestelKerkhof, Kentalis doveninstituut61
Sint-OedenrodeKerkhof bij de Martinuskerk1
SleenAlgemene Begraafplaats1
St. WillebrordKerkhof17
StadskanaalNH Begraafplaats Oosterkadekerk1
Ter ApelTer Apel Kapelweg6
TerschellingBegraafplaats Brandaris4
VlaardingenBegraafplaats Emaus7
WassenaarNH Begraafplaats Dorpskerk1
WekeromBegraafplaats De Meenthof20
WestkapelleBegraafplaats1
ZeggeKerkhof1
ZevenhuizenBegraafplaats13
 Totaal:1.478


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94514.945
200625.39740.342
200726.94567.287
200833.628100.915
200953.948154.863
201088.614243.477
2011120.306363.783
201286.357450.140
2013108.884559.024
2014160.640719.664
2015264.657984.321
2016130.4551.114.776
2017115.7101.230.486
2018103.4971.333.983
2019131.4291.465.412
2020154.1871.619.599
2021162.3861.781.985
2022123.0161.905.001
2023118.2212.023.222
202421.3022.044.524
Extreme regenval leidt tot gaten en verzakkingen op Brabantse begrpl.
20-2-2024 - (bron: NOS)
Extreme regenval leidt tot gaten en verzakkingen op Brabantse begraafplaatsen

De afgelopen tijd is er zodanig veel regen gevallen in Brabant dat verschillende begraafplaatsen daar problemen van ondervinden. Het zand rond de graven wordt door het water weggespoeld en daardoor ontstaan kieren, gaten en verzakkingen.

Onder meer in Eindhoven en Helmond hebben kerkhoven last van beschadigde grond door de regenval. De begraafplaats in het dorp Heeze is zelfs al bijna twee maanden gesloten, schrijft Omroep Brabant. "De bodem is een soort drijfzand geworden dat onder de graven verdwijnt", zegt beheerder Hans Teeven.

Instabiel
Het werd op de begraafplaats in Heeze de afgelopen tijd steeds erger, vertelt de beheerder. "Eerst ging het om een paar graven, daar hebben we toen paaltjes omheen gezet. Totdat we erachter kwamen dat de grond op veel meer plekken verzakt was." Daardoor werden graven instabiel en vond de beheerder het niet meer verantwoord om mensen te laten rondlopen. "De poort is nu al bijna twee maanden dicht."

De sluiting is voor nabestaanden niet makkelijk. "Sommige mensen komen hier normaliter elke dag." Maar veiligheid staat voorop, zegt Teeven. Rond de graven kunnen bezoekers wegzakken of vallen. "Als niemand je dan ziet, kan je hier heel lang liggen. Dat willen we natuurlijk voorkomen."

Teeven werkt samen met een groep vrijwilligers om de begraafplaats weer begaanbaar te krijgen. Per graf zijn zo'n vier kruiwagens aan zand nodig om de gaten op te vullen. "Een enorme klus."

Zon
Als het aan de beheerder ligt, is het kerkhof in Heeze over een paar dagen weer open. Al zit zijn werk er voorlopig niet op, ook als de zon weer gaat schijnen. "Dan gaat de modder inklinken, en moeten we alles nog een keer met zand aanvullen."

Teeven en zijn vrijwilligers houden goede moed. "We willen graag dat de doden hier netjes begraven liggen. Daarvoor doe je het."

Natter dan ooit
Het is dit jaar natter dan ooit in de provincie Brabant. "Het heeft nog nooit zo veel geregend sinds het begin van de metingen", zei droogtecoördinator in januari tegen Omroep Brabant. "Er is bijna 60 procent meer regen gevallen dan gemiddeld in andere jaren."

Door de enorme hoeveelheid regen is op verschillende plekken in de provincie wateroverlast. Eind vorig jaar kwam een vakantiepark in Cromvoirt blank te staan met water tot de voordeur. Ook een nieuwbouwwijk in Eindhoven kreeg het te verduren: daar kwam het overtollige regenwater tot in de kruipruimtes van de huizen.

Einde katholieke begraafplaats in Naaldwijk komt steeds dichterbij
2-2-2024 - (bron: AD editie Westland)
Einde katholieke begraafplaats in Naaldwijk komt steeds dichterbij: voorstanders vangen weer bot

Het einde van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk in de huidige vorm komt steeds dichterbij. De gemeente Westland wil de dodenakker in het centrum niet aanwijzen tot gemeentelijk monument. Het bezwaar dat een aantal organisaties daar tegen heeft gemaakt, is nu ongegrond verklaard door het college van B en W. De enige die de begraafplaats nu nog in leven kan houden is de rechter.

door: Fred Vermeer

Het Cuypersgenootschap, Stichting Terebinth, Genootschap Oud-Westland en Erfgoedvereniging Heemschut hebben op 8 september 2020 een verzoek tot aanwijzing tot gemeentelijk monument van de begraafplaats gedaan, maar dat is op 16 september 2021 door het Westlandse gemeentebestuur afgewezen. De organisaties konden zich niet verenigen met het besluit en hebben toen bezwaar gemaakt.

De bezwarencommissie heeft daarna op 9 maart 2022 een advies uitgebracht en geopperd dat er een nieuw onderzoek verricht zou moeten worden naar de monumentwaardigheid van de rooms-katholieke begraafplaats, omdat het oude onderzoek inmiddels 27 jaar oud was en de situatie rondom de begraafplaats erg is veranderd.

Het Westlandse college van B en W heeft toen het adviesbureau Dorp, Stad en Land (DSL) benaderd om de zogenoemde ‘waardestelling met scorematrix uit 2006/2007’ te actualiseren naar de huidige situatie. Hieruit is naar voren gekomen dat de begraafplaats met twee punten omlaag is gegaan ten opzichte van 2006/2007 en een eindscore heeft behaald van dertien punten. Dat is net onder de grenswaarde van veertien punten. Bij het volgen van de methodiek uit 2006/2007 komt de begraafplaats niet meer in de selectie van gemeentelijke monumenten.

Het college van B en W blijft er daarom bij dat de begraafplaats geen monument moet worden. ,,Alles is ongegrond verklaard”, zegt wethouder Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig). ,,Het parochiebestuur is ook niet van plan om de begraafplaats op de huidige manier in stand te houden. De parochie heeft het geld er niet voor. Als gemeente kunnen we ook weinig als het kerkbestuur niet wil.”

Het is overigens niet de bedoeling dat de hele begraafplaats verdwijnt. ,,Het wordt op een nette manier opgelost door de voorhof in stand te houden, met een aantal kenmerkende graven”, weet de wethouder. ,,En met een mooie plaquette erbij. De grafrust is al lang en breed voorbij, dus de kerk mag bepalen wat ze ermee doet. Emoties zullen een grote rol gaan spelen, maar daarnaast is het ook gevaarlijk met de muren er omheen.”

Het parochiebestuur van de St. Adrianus zegt in een reactie ‘zich gesterkt te voelen door het besluit van de gemeente om de begraafplaats niet aan te wijzen als gemeentelijk monument’. De begraafplaats aan de Dijkweg is op initiatief van en in goede samenspraak met de toenmalige gemeente Naaldwijk gesloten in 1982. Het parochiebestuur beschouwt de oude, gesloten en vervallen begraafplaats als niet monumentwaardig.

Het bestuur is voornemens om het voorgedeelte in te richten als een ‘historische en gedenkwaardige plek waar momenten van herinnering, stilte en bezinning samenkomen’. ,,Op initiatief van gemeente Naaldwijk is al in 1977 gesproken over het sluiten van de begraafplaats”, blikt portefeuillehouder André Vijverberg namens het parochiebestuur van de St. Adrianus terug. ,,De grafrust is op dit moment ruim verstreken en we hebben de nabestaanden zorgvuldig geïnformeerd over de volgende fase na het verstrijken van de grafrust. Het besluit van de gemeente sterkt ons om deze weg zorgvuldig verder te vervolgen.”

Naast de begraafplaats wordt binnenkort het nieuwe appartementengebouw de Harmonie gebouwd, op de plek van de oude Harmonie. Als de graven geruimd worden, komt daar volgens wethouder Van Staalduinen voorlopig een grasveld voor terug.
Storing Websites
25-1-2024 - Door een te storing met de Firewall bij onze provider (TransIP) waren onze websites tijdelijk niet beschikbaar. Er ontstond een probleem met de Connectivity. (donderdag 26/1 19:25 - 20:45).
Er zijn geen gegevens verloren gegaan.
Excuses voor de overlast.
Herbegraven op Spindermolen
24-1-2024 - (bron: Het Kompas-Hardinxveld-Giessendam.nl)

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat eind 2024 op begraafplaats Spindermolen algemene graven herbegraven, waarvan de graftermijn verstreken is. De stoffelijke resten worden begraven in een verzamelgraf, waar al een herdenkingsmonument is geplaatst. Nabestaanden kunnen op het verzamelgraf een gedenkplaatje laten bevestigen.

Wie tussen januari 2024 tot januari 2025 de begraafplaats bezoekt, kan mogelijk iets meekrijgen van het herbegraven. De gemeente ziet erop toe dat het herbegraven van de algemene graven met respect en zorgvuldigheid gebeurt. Nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd over de herbegraving door RYBYS ingenieurs en adviseurs. De stoffelijke resten worden herbegraven in een verzamelgraf. Voor vragen kan contact opgenomen worden met KYBYS ingenieurs en adviseurs via 088 1101721 of per mail via begraafplaatsspindermolen@kybys.nl.

UITBREIDING De gemeente besloot al eerder tot in- en uitbreiding van de begraafplaats Spindermolen na onderzoek naar de begraafcapaciteit in het dorp. De herinrichting moet zorgen voor een toekomstbestendige exploitatie van één begraafplaats in Neder-Hardinxveld. Daarvoor vonden ook in 2019 al ruimingen plaats. Voor de uitbreiding aan de Spindermolen wordt tevens de oostelijk gelegen watergang verlegd ter plaatse van de bestaande parkeerplaats. Die parkeerplaatsen vervallen en worden aan beide zijden van de Spindermolen teruggebracht.

Gemeente ruimt dan toch honderden kindergraven
15-1-2024 - (bron: AD-Zoetermeer)
Gemeente ruimt dan toch honderden kindergraven
Knoop doorgehakt na ruim tien jaar uitstel: 'Het blijft pijnlijk'
Na meer dan tien jaar uitstel worden deze maand toch bijna driehonderd kindergraven geruimd. Het gaat om algemene graven met meerdere kindjes die er soms al zestig jaar liggen.

door: SILVESTER VAN DER HANSZ
Het werd telkens vooruit geschoven, omdat het uiteraard een gevoelige kwestie is. Deze maand gebeurt het toch. Zoetermeer ruimt in totaal 295 algemene graven voor kinderen van 0 tot en met 11 jaar. Het gaat om 184 graven op de Hoflaan en 111 op de Binnenweg.
Deze maand verdwijnen de zandgraven bovengronds. ,,Dit houdt in dat de grafbedekking (steen, beplanting en andere spullen) wordt weggehaald. In een later stadium worden ze ondergronds geruimd", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

In tegenstelling tot bij een particulier grafje, liggen in een algemeen grafje meerdere kindjes bij elkaar. Sommige ouders kiezen daar bewust voor vanwege de lagere kosten of om een andere reden. Ook Ron en Irma van Loon lieten hun half jaar oude Bente in 1982 bij andere kinderen begraven op de Hoflaan. ,,Wij vonden het een fijne gedachte dat ze niet alleen is. Daar ligt ze met twee andere kinderen naast elkaar in een graf", liet het Zoetermeerse koppel eerder weten.

Ron en Irma van Loon kozen er eerder al voor om het graf van Bente met tien jaar te verlengen. In het verleden was dat niet mogelijk. Dergelijke graven werden alleen voor een termijn van tien jaar uitgegeven. Daarna zouden ze geruimd worden.
Veel van de driehonderd graven liggen er echter al veel langer. Na het aanpassen van de beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen in 2020 kan, net als een particulier kindergraf, ook een algemeen graf verlengd worden.

Sommige algemene kindergraven zijn al meer dan zestig jaar oud. Ondanks dat niemand er meer voor betaalt, bleven ze bewaard. ,,Tientallen jaren geleden werd er weinig aandacht besteed aan de uitvaart van kinderen", vertelt uitvaartverzorger Monique Kupras. ,,Een stilgeboren of heel jong overleden kind werd een beetje weggemoffeld. Soms wisten de ouders niet eens waar de grootouders het kindje hadden laten begraven. Nu wordt er gelukkig heel anders mee omgegaan. Toen kreeg een stilgeboren baby vaak niet eens een naam en een uitvaart. Ze moesten het maar snel vergeten."

Gevoelige kwestie
De gemeente is de eigenaar van de graven, maar liet ze niet verwijderen omdat het zo'n gevoelige kwestie blijft. In 2013 waren er al plannen voor, maar toen kwamen nabestaanden in opstand. Het toenmalige college besloot toen de tien jaar daarop geen algemene kindergraven te ruimen. Het huidige college doet dat wel, nadat nabestaanden de kans kregen te verlengen.

De gemeente deed de afgelopen jaren meerdere oproepen aan nabestaanden om het grafrecht van een algemeen kindergraf te verlengen met vijf (225 euro) of tien jaar (450 euro). ,,De gemeente heeft op zeer zorgvuldige wijze getracht de adressen van de nabestaanden te achterhalen. Zij zijn (voor zover hun adressen ons bekend zijn) hiervan per brief op de hoogte gebracht", meldt de woordvoerder. Inmiddels zijn in totaal 87 aanvragen binnengekomen voor een verlenging. Het gaat om bijna 30 procent van de algemene kindergraven.

,,Het blijft pijnlijk om graven te ruimen. Daar heeft de gemeente niet voor niets heel lang over gedaan. Eigenlijk had ze het al na tien jaar kunnen doen. Nabestaanden hebben ruim de tijd gekregen", aldus Kupras.

Het is nog niet bekend wat er met de vrijgekomen plekken gebeurt.
Lugubere aanblik: graven verdwijnen bijna helemaal onder water.
13-1-2024 - (bron: BD.nl)
SINT-MICHIELSGESTEL - Vastgeklonken stonden ze deze week in het ijs, de vele tientallen grafkruizen en zerken op het terrein van Kentalis. Een bizar gezicht: door de overvloedige regen van de laatste tijd zijn alleen nog de toppen van de kruizen zichtbaar op het ondergelopen kerkhof. Kentalis grijpt niet in. ,,Uit ervaring weten we dat het water vanzelf wegzakt.”

Het kleine kerkhof in Sint-Michielsgestel ligt niet in de loop en was jarenlang vrijwel aan het oog onttrokken, verborgen achter grote hagen. Maar nu, na de verkoop van het monumentale gebouw en stevige ingrepen op het Kentalis-terrein - er moet een nieuwe woonwijk komen met zo'n 450 woningen -vallen de gevolgen van regenpieken en de vriesperiode eens te meer op. Zo roept dit kerkhofje, waar vooral broeders en doven begraven liggen, een wat trieste of zelfs lugubere sfeer op.

Nooit zó extreem
Op sociale media werden afgelopen week fotogenieke beelden geplaatst van het ondergelopen kerkhof, door voorbijgangers en dorpsgenoten gefotografeerd. Vanaf de toegangspoort, zowel links en rechts, staan talloze kruizen tot ver in het water. Sinds een paar dagen vormde zich ook een laag ijs over de kruizen, door de flinke vorst die volgde op de aanhoudende regen. Hoewel er wel vaker water op de begraafplaats staat, is het ‘voor zover bekend, in de laatste vijftig jaar niet zo extreem het geval geweest als nu’, aldus een woordvoerder van Kentalis, een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn.

,,Het kerkhofje moet rond 1945 in gebruik genomen zijn. Vanaf ongeveer 2005 zijn er geen begrafenissen meer geweest, dus zijn er ook geen nieuwe graven bijgekomen op het terrein. We hebben tot nu ook toe geen reacties van nabestaanden gekregen over de onder water staande graven”, aldus Kentalis dat de watermassa niet weg gaat pompen: ,,We weten uit ervaring dat het water vanzelf wegzakt. De vorst in de grond zorgt er nu echter voor dat het langer duurt nu. Zodra het gaat dooien komt het vanzelf goed.”

De verweerde kruizen staan ondanks de watermassa, fier overeind. Lastiger is het om er namen op te ontwaren. Martien van den Heuvel werkte jarenlang als tuinman bij het Instituut voor Doven, later bekend als Viataal en Kentalis. Als geen ander kent hij het terrein van het doveninstituut. Hij weet nog van uitvaarten van weleer. Sterker nog, hij groef enkele van de rond honderdvijftig graven zelf.

,,In de beginjaren deed ik dat werk met de schop, later kwam er een minigraver aan te pas.” Het kerkhofje blijkt overigens niet de eerste en enige begraafplaats van het voormalige Instituut voor Doven te zijn. ,,De oude locatie van het kerkhof, achter op het terrein bij de vijver, moest in die tijd plaatsmaken voor een nieuw ketelhuis,” weet de voormalig tuinman.

Niet alle graven onder water
Opvallend is dat tientallen andere kruizen wél in droge bodem rusten. Martien van den Heuvel heeft er een verklaring voor: ,,Het terrein is oneffen, en de huidige begraafplaats ligt op een lager gebied. Dat moet bij aanleg al bekend zijn geweest. Want”, zo vervolgt de gepensioneerde tuinman, ,,vrijwel op dezelfde plek liep eerst een sloot.”
Flink wat schade op het kerkhof van Putte, veroorzaakt door windhoos
9-1-2024 - (bron: Uitvaart Vlaanderen)

De windhoos die het kerkhof van Putte (B) bij Mechelen heeft getroffen, heeft ernstige schade veroorzaakt. Grafzerken zijn weggeblazen en graven zijn beschadigd. Zelfs de zware grafstenen waren niet bestand tegen de kracht van de natuur. Ook een mobilhome in de buurt is verwoest.

Het kerkhof op de Lierbaan staat normaal gesproken bekend om zijn prachtige onderhoud. Ive De Leender en zijn team doen er alles aan om deze plek van rust en bezinning mooi te houden. Helaas moesten ze donderdagochtend met notitieboekjes in de hand rondlopen om de schade op te meten.

Ongeveer vijftig graven zijn beschadigd geraakt. Dit varieert van losse kruisjes en kapotte foto’s tot hele grafstenen die weggeblazen zijn. Sommige grafstenen wegen wel 600 kilogram en één daarvan is nu in twintig stukken gebroken, aldus De Leender. Andere graven lijken te zijn opgetild of hebben delen verloren door de kracht van de storm.

Opvallend genoeg bleven enkele graven van oorlogshelden en mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in België onbeschadigd. Maar aan de straatkant, dichtbij waar ook de mobilhome werd weggeblazen, bevindt zich het meeste schade. De tornado heeft letterlijk een spoor van vernieling achtergelaten op het kerkhof. Zelfs de doden worden blijkbaar niet gespaard bij zo’n natuurramp, merken de gemeentearbeiders op.

Veel bezorgde nabestaanden zijn ook komen kijken. Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) vreest dat de kosten voor herstelwerkzaamheden op de nabestaanden zullen worden verhaald. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden, denkt hij niet dat dit gedekt zal worden door verzekeringen. Het is ook niet aan de gemeente om overal nieuwe stenen te plaatsen, maar ze zullen wel helpen met het opruimen van brokstukken die niet bij families horen.

Het is duidelijk dat de windhoos aanzienlijke schade heeft veroorzaakt aan het kerkhof van Putte en aan het persoonlijke bezit van sommige nabestaanden. Hoewel de kosten voor herstel mogelijk niet worden gedekt door verzekeringen, hoopt men dat er steun zal zijn bij het opruimen van de brokstukken en het herstellen van de rustplaatsen van geliefden.

Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (Apeldoorn)
1-1-2024 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaats Soerenseweg, Apeldoorn (deel.1).

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies