Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Vrijwilligers actief op Veenhuizer begraafplaats
6-12-2022 - (bron: dekrantnieuws.nl)
VEENHUIZEN – Jan Hoekstra en Grietje van der Does zijn als vrijwilliger betrokken bij de begraafplaats in het dorp. Met een vrijwilligersploeg wordt er in het voorjaar en de zomermaanden elke woensdagavond hard geklust om vooral het oude gedeelte van het kerkhof op te knappen. Er wordt dan geschoffeld, onkruid gewied en graven worden opgeknapt met een likje verf. Waardering is er alom voor de inwoners van het dorp die zich inzetten voor het onderhoud.

Jan Hoekstra is sinds dit jaar actief en het bevalt hem prima. ‘Vorig jaar was ik hier al eens op verkenning en dit jaar ben ik er serieus ingestapt. Deze zomer heb ik er aardig wat uurtjes doorgebracht, soms zelfs dagelijks. Er waren wat achterstallige werkzaamheden weg te werken. Ik heb zo’n 60 graven schoongemaakt en de letters op de graven opnieuw voorzien van een verflaag.’

Grietje van der Does woont sinds een drietal jaren in het dorp. ‘Oorspronkelijk kom ik uit Norg. Ik ben daar geboren en getogen. Daarna werd er gewoond in Noord-Holland. Banden met de gemeente Noordenveld werden onderhouden door een vakantiehuisje bij de Norgerberg. Toen ik in het dorp Veenhuizen kwam wonen heb ik via contacten met Tiny Veenstra van Zunneschien dit vrijwilligerswerk aangepakt. Zo kom je in contact met dorpsgenoten en ik ben erachter gekomen dat ik het heel boeiend vind. Geschiedenis heeft mij altijd geïnteresseerd. Het is mooi en bijzonder om te doen.’

De begraafplaats in het dorp staat ook wel bekend als het Vierde Gesticht. Regelmatig zijn er rondleidingen want er is veel te zien en vertellen over het twee eeuwen oude kerkhof. Jan Hoekstra kan er inmiddels over meepraten. ‘Je hoort zo veel verhalen van bezoekers. Elke dag komen hier wel belangstellenden die meer willen weten van de geschiedenis. Ik vind het dankbaar werk. Zeker als je mensen verder kunt helpen met een zoektocht naar een overleden familielid. Ik heb een technische achtergrond en ben altijd met gereedschap in de weer geweest. Dat heeft nu ook zeker zijn voordelen. En wat ook meespeelt, de gemeente kan al het onderhoud niet alleen doen. Dan wordt het 1 grote bende en dat willen we niet. Dat ik een steentje bij kan dragen is mooi.’

Grietje van der Does denkt er net zo over. ‘Ik was een jaar geleden graven op het katholieke gedeelte aan het schuren en schoonmaken toen ik opeens dacht ‘wiens graf is dit eigenlijk dat ik aan het opknappen ben’. Afgelopen winter ben ik gevallen en heb mijn pols gebroken. Vervelend, maar toen ik aan huis was gekluisterd heb ik op internet lopen zoeken naar achtergronden van de graven op de begraafplaats. Ik ben begonnen bij graf nummer 1 en ben hierin steeds meer geïnteresseerd geraakt. Veelal gaat het om overledenen waarvan ook de familie de achtergronden niet kent. Soms weten ze niet eens dat iemand hier begraven ligt. Eigenlijk wil ik alles weten. Wie is het die hier ligt, wat is de naam, wanneer geboren, wie waren de ouders, wat deden ze hier in Veenhuizen? Soms vind ik een familiegeschiedenis terug tot ver in de 16de eeuw. Heel bijzonder en boeiend. Ik vind dat deze mensen geëerd moeten worden en daar dragen wij als vrijwilligers met z’n allen een steentje aan bij.’

Wie ook belangstelling heeft om vrijwilligerswerk te doen op de begraafplaats kan zich in verbinding stellen met beide dorpsgenoten. Vaak zijn ze te vinden op de begraafplaats. Het vrijwilligerswerk is divers en er is altijd wat te doen.

Blijmoedige grafteksten verrassen David Scheele bij zijn onderzoek.
27-11-2022 - (bron: www.PZC.nl)
Blijmoedige grafteksten verrassen David Scheele bij zijn onderzoek naar Zaamslagse begraafplaats

,,U gaat de wereld beleven waarin de begravenen leefden”, belooft David Scheele (81) op de cover van zijn boek ‘Zaamslagse grafstenen spreken’. De gepensioneerde scheikundeleraar vertelt ook dat hij van grafstenen net zoveel verstand had als een koe van saffraan vreten. Toch dook hij in de rijke geschiedenis van de begraafplaats in Zaamslag.

U woont zelf in Hendrik-Ido-Ambacht, vanwaar uw fascinatie voor de begraafplaats in Zaamslag?
"Ik ben geboren op Zaamslag, woonde er tot mijn tiende. Ik ging daarna nog iedere zomer met mijn moeder, een Dieleman, in Zeeuws-Vlaanderen logeren. Haar vader had een grote boerderij op de Axelsche Sassing. Ook ging ik geregeld op bezoek bij familie."

Waarom begon u aan dit onderzoek?
"Een achternicht, Jannie de Putter-Scheele uit Zaamslag vroeg me in 2012 met haar te strijden voor het behoud van de begraafplaats. Zij wist dat ik vanuit de genealogische familievereniging mr Hendrik Scheele onderzoek doe naar de Scheeles. In Zaamslag ligt Jan Scheele begraven, een familielid die overleed in 1899. Ook heel wat nakomelingen van hem zijn er begraven.
De gemeente Terneuzen liet in 2012 weten een deel van de begraafplaats te willen ruimen. Ik benaderde de Commissie Omgeving van die gemeente. Stelde voor eerst gedegen onderzoek te doen naar de graven en het ruimen uit te stellen. Onder meer om te bepalen welke grafstenen cultureel waardevol zijn. De gemeente ging eerst akkoord met twee jaar uitstel en dat leek al een mooie tijd.
Zonder hulp van Willem Annema, een gepensioneerd bouwkundige uit Delft, was ik hier nooit aan begonnen. Die schreef De begraafplaats van Zaamslag, cultuurhistorisch verkend en beschreven. Onze twee boeken vullen elkaar perfect aan.”

En hoeveel tijd heeft het onderzoek gekost?
"Negen jaar lang hebben Willem Annema en ik informatie verzameld over 2200 grafstenen in Zaamslag. Ze zijn ook allemaal gefotografeerd. Het begint met de grafstenen goed schoonmaken om de teksten weer leesbaar te krijgen. We gebruikten daarvoor soms wel ‘zilverzand’. Dat is heel fijnkorrelig, zeer zuiver zand met een lichte kleur. Teksten in grafstenen die een beetje zijn uitgesleten door de eeuwen, kun je weer leesbaar krijgen door er wat zand in te strooien. Daarna ga je met de hand voorzichtig het overbodige zand wegvegen. Of je blaast heel voorzichtig, dan blijft het lichte zand in de uitgehouwen letters liggen. Daarnaast deden we onderzoek in het Zeeuws Archief om gegevens van overledenen te achterhalen of te checken.”

Waarom is grafstenen bestuderen interessant?
"De stenen spreken, als je goed kijkt en onderzoekt. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken welke ideeën mensen in een bepaalde periode hadden over de zin van het leven. Dat lees je uit de Bijbelteksten die op stenen staan en ook uit de symbolen op graven. We hebben alle Bijbelteksten van de grafstenen verzameld. Je leest ook beroepen op grafstenen. Burgemeesters, boeren, bakkers. Je ziet dijkgraven, dominees, een fotograaf, gemeenteambtenaren, een huisarts, onderwijzer en de penningmeester vereniging in ’t belang der landbouwers.”

Wat heeft u het meest verrast?
"De blijmoedigheid van de teksten op graven frappeerde me. Het vertrouwen in opstanding uit de dood klinkt je tegemoet. Zelfs mensen waarvan je kunt achterhalen dat ze flink depressief waren bij overlijden, hebben hele blije teksten.

De graven van kinderen, levenloos geborenen of kinderen die maar een paar dagen in leven bleven, hebben teksten vol vertrouwen en berusting. ‘De Heere heeft gegeven, de Heere heeft genomen, de naam des Heeren zij geprezen’, lees je dan geregeld in Zaamslag. Op begraafplaatsen elders in Nederland zie je op kindergraven geregeld een gebroken roos. Maar zo’n symbool van stil protest zie je op Zaamslag niet.

Zaamslag heeft ook een unieke verzameling oude grafstenen uit een tijd waarin grafsymbolen een internationale betekenis hadden. Dat verraste me ook. De gemeente Zaamslag was een soort protestants-christelijke enclave in het grotendeels rooms-katholieke Zeeuws-Vlaanderen. Daar hoort een sobere cultuur bij, zou je denken, zeker op een begraafplaats waar veel protestanten liggen.

Maar je ziet bijvoorbeeld de eikentak op grafstenen, de wilgentak, de lauriertak, de klimoptak en het palmet een soort klein palmblad. En stralen en enkele andere symbolen, zoals een afgehouwen boom of symbolen van geloof hoop en liefde.

Wat me verder verraste waren leugens op grafstenen.”

Op wat voor leugens doelt u?
"Een grafsteen van iemand die oorlogsslachtoffer wordt genoemd, maar die in juni 1945 is overleden. Dus ná de oorlog, bovendien was het iemand die was opgepakt door het verzet.

Waar geleefd wordt, wordt gelogen, op Zaamslag zelfs op een grafsteen. Want er zijn hier graven van burgers die omkwamen bij een bombardement en die ‘oorlogsslachtoffer’ worden genoemd. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan. Maar Zaamslag kent volgens mij niet één burgerlijk oorlogsslachtoffer. Je kunt de burgers die hier omkwamen beter ‘slachtoffer van oorlog’ noemen.”

Wat leverde het onderzoek op, buiten de twee boeken?
"Samen met Annema heb ik kunnen bepleiten dat sommige stenen de status van monument verdienen. Grafrechten zijn zelden eeuwigdurend. Als een graf geruimd wordt, dan kunnen de grafstenen vaak blijven liggen. Maar nabestaanden moeten dan wel jaarlijks onderhoudskosten betalen. Doen ze dat niet, dan kunnen na een tijd ook de stenen weggehaald worden. Als de gemeente een grafsteen aanmerkt als monument, na adviezen, dan neemt die de onderhoudskosten voortaan voor zijn rekening. Wij hebben voor elkaar gekregen dat veertig bijzondere stenen zijn verplaatst en nu in een herdenkingshofje op het kerkhof liggen. Ik ben ook verheugd dat de steen van Abraham Koster is gered. Hij gaf op zijn boerderij een gewapende verzetsgroep onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De boeken van Scheele en Annema kosten 60 euro en ze zijn af te halen bij diverse verkooppunten. Voor informatie over verkooppunten en verdere vragen mail naar: david.hia@outlook.com
Vernielingen op begraafplaats Montfoort
16-11-2022 - (bron: AD-Woerden)
Op algemene begraafplaats De Stuivenberg in Montfoort zijn de afgelopen tijd vernielingen aangericht, spullen meegenomen en is rotzooi achtergelaten.
door: RIK SNEIJDER
De gemeente Montfoort, de beheerder van de begraafplaats, heeft meerdere meldingen binnengekregen over vernielingen, rommel en het geklieder met kaarsvet op de graven. Het is niet bekend hoe vaak er iets is gemeld bij de gemeente. Er is bij de politie vooralsnog geen aangifte gedaan van de vernielingen.

,,Het gaat om een aantal kleine dingen op Stuivenberg", zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Bezoekers storen zich eraan. Het is natuurlijk een beladen plek, erg emotioneel. Het is begrijpelijk dat nabestaanden het heel erg vinden dat er aan spullen op de graven wordt gezeten."

De begraafplaats aan Blokland is in principe vrij toegankelijk. Ook zouden er spullen van de graven zijn weggenomen maar duidelijk is niet wat, hoeveel en wanneer. Wijkagenten roepen op alert te zijn op verdachte situaties op of nabij de begraafplaats.

Rouwen
Vivian van Haaften heeft net een bezoek gebracht aan de begraafplaats. Zij zegt het bijna niet te kunnen geloven. ,,Wie doet nou zoiets?" vraagt zij zich af. ,,Je moet sowieso van andermans spullen afblijven en zeker op een begraafplaats. Het is heel privé. Er zijn mensen die hier regelmatig komen en rouwen om naasten die zijn overleden." Van Haaften zegt niet op de hoogte te zijn van de vernielingen. ,,Het zijn misschien hangjongeren die niks te doen hebben. Zij beseffen niet dat ze hier niets te zoeken hebben."

In navolging van de oproep van wijkagenten zegt ook de gemeente Montfoort dat iedereen die iets verdachts ziet, zich moet melden. De gemeente heeft zelf geen aangifte gedaan bij de politie.

Recent verschenen nummer
12-11-2022 13:19:00 -
Terebinth, december 2022
Het decembernummer heeft een scheepsramp uit 1907 als rode draad. Op het omslag staat het graf van loods Bronder, die bij de ramp met veerboot SS Berlin bij Hoek van Holland het leven liet.  De funeraire wandeling gaat over begraafplaats Kleverlaan in Haarlem. Stafofficier Bart Aalberts vertelt wat er bij het bergen van vliegtuigen komt kijken – en dat is nog lang niet alles in dit nummer.
Het graf van Bronder – een van de 128 slachtoffers van de ramp – ligt op begraafplaats Maria Rust. Deze begraafplaats krijgt op de middenpagina’s in de fotoreportage alle aandacht. Hier is onlangs ook een van de mensenredders herbegraven die 115 jaar geleden hielp de laatste drie overlevenden van het wrak te halen, duiker Leendert Sparling (1882-1962). De leden van de werkgroep Maria Rust mochten zelf zijn graf delven.
Het nieuwe oorlogsmonument voor vermiste vliegers, in Molkwerum, is pas kortgeleden onthuld. Het staat in het water van het IJsselmeer. Hier is alvast het ? verhaal van Bart Aalberts te lezen, opgetekend door Tjitske Zuiderbaan. In dit nummer komen veel schrijvers aan bod, inclusief een schrijfster in spe: Susan Suèr, die als literair debuut een historische roman over een Leidse cipierster schrijft.
? Het nieuwe nummer bestellen?
Omslag: de grafsteen van de loods Johannes Bronder op begraafplaats Maria Rust in Rockanje (gemeente Westvoorne) herinnert aan de ramp met de veerboot Berlin (1907). Foto Bert Pierik

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Dit is hoe ze de begraafplaats ‘levendiger’ proberen te maken.
10-11-2022 - Bennie en Dennis wonen op een kerkhof: dit is hoe ze de begraafplaats ‘levendiger’ proberen te maken
(bron: AD-Gouda)


Bennie Slagter (39) en zijn partner Dennis Keur (50) wonen sinds een jaar in de beheerderswoning van de Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Graaf Florisweg. Inmiddels zijn ze gewend aan het leven op de begraafplaats waar Bennie de beheerder is en samen met het bestuur veranderingen doorvoert om het geheel wat ‘levendig’ te houden.

door Gijs Kool


Bij elke begrafenis op de Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda is de nieuwe beheerder Bennie Slagter (39) aanwezig. Gemiddeld één per week. Voor de rest werkt hij twintig uur in de week als beheerder en heeft hij, samen met het bestuur en vrijwilligers, z’n tanden gezet in de ‘verlevendiging’ van de begraafplaats.


Bloemen

Zo staan, in deze herfstdagen, de tientallen door Bennie aangeplante dahlia’s nog mooi te bloeien, al heeft de regen van de afgelopen dagen ze wel iets aangedaan. Binnen in de kapel, die sinds dit jaar buitenom verlicht is in het donker, zijn de stoelen een kwartslag gedraaid. Het is een kleine verandering maar een belangrijke, onderstreept Bennie. ,,Nu voelt het voor bezoekers al direct een stuk warmer aan.’’

In de kapel maakt Bennie, twintig uur per week druk als beheerder en werkzaam als bloemist, elk kwartaal een nieuw bloemstuk, groots en bijzonder. Deze week nog te zien: pompoenen op hooibalen met heide in bakken. ,,De pompoenen hebben we hier op de begraafplaats gekweekt.’’ Vanaf volgende week: kerstsfeer met een kerstboom en guirlandes. Allerzielen, de katholieke gedenkdag voor de overledenen is net achter de rug. ,,Familieleden van de overledenen zijn uitgenodigd en kwamen langs voor een viering in de kapel. We hopen dat er in de toekomst nog meer mensen naartoe komen, het is een mooi moment om stil te staan bij overledenen.’’

Voor Bennie en zijn partner Dennis Keur (50), die werkt als uitvaartondernemer, is het afgelopen jaar goed bevallen. Naast het schoonhouden van de kapel, het bijvullen van de kaarsjes, heeft Bennie z’n handen vol aan de administratie en het beantwoorden van vragen van bezoekers van de begraafplaats. ,,Het is fijn om contact te hebben met mensen en bij te dragen aan uitvaarten.’’

Wonen op een begraafplaats is allesbehalve stil, weten de twee inmiddels uit een jaar ervaring. Er zijn vaak bezoekers en die hebben de weg naar beheerder Bennie al goed gevonden. ,,Ik ben altijd het aanspreekpunt, maar als ik even de deur uitvlieg voor een boodschap moet ik er rekening mee houden dat ik ook dan vragen krijg’’, vertelt Bennie die voorrekent dat hij de twintig uur elke week ruimschoots haalt. Nog meer taken: kapel decoreren, steenhouwers ontvangen, vrijwilligers coördineren.

Vergroening
Op de begraafplaats zijn het afgelopen jaar steeds meer bomen en planten geplant. Een heuse ‘vergroening’, legt Bennie uit. ,,Meer bomen zorgt voor een fijnere sfeer. Laat ik even benadrukken dat we het hier op de begraafplaats echt moeten hebben van de vrijwilligers een groep van zo’n acht man die heel hard meewerken.’’

Het bestuur is erg blij met de nieuwe beheerder Bennie, vertelt bestuurslid Maarten Ter Meulen (70). ,,Het is fijn dat we een nieuwe, jonge beheerder hebben die de voorgestelde veranderingen ook meteen oppikt’’, klinkt het tevreden. Het bestuur stond voor een uitdaging om de Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda ook voor de komende decennia te behouden.

Katholiek
Officieel zijn alleen katholieken welkom op de begraafplaats, al zijn daar wel uitzonderingen op, weet Ter Meulen. ,,Als een echtgenoot of echtgenote van een overleden katholieke niet gelovig is, mag deze persoon er wel bij begraven worden. We kunnen ons ook in de toekomst voorstellen dat er een discussie gaat komen of we dat niet wat breder moeten trekken. Maar dat moeten we officieel eerst bij de pastoor en het bisdom voorleggen.’’

Er is nog genoeg werk te verrichten voor Bennie, die ook op zoek gaat naar een nieuw systeem om de administratie in bij te houden. ,,Er zit nog veel informatie in kaarten bakken.’’ Maar er zijn meer plannen. Zo hopen beheerder Bennie en het bestuur de kapel vaker te kunnen verhuren, onder andere aan mensen die muziek maken. ,,Er zit een hele mooie akoestiek in die ook leden uit het bestuur van de begraafplaats graag gebruiken voor hun repetities.’’

Het keukentje, te vinden in een schuur achter de kapel, is door Bennie, samen met de vrijwilligers van het bestuur van de begraafplaats ook flink opgeknapt. ,,Dat biedt meer mogelijkheden om na de begrafenis, hier te blijven en iets te eten en te drinken.’’
Lezingen
9-11-2022 15:44:00 -
Wilt u meer weten over de geschiedenis van begraven en begraafplaatsen? Of heeft u belangstelling voor het werken met vrijwilligers aan grafmonumenten en groen op dodenakkers? Of vraagt u zich af hoe u de biodiversiteit op uw kerkhof of begraafplaats kunt vergroten? Over deze en andere funeraire onderwerpen kunnen deskundigen van Stichting Terebinth lezingen verzorgen, voor bijvoorbeeld historische verenigingen of voor groepen vrijwilligers die op begraafplaatsen werken.

Lees meer ...

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze partner Stichting Terebinth.
Al 1.901.327 monumenten on-line!
9-12-2022 12:41:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 1.901.327 grafmonumenten, 3.365 begraafplaatsen, 3.032.532 personen, 8.073 monitorrecords, 371 medewerkers en 20.778 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (16606x), de Vries (15345x), Jansen (14391x), Bakker (12455x), van Dijk (11570x), Visser (11023x), Janssen (10203x), van den Berg (9315x), Smit (9259x), de Boer (8912x), Bos (8793x), Mulder (8442x), Meijer (8297x), de Groot (7717x), Vos (7023x), Dekker (6357x), Brouwer (6131x), Peters (5567x), Hendriks (5288x), de Graaf (4629x).van Leeuwen (4596x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AlmeloBegraafplaats Groenedael9
AppelschaBegraafplaats30
BaarnNieuwe Begraafplaats 27
BurgumAlgemene Begraafplaats Kruiskerk103
BusslooGemeentelijke-begraafplaats-Voorst de "Boterton"6
EdamAlgemeen Begraafplaats Edam29
Etten-LeurGemeentelijke Begraafplaats1
GramsbergenBegraafplaats Anerdijk4
HattemBegraafplaats1
HelmondAlgemene Begraafplaats Molenstraat (voormalig R.K)4
Hengelo GldAlgemene begraafplaats Hengelo (Gld)10
HilvarenbeekKerkhof H. Norbertus parochie35
HoornBegraafplaats Het Keern2
LangbroekAlgemene Begraafplaats14
MaastrichtBegraafplaats Sint-Pieter (kerk) - Gem. Maastricht28
MirnsAlgemene Begraafplaats1
NoardburgumAlgemene Begraafplaats107
RouveenAlgemene Begraafplaats5
Sint-OedenrodeKerkhof bij de Martinuskerk45
SoestBegraafplaats1
SoestMariabegraafplaats2
SoestRK begraafplaats H.H. Petrus en Paulus3
TilburgBegraafplaats Gershwin4
VeendamRK Begraafplaats18
VlaardingenBegraafplaats Emaus3
VlissingenNoorder Begraafplaats1
ZeistBegraafplaats Broedergemeente Hernhutter2
ZoutelandeBegraafplaats1
 Totaal:496


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94814.948
200625.40640.354
200726.95667.310
200833.667100.977
200954.004154.981
201088.707243.688
2011120.492364.180
201286.664450.844
2013109.028559.872
2014161.061720.933
2015265.262986.195
2016130.5751.116.770
2017117.0271.233.797
2018103.8651.337.662
2019131.6721.469.334
2020155.2521.624.586
2021163.0861.787.672
2022113.6551.901.327
Mededeling over graven waarvan uitgiftetermijn is verlopen
9-11-2022 - Bron: Gemeentenieuws / Het Kontakt-Klaroen.nl
De gemeente gaat na 1 juli 2023 grafbedekkingen verwijderen van algemene graven waarvan de uitgiftetermijn van 20 jaar is verlopen. Het gaat om de volgende graven:
• Vak Z, lijn 09 - hierin is begraven van 8 september 2001 tot en met 5 juni 2002
• Vak Z, lijn O8 - hierin is begraven van 10 juni 2002 tot en met 25 juni 2003
Bent u belanghebbende van één van deze graven?
Lees dan onderstaande informatie en neem zo nodig tijdig contact met ons op.

Herbegraven of cremeren
U kunt de stoffelijke resten laten opgraven en herbegraven.
Op de Oude Torenhof is herbegraven mogelijk in een nieuw of bestaand particulier graf.
Hieraan zijn kosten verbonden. Zie daarvoor onze tarievenverordening.
Het is ook mogelijk de stoffelijke resten te laten cremeren of op een andere begraafplaats te laten herbegraven. Neem In dat geval ook tijdig contact op met het betreffende crematorium of begraafplaats voor het regelen van vervoer en de nieuwe bestemming, en hun tarieven. Hiervoor kunt u ook een uitvaartonderneming inschakelen. Een aanvraag voor opgraven en herbegraven of cremeren dient uiterlijk 25 juni 2023 bij ons ontvangen te zijn.

Ruimen stoffelijke resten
Kiest u niet voor herbestemming van de stoffelijke resten, dan worden deze op een later moment geruimd. Hierover wordt niet
individueel gecorrespondeerd. Dit wordt wel gepubliceerd via de daarvoor bestemde kanalen. Bij ruiming blijven de stoffelijke resten op de Oude Torenhof, in een anoniem verzamelgraf.

Ophalen of vernietigen grafbedekking
Bent u belanghebbende en u wilt niet laten opgraven, maar wel het monument ophalen? Laat dit dan tijdig weten aan onze beheerder, via telefoonnummer 06-23748676. Alle resterende gedenktekens en voorwerpen worden na 1 juli 2023 verwijderd en vernietigd.
Meer informatie De gemeente stuurt zoveel mogelijk belanghebbenden van deze graven een brief met informatie. Heeft u geen brief gekregen maar bent u wel belanghebbende en wilt u een aanvraag doen voor herbegraven of cremeren? Neem dan contact met de gemeente op via gemeente@alblasserdarn.nl, of neem contact op met onze Begraafplaatsadministratie, Postbus 2, 2950. Alblasserdam of telefoonnummer 14-078.


Conflict over begraafplaats sleept zich maar voort
5-11-2022 - (bron: tubantia.nl)
Conflict over begraafplaats sleept zich maar voort: Borne komt ereschuld aan joodse gemeenschap niet na, zegt joodse organisatieBORNE - Er is nog geen oplossing in zicht in het slepend conflict over het onderhoud van de joodse begraafplaats. „Dit is een ereschuld die de gemeente Borne heeft aan de joodse gemeenschap”, stelt het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Dat overweegt nu de rechter in te schakelen.

Wim Goorhuis, Michel Hasselerharm


Het is een prachtige plek, de begraafplaats aan de Twijnerstraat. Maar het bijzondere rijksmonument vormt tevens de inzet van een slepend conflict tussen de gemeente Borne, omwonenden en het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) in Amsterdam.

Inzet van de ruzie is de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan. Tot ergernis van het NIK staan er veel bomen op de begraafplaats. „Het had onderhouden en weggehaald moeten worden door de gemeente Borne”, zegt Eduard Huisman over de bomen. Hij is consul-beheerder van het NIK.

Dat de gemeente het onderhoud doet, is volgens hem bij de overdracht in 1969 afgesproken. De voorgangers van Huisman bij het NIK hebben de gemeente Borne er in het verleden meerdere keren op op gewezen. En Huisman heeft dat inmiddels ook talloze keren gedaan, zegt hij. „Al in 2006 heeft mijn voorganger met de toenmalige wethouder Donkers afspraken gemaakt over het onderhoud.”

Borne is enige ‘hoofdpijndossier’
Huisman stelt dat de gemeente Borne ‘in behoorlijke mate nalatig is’ als het gaat om het onderhoud van de begraafplaats. Wat in Borne gebeurt, is volgens hem opmerkelijk. Huisman wijst er op dat in Nederland zo’n 250 joodse begraafplaatsen zijn. Daarvan worden 180 beheerd door het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. „Ik heb maar één hoofdpijndossier en dat is Borne. Wat de gemeente Borne doet, omschrijf ik als pappen en nathouden.”

De consul-beheerder wijst er op dat joodse families een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Borne. „Door het hele land wordt speciale aandacht gegeven aan het joods cultureel erfgoed. We zijn er allemaal mee bezig. Maar Borne is echt de enige plaats die het laat afweten en dat vind ik bijzonder verdrietig. Het is een ereschuld, want ook in Borne zijn veel joodse mensen vermoord. Dit voelt bijzonder naar.”

Wat Huisman zou willen, is dat het NIK en de gemeente elkaar de hand geven. En dat de gemeente het onderhoud volledig oppakt zoals is afgesproken. De begraafplaats moet, conform de joodse wet, vrij worden gemaakt van opschot en bomen. „Als er vanuit de gemeente geen concrete handreiking wordt gedaan, dan zullen we op zeker moment naar de rechter stappen”, kondigt Huisman aan.

Ook al jaren onenigheid met buurt
Een omwonende van de begraafplaats bevestigt dat er al jaren onenigheid is tussen de buurt, de gemeente en het NIK over het onderhoud. De gemeente wijst voor het onderhoud naar het NIK en andersom. Dat er niets gebeurt was reden voor een buurtbewoner om de klacht tegen de gemeente Borne in te dienen bij de Overijsselse Ombudsman.

„Wij zijn ontzettend blij dat de bomen er staan”, zegt de omwonende. Hij wijst op een enquête van anderhalf jaar geleden in de buurt. Conclusie van dat onderzoek: zo'n vier of vijf bomen geven overlast en zouden flink moeten worden gesnoeid. Kandelaberen heet dat formeel. Dat kandelaberen van enkele bomen, dat is wat de buurt volgens de omwonende graag zou zien.

Vanwege de slepende patstelling heeft een andere omwonende twee jaar geleden zelf het heft in handen genomen. „Die is over de rooie gegaan.” De man baalde ervan dat hij constant in de schaduw van een grote boom zat en heeft een groenbedrijf opdracht gegeven een boom op de begraafplaats flink te kortwieken. Dat is gebeurd zonder vergunning.

Toen de gemeente er lucht van kreeg nam die de zaak hoog op en werd er aangifte gedaan. De andere omwonende weet te melden dat de politie de zaak heeft geseponeerd. „Er is verder niks uit voortgekomen.”

Burgemeester: ‘Borne is geen partij’
Borne trekt haar handen af van de vraag of er wel of niet bomen moeten worden gekapt op de joodse begraafplaats. „Omwonenden moeten zich met vragen daarover richten tot het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap”, meldde burgemeester Jan Pierik na vragen van het CDA in een Politiek Beraad. „Soms moet je iets doorbreken om duidelijkheid te verschaffen. Maar ik denk niet de zaak hiermee is opgelost.”

Volgens Pierik ging het aanvankelijk om een verzoek van omwonenden van de begraafplaats aan de Twijnerstraat om zeven bomen te kappen. „Het waren allemaal bijzondere bomen, maar voor drie ervan hebben we het verzoek toen gehonoreerd. Daar is verder ook nooit bezwaar tegenaan getekend. Later hebben omwonenden illegaal een eik gekandelaberd. Sindsdien staat de situatie op scherp.”

Borne blijft wel het ‘normale’ onderhoud doen, zoals aan perken en klein groen. ‘Groot onderhoud’ aan bomen is voortaan geheel een zaak van het NIK. Zo wordt volgens Pierik recht gedaan aan de overeenkomst met het genootschap uit 1969. Daarin kreeg Borne een stuk grond in ruil voor jaarlijks klein onderhoud van de begraafplaats. „Het NIK erkent die afspraak nu niet meer. Wat vreemd is, want de grondtransactie is wel gerealiseerd.”

Eeuwige grafrust
Daar staat tegenover dat Borne zich niet langer gebonden voelt aan een overeenkomst uit 1814 waarin de Staat der Nederland eeuwige grafrust op joodse begraafplaatsen beloofde en er geen bomen op zouden komen te staan. „Dat mag zo zijn, maar we leven nu in een andere tijd”, aldus Pierik. „Bovendien is de begraafplaats nu een rijksmonument, dus ik zie ook helemaal geen mogelijkheid meer om de bomen te kappen.”
Begraafplaats Essenhof, Dordrecht in zeer slechte staat
4-11-2022 - (bron: AD-De Dordtenaar)
Er is jarenlang niet omgekeken naar het monumentale gedeelte van begraafplaats Essenhof in Dordrecht. ,,Ik ben erg geschrokken'', zegt Henriette Weijtenburg.

door: MARJOLEIN GROENENDIJK
Dordtse Henriette Weijtenburg bezocht de begraafplaats vorige week en schrok zich rot van de vervallen staat van het monumentale gedeelte. ,,Twee jaar geleden was ik er voor het laatst en het was toen al niet best. Sindsdien is het alleen maar erger geworden. Met de hand op mijn hart: ik denk dat er zeker 25 jaar niets aan gedaan is.''

De Dordtse komt vaak op begraafplaatsen. ,,Geschiedenis heeft mijn belangstelling. Stamboomonderzoek is een uit de hand gelopen hobby van me. Ik was op Essenhof om foto's te maken voor een Facebookpagina over begraafplaatsen. Vooral het oude deel ziet er verschrikkelijk uit.''

Essenhof dateert van 1829 en is een Rijksmonument. Sommige grafstenen zijn door de tand des tijds aangetast. Maar ook het hoge grondwaterpeil op het oude deel van de begraafplaats zorgt voor verzakkingen, zegt Weijtenburg. ,,Stenen laten los. Grafzerken vallen eraf. De brokstukken worden plompverloren op de graven gelegd om te kunnen maaien. Er wordt weinig respectvol mee omgesprongen.''

Geëmotioneerd meldde ze zich bij het kantoor van Essenhof. Niet zozeer omdat er een voorouder van haar begraven ligt. ,,Dat graf staat er nog netjes bij, daar zorg ik zelf wel voor. Ik vind het belangrijk dat dit stukje geschiedenis van Dordrecht bewaard blijft. Achter elk graf gaat een mens en een verhaal schuil.''

Ze kreeg niet de indruk dat onderhoud hoog op de agenda staat. ,,Alleen het beeld Insulinde is gerestaureerd en de hekken bij het graf van Pompe van Meerdervoort zijn geverfd. Ik heb ook de gemeente gebeld, maar word van het kastje naar de muur gestuurd. Als er niet gauw iets aan gedaan wordt, dan hoeft het straks niet meer.''

Column
Haar hartenkreet bereikte ook Kees Thies, die in zijn column in deze krant aandacht besteedde aan de erbarmelijke staat van de monumenten. Volgens hem is snel ingrijpen noodzakelijk, maar door wie?

Essenhof erkent dat er wat moet gebeuren. ,,De zorgen zijn terecht'', zegt teamleider Peter Buschman van de begraafplaats. ,,Strikt genomen gaan wij over het beheer van de begraafplaats, niet over de graven. Rechthebbenden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Maar het heeft wel onze aandacht.''

,,Het beheer van monumenten ligt bij de gemeente'', aldus Buschman. ,,Maar wij kunnen natuurlijk wel aanjager zijn. Een inventarisatie staat op de planning. Het afgelopen jaar hebben we veel andere zaken opgepakt die waren blijven liggen; we kunnen niet alles in één keer doen.''

,,Er moet zeker wat aan gebeuren. Overigens ziet het er wel extra slecht uit omdat we last van een koperdief hebben gehad.'' Afgelopen zomer werd een 35-jarige man aangehouden na een reeks diefstallen. ,,Niet alles is teruggeplaatst, omdat we niet willen dat het wéér verdwijnt.'' Het klopt volgens hem dat het hoge grondwaterpeil voor problemen zorgt. ,,Er worden nog sporadisch graven uitgegeven op dit gedeelte. Vanwege het grondwaterpeil wordt hier alleen 1-diep begraven.''

De gemeente stelt eveneens dat de eigenaar verantwoordelijk is voor onderhoud. ,,Als de gemeente na afloop van de grafrechten besluit een graf te behouden, dan is de gemeente verantwoordelijk'', zegt een woordvoerder. Hoe dat zit op Essenhof, is niet duidelijk. ,,Daar hoop ik volgende week meer over te kunnen zeggen.''

Met gerestaureerde poort wordt het kerkhof van Bavel weer toegankelijk
3-11-2022 - Door: Hanneke Marcelis (bron: Bredavandaag.nl)
- De gerestaureerde toegangspoort van het Kerkhof van Bavel is dinsdag officieel geopend. Voortaan zal de poort iedere dag van zonsopgang tot zonsondergang geopend zijn. De renovatie van de poort is het resultaat van de inzet van de vrijwilligers van Stichting Kerkhof Bavel die een jaar geleden werd opgericht. Hun doel: Zorgen dat het kerkhof voor de toekomst behouden blijft en weer een toegankelijk plek in het hart van het dorp wordt.

De eer was dinsdag aan wethouder Marike de Nobel om de gerestaureerde hoofdpoort van het kerkhof van Bavel officieel te heropenen. De heropening van de gerepareerde poort is het eerste fysieke project dat is afgrond sinds Stichting Kerkhof Bavel in oktober 2021 werd opgericht. Inmiddels zijn er vele vrijwilligers bij de stichting betrokken, vertelt voorzitter Jac van Gils.

“Het idee voor onze stichting is begin 2021 ontstaan. Toen kwamen we erachter dat de gemeente Breda twijfelde over wat de toekomst van het kerkhof in Bavel moest zijn. Ook ruiming van de graven en verkoop van de grond was een optie. Er waren meteen een paar mensen uit Bavel die het erover eens waren dat dat niet mocht gebeuren. In oktober hebben wij dat officieel gemaakt door de stichting Kerkhof Bavel op te richten”, legt Van Gils uit. Het kerkhof is volgens hem van enorme waarde voor het dorp. “Samen met de kerk vormt het kerkhof het historisch hart van ons dorp. Het kerkhof heeft verschillende monumentale elementen, en een zeer rijke historie. Die mag niet verloren gaan.”

Hoofdpoort
De stichting heeft een goede relatie met de gemeente Breda. Er is waardering van beide kanten, legt Van Gils uit. “De gemeente is blij met de inzet van de stichting. Wij zijn tegelijkertijd blij dat de gemeente met ons mee wil denken, en budget beschikbaar stelt.” Dankzij die samenwerking kon de hoofdpoort enkele weken geleden worden verwijderd, zodat smid Nico van Gestel deze kon renoveren. De poort is opnieuw gericht, sluit weer netjes en is door middel van een slot ook weer afsluitbaar. Ook zijn enkele afgebroken pijlpunten weer aangebracht.

De hoofdpoort zal voortaan weer iedere dag geopend zijn van zonsopgang tot zonsondergang. Het openen en sluiten van de poort wordt geregeld door vrijwilligers uit het dorp.

Toekomst
Stichting Kerkhof Bavel is blij dat het eerste fysieke project is afgerond. Nu kunnen de pijlen gericht worden op andere verbeteringen. Zo staat de restauratie van het volledige hekwerk hoog op het wensenlijstje. En dat geldt ook voor de restauratie het historische muurtje dat gebouwd werd met stenen van de oude middeleeuwse kerk die vroeger op die locatie stond. Ook zal de begroeiing op het kerkhof worden aangepakt. Woekergroen zal verwijderd worden, en het oorspronkelijke bomenplan wordt weer in ere hersteld. “Het kerkhof moet in de toekomst echt een soort parkachtige omgeving worden waar de historie tot zijn recht komt, en inwoners van Bavel graag een rondje willen wandelen.”
Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (deel 3)
3-11-2022 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaatsen van Terschelling. (kerkhof Midsland)
'Dit is de beste plek, tot we een betere hebben'
27-10-2022 - (bron: AD-Groene Hart Gouda)
Veertien mysterieuze grafstenen, leunend tegen een betonnen muur van de Croda-fabriek in Gouda. Oneerbiedig, 'ze staan er wel goed' óf te gebruiken voor een nieuw kunstwerk?


door: FLORINE NESSELAAR

Merel Walraven (36) voelt wel wat voor dat laatste. De kunstenaar vindt de manier waarop de groen uitgeslagen grafstenen op de Oude Begraafplaats momenteel staan uitgestald maar oneerbiedig. En dus ziet ze er wel een kunstwerk in, vertelt Walraven, die hier in het kader van een kunstproject geregeld formaties van edelstenen op de graven maakte. ,,Ik werk met stenen, dus waarom niet met enorme grafstenen? Er liggen geen mensen meer onder begraven; ik zie een enorme kans."


Een lang, recht pad langs de 2300 schots en scheef geplaatste grafstenen op de begraafplaats leidt naar een grijze, betonnen muur met daarachter de Croda-fabriek. Veertien grafstenen hebben dezelfde kleur als die muur, waardoor ze er bijna in lijken te verdwijnen.


,,Kijk, hier staat een steen van iemand van wie de man nog op de begraafplaats ligt", vertelt Koos Massar van de Stichting Oude Begraafplaats Gouda, terwijl hij de steen schoonveegt met herfstbladeren die uit de boom zijn gevallen. 'Hier rust mijn geliefde echtgenoote Fenna, 1903 overleden', luidt de tekst.


Geruimde graven
Alle veertien stenen komen van graven die al aan het begin van de vorige eeuw zijn geruimd, begint Massar zijn verhaal. ,,Enkele jaren geleden kwam de aula bij de begraafplaats leeg te staan, de voormalige woning van het inmiddels overleden echtpaar Heijkoop. Bij graafwerkzaamheden buiten kwamen plots de grafstenen van geruimde graven tevoorschijn."


Massar vervolgt: ,,Er wordt weleens gezegd dat de graven op deze begraafplaats eigenlijk nooit écht geruimd zijn, maar dat alle overledenen hier nog liggen. Het zou kunnen; we weten niets van een knekelput. Als het waar is, liggen er nog veel meer mensen dan we nu weten. Tot 1900 zijn hier al meer dan 33.000 mensen begraven, tot 1971 vonden er begrafenissen plaats."


En de veertien opgegraven grafstenen? Die zijn simpelweg gebruikt als fundering, omdat de grond op de begraafplaats zakte. ,,Ze hebben die grafstenen vorige eeuw gebruikt om de kant tegen te houden, zodat de grond niet zou wegzakken. Voor nu is de muur van Croda de beste plek om ze uit te stallen, tot we een betere plek hebben. We hopen ze in het tuintje te mogen zetten, het liefst in een rek. Maar als ze hier blijven staan, is dat eigenlijk ook wel goed."


Edelstenen
Walraven heeft zo haar eigen ideeën over de plannen voor de veertien stenen. ,,Ik zou de stenen in een bepaalde ordening zetten, zoals ik dat ook doe met edelstenen op de graven. Maar dit kunstwerk zou niet op de begraafplaats zelf komen te staan hoor, daar moet je niet willen rommelen. Bij de aula ernaast is wel voldoende ruimte."


Nog elke week bezoekt Walraven de begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat. ,,Ik kom hier al zo lang, ik heb een band met de graven en de mensen die er liggen. Ik snap dan ook niet dat de grafstenen zo tegen de muur van een fabriek staan. Het zijn toch stenen van overledenen die hier ooit hebben gelegen. Ze raken begroeid. Op zich mooi, maar doet dat de stenen wel recht?", vraagt Walraven zich af.


,,Edelstenen hebben een opzichzelfstaande werking. Als je ze op een bepaalde manier bij elkaar zet, versterk je die werking en creëer je een energieveld. Met grafstenen is dat anders, het wordt symbolisch als ik die op zo'n zelfde manier zou ordenen. Grafstenen zijn dan geen edelstenen, ze hebben wel een heel groot verhaal waardoor ze op hun eigen manier zeker hun waarde hebben."
Leo Smits deed onderzoek naar protestantse begraafplaats in Budel.
26-10-2022 - (bron: ed.nl)
BUDEL - Als het aan Leo Smits uit Budel ligt, dan krijgt de protestantse begraafplaats in zijn woonplaats snel een opknapbeurt. De Budelnaar verdiepte zich vijf jaar lang in de historie van het kerkhofje: ,,Het is echt mijn kindje geworden.”


Als Smits, gids en lid van de werkgroep monumenten van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, met groepen op pad gaat in het centrum van Budel, dan is de protestantse begraafplaats op de hoek Kloosterdreef-Willem II-straat steevast in zijn route opgenomen.
Alleen al de locatie is bijzonder, aldus Smits. Het kerkhof ligt namelijk niet bij het verderop gelegen voormalig protestantse kerkje, maar bij het rooms-katholieke kerkhof in de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk.


Niet in de vergetelheid

De Budelnaar begon zich vijf jaar geleden te verdiepen in de historie van het kerkhof. ,,We zijn gestart met het vastleggen van een stukje lokale geschiedenis, maar het onderwerp boeide me steeds meer.” Hij wil voorkomen dat de begraafplaats in de vergetelheid geraakt. ,,Dat is belangrijk, want we gaan vaak slordig om met onze geschiedenis”, zegt Smits, die ervoor pleit om van de begraafplaats een gemeentelijk monument te maken.

In Budel ontstond na de vrede van Münster in 1648 een van de grootste gereformeerde gemeenten op het Meierijse platteland. Smits: ,,Er is heel voortvarend te werk gegaan, want datzelfde jaar had het dorp al zijn eerste predikant.” De aantrekkingskracht op protestanten was vooral te danken aan de komst van douanepersoneel. Ambtenaren in staatsdienst moesten van protestantse huize zijn, omdat deze geloofsgroep het toen voor het zeggen had. Ook de geïsoleerde ligging, aan de grens met de katholieke Zuidelijke Nederlanden, speelde een rol. Onder meer de protestanten uit Weert waren voor het uitoefenen van hun geloof op Budel aangewezen. Via de Geuzendijk - die hieraan zijn naam dankt - gingen ze naar het dorp in Republiek der Verenigde Nederlanden.

Gewijde grond
Toen er in het begin van de negentiende eeuw vrijheid van godsdienst kwam, werd de roep om een aparte protestantse begraafplaats steeds groter. Daarvoor kregen katholieken én protestanten hun laatste rustplaats op de huidige rooms-katholieke begraafplaats.

Maar omdat katholieken, in tegenstelling tot protestanten, volgens traditie worden begraven in gewijde grond kwam er een apart protestants kerkhof op een perceeltje van de katholieke kerk. Smits: ,,Het terrein is nog steeds eigendom van de rooms-katholieke parochie, die het destijds ‘om niet’ aan de protestantse gemeenschap heeft gegeven.”

Uit oude documenten blijkt dat het kerkhof al in de jaren twintig van de negentiende eeuw bestond. Het uitpluizen van de historie is een lastige klus. Er zijn nog maar weinig mensen die hierover kunnen vertellen. Ook de informatie uit archieven is beperkt. Veel vragen blijven daardoor onbeantwoord.

De laatste begrafenis op het kerkhofje was in de vorige eeuw. De diensten in het protestantse kerkje zijn inmiddels gestopt. En vrijwilligers voor het onderhoud van het kerkhof liggen niet voor het oprapen. Er zijn nog negentien graven. Een aantal is in slechte staat of wordt overwoekerd door onkruid. Eerder dit jaar zijn er snoeiwerkzaamheden verricht. Ook liet Smits enkele vrachtwagens met zand aanrukken om te voorkomen dat graven zouden wegzakken.

Smits: ,,De begraafplaats is nu een soort niemandsland. Dat bemoeilijkt het grootscheepse onderhoud, terwijl het verval alleen maar toeneemt.”
Uitbreiding begraafplaats "De Vormt" van start
20-10-2022 - Volgende week starten de werkzaamheden voor de uitbreiding van begraafplaats ‘De Vormt’. De start is op het gedeelte tussen de Staartweg en de Vormtweg wat al met zand opgehoogd is. De ontwerptekening geeft een goede impressie van de uiteindelijke inrichting. Na de werkzaamheden is er ruimte voor ongeveer 1700 graven.

De 1e fase, die volgende week van start gaat, is volgens planning voor de jaarwisseling gereed.
De hoofd- en de verbindingspaden met de huidige begraafplaats worden aangelegd. Ook komt er een brug over de waterpartij. Een schuilhut, fontein en diverse wandelpaden zijn ook in de plannen opgenomen en worden gerealiseerd. De 2e en 3e fase worden over een aantal jaren aangelegd.

De werkzaamheden kunnen voor wat overlast zorgen op de begraafplaats
We doen ons best om dit tot een minimum te beperken. Het kan voorkomen dat de begraafplaats voor autoverkeer gesloten is als er aan de ingang van de begraafplaats gewerkt wordt. Ook bezoek is dan beperkt mogelijk. Wanneer dit plaatsvindt, geven we dat door via Het Urkerland, website en social media. Ook DEL is hier dan vanzelfsprekend van op de hoogte. Deze afsluitingen zijn zo kort mogelijk, zodat toegang weer snel mogelijk is.

We vragen uw begrip voor de overlast
Heeft u vragen? Neem dan contact op via tel. 0527 – 68 98 68.
Nulmeting begraafplaatsen aan de gang
18-10-2022 - (bron: Het Kontakt-West Betuwe)
West Betuwe • Terwijl de bladeren uit de bomen vallen en de regen in hun gezicht waait maken wethouder Jacolien Hartman en Gert-Jan Hol hun ronde over een van de 31 begraafplaatsen van West Betuwe. Sinds mei zijn ze bezig met hun zogenoemde nulmeting.
Na de gemeentelijke fusie was het beleid- en beheerplan van de begraafplaatsen een van de eerste plannen die de nieuwe gemeenteraad in 2019 vaststelde. Een grote opgave toentertijd voor West Betuwe was om het beleid uit de drie voormalige gemeenten te harmoniseren. In januari 2020 startte de uitvoering van de nieuwe beheerplannen op de begraafplaatsen. De gemeenteraad stelde vast dat er een A-categorie aan de begraafplaatsen gekoppeld werd, de een na hoogste onderhoudscategorie. Wethouder en adviseur Gert-Jan besefte dat het een gevoelig onderwerp zou blijven: "Er komt emotie en beleving bij kijken", zeggen ze. "Inwoners vragen continue aandacht en stellen onregelmatigheden aan de kaak."


Nulmeting

Gert-Jan vindt dit niet vreemd maar juist logisch. "Onze mensen doen zelf het specialistische werk, aannemers worden ingehuurd om grof groenonderhoud uit te voeren en extern wordt een bedrijf te hulp gevraagd bij de ruimingen van graven. Terwijl hij praat kijkt hij om zich heen, als adviseur Groen heeft hij ook echt ideeën over hoe de begraafplaatsen eruit moeten zien. Met zijn ogen volgt hij de contouren van de bomen en legt uit waarom welke boom op welke positie geplant is: "Een Japanse levensboom die gezamenlijk een laantje vormen, hoe mooi is dat op een begraafplaats. We houden ook rekening met de biodiversiteit en hoe de plek er als geheel bij ligt" Met de wethouder maakt hij op vrijdagen ronden langs de begraafplaats om met elkaar te bekijken hoe de begraafplaatsen erbij liggen en waar verbeteringen mogelijk zijn. Met hun bevindingen gaan ze ook de gemeenteraad bijpraten. "Het ruimen in onze gemeente is ook een gevoelig onderwerp maar pakken we uiterst zorgvuldig aan. Begraafplaatsen worden steeds meer weer op een andere manier beleeft. Voor mensen is het ook een herdenkingsplek, daarom gaan we bijvoorbeeld ook kijken of er monumentjes kunnen worden gemaakt van geruimde graven."


Communicatie

Wanneer graven geruimd worden verschijnt er een geel bordje bij het graf. Er kunnen ook groene bordjes bij een graf staan. "Onze administratie wil dan graag contact met de rechthebbende over bijvoorbeeld schade aan of achterstallig onderhoud", legt Gert-Jan uit. De wethouder legt uit dat de gemeente namelijk verantwoordelijk is voor de begraafplaats maar niet zomaar iets aan een graf mag doen: "Daar is toestemming voor nodig van de rechthebbende. We rekenen ook wel een beetje op de sociale controle, dat inwoners elkaar een seintje geven wanneer een graf er niet netjes bij ligt. " Het bereiken van de rechthebbende is soms een beste opgave geeft Gert-Jan toe. "Bij de ingangen staat een informatiebord met eventueel aanvullende mededelingen en contactgegevens van onze medewerkers. Ook is er een servicepunt voor gereedschap en er wordt voor alle begraafplaatsen gewerkt aan een waterpunt dat ook in de winter te gebruiken is en dus altijd beschikbaar.


Klachten

De klachten omtrent onkruid op de paden, verzakkingen en andere zaken die spelen op de begraafplaatsen in het gebied zijn bekend. "We werken er hard aan, de paden worden omgevormd maar onderhoud is ook gepland. Het is niet zoals vroeger dat continue iemand beschikbaar is om onderhoud uit te voeren", legt Gert Jan uit. In Est gaan sinds enkele weken de bewoners zelf aan de slag op de begraafplaats, ondersteund door de gemeente met gereedschap. "Dat is weer maatwerk per kern. Als de inwoners zelf ideeën hebben of graag ergens mee aan de slag willen dan werken we daar graag aan mee", besluit de wethouder.
Jeroen Wijngaard
Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (deel 2)
2-10-2022 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaatsen van Terschelling. (begraafplaats Hoorn)
Beplanting kindgraven oud gedeelte Bleskensgraaf verwijderen
1-10-2022 - De vakken met de kindgraven op het oude gedeelte van de begraafplaats Bleskensgraaf zijn helemaal overwoekerd door de beplanting. Dit zijn de graven met nummer N235 t/m N239 en O242 t/m O244.

Start december 2020
We zullen de beplanting eruit halen en de grafbedekkingen tijdelijk van de graven afnemen. Waarbij we zorgvuldig opnemen wat de plaats is van de grafbedekking. Daarna zullen de vakken in de schelpen gezet worden. En kunnen we de grafbedekkingen weer terugplaatsen op de graven.

Heeft u vragen?
Stel ze gerust. Dat kan via e-mail begrafenis@jouwgemeente.nl. Het team begraven is ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 75 15 000.
Opknap begraafplaats Kerkplein te Schelluinen
1-10-2022 - De begraafplaats Kerkplein te Schelluinen heeft een opknapbeurt ondergaan.

De paden zijn opgehaald en vlak gemaakt. Hoeken op het terrein van de begraafplaats waren weggezakt, dit is hersteld. De trottoir banden waren scheef gezakt en weer zijn recht gezet. Grindmatten zijn aangelegd en daar is nieuw split op gedaan. Het loopt nu beter voor ouderen en is ook rolstoel toegankelijk geworden.

Op de grafbedden waar geen grafsteen staat zijn schelpen aangebracht. Het oogt nu schoner en mooier.

Om de begraafplaats groener te maken, is op de plaats van het oude opslag schuurtje, een planten vak gemaakt. Ook is er meer gazon gemaakt.
Ruimen van graven in Bleskensgraaf
1-10-2022 - Vanaf woensdag 26 oktober gaat de gemeente Molenlanden de algemene graven ouder dan 15 jaar ruimen. En de particuliere graven waarvan het grafrecht is vervallen. De stoffelijke resten worden overgebracht naar het verzamelgraf op de begraafplaats. Het ruimen gebeurt door een deskundig bedrijf. De werkzaamheden duren ongeveer 5 weken.

De volgende graven worden geruimd

Vak Grafnummers
A 1, 3, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 17 en 20
B 25 t/m 28, 32 t/m 36, 38, 39, 41 t/m 44 en 47
M 225 t/m 227 en 229 t/m 234
P 3, 4 en 9 t/m 11
Q 16, 17, 19, 20 en 24 t/m 28
R 39 t/m 42
S 48, 53, 54, 63 en 66
T 71 t/m 74, 76, 77, 79 t/m 82, 84 en 85
U 87, 88, 90, 93, 95 en 98
V 102 t/m 109, 112 en 113
W 115 t/m 119, 123, 124, 126, 128 t/m 131, 133 en 135
Y 159 t/m 180
Z 181 t/m 202
AA 203 t/m 224
BB 225 t/m 246
CC 267 t/m 271
Grafbedekking
In een eerdere fase zijn de grafbedekkingen van genoemde graven al verwijderd.

De begraafplaats blijft open

De te ruimen graven worden per vak afgesloten en afgeschermd. Dit wordt met bordjes aangegeven.

Informatie
De belanghebbenden die bekend zijn, hebben een brief gekregen over de afloop van de termijn en de vervolgstappen. Of er is een bordje bij het graf gezet.

Twijfelt u of het graf van uw dierbare geruimd gaat worden, of heeft u een vraag of een wens, dan kunt u altijd bellen met één van de medewerkers van het team Begraven, bereikbaar onder telefoonnummer 088 751 5000. Of via begrafenis@jouwgemeente.nl
Zaanstad geeft alleen nog maar particuliere kindergraven uit
18-9-2022 - Zaanstad geeft alleen nog maar particuliere kindergraven uit
ZAANSTAD (bron: Noordhollands Dagblad)
In alle hectiek rond het overlijden van een kind, kiezen ouders vaak voor een algemeen kindergraf. Alleen realiseren ze zich niet dat het graf dan na tien jaar al kan worden geruimd.


Bij vrijwel alle nabestaanden leidt dat tot veel verdriet, zo heeft de gemeente gemerkt. Daarom worden vanaf 1 januari alleen nog particuliere kindergraven uitgegeven en geen algemene kindergraven meer. Particulieren graven kunnen na tien jaar namelijk wel worden verlengd en dat doen de meeste ouders ook. Om te voorkomen dat ouders voor hogere kosten komen te staan, wordt het tarief voor begraven in een particulier kindergraf verlaagd.

Op de drie grootste begraafplaatsen, Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok, kunnen mensen voor een particulier graf het grafrecht straks voor onbepaalde tijd afkopen. Wethouder Wessel Breunesse: ,,We komen hiermee tegemoet aan een behoefte die bij verschillende groepen in de samenleving leeft.’’ De aanleiding is dat het grafrecht nu voor maximaal twintig jaar kan worden afgekocht. Dat is niet alleen bij een kindergraf aan de korte kant, maar bepaalde geloven vragen om eeuwigdurende graven. Met name vanuit de islamitische, joodse en Molukse gemeenschap is die wens geuit.

Muziek
Bij een uitvaart wordt tegenwoordig alleen nog digitale muziek gespeeld of soms live. Maar daarbij wordt het orgel zelden meer aangeraakt. In de aula’s op de gemeentelijke begraafplaatsen staan nog drie orgels. De orgels zijn allemaal meer dan veertig jaar oud en aan vervanging toe. Omdat de orgels nauwelijks worden gebruikt, stopt de gemeente met de orgels. Mocht de behoefte er wel zijn bij nabestaanden dan kan een orgel via een gespecialiseerd bedrijf worden gehuurd voor een uitvaart. De oude orgels biedt de gemeente aan maatschappelijke organisaties aan.

Tot slot past de gemeente ook de bezoekregeling aan de begraafplaatsen aan. Vanaf 9 uur tot zonsondergang kan men de begraafplaatsen op, maar niet later dan 21 uur. De langere openstelling maakt het mogelijk dat nabestaanden ook na het werk nog naar het graf kunnen.
Kerkhof van Bree wordt parkbegraafplaats: 1.018 graven verwijderd
14-9-2022 - (bron: Het Belang van Limburg)
Kerkhof centrum: Het lastenboek voor de heraanleg van het kerkhof Bree-centrum langs de Witte Torenstraat werd goedgekeurd. “Een gespecialiseerde aannemer heeft 1.018 graven -waarvan de concessie niet verlengd werd - ontgraven”, aldus schepen van Erfgoed Rudi Cober (N-VA): “De stoffelijke resten werden samen herbegraven in een zogenaamd ‘knekelgraf’. Daarbij voorzien we een herdenkingswand. 580 graven omringen het knekelgraf. Het gaat daarbij vooral om graven die deel uitmaken van ons erfgoed en de graven waarvan de concessie gewoon verlengd werd. Het kerkhof wordt nu omgevormd tot een parkbegraafplaats met veel groen en rustgevende elementen. Er komt ook een wandeldoorgang naar het aanpalend Michielspark: het groen woonpark tussen de Witte Torenstraat, Toleikstraat en Malta. We houden rekening met winterse weersomstandigheden, maar volgend voorjaar zou deze hele operatie toch afgerond moeten zijn.”

Ruiming graven Zuiderbegraafplaats derde kwartaal 2023
5-8-2022 - De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Zuiderbegraafplaats aan de Slinge 50, gaat de algemene graven op vak 9 met de grafnummers 1 tot en met 156 ruimen, na het derde kwartaal van 2023. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.

Gedenktekens ophalen
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na 1 oktober 2023 een ophaalbericht. De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.

Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Meer informatie
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene keldergraven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op met de Zuiderbegraafplaats via email zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 8560 (bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00 uur) of met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via email info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 3434 (bereikbaar op werkdagen van 09.00-16.00 uur). Vermeld daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.
Ruiming graven begraafplaats Rozenburg derde kwartaal 2022
5-8-2022 - De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Rozenburg aan de Molenweg 40, is voornemens om de algemene keldergraven op vak Z met de grafnummers 52 tot en met 70 na het derde kwartaal van 2022 te ruimen. De grafrust van deze algemene keldergraven is verstreken.

Gedenktekens ophalen
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na 1 oktober 2022 een ophaalbericht. De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden. Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Meer informatie
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene keldergraven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op met de Zuiderbegraafplaats via email zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl of telefoonnummer 010 - 489 85 60 (bereikbaar tijdens werkdagen van 9.00-12.00 uur) of met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via email info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of telefoonnummer 010 - 489 34 34 (bereikbaar tijdens werkdagen van 09.00-16.00 uur). Vermeld u daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.
Ruimen graven gemeente Barendrecht
29-3-2022 - De gemeente Barendrecht is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:
-Begraafplaats Den Ouden Dijck,
-graven B 158 t/m 183.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@barendrecht.nl
Ruimen graven gemeente Albrandswaard (Rhoon)
29-3-2022 - De gemeente Albrandswaard is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:

-begraafplaats Rhoon,
-grafnummers 233A t/m 237G.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@albrandswaard.nl
Ruimen graven gemeente Albrandswaard (Poortugaal)
29-3-2022 - De gemeente Albrandswaard is voornemens om een aantal algemene graven in de tweede helft van 2022 te gaan ruimen.

Het betreft de volgende graven:
-Begraafplaats Poortugaal,
-Vak 18 nummers 1 t/m 62.

Voor vragen en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de begraafplaatsadministratie via email begraafplaats@albrandswaard.nl

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies