Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Die vervelende advertenties op OLB (goed nieuws)
13-7-2024 - We vinden het allemaal vervelend, die schreeuwende advertenties. Maarja het moet nu eenmaal, iemand moet ons platform betalen.
Maar er is goed nieuws, de stichting is financieel zeer gezond en het bestuur heeft besloten dat de advertenties sterk verminderd mogen worden.

Pakweg twee weken geleden zijn de responsive advertenties uitgeschakeld. Dat zijn die vervelende die overal tussendoor komen.

Verder is er een week geleden nog een feature aangepast. Ingelogde gebruikers (of het nu medewerkers zijn of gewone bezoekers) die met hun e-mail en wachtwoord inloggen krijgen aanzienlijk minder advertenties.

Als goed is is dat de laatste weken al werkbaar. Als je niets gemerkt heb kan ik het weer gewoon terugzetten toch? ;-)

We gaan de komende maanden kijken of we nog wat aan de knoppen moeten draaien. Onze stichting heeft advertenties als grootste inkomstenbron. Als tweede de donaties van bezoekers.
Onze uitgaven worden vrijwel helemaal bepaald door de kosten van de ICT aparatuur (Servers, Backup, Licenties, etc). Verder heeft de stichting vrijwel geen uitgaven. Het is km-vergoeding voor vergaderingen, de noodzakelijk kosten voor bank en belastingdienst. Dit jaar gebruiken we zelfs een gratis vergaderruimte.

Iedereen weet het natuurlijk wel: De bestuursleden en de medewerkers ontvangen nul komma nul salaris of bonus of premie.

Ruimen graven algemene begraafplaats Oosterhesselen in 2025
10-6-2024 - (bron: Gemeente Coevorden)
Vanaf juli 2025 starten we met het ruimen van een aantal oude graven op de algemene begraafplaats aan de Wethouder K. Schepersweg in Oosterhesselen. Het gaat om graven voor onbepaalde tijd, waar bij de gemeente geen nabestaande of rechthebbende* meer van bekend is. We ruimen de graven om ruimte te maken voor nieuwe graven. Bij het ruimen van de graven worden de stoffelijke resten in een verzamelgraf herbegraven. Zo hebben nabestaanden altijd een plek waar ze naartoe kunnen gaan.


*De rechten van een graf zijn overdraagbaar, zodat ze in de familie kunnen blijven als een rechthebbende zelf is overleden. Dit kan tot 3 generaties opvolgend (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen).

Neem contact op
Een lijst met alle graven die geruimd worden en de veelgestelde vragen kunt u vinden op onze pagina graven ruimen. (zie bron voor link)

Hoe gaat de ruiming in zijn werk?
Zonder bericht vervalt het graf na een jaar aan de gemeente. Tijdens de ruiming worden de stoffelijke resten uit het graf overgebracht naar het verzamelgraf. We begrijpen dat dit voor nabestaanden een gevoelige kwestie is. Heeft u hulp nodig, neem contact op met de gemeente.
'Konijnen vreten begraafplaats kaal'
8-6-2024 - (bron: AD-Alphen aan den Rijn)

Alphen naar de rechter om de dieren te mogen afschieten.
In de strijd tussen de gemeente Alphen en overlast gevende konijnen op de openbare begraafplaats Boskoop staan de konijnen met 2-1 voor. Alphen had toestemming om ze af te schieten, maar dat is door de rechter weer verboden. Wat nu?

door: Morvenna Goudkade


Sinds een jaar is er sprake van een ware konijnenplaag op de Boskoopse begraafplaats. Volgens schattingen zitten er zo'n tweehonderd. De lommerrijke rustplaats is een paradijsje voor de konijnen, die massaal holen graven en planten opvreten. Dit tot wanhoop van nabestaanden, want ook plantjes bij de graven zijn niet veilig.

Omdat het konijn een beschermde diersoort is, mag er niet op gejaagd worden, behalve met een ontheffing. Alphen kon kortdurend meeliften toen provincie Zuid-Holland ontheffing had gekregen om konijnen te mogen bestrijden, maar dat is door de rechter weer ingetrokken. De stichting Fauna4Life had bezwaar gemaakt. De gemeente spant nu een eigen rechtszaak aan, zegt de Alphense wethouder Relus Breeuwsma (openbare ruimte). Volgens Breeuwsma hebben de konijnen enorm veel schade aangericht. ,,Van veel struiken is de bast aangevreten en door het graven van holen ontstaat gevaar voor verzakken en instorten van grafzerken."

Tijdens de korte periode van ontheffing zijn zeventig exemplaren afgeschoten. De overige konijnen houden zich op het moment gedeisd, weet de wethouder. ,,Ze hebben zich in hun holen teruggetrokken, we weten niet precies wat daar gebeurt, misschien komen er wel veel meer terug."

Bentwoud
De Boskoopse begraafplaats ligt op een steenworp afstand van natuurrecreatiegebied Bentwoud. Waarom kiezen de konijnen niet voor de natuur? Heel veel ruimte, heel veel groen, ideaal toch? Maar dat is absoluut niet het geval, verzekeren boswachters Dick van Stegeren en Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer. ,,Er zit maar een handjevol konijnen in het Bentwoud", weet Van Stegeren.

Hij heeft Leeuwis opgevolgd, die net even langskomt bij zijn vorige standplaats. ,,Het Bentwoud is helemaal niet geschikt voor konijnen, door de ondergrond van vette klei", bevestigt Leeuwis. ,,In de zomer is de grond kneiterhard en kunnen ze geen holen graven. In voor- en najaar is het vreselijk nat en lopen holen onder water." Dat de konijnen kiezen voor de begraafplaats, begrijpen de boswachters heel goed. ,,Er is daar een andere grondsoort, met veel zand."

Bijzonder
De konijnenstand heeft landelijk een zware klap gekregen door allerlei ziektes en de populatie heeft het moeilijk. ,,De dieren zijn niet voor niets beschermd", zegt Leeuwis. ,,We horen van konijnen die worden gevangen op de Maasvlakte en dan uitgezet in de duinen van Vlieland. Daar zitten ze te springen om konijnen." De konijneninvasie in Boskoop lijkt tamelijk bijzonder: bij de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen komen geen meldingen binnen. ,,Het is geen grootschalig probleem, anders zouden wij dat zeker horen", aldus een woordvoerder. Wel speelt af en toe overlast van reeën en herten op begraafplaatsen. ,,Die komen op bepaalde bloemen af. Herten zijn gek op chrysanten. Als je dat weet, zet je geen chrysanten meer neer."

Helaas, bij konijnen werkt het anders, weet de Boskoopse familie Goudriaan. Pieter (73) is met zijn vrouw Gerda vaak op de Boskoopse begraafplaats te vinden. ,,Wij verzorgen de graven van vijf familieleden, maar regelmatig word je de moed ontnomen."

Hij had voor 100 euro plantjes gekocht bij het tuincentrum, vertelt Goudriaan. ,,De plantjes vielen erg in de smaak helaas: alles opgevreten."
'We kunnen niet voor één persoon openblijven'
15-5-2024 - (bron: AD)
Er ligt een andere toekomst in het verschiet voor katholieke begraafplaatsen

Rooms-katholieke begraafplaatsen krijgen een nieuwe invulling als park of wandelgebied, aldus de bisdommen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Gebrek aan vrijwilligers en afname van het aantal teraardebestellingen maken dat nodig.

door: Ellen Willems

De kerkhoven worden veelal onderhouden door vrijwilligers van de parochies. De onderhoudsploegen zijn echter sterk vergrijsd en nieuwe aanwas van jonge vrijwilligers is er niet. Bijkomend probleem is dat het aantal teraardebestellingen bij de traditionele kerkhoven sterk afneemt, waardoor inkomsten uit grafrechten afnemen. Mensen kiezen steeds meer voor crematie of begraven worden op een natuurbegraafplaats.

"Het aantal teraardebestellingen is op sommige begraafplaatsen terug gelopen naar nul. Sluiten doet pijn, want daarmee gaat een deel van de katholieke cultuur verloren, maar we moeten wel aan de toekomst van onze parochie denken", aldus penningmeester Thijs Kemperman van de Achterhoekse parochie Maria Laetitia. De parochie heeft negen begraafplaatsen, waarvan bij zeven de toekomst ongewis is, aldus Kemperman. Het kerkbestuur denkt erover een aantal kerkhoven in de toekomst te sluiten of af te staan aan een lokale stichting.

Het ontbreken van een beheerder en de verouderde onderhoudsploeg zijn zaken die Kemperman zorgen baren. ,,De gemiddelde leeftijd van de onderhoudsploeg op de begraafplaats in Ulft is 84 jaar. Het is een mooi sociaal gebeuren, maar geen bestendige situatie voor de toekomst."

Grafstenen ruimen
Het kerkbestuur heeft een enquête gehouden onder kerkgangers met de vraag wie in de toekomst begraven wil worden op een katholieke begraafplaats. Op basis van die uitkomsten en cijfers worden besluiten genomen over het wel of niet sluiten van kerkhoven. Een tussentijdse telling laat zien dat 70 procent van 1200 respondenten kiest voor crematie.

Sluiting van een aantal begraafplaatsen ligt voor de hand, aldus Kemperman. De laatste grafstenen zouden dan rond 2050 worden geruimd. "Bij sluiting respecteren we vanzelfsprekend het grafrecht van twintig jaar van de laatste teraardebestellingen. Maar voor mensen die bijgezet willen worden in een familiegraf, kan het zijn dat dat niet meer kan. We kunnen niet voor één persoon de begraafplaats openlaten."

Hans Zuijdwijk, perschef van het bisdom Utrecht, noemt sluiting niet de eerste keus. "Het is zeker niet zo dat begraafplaatsen per definitie verlieslijdend zijn. We constateren regelmatig dat parochies de administratie niet op orde hebben en zonder enig onderzoek naar de cijfers concluderen dat de exploitatie niet meer gaat. Als we dan beter kijken, is de conclusie dat de begraafplaats een ton aan inkomsten heeft en dat daarmee dus een hoveniersbedrijf in dienst genomen kan worden voor het onderhoud."

Koffie schenken
Van belang voor de toekomst van begraafplaatsen is volgens het bisdom Utrecht ook de staat van de begraafplaatsen. ,,Worden graven geruimd na verloop van grafrechten? Als niet wordt geruimd, kan daar ook niet iemand anders worden begraven. Bij de exploitatie moet gekeken worden naar mogelijkheden om de plek ook te gebruiken als park, als rustplek of locatie waar koffie geschonken kan worden. ,,Het zijn ook plekken waar de culturele geschiedenis verteld kan worden."

Bij begraafplaatsen waarbij de aantallen teraardebestellingen zijn teruggelopen naar enkele per jaar, noemt Zuijdwijk sluiting logisch. ,,Maar er zijn voldoende begraafplaatsen die echt nog melkkoeien zijn en echt kunnen renderen."

Het bisdom 's-Hertogenbosch ziet juist dat na sluiting van een kerk de begraafplaats vaak de enige locatie is die nog blijk geeft van 'katholieke presentie binnen een lokale gemeenschap'. ,,Het is een locatie met veel emotie, vaak nog meer dan een kerkgebouw. Uitgangspunt binnen ons bisdom is dat begraafplaatsen niet worden gesloten'', aldus woordvoerder Freek van Genugten​​. "Vaak wordt er bij sluiting van een kerkgebouw op of bij de begraafplaats juist nog een kleine kapel geplaatst, zodat mensen een plek hebben om even te bidden en een kaarsje op te steken."

Vergroenen
Het bisdom herkent wel dat begraafplaatsen kampen met een teruglopend aantal begrafenissen. ,,Dat betekent dat je goed moet nadenken over de inrichting van de begraafplaatsen, zodat deze in de toekomst zo onderhoudsvrij mogelijk zijn." Het bisdom hield daarom vorige maand twee informatiebijeenkomsten voor begraafplaatsbeheerders in de parochies waarbij is gesproken over het vergroenen van begraafplaatsen en de mogelijkheid om begraafplaatsen plekken te laten zijn waar het fijn is om te komen, te bidden en te gedenken, aldus Van Genugten. ,,Plekken die bijdragen aan de biodiversiteit met een minimum aan onderhoud."

Kemperman van de Achterhoekse parochie is in gesprek met de gemeente Doetinchem om het idee voor zo'n park in combinatie met de sluitende begraafplaats Vredehof in Doetinchem te bespreken. ,,Mooi idee, een park in het centrum, maar dan speelt opnieuw de vraag wie dat gaat onderhouden."
'Je kan niet om je oma huilen als er een camera in je nek zit'
15-5-2024 - (bron: AD-Utrecht)
Hoe is grafschennis op begraafplaatsen te voorkomen?
Camera's, afgesloten hekken, beveiliging. Is dat de oplossing om vernielingen op begraaf- plaatsen te voorkomen? Op Daelwijck in Utrecht werden vorig week minstens negentig graven vernield. Was dit te verhinderen geweest en wat is er mogelijk voor de toekomst?

door: Indra Jager
Porseleinen portretten zijn kapotgeslagen, beeldjes omgetrapt, marmeren monumenten aangepakt en glazen grafstenen liggen aan diggelen op de grond. Afgelopen weekend pleegden vandalen grafschennis op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht. Een dure grap − de schade wordt geschat op zo'n 50.000 euro − én nog belangrijker: traumatisch voor nabestaanden.

Vernielingen van deze omvang komen nauwelijks voor. Toch is het niet de eerste keer dat er in Utrecht laatste rustplaatsen zijn vernield. Twee jaar eerder, op 3 mei 2022, was het raak in het naastgelegen crematorium. Er werden zo'n vier urnen omgetrapt en ook hier waren porseleinen foto's vernield.

Dela is de baas van het crematorium en besloot destijds om het terrein buiten openingstijden extra in de gaten te laten houden. Daarom werden de politie en een beveiligingsbedrijf ingelicht. Camerabewaking kwam er niet: ,,We willen het nabestaanden mogelijk maken om in alle rust hun dierbaren te herdenken."

Soms frictie
De gemeente Utrecht is de uitbater van de begraafplaats waar het afgelopen weekend raak was. Volgens een woordvoerder is vandalisme hier op deze schaal, en op kleinere schaal, niet vaker voorgekomen. ,,Wel is er soms frictie tussen nabestaanden van een overledene, of tussen de nabestaanden van overledenen van naast elkaar gelegen graven. Dit kan leiden tot het verplaatsen of verwijderen van bloemen, planten of beelden."

Rondom de begraafplaats staan hekken, waarvan de poort tussen 20.00 en 07.00 uur dicht is. De poort is overigens een slagboom, waar mensen met kwade zin onderdoor of overheen zouden kunnen.

Volgens de woordvoerder is er doordeweeks ook beheer aanwezig op kantoortijden. Andere preventie is er niet. ,,Omdat het niet past bij het karakter van een begraafplaats, hangen er op het terrein van Daelwijck geen camera's." De gemeente kijkt nu of er nieuwe maatregelen nodig zijn. Welke dat kunnen zijn, daar is geen duidelijkheid over.

Volgens Esther Kooistra van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) is het niet wenselijk om 'gigantische hekken en een bewaker voor de deur' te plaatsen bij een begraafplaats. ,,Wij willen juist dat het open, toegankelijke gebieden zijn. Waar mensen in gedachten verzonken kunnen zijn, zichzelf kunnen bezinnen over het leven."

De organisatie wil dat een kerkhof wordt gezien als een stadspark. ,,Als de groene longen van de stad." Zo zijn er begraafplaatsen die midden in woonwijken liggen, waar mensen hun hond uitlaten. Daelwijck ligt aan de rand van een bedrijvenpark. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen uit het bedrijfsleven hier een ommetje maken tijdens de lunch. Dat zouden we graag meer willen zien."

Kooistra denkt dat vandalisme niet valt te voorkomen. ,,Dit valt in de categorie bushokjes vernielen, maar dan een slag erger. Daders hebben niet door wat ze teweegbrengen."

Camera's zijn volgens haar een lokale keuze, maar ook hier pleit de LOB niet voor. ,,Mensen voelen zich dan bekeken, terwijl ze vrij en openlijk uiting willen geven aan hun verdriet. Je kan niet huilen om je oma als er een camera in je nek zit. En dan nog: iemand doet een capuchon op en is onherkenbaar."
Wie houdt de begraafplaats netjes? ‘De harkers’ zijn gemiddeld 84 jaar
13-5-2024 - (bron: de Gelderlander)

Acht mannen komen elke donderdagochtend bij elkaar om de begraafplaats in Ulft te onderhouden. Met de bladblazer, schoffel en hark maken ze alles weer ‘netjes’. De gemiddelde leeftijd is 84 jaar.

Het is koffiepauze. Aan de muur een afbeelding van de paus en een kruisbeeld met een verdorde paastak. De boterhammen met kaas in plastic boterhamzakjes liggen op tafel tussen de pot poedermelk, doos suikerklontjes en de koffiekan. ,,Beter slijten dan roesten”, vat Theo Hendriks het antwoord samen op de vraag of ze niet wat oud worden voor dit groenwerk.

Hendriks is met zijn 73 jaar de jongste. Jan Boland (85), de aanvoerder van de ploeg van acht mannen, is de oudste. Ze heten De Harkers en ze komen allemaal uit Ulft. Het merendeel van het stel doet dit werk al sinds 1998. Elke donderdag komen ze samen van half negen tot twaalf uur, tenzij het heel hard regent. Om de begraafplaats van de Antoniuskerk in Ulft van Parochie Maria Laetitia ‘mooi netjes te houden’, zo formuleert Boland.

,,100 bij 100 meter met struiken, bomen, paden en graven. Dat is echt wel een hele hoop werk”, zegt de vitaal ogende Boland. Maar hij weet waarvoor hij het doet. ,,Hier zijn altijd bezoekers. Ze bezoeken een graf of zitten even op een bankje. Die mensen willen dat het er mooi netjes uitziet.”

Boland kent alle graven en alle verhalen. ,,Kijk, daar ligt Piet Rissewijck, mijn voorganger.” Boland houdt even halt bij het graf van de dorpsgenoot, die voor hem de begraafplaats bijhield. Een perceel verder is een van de oudste graven, uit 1898. Hij noemt de dubbele graven op. ,,Een vrouw komt hier geregeld het graf van haar man verzorgen. Ze wordt zelf bijgeplaatst als ze is overleden. Kijk eens hoe mooi ze het onderhoudt.” Het doet hem zichtbaar deugd. Zijn eigen ouders, grootouders en zijn vrouw liggen hier ook.

De viooltjes in de bloembakken op de graven hebben zich over het hele terrein uitgezaaid. Net als het gras groeit dat tussen de stenen graven. ,,We hebben best wat plekken zonder graf. Voorheen schoffelden we tussen alle graven door, maar dat doen we niet meer. De stukken grond zijn te groot nu. We laten het gras groeien en maaien het dan.” Hij heeft er over getwijfeld of dat wel kon, want het liefst hebben De Harkers de harksporen in het kale zand tussen de graven. Maar dat werd teveel werk.

Een deel is nu een wandelparkje
De restanten van de bloemen die mensen op de graven leggen, worden ontdaan van het plastic en elastiek en gaan op de composthoop. Een van De Harkers steekt een meterslang kronkelend paadje af. ,,Dit deel van het terrein was bedoeld voor nieuwe graven, maar zoveel teraardebestellingen hebben we niet meer. Iets van twaalf per jaar, dus dat terrein is niet nodig als begraafplaats. We hebben het nu ingericht als parkje. Mensen kunnen hier even wandelen.”

De ploeg maakt vooral gebruik van elektrisch gereedschap als heggenschaar en bladblazer. Niet allemaal lukt het hen om nog een ochtend zwaar werk te doen, maar dan is de zitmaaier een goede bezigheid. En wie het helemaal niet meer lukt, is nog steeds welkom. Voor het wekelijks praatje bij de koffie.

De bladblazer loeit, de taxushaag wordt gesnoeid en de paden geschoffeld. Nog een uur en de donderdagochtend is voorbij. Volgende week verder, weet Boland. ,,Dankbaar dat we het kunnen doen.” Een van De Harkers veegt de broodkruimels van de vloer naar buiten. Een doekje gaat over het tafelzeil. ,,Zeker, we laten alles netjes achter.”
Al 2.072.331 monumenten on-line!
27-7-2024 04:06:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 2.072.331 grafmonumenten, 3.591 begraafplaatsen, 3.320.235 personen, 7.301 monitorrecords, 359 medewerkers en 19.087 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (18794x), de Vries (17965x), Jansen (15594x), Bakker (13461x), van Dijk (12794x), Visser (12250x), Janssen (10830x), de Boer (10247x), van den Berg (10196x), Smit (10114x), Bos (9670x), Mulder (9426x), Meijer (9170x), de Groot (8458x), Vos (7620x), Dekker (6950x), Brouwer (6794x), Peters (5859x), Hendriks (5672x), Dijkstra (5450x).de Graaf (5071x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AndijkOosterbegraafplaats2
Aubel (B)Oude Begraafplaats5
BergenAlgemene begraafplaats Bergen NH29
BiezenmortelRK Begraafplaats Biezenmortel11
BredaBegraafplaats Haagveld13
Egmond aan ZeeBegraafplaats24
GarderenGraven rond de kerk2
HeelsumZerken rond de Herv. Kerk2
HeerhugowaardGemeentelijke Begraafplaats 7
HoornBegraafplaats Het Keern3
HoornRK Begraafplaats1
KesterenOude Algemene Begraafplaats17
LangbroekHervormde Begraafplaats Nederlangbroek5
LonnekerKerkhof Rooms Katholieke kerk1
NijmegenWar Cemetery Jonkerbos1
NoordwijkBegraafplaats38
OosterbeekOude Begraafplaats31
OosterbeekRK Begraafplaats St. Bernulphus13
RenkumAlgemene Begraafplaats Onder de Bomen52
SliedrechtAlgemene Begraafplaats4
Someren-HeideBegraafplaats Sint Jozef1
TerschellingBegraafplaats Brandaris6
ThesingeKerkhof Felicitas of kloosterkerk60
VelpBegraafplaats Klooster De Goede Herder Larenstein13
VlaardingenBegraafplaats Emaus1
VlaardingenBegraafplaats Holy15
VoorschotenBegraafplaats Rosenburgh76
VoorschotenKerkhof Dorpskerk 1
ZeistBegraafplaats Zeister Bosrust9
ZoetermeerBegraafplaats Hoflaan39
ZwanenburgSt H. Gem Houtrijk en Polanen2
 Totaal:484


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94514.945
200625.39040.335
200726.94467.279
200833.610100.889
200953.923154.812
201088.578243.390
2011120.281363.671
201286.280449.951
2013108.857558.808
2014160.516719.324
2015264.242983.566
2016129.8321.113.398
2017115.4561.228.854
2018103.4861.332.340
2019131.0571.463.397
2020153.9911.617.388
2021162.3181.779.706
2022122.9111.902.617
2023118.1052.020.722
202451.6092.072.331

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies