Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Mensendrollen en tissues: ‘verveelde’ wildpoepers op begraafplaats
2-6-2023 - Mensendrollen en tissues: ‘verveelde’ wildpoepers actief op begraafplaats

(bron: de Gelderlander)

Het zijn smakeloze praktijken: mensen die poepen op een begraafplaats. Maar ook met een veelal treurige aanleiding: je rot vervelen in een ver land.

De vrijwilligers van begraafplaats Ter Navolging in Tiel zijn de overlast spuugzat, maar ze kunnen niet anders dan de uitwerpselen-met-tissue opruimen.
Deze week was het weer raak op begraafplaats Ter Navolging. Een rijksmonument in Tiel waar sinds 1786 al meer dan tienduizend Tielenaren hun laatste rustplaats vonden. Een groene oase van rust op de hoek van de Lingedijk-Stationsstraat, grofweg 100 bij 100 meter groot.

"Een plek om met respect mee om te gaan. En daar horen alcohol, harde muziek en poepen níet bij", zegt secretaris Pierre van der Schaaf van de vrijwilligersclub die Ter Navolging in stand houdt.

De menselijke ontlasting werd voor de tweede keer naast het baarhuisje aangetroffen. ,,Daar is een plekje waar je schijnbaar even lekker kunt zitten.” Buurtbewoners melden de overlast, want durven er zelf uit angst voor de reacties niks van te zeggen. Van der Schaaf en zijn collega's kunnen daarna weer aan de slag.

De daders zijn volgens hem doorgaans van Oost-Europese afkomst; de aanleiding heeft ook iets treurigs. Van der Schaaf: "Mensen die doordeweeks hier hard werken, maar in het weekend – ver van huis – zich rot vervelen. Ik heb ze wel eens gesproken, die lopen dan echt met de ziel onder hun arm. Ze snappen ook wel dat het niet hoort om daar te zitten; en zeker niet om daar te poepen. Tja, dan gaan ze met wat drank bij zich toch de begraafplaats op voor wat vertier.”

Voor de dagelijkse behoeftes wordt dan een plekje dichtbij gezocht. "Ze denken dan ‘iemand zal het wel opruimen’. Ja dat klopt: wij. Het wordt doorgaans erger met de overlast als het weer mooier wordt en die mensen in het weekend naar buiten komen.”

Er is in het verleden al gesproken met uitzendbureaus die veel met Oost-Europese arbeidskrachten werken. "Zij kaarten dat dan aan bij de werkgevers, dan is het gelukkig een tijdje minder.”

Camera’s of hek sluiten geen oplossing
Zijn het plaatsen van toezichtcamera’s, of het sluiten van het hek oplossingen? ,,Voor camera’s is het terrein te groot en zijn er te veel bosschages om naar uit te wijken. En elke avond het hek sluiten en ’s ochtends bijtijds weer open doen, willen we onze vrijwilligers, die toch al heel veel tijd in herstel en onderhoud steken, niet aandoen. We gaan er maar eens met de gemeente over praten, om te kijken wat te doen aan drank, muziek en poep op onze begraafplaats.”

Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (NH Kerk Wassenaar)
2-6-2023 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaats van de NH Kerk te Wassenaar.

Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
22-5-2023 - Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
Julius en Nel vertellen de verhalen van de overledenen

(bron: AD-Nissewaard)

Spijkenisse - De jaarlijkse dag van begraafplaats Vredehof in Spijkenisse is dit jaar op 20 mei.

De begraafplaats Vredehof is een groene oase in het drukke Spijkenisse. Julius Caesar en zijn partner Nel van den Tol zorgen ervoor dat de graven er netjes bij liggen en kennen de verhalen achter de stenen. Zaterdag hielden zij open dag.

Er liggen een dokter, winkeliers en een verzetsvrouw. Je zou zomaar aan het graf van Teuntje van der Sluijs-Andeweg (1906-1977) voorbijlopen. Speciaal voor de open dag van deze oude begraafplaats is er een bordje met een foto en een tekst neergezet. Het is een foto van Mirjam Cohen, een meisje dat tussen 1942 en 1945 Marietje Barends werd genoemd en onder die schuilnaam bij Van der Sluijs in woonde. Zo ontkwam ze aan de Jodenvervolging. ,,Dankzij de moed van de familie Van der Sluijs uit Spijkenisse heeft dit Joodse meisje de oorlog overleefd'', vertelt vrijwilliger Julius Caesar.

Julius Caesar (Zo heet hij echt, red.) en zijn partner Nel van den Tol hebben deze zaterdag de bordjes met tekst en foto's geplaatst. ,,Het is mooi dat je de verhalen van mensen uit het oude Spijkenisse kunt vertellen. We hebben onderzoek gedaan naar de begraafplaats en de mensen die er liggen. Nabestaanden hebben foto's gegeven.''

Zo'n tien jaar geleden raakten Caesar en Van den Tol betrokken bij de begraafplaats. Toen gingen er verhalen rond dat Vredehof, geopend in 1878, zou moeten wijken. Nel heeft er een persoonlijke band mee: veertig familieleden van haar rusten er. Julius heeft welgeteld één oom hier liggen. ,,Ik vind dit belangrijk. Dit is ook cultureel erfgoed'', zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. ,,Je ziet de verschillen in aankleding, als je naar een nieuwe begraafplaats gaat. Daar heb je gepolijste stenen.''

Groningen
Een opvallend grafmonument is dat van dokter Hendrik Jan Peppink (1821-1908). Om zijn steen staat een hekwerk en dat is a-typisch voor deze omgeving. ,,Hij kwam uit Groningen. Daar is een hekwerk rond een graf gebruikelijk'', weet Caesar. Peppink, een nieuwkomer, is belangrijk geweest voor het dorp. Hij zorgde in zijn eentje ruim zestig jaar voor de Spijkenisser bevolking als geneesheer, verloskundige en heelkundige.

Een paar meter verderop is de opvallende grafkelder van de familie Van der Linde. Zij waren de laatste bewoners van boerderij de Hoge Werf in Spijkenisse en hadden veel landerijen. Achteraan de begraafplaats staat ook de steen van het echtpaar Mak. Hun groentewinkel in de Voorstraat, die later door hun dochters werd voortgezet, is nu een museum.

Inundatie
Caesar en Van den Tol zorgen er, nu samen met de gemeente Nissewaard, voor dat de oude begraafplaats er netjes bij ligt. Het is een groene oase in het drukke centrum van Spijkenisse. De twee vrijwilligers geven regelmatig rondleidingen op Vredehof. Heleen is vandaag een van de bezoekers van de open dag. Ze woont sinds 1979 in Spijkenisse en is hier vandaag voor het eerst. ,,Voorheen werkte ik en kwam het nooit uit'', vertelt ze.

Ook bij het graf van Arita de Snaijer (1943-1944) en haar oudtante Jacoba van Bokkum (1875-1971) staat een bordje. Caesar blijft er even staan. Arita werd nog geen jaar oud. Spijkenisse kreeg in haar sterfjaar te maken met de inundatie door de Duitse bezetter. Doordat er water stond, kon op Vredehof moeilijk begraven worden. Maar op het gedeelte waar Jacoba een graf had gekocht, nog wel. ,,Zij besloot dat Arita in haar graf begraven mocht worden.''

Het verhaal van Arita en haar oudtante Coba is opgeschreven. Caesar en Van den Tol blijven zoeken naar de verhalen achter de graven.
Brandweer rukt uit voor alarm op bijzondere locatie
17-5-2023 - (bron: de Gelderlander)
De brandweer rukt uit voor alarm op bijzondere locatie: de algemene begraafplaats
Op de algemene begraafplaats aan de Meipoortwal in Doesburg heeft woensdagochtend een felle brand gewoed in een heg tussen de graven. De toegesnelde brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat 15 meter heg afbrandde.

door: Hai Voeten
Even voor 11.10 uur kwam de melding van de brand binnen via 112, waarna de brandweer werd gealarmeerd. De blussers stelde vast dat er een brand woedde in een heg tussen de graven. In totaal heeft het gebrand tussen 20 graven (10 aan elke zijde).
Vermoedelijk is de brand ontstaan tijdens het onkruidbranden. Hoeveel schade er aan de graven is ontstaan door de brand, is niet bekend.
Vroeger lagen hier doden opgebaard, nu kun je in de kapel rust vinden
16-5-2023 - (bron: AD-regia Stichtse Vecht)
Vroeger lagen hier doden opgebaard, nu kun je in deze kapel op zoek naar ‘moment van rust en stilte’

Het overwegend protestantse Kockengen is een katholiek kapelletje rijker. Op de historische begraafplaats aan de Wagendijk is het oude baarhuisje omgetoverd tot een plaats van rust en bezinning waar een kaarsje kan worden aangestoken.

door: Douwe Anne Verbrugge 16-05-23,

Twee sportieve zestigers parkeren hun zwaarbeladen fietsen tegen het monumentale hekwerk van het kerkhof. ,,We zijn op weg naar Santiago de Compostela. Dan kan het aansteken van een kaarsje niet ontbreken.”

De ‘zwaluw-lucifers’ doen hun werk goed. Betaald wordt er via de QR-code, maar cash kan ook. Minimaal 50 cent voor een kaarsje. ,,Geen geld voor een kaarsje dat twee uur brandt, toch?”, lacht Kockenees Koos Segers de fietspelgrims toe.

Ventilatieluikjes
Het baarhuisje stond er de laatste jaren wat zielloos bij, vertelt Segers als initiatiefnemer achter de Mariakapel. "Sinds 1999 mag er niemand meer worden begraven. Waarom niet? Tja, dat is wettelijk vastgelegd. Maar als iemand hier zijn as wil laten uitstrooien, wordt daar denk ik niet moeilijk over gedaan.”

Segers legt uit dat de doden hier voor de begrafenis werden opgebaard. ,,Soms voor een uurtje, maar in vroeger tijden ook wel eens voor een paar dagen.” Dat alle twaalf ramen open kunnen en dat er meerdere ventilatieluikjes zijn, zal niet voor niets zijn.

Het pittoreske kerkhof is er sinds 1873. Voor die tijd werden de rooms-katholieke dorpsgenoten in de tuin van de RK-pastorie begraven. "Om gezondheidsredenen mocht dat toen niet meer. Het baarhuis, maar ook de poort, is met gevoel voor detail ontworpen. Hier is geen pruts-architect bezig geweest. Maar bovenal: de locatie is schitterend. Je hebt uitzicht over de rietlanden en de weilanden. We bieden onderdak aan mensen die een moment van rust en stilte nodig hebben. Wat ik wel weer grappig vind, is dat het kerkhof en de kapel een eigen huisnummer hebben: Wagendijk nummer 18. Wie verzint dat nou!”

Katholieke enclave
Het dorp telt vier protestante kerken met daarnaast vele thuiskerken. De rooms-katholieke kerk vergrijst de laatste jaren en een eigen priester is er niet meer. Dat er een Mariakapel is verschenen in een niet-katholieke omgeving heeft volgens Segers nog geen vervelende reacties opgeroepen.

"En anders ga ik met alle liefde een prettig gesprek aan. Het zou mooi zijn als alle kerken op het dorp meer zouden samenwerken. Bij het ophalen van vluchtelingen uit Oekraïne hebben de kerken gezamenlijk een touringcar gesponsord, maar daar is het wel weer bij gebleven. Misschien dat we met dit kapelletje een mooie start maken tot wat meer toenadering. Hier is iedereen welkom: van kerks tot niet kerks.”

Geen toeval
Het Mariabeeld in de kapel is een nieuwe verschijning. De crucifix die eerst in het midden hing is verplaatst naar de zijmuur. Segers: "Aan het Mariabeeld zit een bijzonder verhaal vast. De boerderij van mijn opa en oma in Nieuwerkerk aan den IJssel raakte bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, alleen dit Mariabeeld stond nog overeind. Wonder boven wonder bleven alle gezinsleden gespaard. Dat is geen toeval. Mooi dat zo’n krachtig beeld hier nu mag stralen.”

De fietspelgrims stappen weer op; op naar noord-Spanje. Dat mevrouw de zware tractor met opraapwagen niet in de gaten heeft, komt haar bijna duur te staan. Manlief trekt haar nog net op tijd aan de arm. "Nou das effe schrikken, hadden ze me hier bijna kunnen houden op het kerkhof!”

De kapel is 24 uur per dag open. Bang voor vervelende toestanden is Segers niet: "We gaan uit van de goedheid van mensen. Of het hier ’s nachts kan spoken? Daar geloof ik niet in!”
S.G. De Triade maakt poort joodse begraafplaats
12-5-2023 - (bron: Groot-Waterland.nl)

Twee docenten van S.G. De Triade, Rick de Boer (l) en Arjan Koehoorn, zijn in hun meivakantie begonnen met het maken van de poort voor de joodse begraafplaats. De nieuwe poort is een replica van het origineel dat in de oorlog gesloopt werd.

Eerder maakten leerlingen een ‘decorpoort’ voor een succesvolle crowdfunding. De twee docenten willen er zeker van zijn dat alles op tijd klaar is voor de onthulling en inwijding die op zondag 11 juni zal plaatsvinden.

De Stichting Joods Verleden is S.G. De Triade dankbaar die, samen met de donaties uit de Edammer gemeenschap, het mogelijk maakt dat de joodse begraafplaats haar oude aanzien gaat terugkrijgen.
Al 1.969.117 monumenten on-line!
6-6-2023 13:41:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 1.969.117 grafmonumenten, 3.463 begraafplaatsen, 3.140.102 personen, 7.749 monitorrecords, 367 medewerkers en 20.604 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (17302x), de Vries (16397x), Jansen (14878x), Bakker (12804x), van Dijk (11959x), Visser (11414x), Janssen (10482x), Smit (9605x), van den Berg (9565x), de Boer (9401x), Bos (9104x), Mulder (8863x), Meijer (8658x), de Groot (8004x), Vos (7257x), Dekker (6538x), Brouwer (6376x), Peters (5697x), Hendriks (5453x), de Graaf (4776x).Dijkstra (4771x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
Almere-StadBegraafplaats en Crematorium15
BarendrechtBegraafplaats Den Ouden Dijck1
Barger-CompascuümBegraafplaats RK Kerk93
BarneveldBegraafplaats1
BeuningenBegraafplaats Haaghove 137
BredaBegraafplaats Overakker73
BredaBegraafplaats St Martinus58
ColmschateAlgemene Begraafplaats7
DokkumBegraafplaats Lindenhof20
DoornspijkBegraafplaats Zuiderzeestraatweg-West2
ElburgBegraafplaats Nunspeterweg1
Essen (B)Begraafplaats Essen-Statie1
FijnaartProtestantse Begraafplaats1
GoudaBegraafplaats IJsselhof1
HarderwijkBegraafplaats Oostergaarde1
HelmondAlgemene Begraafplaats Molenstraat (voormalig R.K)8
HilversumBegraafplaats Zuiderhof46
HoornBegraafplaats Het Keern41
Horendonk (B)Begraafplaats Horendonk1
HoutenBegraafplaats Oud Wulven4
LelystadAlgemene begraafplaats Ölandhorst37
Maassluis R.K. Begraafplaats St Barbara26
MuiderbergHoogduits-Joodse Begraafplaats87
Nieuw-LekkerlandNieuwe Algemene Begraafplaats 1
NijmegenBegraafplaats Rustoord1
NispenBegraafplaats1
Oude PekelaAlgemene Begraafplaats10
OvezandeAlgemene Begraafplaats1
PapendrechtAlgemene Begraafplaats2
PuttenAlgemene Begraafplaats Schootmanshof31
RhenenRhenen stad37
RijnsburgBegraafplaats Algemeen4
RoldeBegraafplaats20
SprundelBegraafplaats2
SwartbroekBegraafplaats St. Corneliuskerk 2
ValburgRK Begraafplaats6
VollenhoveRK Begraafplaats1
ZevenaarBegraafplaats Rosorum1
 Totaal:782


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94714.947
200625.40440.351
200726.95367.304
200833.652100.956
200953.997154.953
201088.663243.616
2011120.451364.067
201286.595450.662
2013108.986559.648
2014160.944720.592
2015264.952985.544
2016130.5471.116.091
2017116.6491.232.740
2018103.8061.336.546
2019131.6391.468.185
2020155.1291.623.314
2021162.9701.786.284
2022123.2771.909.561
202359.5561.969.117
Windlichtjes gestolen van graven omgekomen vliegers
10-5-2023 - MONTFOORT • In de vooravond van afgelopen 4 mei zijn bij de graven van de omgekomen vliegers op de begraafplaats aan de Julianalaan in Montfoort als herinnering acht windlichtjes is een minilantaarntje geplaatst. De volgende dag bleken alle acht lantaarntjes te zijn verdwenen.

"Blijkbaar zijn er in Montfoort nog erg veel grijpgrage vingers!", constateert het comité Memorials Montfoort bedroefd.
(bron: het Kontakt Zenderstreeknieuws)
Seniorenplatform Altena pleit voor monument bij verzamelgraven
9-5-2023 - (bron: het Kontakt Altena)
ALTENA • Seniorenplatform Altena pleit bij de gemeente voor een monument bij verzamelgraven waarop de namen van overledenen uit geruimde graven komen te staan.

Onlangs begon de gemeente Altena met het verwijderen van grafstenen op graven die opgezegd en/of verlopen zijn. De graven worden nog niet meteen geruimd. Dit gebeurt pas wanneer er iemand op die plek begraven wil worden of wanneer de gemeente een gedeelte wil herinrichten.

Voorgeslacht herinneren
Seniorenplatform Altena vreest echter dat met het verdwijnen van de grafstenen en uiteindelijk ook het graf, het voorgeslacht vergeten zal worden. De vereniging stelt dat het voorgeslacht een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het sociale leven in de dorpen en dat zij ‘het mogelijk hebben gemaakt om voor ons dit stokje over te nemen onder veel gemakkelijkere omstandigheden’.

De vereniging wijst er ook op dat niet iedereen in staat is om de grafrechten te verlengen, vooral als er meerdere graven verlengd moeten worden. Om deze mensen tegemoet te komen en om het voorgeslacht niet te vergeten, stelt het Seniorenplatform Altena voor om de namen van overledenen wiens graf geruimd wordt op een monument te plaatsen bij het verzamelgraf waarin stoffelijke resten gelegd worden. Eventueel met geboorte- en sterfdatum. Hierbij verwijst de vereniging naar de gemeente Sprang-Capelle, waar dit al gedaan wordt.

ChristenUnie steunt oproep
ChristenUnie Altena onderschrijft de waarde van het voorstel dat gedaan wordt door Seniorenplatform Altena en heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld.

‘Wij verkeerden in de veronderstelling dat het ook in onze gemeente zo geregeld zou worden dat de stoffelijke resten die bij een ruiming nog gevonden worden, in een verzamelgraf gelegd zouden worden. En dat het verzamelgraf voorzien zou worden van een monument waarop een naamplaatje als herinnering aan de overledenen aangebracht konden worden’, schrijft raadslid Kees Nieuwenhuizen namens de CU-fractie.

De partij hoopt dat het college aan de slag gaat met het voorstel van Seniorenplatform Altena.
Duizenden euro's voor grafsteen die nooit kwam en nu bedrijf failliet
1-5-2023 - Duizenden euro's voor grafsteen die nooit kwam en nu is bedrijf ook nog failliet
(bron: Omroep West.nl)DEN HAAG - Een Haagse grafsteenhandelaar die klanten voor duizenden euro's dupeerde, is failliet verklaard. Het faillissement van Van Wijngaarden Natuursteen wordt bevestigd door de curator van La Gro Geelkerken advocaten. Voor gedupeerden is het totaal onduidelijk waar ze nu aan toe zijn. 'Wij hebben tot op heden geen contact kunnen krijgen met de eigenaren', laat de curator weten.


Meerdere gedupeerden betaalden steenhouwerij Van Wijngaarden Natuursteen voor het maken van grafstenen, maar die werden nooit geleverd. Zo maakte Erik Danckaarts 522 euro over voor een grafsteen voor zijn overleden vader, maar die zag hij nooit verschijnen. Dat gebeurde eerder al, maar nu blijkt het malafide bedrijf ook nog eens failliet te zijn. Dat verbaast de Hagenaar niet. 'Dit zat eraan te komen. Ik vind het heel vervelend dat ik na de betaling nooit meer iets van ze heb gehoord.'

Ook de 83-jarige Clara uit Voorburg is gedupeerde van het bedrijf en betaalde 3000 euro voor een grafsteen van haar overleden man. Ze kreeg de steen nooit geleverd en voelt zich bedonderd. 'Vlak na het overlijden van mijn man in 2021 was ik enorm emotioneel. Voor mijn gevoel ben ik niet alert genoeg geweest en hebben ze mij opgelicht op een heel kwetsbaar moment. Het geld ben ik kwijt, maar ik heb er een enorm naar gevoel aan over gehouden dat ik nooit kan accepteren', zegt ze geëmotioneerd.


Geen contact met eigenaren

'Ik wist dat dit eraan zat te komen, maar ik heb altijd nog gehoopt dat er een oplossing zou komen', vertelt een andere gedupeerde die niet bij naam genoemd wil worden. Ook zij heeft geen goed woord over voor de eigenaren van Van Wijngaarden. Nadat ze twee jaar geleden 3776,25 euro betaalde voor de aanpassing van een grafsteen, hoort ze nooit meer iets van de ondernemers . 'Ik snap gewoon niet hoe een iemand zo kan zijn en dat maakt mij enorm boos. Dit is pure diefstal en enorm triest. Ik ben erin geluisd en heb er een hard hoofd in dat ik ooit nog mijn geld terugkrijg.'


Dat blijft voorlopig nog onduidelijk, want de curator kan nog niet zeggen of de gedupeerden hun geld terugkrijgen. Sowieso kan ze niet veel over de zaak kwijt en wacht ze nog op aanvullende informatie vanuit de rechtbank. Bovendien heeft ze nog geen contact kunnen krijgen met de eigenaren. Ze roept gedupeerden van de steenhouwerij op zich bij haar per mail te melden. Omroep West heeft de eigenaren gevraagd om een reactie, maar daar is niet op gereageerd.


'Zou mijn geld terug willen'

Voor de 84-jarige An Janda uit Voorburg komt het faillissement hard aan. De vrouw bestelde in juni 2020 een grafsteen van 3100 euro voor haar overleden man, maar ontving deze nooit. 'Ik zou graag mijn geld terug willen, maar ik weet nu niet meer hoe. Als je als bedrijf zo met mensen omgaat, vind ik dat schandalig. Het gaat niet om een bankstel, maar om een grafsteen. Ik vind het schandalig', eindigt ze.
Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (St.Laurentius)
1-5-2023 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaats St.Laurentius in Rotterdam.

Gildebroeders in Eindhoven ‘wassen’ de graven op het Catharinakerkhof
18-4-2023 - Gildebroeders in Eindhoven haalden vroeger lijken op, nu ‘wassen’ ze de graven op het Catharinakerkhof
(bron: ED.nl)


EINDHOVEN - ‘De graven wassen’, zo noemen de gildebroeders hun jaarlijkse grote schoonmaak van het Catharina Kerkhof in hartje Eindhoven. Wie denkt dat dit in gewijde stilte gebeurt, vergist zich.

Het geloei van de bladblazers wedijvert deze zaterdag met het gebulder van de onkruidbrander en de herrie van een hogedrukspuit. Want zonder moderne aanvalswapens is het niet te doen, het netjes houden van het grote kerkhof met zijn vele monumentale bomen en graven.

In 1437 wordt naam gilde al genoemd
Het schoonmaakwerk is verbonden met de taak die het Sint Catharina Gilde Eindhoven Stad in de Middeleeuwen had, vertelt gildebroeder Jan Bergmans. ,,In tijden van een epidemie fungeerde ons gilde als een soort noodhulpdienst. De leden hadden de lijkbezorging als taak: overledenen werden opgehaald om te worden begraven, toen nog bij de oude Catharinakerk.” Die inzet leverde later ook het bewijs hoe lang het gilde al (minstens) bestaat. ,,Als dank gaf de stad Eindhoven in 1437 een vat bier. Dat was bitter, dus werd er suiker gekocht om erbij te doen. Die rekening, met de naam van ons gilde erop, is bewaard gebleven.”

Op dit moment zijn het vooral bloeiwijzen van de bomen die de grond bedekken. Grote zakken vol scheppen de gildebroeders Ad Burgers, Marcel Sikking en Jeroen van de Loo. ,,We komen hier regelmatig, niet alleen nu. Vooral in de herfst blijf je bezig. De bomen hier zijn prachtig, maar ze geven ontzettend veel blad.” Samen met vrijwilligers zorgen de gildebroeders ervoor dat het kerkhof mooi blijft.

Alleen op de dag van het wassen van de graven worden ook emmers sop en schrobbers in de strijd geworpen, en worden álle vijftig gildeleden opgeroepen. ,,Een hoge opkomst leidt niet per se tot een hogere inzet”, merkt Jos Bijnen glimlachend op. ,,Er wordt ook meer geouwehoerd.”

De gildebroeders zijn trots op het kerkhof. ,,Hier liggen mensen die Eindhoven groot maakten”, zegt Jean Raaijmakers tussen het schrobben door. ,,Door het kerkhof bij te houden, doen we iets voor de maatschappij.” Er zijn moderne graven en oude. Bijvoorbeeld van de families van sigarenfabriek Mignot & De Block en luciferfabriek Keunen en Mennen, en van familie De Haes van de gelijknamige textielfabriek. ,,Het is het Père-Lachaise van Eindhoven”, zegt Bijnen, verwijzend naar het beroemde kerkhof in Parijs.

Het ene graf is nog mooier dan het andere. ,,Die rijke families boksten tegen elkaar op. Ze wilden een zo voornaam mogelijk graf”, zegt Jan Bergmans. ,,Ik hou veel meer van de oude graven van de pastoors van de kerk, achter op het terrein: eenvoudig van vorm, van beton.”

,,Normaal is de begraafplaats een oase van rust”, vervolgt Bergmans. ,,Mensen komen hier soms langs, alleen om even op een bankje te zitten.” Hij laat een leeg vak tussen een paar graven zien. ,,Dat plekje heb ik al voor mezelf gereserveerd, voor later.”

Afspraken tegen overlast van nieuwe ‘buren’
Achter de muur van het kerkhof staan twee reusachtige boor-heimachines: daar wordt een woontoren gebouwd. Is het tijdens de bouw voorlopig elke dag gedaan met de rust? ,,Daar zijn afspraken over gemaakt”, aldus de gildebroeders. ,,Er worden hier nog steeds Eindhovenaren begraven, en familie mag op zo’n moment natuurlijk niet worden geconfronteerd met herrie.”
Voor de zesde keer zijn spullen gestolen bij het graf van Ida’s zoon
6-4-2023 - (bron: Rijnmond.nl)
Voor de zesde keer zijn spullen gestolen bij het graf van Ida’s zoon: 'Laat het staan!'

Elke week komt Ida Lindemans naar het graf van haar zoon. Meerdere malen zijn spullen als vazen en bloemstukken gestolen. Nu is de maat vol voor de geëmotioneerde Ida. Ten einde raad heeft ze een zelfgemaakt bord bij het graf gezet. “Neem de spullen van de steen niet weg van mijn kind. Dat doet erg zeer.”
Met een naar gevoel loopt Ida Lindemans van de parkeerplaats naar het graf van haar zoon Wim. Ze zegt hardop wat haar dwarszit: “Wat zou er nog staan van afgelopen week? Als het maar niet weggehaald is. Dat doet zo’n zeer en geeft zoveel onmacht.” Bij de steen aangekomen ziet ze dat de kaarsjes, de vaas en de bloemstukken er nog staan. Ze slaakt een diepe zucht van opluchting en richt zich tot het graf: “Gelukkig, jongen. De spullen staan er nog.”
Normaliter loopt de 81-jarige Ida met een bos bloemen naar het graf. Vandaag heeft ze een bordje bij zich. 'Neem de spullen van de steen niet weg van mijn kind aub', staat erop. 'Dat doet erg zeer. Afzender Moeder.' Het bord is een uiterste poging om kenbaar te maken dat de ogenschijnlijk kleine daad van diefstal voor haar grote emotionele gevolgen heeft.

Wim is in 1995 doodgeschoten bij een tankstation in Hendrik-Ido-Ambacht. Op zijn grafsteen staan verschillende versieringen. Een grote vaas en rozen in de vorm van een hart vallen het meest op. Vol ongeloof kwam Ida er vorige week achter dat ze weg waren. “Dit kan niet waar zijn, dit is om te huilen”, herinnert ze. Ze heeft het heel moeilijk na zo’n diefstal. “Mijn treintje is dan ontspoord. En ik heb het dan niet zo snel meer op de rails”
Ook afgelopen kerst werd een versiering ontvreemd. Een pijnlijke diefstal in een moeilijke periode. “Ik was dan hardop tegen Wim aan het praten en zei: ‘Sorry jongen dat het kerststuk weg is gehaald.” Ze schiet vol en kan haar tranen niet meer bedwingen. “Ik heb het bij Wim neergezet, laat het staan!", zegt ze geëmotioneerd.

De grafroof van Ida staat niet op zich. Ook op de algemene begraafplaats Crooswijk vinden diefstallen plaats. Via de telefoon laat de buurvrouw van Ida, Zus van der Heijden, weten dat al meerdere keren een gieter en vazen gestolen zijn die bij het graf van haar man stonden. “Twee weken geleden was mijn gieter weer weg. Dat is niet leuk. Ik begrijp niet waarom je dat weghaalt bij een ander. Nu bewaar ik deze in mijn auto.”
Ze heeft de diefstallen nooit gemeld bij de beheerder omdat ze altijd op zondagen naar het graf gaat. Dan is er geen toezicht. “Ik ga een keertje doordeweeks en dan meld ik de diefstal bij het kantoor", zegt ze nu. "Het is niet leuk als je met bloemen aankomt en je kan ze nergens kwijt. Dan moeten weer terug mee naar huis.”

Emotioneel
In een reactie zegt een woordvoerder van Stadsbeheer dat hij het heel erg vindt dat er spullen van graven ontvreemd worden. Hij bevestigt dat er soms meldingen bij medewerkers van de begraafplaatsen binnenkomen waaronder ook het specifieke geval van Ida. “Dat raakt ons. Het is voor alle betrokkenen, nabestaanden, maar ook de medewerkers een emotioneel moment met flinke impact wanneer deze daden worden geconstateerd.”
Een concrete en snelle oplossing heeft hij niet. “Wij hebben wel camerabewaking. Maar dat lost niet veel op. We kunnen niet een volledige begraafplaats in beeld brengen. Wij respecteren ook de privacy van onze bezoekers.” Hij adviseert wel om altijd aangifte te doen. “Zo krijgt de politie ook een beeld of het incidenteel is of structureel.”

Ida veegt met een stoffer het graf af. Vervolgens maakt ze het oppervlak schoon met water. Dit is een wekelijkse therapeutische bezigheid voor haar. “Ook als het regent en sneeuwt, ben ik hier om het graf schoon te maken. Als alles weer netjes is, steekt ze het bord in de grond. “Ik hoop dat mensen begrijpen dat het stelen van spullen op graven verschrikkelijk zeer doet. Ik hoop dat het helpt.”
Familie geschokt door brutale diefstal en vernieling van urn
23-3-2023 - (bron: AD-Alphen)
Familie geschokt door brutale diefstal en vernieling van urn
Kunstwerk met as van ouders verhandeld, dader aangehouden in Alphen


Verdriet, boosheid en frustratie overheersen bij Paula Wijfje (57) uit Alphen. De urn met daarin hun nog maar pas overleden ouders Piet (81) en Leny (83) werd gestolen en verhandeld.
door: SERENA HOFMAN
Daar, bij Van Schip Alphen aan de Bronsweg, liep de 49-jarige man tegen de lamp. Hij wordt verdacht van grafschennis. Woensdagochtend werd hij door de politie opgepakt, na een melding van een medewerker die de handel van de Alphenaar niet vertrouwde. ,,Het is zo ontzettend schofterig", zegt Wijfje. ,,De urn is compleet vernield. Het is mensonterend."

De nachtmerrie begint voor Wijfje deze week. Een vriend van de familie vertelt haar dat hij op de Oosterbegraafplaats in Alphen is geweest en dat hij heeft gezien dat de urn van haar ouders weg is.

,,Verbijsterd, dat waren we", vertelt ze. ,,Mijn zwager is gelijk gaan kijken en ja, het plekje in de urnenmuur was leeg. We zijn eerst samen met de beheerder een ronde gaan maken over de begraafplaats. Maar toen werd al snel duidelijk: ze zijn niet ergens anders neergezet. De urn is gestolen. Zo ontzettend schofterig, van binnen was ik meteen ontzettend boos."

Wijfje en haar zus Sandra Boetekees stappen naar de politie om aangifte te doen. Nu blijkt dat een Alphenaar de urn, totaal vernield, dan al lang heeft aangeboden bij de oud ijzerhandel. ,,Hij kwam hier met negen kilo koper", blikt een medewerker van het bedrijf terug.

,,Wij zijn verplicht een klant om een identiteitsbewijs te vragen, dus dat hebben we ook gedaan. Het materiaal is gewogen en apart gezet. Er ging al een belletje bij ons rinkelen, want we konden het materiaal niet thuisbrengen. Normaal gesproken brengt iemand leidingen, of een aanrechtblad. Spullen waarvan wij de herkomst kunnen achterhalen."

Dierbaren
De man krijgt zijn geld, de dagprijs die dan schommelt tussen de drie en drie en halve euro per kilo, en vertrekt. Een paar dagen later is hij weer bij het bedrijf, aldus de medewerker. ,,Hij kwam met vijftig kilo brons aan, in stukken gezaagd. We zagen dat er vleugels tussen zaten, van een vogel of een engel. Echt een beeld om te zien. Toen vertrouwden we het niet meer en hebben we de politie gebeld." Als de medewerkers nog eens gaan kijken wat de man eerder heeft gebracht en erachter komen dat het om een urn gaat, schrikken ze. ,,Zoiets hebben we hier nog nooit meegemaakt. Het is respectloos, het meest minne dat je kunt doen. Van iemands dierbaren blijf je af."

Ze komt uit een hechte familie, vertelt Wijfje ondertussen verder. En het overlijden van haar beide ouders, is nog ontzettend vers. Vader Piet overleed vorig jaar in juli. De urn met daarin zijn as, is gemaakt door een kunstenaar in opdracht van de familie. Moeder Leny overleed vervolgens nog geen half jaar later, in januari van dit jaar. Hun as is er nog, na de diefstal, maar de urn is compleet vernield. Wijfje: ,,Het was haar wens om samen te zijn met mijn vader, om bijgezet te worden in de urn. Als familie ga je zo zorgvuldig met hen om. Mijn ouders zijn kort na elkaar overleden, dat is al heel zwaar. En dan is het zo bizar dat iemand hen gewoon meeneemt."

Na het belletje van Van Schip, legt de politie snel de link met de aangifte van de zussen. Inmiddels zijn Piet en Leny weer thuis, bij dochter Paula. Maar, zegt ze, het is niet hoe zij dat hadden bedacht en gewild. ,,Zijn ze er nog wel, zitten ze er nog in, was het eerste dat ik dacht toen ik het verhaal hoorde van de oud ijzerhandel. Je moet er niet aan denken dat de verdachte de urn ook nog eens had leeggeschud bij de diefstal."

John Nieumeijer, teamchef van de Alphense politie, is blij dat de link tussen de diefstal en de melding van Van Schip door zijn agenten snel werd gelegd. ,,Dit is zo'n laffe, lage daad", reageert hij. ,,Als je zo aan je centen moet komen. De mensen hebben na een overlijden al genoeg verdriet."

Hij vervolgt: ,,Gelukkig hebben we deze zaak kunnen oplossen en is de urn terug bij de familie. We zien wel eens vaker dat bronzen beelden worden meegenomen, ook worden er wel eens spullen van een graf gestolen. Maar zo'n zaak als deze heb ik in de twaalf jaar dat ik in Alphen werk nog nooit gezien."

De beheerder van de Oosterbegraafplaats wil liever geen vragen over de diefstal beantwoorden. ,,Wij betreuren de diefstal zeer en zijn ontsteld door het gebrek aan respect van de schender en het verdriet dat nabestaanden hierdoor is aangedaan", reageert een woordvoerder van de gemeente Alphen desgevraagd. ,,Wij zijn zeer dankbaar voor de alertheid van het metaalbedrijf en het melden van het misdrijf bij de politie. De gemeente probeert de schade zo goed mogelijk te verhelpen en gaat in gesprek met de gedupeerden."

Waarschuwen
Wat de verdachte te wachten staat, is nog afwachten. Grafschennis is volgens het Wetboek van Strafrecht 'een misdrijf tegen de openbare orde' en staat beschreven in artikel 149. De straf die daarvoor kan worden opgelegd door een rechter varieert van een boete van maximaal negenduizend euro tot een jaar gevangenisstraf.

Uiteindelijk, zegt Wijfje, komen haar ouders weer terug op hun plekje op de begraafplaats. ,,Straks staan ze er weer. We gaan een nieuwe urn laten maken, exact dezelfde, door dezelfde kunstenaar. Zoals ze dat wilden." Met haar verhaal wil ze andere nabestaanden waarschuwen. ,,Dat iemand een urn zou steelt, daar ga je nooit vanuit. We weten nu beter, daarom komt er nu een glasplaat voor."

Grafzerken verstopt of vergroeid met bomen
20-3-2023 - (bron: AD-Alphen)
Grafzerken vergroeid met bomen op verstopt en verwaarloosd oud kerkhof: ‘Wie weet wat we nog te zien krijgen’

Het oude kerkhofje achter de dorpskerk in Bodegraven geeft al jaren een verwaarloosde en rommelige aanblik. Gebeitelde teksten in de zerken zijn nauwelijks meer leesbaar door het overwoekerende groen. Dit tot groot ongenoegen van lokale historici.

door: Ad van den Herik
Op verzoek van én in samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Historische Kring Bodegraven (SHKB) wil de gemeente snoeien en onkruid verwijderen. Dan komen de grafstenen meer in het zicht en worden beter bereikbaar voor de rondleidingen.

Maar als het op die toezegging van de gemeente aankomt, fronst lokale historicus Leendert Spijker zijn wenkbrauwen. ,,De gemeente heeft toegezegd iets te gaan doen, maar daar komt waarschijnlijk niks of heel weinig van terecht.''

Hulst
Hij wijst naar een boom die om een roestig hek heen is gegroeid. En vorig jaar heeft de gemeente er hulstbomen neergezet. ,,Die hadden ze waarschijnlijk ergens over, maar die willen wij daar weg hebben. Het is geen gezicht,'' steekt Spijker zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken.

Mopperend: ,,En overal zit hedera.'' Tegelijkertijd prikkelt een toekomstige opknapbeurt zijn nieuwgierigheid. ,,Wie weet wat we dan nog te zien krijgen.''

Onbekend
Het ligt een beetje weggestopt, de kleine begraafplaats achter de Nederlands Hervormde dorpskerk aan de Oude Markt. Dat is niet altijd zo geweest, maar de tijd heeft de dodenakker gedecimeerd, weet Spijker. Hij deed hier onderzoek naar en beschikt inmiddels over een vuistdik dossier over wat hij noemt het meest onbekende stukje Bodegraven. ,,Vroeger liep de begraafplaats helemaal rond het kerkgebouw. In de loop der eeuwen zijn er ongeveer 3000 personen begraven.''

Spijker spreekt trouwens niet over het oude kerkhofje, maar over de Sint Gallushof. Die naam verwijst naar de naam van het rooms-katholieke bedehuis dat in de twaalfde eeuw op deze plek verrees, de voorloper van de huidige dorpskerk. ,,Het is een mooie, rustige plek midden in het dorp waar ik wel een beetje verliefd op ben. Ik geef hier ook rondleidingen en dan hoor je dat zelfs geboren en getogen Bodegravers hier nog nooit zijn geweest.''

Predikant Hellemans
De laatste teraardebestelling vond hier plaats in 1920. In datzelfde jaar kwam daar de huidige begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde voor in de plaats. Maar de vrij toegankelijke plek kenmerkt zich nu vooral door met groen overwoekerde grafstenen waarvan de gebeitelde teksten nog nauwelijks leesbaar zijn. Een uit de kluiten gewassen boom heeft zich om een roestig hek gewurmd en duwt tegelijkertijd een zerk weg.
De meeste rustplaatsen dateren uit de negentiende eeuw, weet Spijker. Hij somt in een vlot tempo de namen van enkele markante Bodegravers op die hier hun laatste rustplaats vonden. ,,Hier liggen bijvoorbeeld de predikanten Hellemans ('wat een contradictie, hè?') en Verhoeff (de medestichter van de Verhoeff-Rollmanschool in Bodegraven, red.), diverse leden van de familie Turkenburg en de ingegroeide steen is van notaris De Ridder.''

Mafketel
Maar het mooiste verhaal dat Spijker wist te achterhalen gaat over Gerrit Beijen (1826-1884). ,,Tegenwoordig zouden we hem een mafketel noemen. Hij had een testament laten maken waarin hij zeer gedetailleerd vastlegde wat er na zijn dood moest gebeuren. Hij bepaalde dat hij moest worden gekist en begraven in de kleren waarin hij zou sterven en welke tekst er op zijn grafsteen moest komen.'' Daarnaast liet de zonderling 1500 gulden na aan de gemeente. Daar verbond hij wel een voorwaarde aan, namelijk dat de gemeente zijn grafsteen eeuwig en duidelijk leesbaar moest onderhouden. Dat laatste is zichtbaar niet gelukt.

Natuurvereniging Zuidwolde schenkt inwoners een gratis boek
18-3-2023 - (bron: Dagblad van het Noorden)
Natuurvereniging Zuidwolde schenkt inwoners een gratis boek over de begraafplaats: ‘De Stenen Tuin’


Wie jarig is, mag cadeautjes ontvangen. De Natuurvereniging Zuidwolde bestaat vijftig jaar en deelt echter cadeaus uit. Alle huishoudens in de oude gemeente Zuidwolde krijgen begin april het boek ‘De Stenen Tuin’ thuis bezorgd. Het is een bijzonder boek over de begraafplaats van Zuidwolde.


Voorzitter Joop Verburg vertelt dat het idee voor het boek is ontstaan toen na jarenlange paddenstoelenexcursies onder leiding van mycoloog Bernard de Vries duidelijk werd dat de begraafplaats een bijzonder rijk paddenstoelengebied was: „Vier jaar geleden heeft daar een nauwkeurige inventarisatie plaatsgevonden van paddenstoelen en planten door Joop Verburg en Jan-Erik Plantinga. De begraafplaats bleek niet alleen op het gebied van paddenstoelen, maar ook wat betreft de vegetatie een bijzonder rijk gebied te zijn. Jan-Erik kwam met een plan om het gebied per vak te inventariseren en daar een rapport van te maken. Dan lig je er ’s nachts over te denken, kunnen we er in het kader van het jubileum geen boek van maken? En het bestuur ging daar achter staan”, vertelt Verburg.

Ieder hoofdstuk een gedicht
Twee jaar geleden werd er een begin mee gemaakt, maar het was de voorzitter ook al direct duidelijk dat het niet alleen over de natuur moest gaan. „Een begraafplaats is erfgoed, er zit een historie achter. Daarom hebben we Bert Steenbergen van de Oudheidkamer Zuidwolde benaderd.” En zo waren er drie auteurs: Verburg, Plantinga en Steenbergen. Daar werd vervolgens Marga Kool aan toegevoegd, die bij ieder hoofdstuk een toepasselijk gedicht schreef en de eindredactie op zich nam. Henk Bosma nam de vormgeving voor zijn rekening.

Het boek van 116 pagina’s is ecologisch gedrukt in een oplage van liefst 5200 en wordt door leden van de Natuurvereniging huis aan huis verspreid. Subsidie kwam vanuit Initiatiefrijk De Wolden – ook voor andere jubileumactiviteiten - het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marius Tonckensfonds en Dorpsbelangen Zuidwolde.

De Natuurvereniging legde zelf het grootste deel in. De titel ‘De Stenen Tuin’ is een verzinsel van de oudste kleinzoon van Joop en Corry Verburg. „We waren vijftien jaar geleden samen op pad en liepen ook over de begraafplaats. ‘We gaan naar Jopa’s stenen tuin’, zei hij erbij”, lacht Verburg.

Een bijzonder gebied
Ruim twee jaar zijn ze met het boek bezig geweest, er ging veel onderzoek aan vooraf. Er werd bijvoorbeeld gekeken waarom de begraafplaats zo’n bijzonder gebied is. „De grond is tweehonderd jaar geleden aangekocht, want er mocht niet langer bij de kerk worden begraven. Er is altijd verschralend beheer uitgevoerd: er werd eenmaal per jaar gemaaid en het maaisel en het blad werd weggehaald. Hoe schraler de grond, hoe groter de diversiteit”, weet Verburg. Wat meehelpt is dat de begraafplaats in een bosgebiedje ligt, met bomen en houtwallen er omheen die veel stikstof afvangen.

Het is volgens de natuurkenner bij uitstek het rijkste stukje grond van Drenthe als het om schraalgraslandpaddenstoelen gaat. „Er zijn meer dan vierhonderd soorten paddenstoelen gevonden, waarvan zo’n dertigtal uit de groep van de schraalgraslandpaddenstoelen. Zelfs grotere gebieden hebben niet zo’n rijkdom. De zogenaamde wasplaten springen het meest in het oog. Voor mycologen zijn het de orchideeën onder de paddenstoelen. Sommige soorten komen pas na honderd jaar rust tot ontwikkeling. Er zijn hier twaalf soorten wasplaten gevonden, zoals de bijzondere grauwe wasplaat. Daar werden er hier in een keer zestig van gevonden, heel uniek”, vertelt Verburg.

Korstmossen op grafstenen
Behalve paddenstoelen en bijvoorbeeld wilde narcissen, is er ook een grote hoeveelheid aan insecten, vogels en zoogdieren. Speciale aandacht wil Joop Verburg vestigen op de korstmossen, die onlosmakelijk verbonden zijn met grafstenen. „Die vormen voor ons de overgang naar het funeraire erfgoed. Korstmossen op grafstenen tasten de zerk niet aan. Sterker nog: als je een steen schoonmaakt, dan doet dat deze juist veel meer kwaad.”

Volgens de voorzitter is het heel bijzonder om te zien. „En de namen zijn fantastisch: hamsteroortje, betoncitroenkorst en de zwarte grafkorst. Die laatste is zeer zeldzaam, maar wel hier gevonden. Er zit een felle lichtblauwe rand om het korstmos.”

Bijzonder is dat een tiental deskundigen van de landelijke bryologische en lychenologische werkgroep (korstmossenstudie) op de begraafplaats onderzoek heeft gedaan en liefst 160 soorten korstmossen en mossen heeft gevonden. „Ik heb me er over verbaasd, ze konden aan minuscule kenmerken zien wat voor soorten er allemaal waren”, zegt de man die zelf ook best wel wat kennis in huis heeft.

Belangwekkende grafstenen
Natuur vormt de hoofdmoot, maar Bert Steenbergen dook in de historie van het begraven in- en rond Zuidwolde. Grafheuvels, de oertijd en het ontstaan van de begraafplaats. Deze werd op een stuk heide aangelegd en kon daar in alle rust zijn vorm krijgen. Enkele jaren geleden werd een deel van de graven geruimd, een aantal historisch belangwekkende stenen werd daarbij bewaard. „Die ruiming was mede de aanleiding voor dit boek, dat het belang benadrukt van de begraafplaats als funerair erfgoed. Tevens wordt uitgelegd wat sommige symbolen op grafmonumenten betekenen.

Ofschoon een begraafplaats altijd een wat sombere achtergrond heeft – er liggen nogal wat geliefden begraven – is het er ook genieten. Van de serene rust die er hangt, de voorjaarsbloemen en de bloemenweelde in mei, wanneer er volop margrieten, knolboterbloemen en ereprijssoorten bloeien. „En de wilde narcis, de Paosbloem, bloeide ook dit jaar begin maart al. Die is er ooit in een grijs verleden gekomen doordat iemand die bij een graf heeft geplant. Zo gaat dat met krokussen en sneeuwklokjes ook natuurlijk.”

Het boek wordt op dinsdag 28 maart om 20.00 uur gepresenteerd in De Boerhoorn, waar burgemeester Inge Nieuwenhuizen het eerste exemplaar mag ontvangen. „De eerste burger krijgt de eerste, daarna alle andere burgers”, glimlacht Verburg. Er wordt een en ander verteld over de totstandkoming en Marga Kool draagt gedichten voor. Wie er bij wil zijn, moet zich wel even aanmelden: info@natuurverenigingzuidwolde.nl Na deze avond wordt het boek overal verspreid.
‘Indiana Jones-gevoel’ door opknappen begraafplaats
13-3-2023 - (bron: de Gelderlander)
‘Indiana Jones-gevoel’ door opknappen begraafplaats: ‘Je harkt, snoeit en ziet dan iets tevoorschijn komen’

Snoeien, onkruid wieden en flink boenen. Het werk van een club vrijwilligers zaterdagmiddag op de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen heeft effect. Vanonder groene laagjes aanslag komen prachtige grafstenen tevoorschijn. Als een doffe kerstbal die na flink poetsen weer gaat glanzen.

Het is niet voor niets dat de begraafplaatsvrijwilligers juist dit weekend samenkomen. Ze zijn om de zoveel weken al bezig met onderhoud van het rustoord aan de Daalseweg, maar kunnen best wat extra hulp gebruiken. Vandaar dat ze meedoen aan NLdoet: een actie van het Oranje Fonds, waarbij iedereen die dat wil zich kan melden om een paar uur mee te helpen aan een vrijwilligersproject.

Nieuwe vrijwilligers
„We werken hier een keer of zes per jaar met een trouw team van de Stichting In Paradisum, maar door mee te doen aan NLdoet komen er weer nieuwe mensen bij. We hadden vijftien aanmeldingen voor vandaag”, zegt initiatiefnemer Jeroen van Zuylen (62) op Begraafplaats Daalseweg. ,,We snoeien bomen en struiken, wieden onkruid, verwijderen klimop en maken de grafstenen weer leesbaar met water en houten spatels.”

Het mes bij NLdoet snijdt aan twee kanten: organisaties krijgen hulp en vinden mogelijk nieuwe medewerkers. En mensen die twijfelen of vrijwilligerswerk iets voor hen is, kunnen juist een kijkje in de keuken nemen en een middagje proefdraaien.

Indiana Jones-gevoel
Zo is Rosemarie van Aken (46) zaterdag als nieuwkomer aan de slag op de begraafplaats aan de Daalseweg - al had ze zich niet eens officieel aangemeld. ,,Ik dacht: ik mag zo ook wel meehelpen”, zegt ze, terwijl ze aan de zijde van Wim Desserjer (76) aan het klussen is. Het werk blijkt haar te bevallen. ,,Ik krijg een soort Indiana Jones-gevoel hier: je harkt en snoeit en ziet dan iets tevoorschijn komen.”

Naast Begraafplaats Daalseweg kreeg ook het Weezenkerkhof Neerbosch door NLdoet een extra opknapbeurt. Daarnaast waren rondom Nijmegen vrijdag en zaterdag nog tal van andere projecten waar vrijwilligers via het Oranje Fonds de handen uit de mouwen staken.
Verbijstering over diefstal van loodzware deuren grafkelders
13-3-2023 - (bron: AD-de Dordtenaar)

Hoe dan? Dat dachten medewerkers van de Dordtse begraafplaats Essenhof toen ze er vrijdagmorgen achterkwamen dat twee loodzware koperen deuren van grafkelders waren gestolen. Onthutst deed de gemeente aangifte bij de politie. ,,Dit is te schandalig voor woorden.’’

Het gaat om de koperen deuren van twee grafkelders, in de buurt van het onlangs onthulde Josef Katanpad. Onduidelijk is hoe de criminelen te werk zijn gegaan. Maar dat bij de klus meerdere mensen betrokken waren staat voor de gemeente, beheerder van Essenhof, vast. En het ligt voor de hand dat er in ieder geval ook een auto bij betrokken was.
Zo'n deur is namelijk loodzwaar, zegt Sanne Waldekker namens de gemeente. ,,Dat is echt niet iets wat je zomaar even over de schutting gooit. Die dingen zijn loodzwaar.’’ Mark Masereeuw van de Dordtse begraafplaats schat dat elke deur 200 tot 300 kilo weegt. ,,Als het niet meer is.’’

De dieven kwamen de begraafplaats, die normaal gesproken na 21.00 uur gesloten is voor het publiek, op door het slot van het hek bij de entree aan de Nieuweweg te forceren. Daarna konden zij ongezien wegkomen met de buit. Waldekker: ,,Dit is te schandalig voor woorden: diefstal op de laatste rustplaats van mensen. Triest en respectloos, andere woorden zijn er niet voor.’’

De gemeente overweegt om nu ook camera's op te hangen bij deze ingang. Bij de hoofdingang hangen die al wel. ,,Maar je kunt niet de hele begraafplaats volhangen met camera's om zoiets als dit te voorkomen. Je wilt toch ook dat nabestaanden in alle rust en privacy kunnen rouwen, zonder dat ze zich druk hoeven te maken dat ze gefilmd worden.’’

De politie hoopt dat mensen die iets verdachts gezien hebben die nacht, zich melden. Daarnaast wordt opkopers gevraagd om alert te zijn op koperen deuren die worden aangeboden.
Opheffing na twintig jaar van aantal algemene graven Sliedrecht
7-2-2023 - SLIEDRECHT – Van een aantal algemene graven op de begraafplaats in Sliedrecht verstrijkt de uitgiftetermijn of is deze al verstreken. Het gaat om de graven: Veld ALG/-/-/ grafnummers 706 t/m 731, uitgegeven in de periode tussen 1 januari 2003 en 31 december 2003.

Volgens artikel 23 en 24 van de Beheerverordening van de algemene begraafplaats aan de Thorbeckelaan worden algemene graven twintig jaar na uitgifte opgeheven. De rechten van de algemene graven vervallen wat betekent dat deze graven worden opgeheven. Het grafmonument wordt verwijderd en vernietigd. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wil je als nabestaande het grafmonument graag terug hebben? Of heb je vagen over een individuele opgraving en herbegraving in een particulier graf? Doe dit wel vóór vrijdag 1 september 2023. Neem contact op met mevrouw M. Groenhof, administratief medewerker begraafplaats, tel. 0184 – 495928 of stuur een e-mail naar: begraafplaats@sliedrecht.nl

Mededeling over graven waarvan uitgiftetermijn is verlopen
9-11-2022 - Bron: Gemeentenieuws / Het Kontakt-Klaroen.nl
De gemeente gaat na 1 juli 2023 grafbedekkingen verwijderen van algemene graven waarvan de uitgiftetermijn van 20 jaar is verlopen. Het gaat om de volgende graven:
• Vak Z, lijn 09 - hierin is begraven van 8 september 2001 tot en met 5 juni 2002
• Vak Z, lijn O8 - hierin is begraven van 10 juni 2002 tot en met 25 juni 2003
Bent u belanghebbende van één van deze graven?
Lees dan onderstaande informatie en neem zo nodig tijdig contact met ons op.

Herbegraven of cremeren
U kunt de stoffelijke resten laten opgraven en herbegraven.
Op de Oude Torenhof is herbegraven mogelijk in een nieuw of bestaand particulier graf.
Hieraan zijn kosten verbonden. Zie daarvoor onze tarievenverordening.
Het is ook mogelijk de stoffelijke resten te laten cremeren of op een andere begraafplaats te laten herbegraven. Neem In dat geval ook tijdig contact op met het betreffende crematorium of begraafplaats voor het regelen van vervoer en de nieuwe bestemming, en hun tarieven. Hiervoor kunt u ook een uitvaartonderneming inschakelen. Een aanvraag voor opgraven en herbegraven of cremeren dient uiterlijk 25 juni 2023 bij ons ontvangen te zijn.

Ruimen stoffelijke resten
Kiest u niet voor herbestemming van de stoffelijke resten, dan worden deze op een later moment geruimd. Hierover wordt niet
individueel gecorrespondeerd. Dit wordt wel gepubliceerd via de daarvoor bestemde kanalen. Bij ruiming blijven de stoffelijke resten op de Oude Torenhof, in een anoniem verzamelgraf.

Ophalen of vernietigen grafbedekking
Bent u belanghebbende en u wilt niet laten opgraven, maar wel het monument ophalen? Laat dit dan tijdig weten aan onze beheerder, via telefoonnummer 06-23748676. Alle resterende gedenktekens en voorwerpen worden na 1 juli 2023 verwijderd en vernietigd.
Meer informatie De gemeente stuurt zoveel mogelijk belanghebbenden van deze graven een brief met informatie. Heeft u geen brief gekregen maar bent u wel belanghebbende en wilt u een aanvraag doen voor herbegraven of cremeren? Neem dan contact met de gemeente op via gemeente@alblasserdarn.nl, of neem contact op met onze Begraafplaatsadministratie, Postbus 2, 2950. Alblasserdam of telefoonnummer 14-078.


Leo Smits deed onderzoek naar protestantse begraafplaats in Budel.
26-10-2022 - (bron: ed.nl)
BUDEL - Als het aan Leo Smits uit Budel ligt, dan krijgt de protestantse begraafplaats in zijn woonplaats snel een opknapbeurt. De Budelnaar verdiepte zich vijf jaar lang in de historie van het kerkhofje: ,,Het is echt mijn kindje geworden.”


Als Smits, gids en lid van de werkgroep monumenten van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, met groepen op pad gaat in het centrum van Budel, dan is de protestantse begraafplaats op de hoek Kloosterdreef-Willem II-straat steevast in zijn route opgenomen.
Alleen al de locatie is bijzonder, aldus Smits. Het kerkhof ligt namelijk niet bij het verderop gelegen voormalig protestantse kerkje, maar bij het rooms-katholieke kerkhof in de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk.


Niet in de vergetelheid

De Budelnaar begon zich vijf jaar geleden te verdiepen in de historie van het kerkhof. ,,We zijn gestart met het vastleggen van een stukje lokale geschiedenis, maar het onderwerp boeide me steeds meer.” Hij wil voorkomen dat de begraafplaats in de vergetelheid geraakt. ,,Dat is belangrijk, want we gaan vaak slordig om met onze geschiedenis”, zegt Smits, die ervoor pleit om van de begraafplaats een gemeentelijk monument te maken.

In Budel ontstond na de vrede van Münster in 1648 een van de grootste gereformeerde gemeenten op het Meierijse platteland. Smits: ,,Er is heel voortvarend te werk gegaan, want datzelfde jaar had het dorp al zijn eerste predikant.” De aantrekkingskracht op protestanten was vooral te danken aan de komst van douanepersoneel. Ambtenaren in staatsdienst moesten van protestantse huize zijn, omdat deze geloofsgroep het toen voor het zeggen had. Ook de geïsoleerde ligging, aan de grens met de katholieke Zuidelijke Nederlanden, speelde een rol. Onder meer de protestanten uit Weert waren voor het uitoefenen van hun geloof op Budel aangewezen. Via de Geuzendijk - die hieraan zijn naam dankt - gingen ze naar het dorp in Republiek der Verenigde Nederlanden.

Gewijde grond
Toen er in het begin van de negentiende eeuw vrijheid van godsdienst kwam, werd de roep om een aparte protestantse begraafplaats steeds groter. Daarvoor kregen katholieken én protestanten hun laatste rustplaats op de huidige rooms-katholieke begraafplaats.

Maar omdat katholieken, in tegenstelling tot protestanten, volgens traditie worden begraven in gewijde grond kwam er een apart protestants kerkhof op een perceeltje van de katholieke kerk. Smits: ,,Het terrein is nog steeds eigendom van de rooms-katholieke parochie, die het destijds ‘om niet’ aan de protestantse gemeenschap heeft gegeven.”

Uit oude documenten blijkt dat het kerkhof al in de jaren twintig van de negentiende eeuw bestond. Het uitpluizen van de historie is een lastige klus. Er zijn nog maar weinig mensen die hierover kunnen vertellen. Ook de informatie uit archieven is beperkt. Veel vragen blijven daardoor onbeantwoord.

De laatste begrafenis op het kerkhofje was in de vorige eeuw. De diensten in het protestantse kerkje zijn inmiddels gestopt. En vrijwilligers voor het onderhoud van het kerkhof liggen niet voor het oprapen. Er zijn nog negentien graven. Een aantal is in slechte staat of wordt overwoekerd door onkruid. Eerder dit jaar zijn er snoeiwerkzaamheden verricht. Ook liet Smits enkele vrachtwagens met zand aanrukken om te voorkomen dat graven zouden wegzakken.

Smits: ,,De begraafplaats is nu een soort niemandsland. Dat bemoeilijkt het grootscheepse onderhoud, terwijl het verval alleen maar toeneemt.”
Ruiming graven Zuiderbegraafplaats derde kwartaal 2023
5-8-2022 - De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Zuiderbegraafplaats aan de Slinge 50, gaat de algemene graven op vak 9 met de grafnummers 1 tot en met 156 ruimen, na het derde kwartaal van 2023. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.

Gedenktekens ophalen
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na 1 oktober 2023 een ophaalbericht. De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.

Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Meer informatie
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene keldergraven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op met de Zuiderbegraafplaats via email zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 8560 (bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00 uur) of met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via email info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of telefoonnummer 010-489 3434 (bereikbaar op werkdagen van 09.00-16.00 uur). Vermeld daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies