Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.

Oproep rechthebbenden i.v.m. verlengen graf- en onderhoudsrecht
23-4-2025 -

Renovatie Joodse begraafplaats Lekkerkerk nagenoeg voltooid
13-4-2025 - LEKKERKERK • De renovatie van de Joodse begraafplaats op de hoek van de Tiendweg en de Kerkweg in Lekkerkerk nadert zijn voltooiing. De oplevering vindt op woensdag 23 april plaats. De renovatie is onder begeleiding van plaatselijke gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd door leerlingen van het Driestar College.

De begraafplaats, die al meer dan 150 jaar oud is, heeft de afgelopen jaren slechts beperkt onderhoud gehad. Leerlingen van Driestar Lekkerkerk – de school adopteerde het onderhoud – dienden jaren geleden een plan in, maar de uitvoering heeft, mede door de coronatijd, lang op zich laten wachten. Tot dan toe werd alleen onkruid gewied en de heg gesnoeid. In het najaar van 2023 vonden er op de begraafplaats twee incidenten plaats, waarbij grafzerken werden beschadigd.

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de eigenaar van de begraafplaats, gaf begin dit jaar echter goedkeuring aan het plan van de leerlingen, waarbij de begraafplaats eenvoudig blijft, maar toch meer uitstraling krijgt. Zo is er een symbolische looppadenstructuur aangelegd met vakken, waardoor ook horizontaal duidelijk wordt aangegeven waar de graven liggen. Een aantal vakken wordt nog voorzien van grind, andere van gras.

Er is een hekwerk geplaatst rond de begraafplaats, waarbij het openbare karakter behouden blijft. De gedenkstenen zijn omhoog gebracht: de begraafplaats is gemiddeld zo’n 30 centimeter opgehoogd. Verzakte grafzerken staan weer stevig verankerd, zodat ze jarenlang als gedenkstenen kunnen dienen. Het NIK plaatste een nieuw informatiebord met historische informatie over de begraafplaats.

Ter gelegenheid van de oplevering van de renovatie vindt er op 23 april een officiële bijeenkomst plaats in het gemeentehuis van Lekkerkerk, waarna burgemeester Beenakker samen met zes leerlingen van Driestar Lekkerkerk de officiële handeling zal verrichten.

Het project is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling ‘Erfgoed Telt 2022-2026’ van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

(bron: het Kontakt Krimpenerwaard)
Graven ruimen in Abcoude
11-4-2025 - Ruimen graven op begraafplaatsen in Abcoude en Wilnis
Vanaf 06 mei 2025 ruimt de gemeente graven in Abcoude en Wilnis. Het gaat om graven waarvan de uitgiftetermijn is verlopen. Nabestaanden zijn hierover ingelicht. Ook hangt op het informatiebord op de begraafplaatsen een lijst. Daarop staat om welke particuliere en algemene graven het gaat. De gemeente verwacht dat alle graven half juni 2025 geruimd zijn. Het ruimen is niet zichtbaar voor bezoekers.

Gedenkboom om overledenen te herdenken
Om nabestaanden de mogelijkheid te geven hun dierbaren te gedenken, is er een gedenkboom op elke begraafplaats. De gedenkboom is een cortenstalen boom met koperen bladeren. Daarop kan de naam, geboortedatum en overlijdensdatum van een overleden persoon worden gegraveerd. Op deze manier is er toch een plek om de overledenen rustig te kunnen gedenken.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met de beheerder van de begraafplaats via 0297 - 29 16 16 of via info.begraafplaats@derondevenen.nl. De beheerder helpt u graag.
Opvallende grafschennis in Loon op Zand
1-4-2025 - Opvallende grafschennis in Loon op Zand: gestolen spullen netjes uitgestald in bosjes, grafstenen wel ernstig beschadigd

LOON OP ZAND - Spullen van een begraafplaats halen om ze verderop in de bosjes ‘netjes’ uit te stallen, maar ook deels te vernielen. Na de vondst van deze zaken zit het dorp Loon op Zand met twee prangende vragen: wie heeft dit gedaan, en waarom?


door: Marvin van den Berg

Het was afgelopen weekend een bijzondere ontdekking. In de struiken bij begraafplaats St. Jans Onthoofding trof men drie grafstenen, zestien afvalbakken en een grote hoeveelheid beeldjes, lantaarns, bloemen en tuingerei aan. Al deze spullen waren afkomstig van de begraafplaats. Het merendeel stond onaangeraakt uitgestald, maar dat gold niet voor alles..

Vooral de verplaatste grafstenen zijn behoorlijk beschadigd. Een steen is zelfs doormidden gebroken. Ook een vuilnisbak heeft flink moeten ontgelden. Met regelmaat verdwijnen er al een tijdje tuingereedschappen en beeldjes van de begraafplaats, maar afgelopen zaterdag was de schade zo ernstig dat het bestuur van parochie H. Willibrord aangifte gaat doen.

Op de website van de kerkgroep is te zien hoe de begraafplaats zaterdagochtend werd aangetroffen. Pastoor Peter Luijckx is ontdaan door de grafschennis, maar voelt vooral mee met de nabestaanden. ,,Het is respectloos en triest, en levert een hoop stress op bij de nabestaanden. We zijn blij dat de spullen bijna allemaal intact zijn teruggevonden en er geen grafzerken beschadigd zijn, maar dit kan zo niet langer”, reageert hij.

De parochie heeft dit weekend al telefonisch melding gedaan bij de politie, maar zal binnenkort overgaan tot aangifte. Pastoor Luijckx wil nabestaanden erop attenderen dat zij ook aangifte kunnen doen. ,,Wij kunnen geen aangifte doen voor gestolen of beschadigde spullen of graven. Dat is aan de nabestaanden zelf.”

Speculaties en oplossingen
Gaat het hier om kwajongenswerk of speelt er meer? Bij het grote kruis op de rustplaats werden vorige week lege bierflesjes gevonden. Ook zijn op het terrein bandensporen aangetroffen, deels leidend naar de weggehaalde spullen. Omliggende panden, zoals een huisartsenpraktijk, hebben geen camera die gericht is op de entree van de begraafplaats.

Dinsdagochtend komt de vrijwilligersgroep samen om de afvalbakken terug te plaatsen. De parochie gaat overleggen of ze verdere maatregelen kunnen treffen, zoals extra toezicht. Omdat er al een tijdje gereedschap wordt gestolen, hing men een tijd geleden een vogelhuisje op om een camera na te bootsen. Dat mocht echter niet baten.

Op grafschennis staan in Nederland zware straffen, zo valt te lezen in het Wetboek van Strafrecht. Er kan een geldboete van maximaal 10.300 euro worden opgelegd, of in het uiterste geval een gevangenisstraf van een jaar.

(bron: BD-Loon op Zand)
Dieven stelen bronzen beeld van graf Henny Vrienten
30-3-2025 - Dieven stelen bronzen beeld van graf Henny Vrienten, familie geschokt: ‘Niet te begrijpen dat dit gebeurt’

Ze heeft er nog altijd geen woorden voor. Bij een bezoek aan de algemene begraafplaats in Diepenheim zag Gala Veldhoen zondagochtend dat onbekenden zich hebben vergrepen aan het graf van haar man, zanger Henny Vrienten. Een bronzen beeldje dat het graf van de in 2022 overleden zanger sierde, bleek tot haar verbijstering verdwenen.

door Herman Haverkate

Gala Veldhoen bezocht het graf samen met haar twee zonen. De aanblik van het graf schokte de familie diep. „We wisten eerst niet wat we zagen. Dat zoiets voorkomt, nota bene in het zo vredige Diepenheim, is moeilijk te begrijpen en stemt ook heel erg verdrietig.”

In de hoop het beeld terug te krijgen, heeft de familie inmiddels aangifte gedaan. Gala Veldhoen vermoedt dat de dieven in de loop van vrijdag- of zaterdagnacht hun slag hebben geslagen. „Ik ben vrijdag nog bij het graf geweest.”

Dubbel verlies
Het verlies van het beeldje raakt in haar dubbel opzicht. Het is niet alleen een herinnering aan haar man Henny maar ook aan degene die het maakte: haar vader, kunstenaar Aat Veldhoen uit Amsterdam. „Het heet De Denker en is geïnspireerd door het gelijknamige beeld van Rodin. Mijn vader heeft eind jaren 90 een hele serie beeldjes gemaakt met dat thema. Het komt uit zijn nalatenschap en ik heb het ook echt gekregen om neer te zetten op het graf van Henny.”

Gala Veldhoen komt bijna elk weekend nog in Diepenheim. „Voor Henny was dit een dierbare plek. We kwamen er ook vaak. Dat is ook na zijn dood zo gebleven. En meestal, als ik er ben, ga ik dan ook wel even naar zijn graf. Vooral nu in de lente, als de bloemen weer bloeien, is het een prachtige plek. Ook fans van Henny laten trouwens vaak bloemen achter. Dat is ontroerend om te zien.”

Familie looft beloning uit
Het circa 40 centimeter hoge beeldje stond op een sokkel bij het graf. Over de mogelijke daders wil ze niet speculeren. „Als het mensen zijn die het gaat om het materiaal, zou ik willen zeggen: smeed het beeldje alsjeblieft niet om en laat het heel.” Voor een eventuele terugkeer heeft de familie inmiddels een beloning uitgeloofd. „Hoeveel precies kan ik niet zeggen, maar het zal in ieder geval meer zijn dan de waarde van het brons.”

(bron: AD)
Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
26-3-2025 - Vanaf april 2025 worden er bordjes geplaatst bij graven waarvan het grafrecht is vervallen. Vanwege de wet bescherming persoonsgegevens (AGV) mag de gemeente niet op zoek naar gegevens van nabestaanden. Wel moet er één jaar lang een bordje bij het graf geplaatst worden om nabestaanden de kans te geven om het grafrecht opnieuw aan te gaan. U heeft hier na het plaatsen van de bordjes één jaar de tijd voor. Bij algemene graven eindigt het gebruiksrecht vanzelf na 10 jaar. Hier worden geen bordjes geplaatst.
Vragen? Heeft u een vraag over de bordjes, het ruimen van deze graven of over het herbegraven of het laten cremeren van de stoffelijke resten? Stuur een e-mail met uw vraag en het grafnummer naar inFo@vijFheerenlanden.nl. U kunt ook een melding maken via onze website vijfheerenlanden.nl. Op de website kiest u voor "Melding doen", daarna scrolt u naar beneden en kiest u voor "Melding openbare ruimte" waarna u uw vraagt kunt stellen.

Al 2.158.371 monumenten on-line!
30-4-2025 05:37:00 - Online-Begraafplaatsen.nl: 2.158.371 grafmonumenten, 3.674 begraafplaatsen, 3.475.388 personen, 7.188 monitorrecords, 355 medewerkers en 19.042 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (19714x), de Vries (18842x), Jansen (16423x), Bakker (13972x), van Dijk (13420x), Visser (12748x), Janssen (11372x), van den Berg (10873x), de Boer (10697x), Smit (10529x), Bos (10047x), Mulder (9791x), Meijer (9566x), de Groot (8816x), Vos (7947x), Dekker (7286x), Brouwer (7030x), Peters (6071x), Hendriks (5968x), Dijkstra (5866x).van Leeuwen (5266x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
's-GravenzandeAlgemene Begraafplaats Beukenhage2
AssenZuiderbegraafplaats1
BeekBegraafplaats De Nieuwe Hof32
BeekBegraafplaats St. Martinusstraat1
BoskoopGemeentelijke Begraafplaats7
Capelle aan den IJsselBegraafplaats Schollevaar2
DinteloordOude Begraafplaats Centrum89
DirkslandOude Begraafplaats Kapoenstraat Dirksland10
DirkslandNieuwe Begraafplaats Staakweg Dirksland2
DiversenOorlogsmonumenten1
DokkumBegraafplaats13
EeldeBegraafplaats 'De Duinen'.9
ElburgBegraafplaats Oostelijke Rondweg1
EricaKerkhof RK Kerk8
Essen (B)Begraafplaats Essen-Hoek5
GeulleKerkhof St. Martinuskerk20
GoirleBegraafplaats RK Parochie St. Jan5
GrootegastAlgemene Begraafplaats1
HellendoornRK begraafplaats St. Bastianuskerk32
HoogeveenOude Begraafplaats39
HoornRK Begraafplaats6
KlimmenR.K. Parochie H. Remigius1
LeusdenBegraafplaats Rusthof7
LutjegastBegraafplaats1
MiddelharnisAlgemene Begraafplaats Vrederust8
MonnickendamRK Begraafplaats1
Montzen (B)Begraafplaats33
NijmegenWar Cemetery Jonkerbos1
NumansdorpAlgemene Begraafplaats2
OldebroekBegraafplaats De Ekelenburg2
RenkumAlgemene Begraafplaats Harten te Renkum122
RijswijkBegraafplaats Eikelenburg9
RodenBegraafplaats3
RoosendaalR.K. Begraafplaats23
SchagenBegraafplaats de Hoep1
SliedrechtAlgemene Begraafplaats7
StadskanaalGemeentelijke Begraafplaats Brugstraat162
StolwijkAlgemene Begraafplaats2
TegelenBegraafplaats5
Ter ApelkanaalTer Apelkanaal3
UdenhoutRK Kerkhof St. Lambertus26
VlaardingenBegraafplaats Holy58
WaalwijkBegraafplaats Bloemendaal159
WaarderAlgemene Begraafplaats Waarder27
WildervankBegraafplaats92
WinterswijkAlgemene Begraafplaats1
ZandbergZandberg R.K.begr.pl.13
ZeistOude Begraafplaats 39
ZutphenOosterbegraafplaats27
 Totaal:1.121


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.94314.943
200625.38840.331
200726.91967.250
200833.547100.797
200953.871154.668
201088.464243.132
2011120.099363.231
201286.081449.312
2013108.799558.111
2014160.372718.483
2015263.743982.226
2016129.6941.111.920
2017114.7741.226.694
2018103.1601.329.854
2019130.9201.460.774
2020153.6251.614.399
2021161.9301.776.329
2022122.7291.899.058
2023117.9672.017.025
2024104.4712.121.496
202536.8752.158.371
Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
26-3-2025 - Vanaf april 2025 worden er bordjes geplaatst bij graven waarvan het grafrecht is vervallen. Vanwege de wet bescherming persoonsgegevens (AGV) mag de gemeente niet op zoek naar gegevens van nabestaanden. Wel moet er één jaar lang een bordje bij het graf geplaatst worden om nabestaanden de kans te geven om het grafrecht opnieuw aan te gaan. U heeft hier na het plaatsen van de bordjes één jaar de tijd voor. Bij algemene graven eindigt het gebruiksrecht vanzelf na 10 jaar. Hier worden geen bordjes geplaatst.
Vragen? Heeft u een vraag over de bordjes, het ruimen van deze graven of over het herbegraven of het laten cremeren van de stoffelijke resten? Stuur een e-mail met uw vraag en het grafnummer naar inFo@vijFheerenlanden.nl. U kunt ook een melding maken via onze website vijfheerenlanden.nl. Op de website kiest u voor "Melding doen", daarna scrolt u naar beneden en kiest u voor "Melding openbare ruimte" waarna u uw vraagt kunt stellen.

Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
26-3-2025 - Vanaf april 2025 worden er bordjes geplaatst bij graven waarvan het grafrecht is vervallen. Vanwege de wet bescherming persoonsgegevens (AGV) mag de gemeente niet op zoek naar gegevens van nabestaanden. Wel moet er één jaar lang een bordje bij het graf geplaatst worden om nabestaanden de kans te geven om het grafrecht opnieuw aan te gaan. U heeft hier na het plaatsen van de bordjes één jaar de tijd voor. Bij algemene graven eindigt het gebruiksrecht vanzelf na 10 jaar. Hier worden geen bordjes geplaatst.
Vragen? Heeft u een vraag over de bordjes, het ruimen van deze graven of over het herbegraven of het laten cremeren van de stoffelijke resten? Stuur een e-mail met uw vraag en het grafnummer naar inFo@vijFheerenlanden.nl. U kunt ook een melding maken via onze website vijfheerenlanden.nl. Op de website kiest u voor "Melding doen", daarna scrolt u naar beneden en kiest u voor "Melding openbare ruimte" waarna u uw vraagt kunt stellen.
Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
26-3-2025 - Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
Vanaf april 2025 worden er bordjes geplaatst bij graven waarvan het grafrecht is vervallen. Vanwege de wet bescherming persoonsgegevens (AGV) mag de gemeente niet op zoek naar gegevens van nabestaanden. Wel moet er één jaar lang een bordje bij het graf geplaatst worden om nabestaanden de kans te geven om het grafrecht opnieuw aan te gaan. U heeft hier na het plaatsen van de bordjes één jaar de tijd voor. Bij algemene graven eindigt het gebruiksrecht vanzelf na 10 jaar. Hier worden geen bordjes geplaatst.
Vragen? Heeft u een vraag over de bordjes, het ruimen van deze graven of over het herbegraven of het laten cremeren van de stoffelijke resten? Stuur een e-mail met uw vraag en het grafnummer naar inFo@vijFheerenlanden.nl. U kunt ook een melding maken via onze website vijfheerenlanden.nl. Op de website kiest u voor "Melding doen", daarna scrolt u naar beneden en kiest u voor "Melding openbare ruimte" waarna u uw vraagt kunt stellen.

Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
26-3-2025 - Bordjes plaatsen bij graven waarvan het grafrecht vervallen is
Vanaf april 2025 worden er bordjes geplaatst bij graven waarvan het grafrecht is vervallen. Vanwege de wet bescherming persoonsgegevens (AGV) mag de gemeente niet op zoek naar gegevens van nabestaanden. Wel moet er één jaar lang een bordje bij het graf geplaatst worden om nabestaanden de kans te geven om het grafrecht opnieuw aan te gaan. U heeft hier na het plaatsen van de bordjes één jaar de tijd voor. Bij algemene graven eindigt het gebruiksrecht vanzelf na 10 jaar. Hier worden geen bordjes geplaatst.
Vragen? Heeft u een vraag over de bordjes, het ruimen van deze graven of over het herbegraven of het laten cremeren van de stoffelijke resten? Stuur een e-mail met uw vraag en het grafnummer naar inFo@vijFheerenlanden.nl. U kunt ook een melding maken via onze website vijfheerenlanden.nl. Op de website kiest u voor "Melding doen", daarna scrolt u naar beneden en kiest u voor "Melding openbare ruimte" waarna u uw vraagt kunt stellen.

Oproep rechthebbenden i.v.m. verlengen graf- en onderhoudsrecht
26-3-2025 - Conform Artikel 16, lid 2 van de beheersverordening algemene be-graafplaats Papendrecht wordt van onderstaande particuliere graven aan nabestaanden gevraagd om zich te melden. Dit omdat er op dit moment geen recht-hebbende bekend is van de genoemde graven. De aan hen gerichte correspondentie kwam als onbestelbaar retour. In een aantal gevallen was het niet mogelijk de correspondentie te verzenden omdat het laatst bekende adres niet meer actueel was of de rechthebbende reeds overleden was. Middels deze publicatie worden nabestaanden verzocht zich te melden zodat de rechten alsnog verlengd en/of overgeschreven kunnen worden. Indien een reactie uitblijft, vervallen de rechten een jaar na dagtekening van deze publicatie aan de gemeente Papendrecht.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de administratie van de algemene begraafplaats Papendrecht. Per e-mail: begraafplaats@papendrecht.nl of per telefoon 14078

Oproep rechthebbenden familiegraven Papendrecht
19-3-2025 - Oproep rechthebbenden
Conform Artikel 16, lid 2 van de beheersverordening algemene begraafplaats Papendrecht wordt van onderstaande particuliere graven aan nabestaanden gevraagd om zich te melden. Dit omdat er op dit moment geen rechthebbende bekend is van de genoemde graven. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de administratie van de algemene begraafplaats Papendrecht.
Per e-mail: beqraafplaats@papendrecht.nl of per telefoon 14078
Wat bezielt grafschenners?
3-3-2025 - Wat bezielt grafschenners?

'motieven zijn vaak heel persoonlijk'


Groot verdriet en vooral onbegrip en onmacht op begraafplaats Westduin in Den Haag afgelopen week. Daar werd een flink aantal graven en urnen vernield, onder meer kindergraven. De vraag: wie doet zoiets?

door: TILL BEHNE

De ontreddering was groot. Tientallen urnen en graven, zowel kindergraven als grafzerken van volwassenen, zijn kapot. Er is as van een overledene gevonden op een wandelpad en er werd schade aangebracht aan de herdenkingsmonumenten van een verzamelgraf voor kinderen. Wie achter de vernielingen zit, is nog niet duidelijk.

Naar de motieven van grafschenners blijft het vaak gissen. Lang niet altijd wordt er iemand gepakt en ook als dat het geval is, is de vinger er niet altijd op te leggen. Volgens forensisch psycholoog Ernst Ameling, die lang werkte bij het Pieter Baan Centrum, zijn de motieven van een grafschender vaak heel persoonlijk en daarmee uniek.

Motieven
,,Je kunt denken aan negatieve gevoelens richting de overledene, maar ook aan religieuze of politieke motiveringen. Het kan in de relationele sfeer zitten of juist gericht zijn tegen iemand die een misdaad begaan heeft en dat de grafschennis een soort vergeldingsactie is. Dat zijn allemaal redelijk rationeel verklaarbare motieven. Overigens is het dan nog een forse stap om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Dan heb je nog de meer irrationele kant. Mensen kunnen ook iets doen vanuit een bepaalde driftmatigheid. Vanuit een psychose of waanbeelden, stemmen in je hoofd die zeggen dat je iets moet doen. Vaak is er bij grafschennis ook sprake van vandalisme. Maar ik vind vandalisme meer een ruit ingooien of een bushokje slopen. Voor mij gaat grafschennis verder dan vandalisme."

Grafschennis komt helaas geregeld voor en, hoe onbegrijpelijk ook, lijkt vandalisme daarbij toch vaak de oorzaak. In juli 2021 werden 150 graven vernield op begraafplaats Beukenhage in 's-Gravenzande. Twee minderjarige jongens werden opgepakt voor de vernielingen. Ze zijn veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur. Over de motieven van de daders werd niks bekendgemaakt.

Igle Weidenaar van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen zei destijds in deze krant dat deze vandalistische jongeren vaak 'onnozel kuddegedrag' vertonen en de impact van hun daden totaal niet lijken te begrijpen. ,,Maatregelen nemen is ook gewoon heel lastig. Begraafplaatsen liggen nu eenmaal afgelegen en je kunt er dan helaas ook vaak je gang gaan. Als we de motieven van daders zouden kennen, zou grafschennis wellicht voorkomen kunnen worden."

Die motieven zou Ernst Ameling ook maar wat graag onderzoeken. "Dat is lastig, je kunt helaas niemand dwingen tot zo'n onderzoek."

Gevangenisstraf
Welke straffen worden ervoor uitgedeeld? De twee minderjarige jongens die de begraafplaats in 's-Gravenzande schonden, kregen dus een werkstraf van 80 uur. Volgens het strafrecht, artikel 149, kun je een gevangenisstraf krijgen van maximaal een jaar en een boete van de derde categorie, maximaal 10.300 euro.

Onder grafschennis valt vandalisme als het bekladden en/of vernielen van een graf, of het daarop gestelde gedenkteken. Ook urineren op een graf wordt gezien als grafschennis. Ook grafroverij is grafschennis. Volgens Ernst Ameling is het zowel voor de straf als voor de impact op de nabestaanden van belang in welke mate het graf geschonden wordt. ,,Een grafsteen omduwen, is al verschrikkelijk genoeg, maar het daadwerkelijk opgraven van een grafkist of bepaalde handelingen verrichten met een lijk gaat natuurlijk veel verder."
(bron: AD-Den Haag)
Joodse begraafplaats aan vergetelheid ontrokken
26-2-2025 - Delft knapt onbekendste plek in de stad op

187 graven, voor stilgeboren en zeer jonge kindjes, kinderen en volwassen. De Joodse begraafplaats is misschien wel de onbekendste plek van de stad. Delft wil helpen om die uit de vergetelheid te halen en tegen verdere achteruitgang te beschermen.

door: STIJN TIELEMANS

Op rooms-katholieke begraafplaatsen staan vaak bomen, maar die zijn hier niet welkom. Want takken en een bladerdek, hangend over een graf, kunnen worden gezien als een gebouw waardoor een afstammeling van een priester (een van de drie categorieën in het Jodendom) niet mag langskomen. De Joodse religie staat hem niet toe om onder één dak met de dode te zijn. De wortels trekken bovendien leven uit de bodem, waarmee ze de rust van de dode verstoren. Die heeft hier eeuwige grafrust.

Dat geldt dus ook voor de Joodse Delftenaren die liggen begraven op Beth Chaim (huis van de levenden) aan de Geertruyt van Oostenstraat. Deze plek in Delft is niet zo bekend, ook al hoort het bij de geschiedenis van de Delftse Joodse gemeenschap en de stad. Joodse Delftenaren kregen in 1845 een begraafplaats, achter de Oostsingel, op de grond die toen buiten de bebouwde kom lag.

Gras
Sara Davids was in 1938 de laatste die er werd begraven, waarna de laatste rustplaats langzaam in de vergetelheid belandde. In de jaren 50 kreeg de begraafplaats nog een muur. Gras maaien werd de verantwoordelijkheid van de gemeente, als tegenprestatie omdat die de synagoge kocht. Toen de Delftse Joodse gemeenschap in de jaren 60 opging in die van Den Haag werd de begraafplaats langzaam vergeten, vertelt Coen Abram van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Maar de muur is erg instabiel en heeft onderhoud nodig. Een aannemer is al begonnen met de klus, ook al heeft de gemeente de portemonnee (28.000 euro) nog niet getrokken. De twee bouwvakkers krijgen deze maandag thee en een mergpijpje van een overbuurvrouw.

Op het grasveld staan met 51 matsevot (grafstenen) en een tombe. Op de stenen staan Hebreeuwse teksten — Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven — en valt bijvoorbeeld 5668 te lezen. Dat jaartal staat gelijk aan 1926, de Joodse jaartelling begint bij de schepping van Adam en Eva. Joods zijn gaat via de vrouwelijke bloedlijn. ,,Op de steen mag alleen een verwijzing staan naar Joodse mensen", zegt Abram. ,,Als je wilt verwijzen naar je niet-Joodse partner, is dat niet toegestaan."

Oude smoelwerk
In theorie is er nog plek voor één overledene. De oudste steen uit 1855 werd in 1920 vervangen. De meeste grafzerken horen rechtop te staan, maar rond 1960 zijn de stenen die er nog stonden uit angst voor vandalisme neergelegd. ,,Om het oude smoelwerk terug te krijgen en deze actie terug te draaien, gaat een lokale ondernemer de eerste drie grafstenen rechtop zetten", zegt Smit. ,,Dit worden de blikvangers." Abram: ,,Schrijf maar op: personeel van een ander bedrijf had moeite om op een Joodse begraafplaats te werken."

,,Er was een prijsverschil tussen het neerleggen of neerzetten van een steen", zegt Smit. ,,Mogelijk komt dat omdat Sefardische Joden liggende stenen hebben en Asjkenazische Joden staande." Die eerste groep komt oorspronkelijk uit Spanje en Portugal, de tweede uit Oost-Europa.

Op het Delftse veld valt de tombe op van Hanna van Praag. Zij was getrouwd met Jacob Koetser. Op haar 34ste overleed ze. Haar moeder was een Sefardische Jood, vandaar de bombastische tombe. De Asjkenazische Jood Koetser ligt ernaast in een soberder graf.

Abram: ,,In het Jodendom wordt iedereen in dezelfde kleding en kist begraven. Na de dood is iedereen gelijk."

(bron: AD-Delft)
Petruskerk breidt de begraafplaats uit
25-2-2025 - Nieuwe mogelijkheden uitvaarten onderzocht

Een flinke uitbreiding van de begraafplaats en het toevoegen van de mogelijkheid om een uitvaart per boot te houden. Dat zijn de plannen van de Clara en Franciscusfederatie in Roelofarendsveen.
door: RIK SNEIJDER

Het parochiebestuur broedt al lange tijd op de plannen om uit te breiden. Tien jaar geleden werden de eerste uitbreidingsplannen al bedacht. Ook het idee om mensen een mogelijkheid te bieden om de uitvaart per boot te organiseren, bestaat al langer. ,,Het plan om varend te begraven moeten wij verder uitwerken", zegt Carl van der Zwet van de beheercommissie van de begraafplaats aan het Noordeinde in Roelofarendsveen.

,,Het is nog prematuur maar wij willen nabestaanden die mogelijkheid bieden. Voorlopig richten wij ons eerst op de uitbreiding van onze begraafplaats. Bovendien kunnen wij straks meer as verstrooien omdat het oppervlak groter wordt", zegt Van der Zwet.

Extra terrein
Straks is de begraafplaats ruim 8000 vierkante meter groot, bijna zestien voetbalvelden. Dit is inclusief de enkele honderden vierkante meter extra grond die erbij komen. Omdat het terrein achter de Petruskerk dus groter is geworden, mogen er 76 asverstrooiingen per jaar gedaan worden. Dat zijn er ongeveer tien meer dan op dit moment.

De bedoeling is om nog dit jaar te beginnen met de uitbreiding van de begraafplaats aan het Noordeinde in Roelofarendsveen. Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, is nog niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend met hoeveel plekken het terrein wordt uitgebreid. Het gaat alleen om het katholieke kerkhof en niet om de algemene begraafplaats die eigendom is van de gemeente. Er zijn in Kaag en Braassem drie algemene begraafplaatsen.

Vergunning
Het gemeentebestuur heeft onlangs ingestemd met de aanleg en uitbreiding van de bijzondere begraafplaats bij de Petruskerk. De gemeente heeft de toestemming gegeven aan de Parochiële Caritasinstelling van de Rooms Katholieke Parochie genaamd de Heilige Franciscus (PCI), waar de Clara en Franciscusfederatie, de Petruskerk en de Mariakerk onder vallen.

De parochie krijgt, als het gemeentebestuur akkoord gaat, bovendien een vergunning om de gehele begraafplaats te gebruiken als terrein dat permanent bestemd is voor het uitstrooien van as. Natuurlijk wel onder voorwaarden die voor het uitstrooien van as gelden. De gemeente en de parochie hebben een stukje grond geruild, dit is gedaan in het kader van de gebiedsontwikkeling Braassemerland.

,,De toestemming om meer as te kunnen verstrooien is een mooi opstapje naar de uitbreiding", zegt Van der Zwet. ,,Wij hebben het daar met de gemeente al meer dan tien jaar over." In die tien jaar tijd is het aantal inwoners van Roelofarendsveen met 3000 toegenomen tot 10.500 mensen, terwijl lange tijd de begraafplaatsen in het dorp niet zijn uitgebreid.

Van der Zwet zegt de laatste jaren goede gesprekken met het gemeentebestuur van Kaag en Braassem te hebben gehad: ,,Wij zijn blij met het positieve standpunt van het college. Wij kunnen nu verder met onze plannen." Begonnen wordt met de uitbreiding van de laatste rustplaats.

Over water
,,Daarna gaan wij verder nadenken over de mogelijkheden tot een uitvaart over het water", zegt Van der Zwet. In het waterrijke gebied lijkt daar een behoefte aan te bestaan. Van der Zwet kan nog niet veel melden over de uitvaarten over water. Wel bestaan er elders in het Groene Hart al dergelijke initiatieven bij uitvaartorganisaties.
(bron: AD-Kaag en Braassem)
Begraafplaats als monument
5-2-2025 - (bron: AD-Alphen aan den Rijn)
Na de laatste jaarwisseling bereikte de oude algemene begraafplaats Boskoop een memorabele leeftijd: 150 jaar. Zestien vrijwilligers zorgen voor een levendig monument door wekelijks onderhoud te plegen aan de zeshonderd zerken, paden en het weelderige groen.

door: AD VAN DEN HERIK

'Ik zie een poort wijd open staan', prijkt bovenaan een horizontale grafzerk. Meindert Bakker heeft net het vuil en de aanslag uit het gebeitelde opschrift verwijderd, waardoor de letters na een verfbeurt weer goed leesbaar zijn. Om zijn knieën te beschermen, zit Bakker op een stukje schuim, klaar om ook de rest van de grafsteen weer toon- en leesbaar te maken.

Hij is niet de enige vrijwilliger die zich bekommert om het onderhoud, weet Dick de Gunst. 'Vrijwel elke vrijdagmiddag onderhoudt een team vrijwilligers van de Stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop het geheel, waardoor er sprake is van een keurig monumentaal geheel. De begraafplaats is een gemeentelijk monument', schrijft de Boskoper.

De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug tot 1875. Toen kocht de gemeente een stuk grond aan in Reijerskoop om dit in te richten als begraafplaats. Tot die tijd vonden overledenen hun laatste rustplaats rond de Nederlands Hervormde dorpskerk, in het centrum van Boskoop.

Speciale maatregelen
De aanleg en inrichting van het perceel vergden wel speciale maatregelen. Zoals het op hoogte brengen van de grond om boven het bestaande polderpeil uit te komen.

Bij de uitgifte van graven speelde aanvankelijk de verzuiling ook nog een rol. Alleen protestanten vonden hier hun laatste rustplaats. Katholieken bestelden hun overledenen bij de toenmalige katholieke kerk in het Randenburg ter aarde.

Nadat in 1895 de Nederlands Hervormde kerk in vlammen opging, werden de aanwezige graven geruimd en gold Reijerskoop als enige begraafplaats.

'Dode begraafplaats'
Eind jaren 40 van de vorige eeuw waren bijna alle beschikbare plaatsen vergeven. De omliggende gronden bleken ongeschikt voor uitbreiding. Om die reden stopte de uitgifte van graven. In zo'n geval spreekt met van een 'dode begraafplaats'. Een bijzetting in een familiegraf gebeurt overigens nog wel, gemiddeld zo'n twee keer per jaar.

Wie op de schelpenpaden loopt en zijn ogen de kost geeft, ziet veel Boskoopse familienamen: Koster, van Nessen en Vuyken, Bulk, Hardijzer, Van Heiningen, Hooftman, van Koolbergen en Oosthoek.

Slecht onderhoud leidde er eind vorige eeuw toe dat de begraafplaats een vervallen indruk gaf. Daar moest iets aan gedaan worden, vonden Jan en Anna den Hengst. Via de Historische Vereniging Boskoop deed Jan den Hengst een oproep om de boel op te knappen.

Met succes, constateert Frank Snijdewint, bestuurslid van de Stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop. ,,Nu, eind 2024, kunnen we best met trots zeggen dat we met onze groep een fantastisch onderhouden en monumentaal mooie begraafplaats gecreëerd hebben waar Boskopers en andere bezoekers de graven van overleden familieleden kunnen terugvinden en met genoegen kunnen rondlopen."

Snijdewint beantwoordt ook vragen van nabestaanden die via de website meer willen weten over de laatste rustplaats van familieleden.

Bezoekers van de begraafplaats kunnen niet om het fraaie poortgebouw heen, opgetrokken in neoclassicistische stijl, geïnspireerd door de bouwkunst van de oude Grieken en Romeinen.

Onkruid verwijderd
Leen van Leeuwen (85) is een van de zestien vrijwilligers. Eentje van het eerste uur zelfs. ,,Een halfjaar voordat de vrijwilligersgroep tot stand kwam, was ik op zoek naar het graf van mijn vader. Ik kon zijn steen niet meer vinden. Het geheel was overwoekerd", laat de 85-jarige Boskoper weten. ,,Toch heb ik de steen ontdekt, nadat ik lange takken van een hulst had weggezaagd en veel onkruid had verwijderd."
Ruimen graven algemene begraafplaats Oosterhesselen in 2025
10-6-2024 - (bron: Gemeente Coevorden)
Vanaf juli 2025 starten we met het ruimen van een aantal oude graven op de algemene begraafplaats aan de Wethouder K. Schepersweg in Oosterhesselen. Het gaat om graven voor onbepaalde tijd, waar bij de gemeente geen nabestaande of rechthebbende* meer van bekend is. We ruimen de graven om ruimte te maken voor nieuwe graven. Bij het ruimen van de graven worden de stoffelijke resten in een verzamelgraf herbegraven. Zo hebben nabestaanden altijd een plek waar ze naartoe kunnen gaan.


*De rechten van een graf zijn overdraagbaar, zodat ze in de familie kunnen blijven als een rechthebbende zelf is overleden. Dit kan tot 3 generaties opvolgend (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen).

Neem contact op
Een lijst met alle graven die geruimd worden en de veelgestelde vragen kunt u vinden op onze pagina graven ruimen. (zie bron voor link)

Hoe gaat de ruiming in zijn werk?
Zonder bericht vervalt het graf na een jaar aan de gemeente. Tijdens de ruiming worden de stoffelijke resten uit het graf overgebracht naar het verzamelgraf. We begrijpen dat dit voor nabestaanden een gevoelige kwestie is. Heeft u hulp nodig, neem contact op met de gemeente.

Berichten Archief

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies