Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Huizumer Begraafplaats heeft nieuw voetpad van circulair materiaal - 31-5-2020

LEEUWARDEN - De Huizumer Begraafplaats heeft nieuwe voetpaden. Deze vervangen de oude grindpaden, waardoor de begraafplaats nu beter begaanbaar is voor rolstoelen en scootmobiels. De paden zijn gemaakt van Xiriton, een natuurlijk en volledig recyclebaar bouwmateriaal dat is ontwikkeld door Frank Bucher uit Stiens.

De basis van Xiriton is olifantsgras, een metershoog rietgras dat je na één keer planten twintig jaar kunt oogsten. Rondom Schiphol zijn grote velden met dit gras te vinden, omdat de hoge stengels ganzen uit het gebied weren. Olifantsgras neemt in vergelijking met andere planten zeer veel CO2 op uit de lucht. Dit door de plant opgenomen CO2 wordt in Xiriton opgeslagen.

Het versnipperde olifantsgras werd in het Xiriton-mengsel voor de Huizumer Begraafplaats vermengd met kalk, zand, trascement, schelpengruis en slootwater (deze mix wordt XM4 genoemd). Frank Bucher, ontwikkelaar van het circulaire bouwmateriaal: ,,Xiriton is niet één product, maar een concept dat je voor veel toepassingen kunt gebruiken in wegen-, water- en woningbouw. De kracht van Xiriton is de combinatie van organisch materiaal met steenachtig materiaal, zodat de voordelen van beide materialen samenkomen. Hierdoor is Xiriton licht, isolerend, flexibel, schokabsorberend, brandveilig en volledig recyclebaar. Mijn streven is om dit circulaire concept zo simpel in elkaar te zetten, zodat zoveel mogelijk mensen het overal kunnen toepassen met de lokale mogelijkheden.”

In 2017 werd ook een Xiriton-pad aangelegd in de Prinsentuin in Leeuwarden. Een deel van de Prinsentuin werd destijds aangewezen als proeftuin voor circulaire materialen. Arjen Kammeraat, projectleider van de gemeente Leeuwarden: ,,Wij willen als gemeente laten zien wat er mogelijk is op circulair gebied. De Prinsentuin was daar een mooie proeftuin voor. Xiriton heeft zich daar goed bewezen, want het is sterk en veilig, heeft een lage CO2 footprint en geeft een natuurlijke uitstraling. Daarom past het bij onze ambities om de grondstoffenstroom zo duurzaam en lokaal mogelijk te houden. We willen in de gemeente meer gebruik maken van circulaire producten uit de regio en ontwikkelaars van deze materialen de ruimte geven, als een soort podium. De Huizumer begraafplaats leent zich daar uitstekend voor.”

Het Xiritonpad was een eerste stap naar een natuurlijkere uitstraling van de Huizumer begraafplaats. De komende tijd wordt de begraafplaats nog verder opgeknapt met nieuwe beplanting.

Tekst: Danita Vellinga Bron: huisaanhuisleeuwarden.nl

Ruiming algemene graven Begraafplaats Landsmeer - 22-5-2020

Van een aantal algemene graven op de begraafplaats van gemeente Landsmeer is de grafrust verstreken. Eind 2020 worden deze graven geruimd, zodat de ruimte weer beschikbaar komt.

Wensen

De stoffelijke resten worden volgens wettelijk voorschrift naar een afgesloten gedeelte (ossuarium) van de begraafplaats overgebracht, tenzij nabestaanden kiezen voor cremeren of herbegraven in een particulier graf. Het monument of andere memorabilia kunnen weggehaald worden, na 1 september 2020 worden deze door de gemeente verwijderd.

De gemeente vraagt nabestaanden om contact op te nemen voor 1 juli 2020 als er speciale wensen zijn. Het verlengen van de grafduur is niet mogelijk bij een algemeen graf.

Ruiming

De gemeente is eigenaar en gaat over tot ruiming omdat de wettelijke termijn van 10 jaar is verstreken. De ruiming vindt naar verwachting plaats in oktober 2020. Het gaat om de graven met locatienummers 172 t/m 182 en 815 t/m 834 en 920 t/m 940. Bij deze graven zijn bordjes geplaatst om nabestaanden te informeren. Tijdens de werkzaamheden blijft de begraafplaats toegankelijk voor bezoekers. Als er een uitvaart plaatsvindt, wordt het werk stilgelegd.

Contact

Wilt u meer weten of als belanghebbende uw wensen kenbaar maken, neem dan contact op via begraafplaats@landsmeer.nl of 020-4877111.
bron: Gem. Landsmeer
Joodse begraafplaats in Bellingwolde moet worden opgeknapt. - 14-5-2020

Joodse begraafplaats in Bellingwolde moet worden opgeknapt: 'Overwoekerde graven, dat is ongewenst en ongepast'

De Joodse begraafplaats in Bellingwolde moet hoognodig worden opgeknapt. Met name aan de steeds voortwoekerende coniferen moet iets worden gedaan.

Dat zegt Willem Fokkens namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Hij heeft bij de gemeente Westerwolde, de eigenaar, aan de bel getrokken.

De begraafplaats is een van de kleinere Joodse rustplaatsen in de provincie Groningen. Hij werd in 1880 in gebruik genomen en herbergt nu nog 14 stenen. Een aantal daarvan hoort bij kindergrafjes. De rustplaats was van de gemeente Bellingwedde en ging na de herindeling in 2018 over naar Westerwolde.
‘Situatie is heel ongewenst’
Wie de begraafplaats bezoekt, ziet maar enkele van de 14 stenen. Andere worden aan het oog onttrokken door de coniferen. Die hangen over de zerken heen. ,,En dan weet je dat hun wortels net zo ver onder de grond doorlopen’’, aldus Fokkens. ,,Hoe zeer ze daar de graven beschadigen, weet ik niet. Maar de situatie is natuurlijk heel ongewenst en ongepast. En als er niets gebeurt, kunnen de coniferen op een bepaald moment ook omvallen en stenen beschadigen. Ze moeten daarom worden verwijderd.’’

Met dat doel voor ogen heeft Fokkens contact opgenomen met de gemeente. ,,Zij is immers de eigenaar. Veel van de Joodse begraafplaatsen in de provincie zijn van het NIK, deze niet. De gemeente pleegt overigens wel onderhoud hoor, zo wordt het gras gemaaid, maar aan die voortwoekerende coniferen is al geruime tijd niets gedaan. We hopen dat de gemeente toch een bedrag daarvoor op tafel wil leggen. Dan willen wij als NIK ook proberen een subsidie via de provincie te krijgen.’’

Woordvoerder Kasper Schomaker van Westerwolde stelt dat de ‘coniferen-problematiek’ bij de gemeente bekend is. ,,Daar willen we samen met NIK zeker iets doen waarbij die organisatie kijkt of subsidies verkregen kunnen worden. Het is dus zeker de bedoeling die begraafplaats op te knappen.’’
Bron: Dagblad van het Noorden (Marcel Looden)
Oproep op begraafplaats Rossum; Maasdriel zoekt rechthebbenden - 30-4-2020

Oproep op begraafplaats Rossum; Maasdriel zoekt rechthebbenden
ROSSUM - Wie de begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat in Rossum bezoekt, kan er niet om heen. Bij meer dan 70 graven zijn groene bordjes geplaatst waarop de gemeente Maasdriel oproept om contact op te nemen.

De bordjes zijn deze maand geplaatst bij graven waarvan bij de gemeente geen contactpersoon of rechthebbende bekend is. Het gaat ook om graven en graftrommels op het historische deel van de begraafplaats, waaronder het graf van de familie Van Randwijck. De bordjes blijven tot april 2021 staan. Zijn er dan geen rechthebbenden gevonden, dan vervalt het graf naar de gemeente. Die besluit vervolgens wat er met het graf gebeurt.

Eerste van vijf begraafplaatsen
Het is de eerste van de vijf begraafplaatsen waar Maasdriel op zoek gaat naar mensen aan wie voorgelegd zal worden of ze grafrechten willen verlengen. Ook de begraafplaats aan de H.C. de Jonghweg komt aan de beurt en tevens de algemene begraafplaatsen in Heerewaarden, Hedel en Hurwenen.

Graftrommels
De begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat is bijzonder vanwege de historische graftrommels en graven, waaronder het graf van de familie Van Randwijck. De gemeente en een werkgroep van bewoners gaan de begraafplaats opknappen en omvormen tot een herdenkingspark. Zo wordt de oude ingang aan de Koningstraat hersteld. De gemeente steekt ruim 70.000 euro in het project.
bron: www.bd.nl
Weer bloemen gestolen van graf in Alblasserdam - 17-4-2020


ALBLASSERDAM – Vanaf een graf op de begraafplaats in Alblasserdam is tussen zaterdag 11 en zondag 12 april 2020 een schaal met bloemen gestolen. De schaal was onlangs op het graf geplaatst door de vrouw van de overleden man. Ze had de schaal geplaatst op de sterfdag van haar man. Zoon Johan Udo doet via Twitter een getuigenoproep. “Misschien heeft iemand een mooi paasbakje gehad. Dan weet diegene nu waar het vandaan komt,” aldus Udo.

In de afgelopen periode kwam het vaker voor dat er spullen van graven zijn meegenomen in Alblasserdam. In 2019 werden er ook al tot twee keer toe bloemen gestolen van een graf. Toen gebeurde dit bij het graf van Ilse van Wijngaarden. Ilse is het nichtje van Johan Udo en ligt begraven naast de vader van Johan.

Tips? Laat het weten via info@alblasserdamsnieuws.nl of 0640092253.
Zaltbommel zal graven Bossche Poort niet zomaar ruimen - 15-3-2020

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel zal niet rücksichtslos op begraafplaats Bossche Poort graven gaan ruimen waarvoor geen grafrechten zijn betaald en waarvan rechthebbenden afstand doen. ,,We maken natuurlijk een afweging of graven van historische waarde zijn. Daarvoor is de status van monument voor individuele graven niet vereist.”

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente in een reactie op mr. Willem van der Putten. Deze deskundige op het gebied van rechten rond begraven en begraafplaatsen stelde dat het opstellen van een lijst met bijzondere graven geen enkele rechtsbescherming biedt. Nabestaanden van mensen die in een bijzonder graf liggen, hebben met de lijst van de gemeente dus geen enkele zekerheid.

Verbolgen over brief
Tientallen nabestaanden reageerden verbolgen toen ze recent van de gemeente per brief de vraag kregen of ze de rechten van een graf op de Bossche Poort willen verlengen. De kosten variëren van 1300 euro voor 10 jaar tot ruim 10.000 euro voor onbepaalde tijd.

Een deel van het bedrag is voor onderhoud. Dat is voor de Bossche Poort in 2016 veranderd. Toen werd de begraafplaats onderdeel van het park op de Stadswallen. Volgens de gemeente heeft dat voor de rechthebbenden tot gevolg dat de kosten worden gematigd.
Hoeveel lager blijkt niet uit de verzonden brieven. Dat komt doordat de gemeente standaardbrieven verstuurt over grafrechten op algemene begraafplaatsen. ,,Het komt wel meer voor dat nabestaanden er na lange tijd weer aan worden herinnerd dat ze rechthebbende zijn van een graf. Dit is de enige manier om onze administratie weer op orde te krijgen.”
bron: www.bd.nl
Menselijke resten aangetroffen op begraafplaats Monster - 7-3-2020

Monster 06.03.2020 - Bezoekers van begraafplaats Molenlande in Monster werden op zijn zachtst gezegd niet vrolijk toen ze vrijdagmiddag langs de grafmonumenten liepen.
De gemeente is daar - net als vorige week bij Beukenhage in 's-Gravenzande - bezig geweest met het ophogen van de begraafplaats zelf.

Ook daar eenzelfde beeld van spulletjes die bij de graven door nabestaanden waren neergezet, zijn op een hoop gestapeld maar lagen ook schots en scheef door elkaar. Tot ieders verbazing lagen er zelfs menselijke resten tussen, waarschijnlijk een ruggenwervel.

Gemeente Westland heeft deze week in een reactie op collegevragen gezegd de situatie in 's-Gravenzande te betreuren, maar dat in Monster nu ook menselijke resten zijn gevonden maakt dat verhaal niet geloofwaardiger. De inzender hoopt met de foto 's dat in ieder geval de mensenlijke resten weer in het juiste graf terug worden gezet.
bron: westlanders.nu
Ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan - 22-8-2019

Informatie met betrekking tot het ruimen van graven op de Algemene begraafplaats Oud-Beijerland HBS laan.

Op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats heeft de beheerder met het onderstaande schema aangegeven welke algemene graven in de komende jaren worden geruimd.
De graven 1 t/m 42 zullen vlgs het schema dit jaar na 1 juli 2019 geruimd worden.
Nadere informatie is te vinden op de informatie borden bij de ingang van de begraafplaats.

Schema ruimen van Graven

Vak-----Grafnummers-----Tijdstip van ruiming

2B----- 1 t/m 42-------Na 1 juli 2019
2B----- 43 t/m 84------Na 1 juni 2020
2B----- 85 t/m 126-----Na 1 juni 2021
2B----- 127 t/m 168 ----Na 1 november 2022

Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard? - 31-5-2020

Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard, onderzoek naar Romeins belevingscentrum op palen.

CUIJK - De eeuwenoude begraafplaats naast de Martinuskerk in Cuijk hoeft misschien toch niet te wijken voor een hypermodern Romeins belevingscentrum aan de Maas.

De gemeente Cuijk laat de komende maanden onderzoeken of zo'n Ceuclum Archeo Experience center, zoals dit interactieve museum voorlopig heet, ook op palen boven de begraafplaats gebouwd kan worden.

150 graven
Kan dat, dan blijft het kerkhof, waarvan de gemeente sinds 2009 de eigenaar is, 'gespaard’ en hoeven er ook geen om en nabij 150 graven geruimd te worden.

Begin dit jaar presenteerde het Cuijkse communicatiebureau Di-visie een ambitieus plan waarmee het Romeins verleden van Cuijk in binnen- en buitenland gepromoot moet worden voor meer toeristen. Di-visie was door de gemeente gevraagd met een plan te komen voor de promotie van Romeins Cuijk.
Begraafplaats Cuijk, Romeinsbelevingscentrum>
Blikvanger: het experience center met ruimte voor de belangrijkste Romeinse vondsten uit Cuijk, op de plek waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden hun castellum (fort) hadden in Cuijk.

‘Waarom juist hier?’
Gevoelig punt: de begraafplaats, met bekende Cuijkse namen als Regouin en Manders, evenals een oud-burgemeester en priesters, moet wijken voor dit enkele miljoenen euro's kostende project. Verschillende nabestaanden van mensen die op het kerkhof begraven liggen, spraken eerder dit jaar in De Gelderlander al hun afschuw uit over het ambitieuze plan: ‘Waarom juist hier?’.

De Cuijkse politiek zegt niet bij voorbaat ‘nee’ tegen het ruimen van graven, leerde navraag eerder dit jaar nog.

Na de zomer
Na de zomervakantie moet duidelijk zijn of ‘Ceuclum’ op palen haalbaar is. In november is het laatste woord aan de gemeenteraad.
bron: gelderlander.nl
Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen. - 23-5-2020

Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’

Rita van Dijk uit Zwolle is woest op de gemeente Raalte. De gemeente ruimt het graf van haar overleden man en dochter in Heino, omdat de termijn van dertig jaar verloopt. Van Dijk claimt grafrechten voor onbepaalde tijd te hebben. Raalte vindt het een verdrietige situatie, maar zegt dat wat er destijds met haar is besproken nooit is vastgelegd. ,,Nu maakt u, dertig jaar later, wederom fouten.”

De slepende kwestie tussen Van Dijk en de gemeente duurt voort. De aanleiding van het pijnlijke meningsverschil: bordjes bij verscheidene graven op de Algemene Begraafplaats in Heino in februari. ‘De aanwezige grafbedekking en het grafmonument worden tussen 15 maart en 1 mei verwijderd’.
Hoewel het bordje er in februari nog niet stond, geldt dit in principe ook voor het graf van de overleden man en dochter van Van Dijk. Maar volgens Van Dijk ligt het anders. ,,Ik heb recht op het graf, omdat dat in 1990 is afgegeven voor onbepaalde tijd.’’

‘Onderhoud voor onbepaalde tijd’
Zowel de gemeente Raalte als Rita van Dijk is niet meer in het bezit van het zogenoemde 'rechthebbende document’. Daarop staat wie de rechthebbende persoon is en er staat ook op of het graf voor onbepaalde tijd is of voor de duur van een bepaald aantal jaren.

Wél is Van Dijk in het bezit van onder meer een document waar de toenmalige gemeente Heino destijds arceerde dat ze betaalt voor het onderhoud van het graf voor onbepaalde duur. De gemeente Heino ging in 2001 op in de gemeente Raalte.

Raalte laat weten dat er destijds nooit iets is vastgelegd, waardoor ze zegt niets anders te kunnen dan dezelfde vraag te stellen als aan alle andere nabestaanden. Van Dijk kan het contract voor beide graven verlengen, ze kan beide niet verlengen of ze verlengt alleen het graf waarin haar man en dochter begraven liggen. ‘Dit betekent wel dat de extra brede grafsteen verwijderd moet worden’, valt te lezen in een brief. In het verleden zijn haar man en dochter drie keer herbegraven.

Verzaken
Van Dijk hoopte op enige coulance vanuit de gemeente, maar die wordt niet geboden. ‘De regelgeving geeft ons helaas weinig ruimte voor coulance. In het verleden is de gemeente Heino u tegemoet gekomen door u, in afwijking van de regelgeving, de mogelijkheid te geven het naastgelegen graf aan te kopen. Daarnaast heeft u toestemming gekregen voor het plaatsen van een gedenksteen over beide graven’, laat de gemeente weten.

In een brief laat de Zwolse weten dat ze niet akkoord gaat met de voorstellen van de gemeente. ,,Ze geeft zelf aan dat er toentertijd helaas nooit iets is vastgelegd. Dat de gemeente dat verzaakt heeft, is mij niet te verwijten. Daar moet zij zelf de verantwoordelijkheid voor nemen, maar ik constateer dat dit niet het geval is. Voor beide eeuwigdurende graven heb ik eeuwigdurend onderhoud aangeschaft. Een kopie is zelfs overhandigd. Waarom zou iemand onderhoud voor onbepaalde tijd nemen als dat niet het geval zou zijn?’’, vraagt Van Dijk zich af.

Ze eist van de gemeente dat het graf van haar man en dochter voor eeuwig intact zal blijven en dat het schriftelijk vastgelegd moet worden. Daarnaast wil ze zwart-op-wit excuses van de gemeente. Raalte claimt voor 15 juni een reactie op de voorgelegde voorstellen. Laat de Zwolse niets weten, dan vervallen de grafrechten en kunnen ze opnieuw uitgegeven worden.
bron: destentor.nl
Kunnen zelfs de doden niet met rust gelaten worden? - 13-5-2020

Op begraafplaats De Holkenkamp in Urk zijn woensdag meerdere vernielde grafstenen aangetroffen. Diverse politieke partijen in de gemeente spreken er schande van. ,,Dit is schandalig en gaat alle perken te buiten.”

Op social media maakten meerdere personen vandaag melding van de vernielingen op de begraafplaats op Urk. Zo plaatste Gre van Veen een bericht op facebook met foto's waaruit opgemaakt kan worden dat zeker acht grafstenen vernield zijn. Daarop is te zien hoe vooral de liggende natuurstenen kapotgeslagen zijn. Mogelijk is dat met - onder meer - de vazen gebeurd. Op de foto's is namelijk te zien dat ook deze niet onberoerd zijn gebleven.
,Triest, zo triest is dit", schrijft de Urkse erbij. ,,Kom ik net op Holkenkamp, kijken hoe de graven van de familie erbij liggen. En dan zie je dit: graven die kapot gemaakt zijn, mooie vazen die ergens weggegooid zijn, planten over de latten. Wie doet zo iets? Dat de doden nog niet met rust gelaten kan worden, vreselijk om dit te zien.”

‘Laf en schandalig’
Ook de lokale politieke partijen spreken er schande van. ,,Wat een laffe en misdadige daad. Dit kunnen en mogen we niet tolereren", stelt ChristenUnie Urk. De PVV gaat al een stap verder, door schriftelijke vragen te stellen aan het College van de gemeente Urk over de grafschennis.

,,Dit is schandalig en gaat alle perken te buiten", leidt fractievoorzitter Hendrik Wakker zijn vragen in. ,,Het is jammerlijk dat dit in een gemeente als de onze kan gebeuren aangezien grafschennis veel verdriet oproept bij nabestaanden. Is onze samenleving dan zo afgetakeld dat zelfs de doden niet met rust kunnen worden gelaten?”
bron: de stentor.nl


Al 1.535.802 monumenten on-line! - 31-5-2020 21:42:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.535.802 grafmonumenten, 2.800 begraafplaatsen, 2.416.659 personen, 9.823 monitorrecords, 451 vrijwilligers en 31.282 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (13086x), de Vries (11761x), Jansen (11741x), Bakker (10031x), van Dijk (9127x), Visser (8939x), Janssen (7984x), van den Berg (7494x), Smit (7335x), de Boer (7135x), Bos (6698x), Meijer (6521x), Mulder (6280x), de Groot (6041x), Vos (5632x), Dekker (5314x), Brouwer (4771x), Peters (4309x), Hendriks (4118x), van Leeuwen (3720x).Smits (3481x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
Almere-StadBegraafplaats en Crematorium7
Anna PaulownaAlgemene Begraafplaats Anna Paulowna8
ApeldoornBegraafplaats Soerenseweg1
AssenBegraafplaats De Boskamp4
BarendrechtAlgemene Begraafplaats5
BathmenNieuwe Algemene begraafplaats7
Bergen op ZoomProtestantse Begraafplaats38
CoevordenNieuwe Algemene Begraafplaats1
Den BurgBegraafplaats2
EricaKerkhof RK Kerk11
FijnaartProtestantse Begraafplaats3
GaanderenRK Urnenkerkhof St. Augustinus1
GeesbrugBegraafplaats1
Gilzebegraafplaats Gilze12
HagesteinKerkhof3
HekelingenAlgemene Begraafplaats Hekelingen.3
HilversumBegraafplaats Gedenckt te Sterven5
HoofddorpBegraafplaats de Wilgenhof168
IlpendamBegraafplaats1
IlpendamRK Begraafplaats1
KlazienaveenAlgemene Begraafplaats90
LarenSt. Janskerkhof429
LeimuidenAlgemene Begraafplaats1
LeusdenBegraafplaats Rusthof17
LoosduinenAbdijkerkhof6
Nieuw-HelvoetOude Begraafplaats4
NieuwenhoornBegraafplaats20
OudemirdumKerkhof Oudemirdum61
RijsbergenBegraafplaats R.-K. Parochie Sint Bavo 13
RotterdamOud Kralingen1
Sint-Pieters-Voeren (B)Begraafplaats1
SlochterenKerkhof Hervormde Kerk21
SlotenKerkhof De Sint-Pancratiusparochie6
SprundelBegraafplaats1
VeenendaalRK Begraafplaats Nieuweweg-Noord44
VianenBegraafplaats1
VierlingsbeekRK Begraafplaats St. Laurentius160
WeespBegraafplaats Carspelhof Weesp1
WissenkerkeBegraafplaats31
WonsKerkhof1
ZevenbergenRK begraafplaats20
ZwijndrechtBegraafplaats Jeroen Boschlaan40
 Totaal:1.251


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.97114.971
200625.42640.397
200726.98867.385
200833.728101.113
200954.127155.240
201088.913244.153
2011120.893365.046
201287.148452.194
2013109.718561.912
2014161.603723.515
2015266.323989.838
2016131.1031.120.941
2017119.6211.240.562
2018104.4471.345.009
2019132.8871.477.896
202057.9061.535.802


Berichten Archief

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ