Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Bloemen gestolen van graf van Ilse in Alblasserdam - 18-2-2019

ALBLASSERDAM – Afgelopen week zijn er weer bloemen gestolen vanaf begraafplaats De Oude Torenhof aan de Kerkstraat in Alblasserdam. Dittie Udo uit Alblasserdam bracht woensdag 13 februari 2019 een mooie boeket met roze en rode rozen naar het graf van haar dochter Ilse, die in 2014 op 27-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longontsteking. Vrijdag bleken de bloemen te zijn verdwenen.

Dittie vertelt: “Er is al verschillende keren wat weggehaald van het graf. Ik heb ook al eens aangifte bij de politie hiervan gedaan. Ik had het boeket, met een rood hart en een wit/rode vlinder woensdag neergezet. Donderdag ben ik niet naar Ilse geweest, omdat mijn vader die dag is overleden. Toen ik er vrijdag weer was, zag ik tot mijn grote verbazing dat de vaas met bloemen leeg stond. De bloemen zijn gewoon gejat. Hoe triest is dit? Het maakt mij verdrietig.”


Dittie Udo komt graag in contact met mensen die meer weten van het wegnemen van de bloemen en wellicht ook van de eerdere verdwijning van diverse spullen op de begraafplaats. Heeft u tips? Geef ze door via Peter Stam op het nummer 0640092253 of per mail via info@alblasserdamsnieuws.nl

In 2017 deed een andere bezoeker van de begraafplaats ook al een oproep na een diefstal. Toen werd er een koalabeerbeeldje van een graf losgemaakt en meegenomen. Dit beeldje had een symbolische betekenis omdat de vrouw voor haar overlijden een reis had gepland naar Australië die zij –helaas- niet meer mocht meemaken.bron: http://www.alblasserdamsnieuws.nl


Inbraak bij begraafplaats Uden, veel schade en tractor meegenomen. - 14-1-2019

UDEN - Bij de gemeentelijke begraafplaats in Uden aan de Bronkhorstsingel is dit weekend ingebroken. De inbrekers hebben veel schade aangericht en een tractor meegenomen.
De inbrekers hebben drie deuren opengebroken aan het pand op de begraafplaats. Ook is er van de begraafplaats een tractor van het merk Iseki weggehaald. Of er verder iets is gestolen, is niet bekend.
bron: www.bd.nl
Mysteries opgelost: waarom er een begraafplaats midden in een woonwijk - 5-1-2019

Het is best een merkwaardig gezicht: een begraafplaats van 1480 m² midden in een woonwijk. In Woerden vinden we zo’n begraafplaats in het Schilderskwartier aan De Brauwstraat. Maar hoe komt die nou in de bebouwde kom terecht?


Voor dit mysterie gaan we helemaal terug naar 1813. In dat jaar overleed op 29 juli Dionisius Groeneveld en op diezelfde dag nog werd hij begraven. Aan het einde van de achttiende eeuw was er weerstand tegen het begraven in kerken, wat toen gebruikelijk was. De voorouders van Dionisius en vele andere Woerdenaren werden in de Petruskerk begraven. Maar om de een of andere reden wilde Dionisius dat niet.

Wie was Dionisius? Hij was een rijke kastelein en baas van herberg De Roos in de Pannebakkerijen. De herberg stond net buiten de Leidse Poort. Daarnaast was hij lidmaat van de Evangelisch-Lutherse gemeente in Woerden. De patriot bezat ook stukken land in de omgeving van Woerden en enkele huizen.

Franse wetgeving
Hij wilde op een eigen stuk grond begraven worden. Terwijl hij de bezitter van een eigen graf was in de Petruskerk. Maar toen het Koninkrijk Holland werd ingelijfd door het Franse Keizerrijk, werd ook de Franse wetgeving hier geldig. En volgens de Franse wet was het verboden om te begraven in de kerk. Het duurde even voordat de wet werd ingevoerd, maar vanaf 1 januari 1813 mocht dat dus niet meer.

Een begraafplaats buiten de stad werd niet gevonden door de kerkmeesters, dus begravingen werden gedaan op het kerkhof naast de kerk. De wet was niet lang geldig, want vanaf 22 december 1813 was het weer toegestaan om te begraven in de kerk. Ons land werd namelijk weer bevrijd van de Fransen. O ja, op 1 januari 1829 werd de wet die begravingen in kerken verbood trouwens opnieuw ingevoerd. Tja.


Eigen begraafplaats
En precies in die periode in 1813 dat de wet geldig was, overleed Dionisius. Hij had eerder een andere oplossing bedacht, want hij wilde niet op het kerkhof bij de Petruskerk begraven worden. Hij stichtte in de Pannebakkerijen op de oude polders Oudeland en Tournoysveld een eigen begraafplaats.

Oké, dus de begraafplaats was er eerder dan de huizen die er nu staan. De huizen aan de Tournoysstraat en De Brauwstraat werden namelijk in de jaren 30 en 50 van de twintigste eeuw gebouwd. Dat is waarom-ie nu midden in de woonwijk ligt. Duidelijk. Maar de reden waarom Dionisius een eigen begraafplaats wilde, die is nooit echt achterhaald. Wilde hij de Franse wetgeving naleven? Of was hij daarvoor al tegen het begraven worden in de kerk? C.L.J. de Kaper schreef in 1985 dat er ook niets was te vinden over het tijdstip waarop hij deze beslissing nam.

68 begravingen in 150 jaar
150 jaar lang zijn familieleden en nazaten van Dionisius Groeneveld begraven op de begraafplaats aan De Brauwstraat. Dit gebeurde tot 1963. Tot die tijd waren er 68 begravingen (zover bekend). De begraafplaats is overigens niet openbaar toegankelijk, eigendom van de gemeente en sinds 1989 monumentaal. Naast familie en nazaten van Dionisius, zijn ook dokter Isaac de Brauw en predikant en Vlaams activist Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard hier begraven.

Nog een paar leuke weetjes: De Kaper schreef ook dat de begraafplaats aan De Brauwstraat een van de kleinste begraafplaatsen van het land is en de oudste nog bestaande is in Woerden.
bron: https://indebuurt.nl/woerden/
Auto rijdt over graf Bentelo - 29-12-2018

Op de begraafplaats aan de aan de Onze Lieve Vrouwestraat in Bentelo is een graf beschadigd. De schade is ontstaan omdat iemand met een auto over de begraafplaats heeft gereden, dat meldt de Tubantia.

De auto lijkt een rondje te hebben gereden over de begraafplaats. Daarbij is de auto over verschillende graven gereden, maar slechts één grafmonument raakte beschadigd. Een woordvoerder van de locatieraad roept getuigen op om zich te melden.

Het graf is inmiddels hersteld en er wordt geen aangifte gedaan. De woordvoerder laat in de regionale krant weten dat het de moeite niet waard is om aangifte te doen.
Vandalen trekken urnen uit muur - 17-12-2018

Vandalen trekken urnen uit muur op begraafplaats in Oldenzaal: ‘Ontzettend respectloos’

Vandalen hebben zowel zaterdag als zondag vernielingen aangericht op de begraafplaats aan de Schipleidelaan in Oldenzaal. Meerdere urnen werden uit de speciaal daarvoor bestemde muur getrokken.

Bennie van Ewijk, beheerder van de begraafplaats, maakte zaterdagochtend een ronde en trof vijf asbussen aan op de grond. „Verspreid over de begraafplaats lagen ook graflantaarns en vazen. En van een grafsteen was een deel van de zuil afgeknapt. Dit is zo ontzettend respectloos”, zegt Guus Bekhuis, teamleider buitenbeheer van de gemeente Oldenzaal.

Van Ewijk bracht Bekhuis zaterdagochtend rond kwart over 10 telefonisch op de hoogte van de wandaad. „We hebben toen meteen gekeken of de asbussen door de val niet waren opengesprongen. Dat was gelukkig niet het geval.”

Extra beveiliging
Een dag later herhaalde het scenario zich. Bekhuis kreeg zondagmiddag een telefoontje van de politie dat de vandalen weer hadden toegeslagen. Wederom lagen tientallen asbussen op de grond. „Maar tot onze grote opluchting zaten ook deze nog dicht”, aldus Bekhuis.

Het team buitenbeheer heeft aangifte gedaan bij de politie. Voor zover dat kon zijn de nabestaanden op de hoogte gebracht van de vernielingen aan hun eigendommen. Bekhuis laat weten dat zij daar maandagochtend mee verder gaat. Over de uitkomst van het sporenonderzoek dat de politie zaterdag heeft verricht is nog niets bekend. Ook niet over de omvang van de schade. „Maar we gaan het uiteraard herstellen. Daar zijn we ook voor verzekerd”, aldus Bekhuis.

Om herhaling te voorkomen is in overleg met de wethouder gisteravond en afgelopen nacht extra beveiliging ingezet op de begraafplaats.
bron: www.destentor.nl
Raadsels rond voor derde keer kapot grafmonument - 11-12-2018

De glazen plaat op het grafmonument van Evert van de Beek op Rusthof in Leusden is voor de derde keer kapot. De familie zoekt getuigen.

Afgelopen weekend werd Willeke van de Beek gebeld door de beheerder van de begraafplaats. De glazen plaat van het graf van haar man lag, net als in april en september van dit jaar, aan diggelen.

'Je voelt je machteloos en blijft malen over wat er gebeurd kan zijn', schrijft dochter Tamara namens de familie in een reactie. 'We hebben het monument in 2002 laten ontwerpen naar een wens van mijn vader.'

Afgelopen weekend schreef ze haar ongeloof van zich af op Facebook. Het bericht werd bijna 800 keer gedeeld. Tamara schrijft het 'erg toevallig' te vinden dat het glas steeds in het weekend barst. 'Er worden veel suggesties gedaan. Reeën, foutief glas, vogels, weersomstandigheden. Maar er zijn geen sporen gevonden en de eerste vijftien jaar heeft het monument er zonder problemen gestaan.' De familie sluit daarom vandalisme niet uit. 'We hebben geen enkele aanleiding of idee wie ons zoiets aan zou willen doen. We hopen dat we ernaast zitten.'

Experts
Volgens Tamara van de Beek hebben meerdere experts het graf beoordeeld. 'Twee hebben aangegeven dat het van buitenaf lijkt te zijn gebeurd, maar niemand kan met zekerheid uitsluitsel geven.'

Ook directeur Wilco Plaggenborg van Rusthof schakelde een extern bureau in. ,,Dat stelde vast dat het aan de constructie kan liggen. Het is een glasplaat van 2 meter lang en 80 centimeter breed die op vier bouten steunt. Als de bodem gaat werken, komt daar spanning op te staan."

,,Het is een dubbel verhaal'', aldus de directeur. ,,Ik weet het ook niet zeker, maar ik acht het niet waarschijnlijk dat dit doelgerichte vernielingen zijn."

De familie heeft laten weten aangifte bij de politie te hebben gedaan.

bron: Amersfoortse Courant
Plan uitbreiden capaciteit begraafplaats Sliedrecht. - 29-11-2018

Plan uitbreiden capaciteit begraafplaats
De gemeente Sliedrecht wil laten onderzoeken of het aantal graven op de begraafplaats fors kan worden uitgebreid. Als er niets gebeurt, is er in 2025 geen ruimte meer voor nieuwe graven. Een adviesbureau heeft zeven mogelijkheden in kaart gebracht waarmee er in totaal ruimte kan komen voor 780 nieuwe graven.

Het adviesbureau stelt voor om langs een aantal randen van de begraafplaats nieuwe graven aan te leggen. Ook kan de begraafplaats op een paar plekken anders worden ingericht, waardoor extra ruimte ontstaat. Tot slot is het mogelijk om de begraafplaats uit te breiden met een deel van de groenstrook aan de kant van de Tiendweg.

Aanvullend onderzoek moet aantonen of de voorgestelde oplossingen haalbaar zijn. Als dat zo is, dan is er zeker tot 2035 ruimte genoeg op de begraafplaats. Dat aanvullend onderzoek is nodig om in beeld te brengen welke technische ingrepen er nodig zijn. Ook moet het onderzoek duidelijk maken hoeveel de maatregelen gaan kosten en wanneer de gemeente een begin kan maken met de werkzaamheden.

Als er op de begraafplaats werkzaamheden gaan plaatsvinden, is het belangrijk om precies te weten wat er wanneer moet gebeuren. Tijdens de uitvoeringsperiode wil de gemeente respectvol omgaan met begrafenissen en bestaande graven. Ook omwonenden en andere betrokkenen moeten duidelijke informatie krijgen over wat ze kunnen verwachten.

Er wordt al sinds 2015 gesproken over de capaciteit van de huidige begraafplaats. Zo is ook de mogelijkheid van een tweede begraafplaats de revue gepasseerd. Maar dat blijkt een zeer kostbaar proces. Daarvoor moet grond worden aangekocht en nieuwe wegen en een parkeerplaats worden aangelegd. Ook moet zo'n nieuwe begraafplaats worden ingericht en is er materiaal nodig voor onderhoud en werkzaamheden.

Daarom heeft de gemeente nogmaals gekeken wat de mogelijkheden op de huidige begraafplaats zijn. Door het aantal graven hier uit te breiden, blijft de begraafplaats een herkenbare eenheid in Sliedrecht, die makkelijk bereikbaar is en dichtbij de woonomgeving ligt.

Als de voorstellen van het adviesbureau haalbaar zijn, is het ook de bedoeling om de bestaande voorzieningen op de begraafplaats te moderniseren. Het gaat dan om voorzieningen voor het publiek, het beheerdersgebouw en de stalling voor het materieel.

Voor dat aanvullend onderzoek naar de zeven mogelijkheden om het aantal graven fors uit te breiden is 170.000 euro nodig. De gemeenteraad van Sliedrecht neemt hier binnenkort een besluit over.
Sliedrechtplanbegraafplaats

bron: Sliedrecht.nl
Het voelt alsof ik moet gaan kiezen tussen famieleden - 27-11-2018

ABBEKERK – Marjolein de Groot uit Abbekerk is verbijsterd. Ze moet de graven van haar broers laten ruimen, omdat ze de grafkosten niet meer kan betalen. Een gemeentelijke tariefverhoging dreigt haar duizenden euro’s te gaan kosten.

“Dit is onmenselijk. Het voelt alsof ik moet gaan kiezen tussen familieleden”, vertelt De Groot voor de camera van NH Nieuws. Tien jaar geleden overleed haar moeder. Haar vader en twee broers die eerder overleden waren, lagen al op de begraafplaats Abbekerk.

De gemeente Medemblik heeft de familie destijds geadviseerd om voor twintig jaar vooruit te betalen. Het geld dat zij betaald hebben, werd opzij gezet in een depot via Grafzorg. Zij dacht zich hier twintig jaar geen zorgen over te hoeven maken.

Afgelopen januari kreeg ze het bericht dat er opnieuw betaald moest worden. “Ik begreep hier niks van, dit zou nog tien jaar duren”, zegt ze. Na veel telefoontjes met de gemeente bleek dat het acht keer zo duur is geworden.

De Groot ziet geen andere mogelijkheid. “Het is voor ons onmogelijk dit nog te betalen en nu heb ik geen andere mogelijkheid dan de graven te laten ruimen.”

Motorracer
Haar broer Wil Duyn, een bekende motorcoureur uit Abbekerk, verongelukte op 21-jarige leeftijd. Haar familie betaalt al veertig jaar voor dit graf. Haar andere broer Eddy Duyn overleed op 18-jarige leeftijd aan leukemie.

De Groot is ten einde raad: “Ik zie dat er heel veel graven ineens weggaan. Wat is dit voor flauwekul? Het gaat hier om mijn familie!”

Reactie gemeente
De gemeente laat aan NH Nieuws weten dat de grafkosten in verband met een gemeentelijke fusie in 2013 duurder zijn geworden voor Abbekerkers. In 2008 ging het om 27 euro per jaar voor een periode van 20 jaar. Sinds 2013 moeten Abbekerkers daar 117 euro per jaar voor betalen.

“Het beleid werd bij de fusie geharmoniseerd. Alle kosten in alle gemeenten zijn daarbij gelijk getrokken. Sommigen hebben daar voordeel van en anderen moeten meer betalen”, laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. Er is ook een overgangsperiode geweest. De gemeente wil graag in contact komen met De Groot om samen tot een oplossing te komen.

bron: www.medemblikactueel.nl
Inwoners Zalk onderhouden zelf de begraafplaats en openbaar groen - 26-11-2018

Een proef waarbij inwoners van Zalk zelf het onderhoud verzorgen van de begraafplaats en het openbaar groen in het dorp is geslaagd. Dat concluderen de gemeente Kampen en de Stichting 'An de Steege'.

De proef startte twee jaar geleden. Bewoners en de gemeente zijn erg te spreken over de werkwijze en het resultaat. Daarom is afgesproken dat inwoners van Zalk het openbaar groen en de begraafplaats de komende vijf jaar zelf gaan onderhouden.

Woensdag ondertekenen de stichting en de gemeente een overeenkomst. Wethouder Jan Peter Sluis zegt trots te zijn op de inwoners van Zalk. Het vergroot de sociale cohesie in het dorp en het komt de kwaliteit van het groen ten goede.
bron: www.rtvoost.nl
Opheffen algemene graven Papendrecht - 23-1-2019

De gemeente Papendrecht heeft één algemene begraafplaats. Om voldoende begraafcapaciteit voor nu en in de toekomst te houden gaat de gemeente over tot het op-heffen van grafvelden waarvan de termijn van 20 jaar is afgelopen.
Het betreft Veld N. met de graf- nummers 1 t/m 49 (vervallen na 31-12-2018) en veld Rka, met de grafnummers 20 t/m 26 (vervallen na 31-12-2018) Het gaat om in totaal 56 graven. In eerdere publicaties zijn de belanghebbenden en nabestaanden geïnformeerd over de mogelijkheden bij het opheffen van de algemene graven. Op deze grafvelden zal vanaf februari 2019 de beplanting en de monumenten definitief worden verwijderd. Voor eventuele vragen kunt u zich richten tot de beheerder van de begraafplaats, telefoon 078-7706260 of per e-mail begraafplaats@papendrecht.nl

Oproep rechthebbenden
in verband met verlengen graf- en onderhoudsrecht Conform Artikel 6, lid 6 van de beheersverordening algemene begraafplaats Papendrecht zijn de rechthebbenden van onderstaande particuliere graven benaderd om hen in de gelegen-heid te stellen de uitgiftetermijn te verlengen.
De aan hen gerichte correspondentie kwam als onbestelbaar retour.
In een aantal gevallen was het niet mogelijk de correspondentie te verzenden omdat het laatst bekende adres niet meer actueel was of de rechthebbende reeds overleden was.
Middels deze publicatie worden nabestaanden verzocht zich te melden zodat de rechten alsnog verlengd kunnen worden. Indien een reactie uitblijft, vervallen de rechten een jaar na dagtekening van deze publicatie aan de gemeente Papendrecht. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de administratie van de algemene begraafplaats Papendrecht, Markt 22, 3351 PB Papendrecht, telefoon 078-7706260 of per e-mail begraafplaats@papendrecht.nl

E.P. (Edwin) Korsmit
Beheerder algemene begraafplaats Papendrecht

begraafopheffen oproep familegraven Papendrecht

bron: Papendrechtsnieuwsblad
Begraafplaats in Veele wordt een keer zo groot na grondaankoop. - 14-1-2019

De eigenaren van de begraafplaats in Veele hebben 1,6 hectare grond van de buurman gekocht. De rustplaats wordt daarmee een keer zo groot.

Beheerder Roelof Kuper is blij met de aankoop. ,,Zo weten we zeker dat we de honderden mensen die hier een graf hebben gekocht, ook daadwerkelijk een plekje kunnen geven.’’

Negentiende eeuw
De begraafplaats is niet van een gemeente of kerk maar van inwoners van Veele en omgeving. Zo was het al in de negentiende eeuw toen de rustplaats in gebruik werd genomen.

Kuper is een van die inwoners en als beheerder vrijwel dagelijks op de rustplaats te vinden. ,,Ik beheer ook de administratie en weet zo dat hier 2500 graven hebben. Jaarlijks komen er vijftien tot twintig bij.’’

Learn more
Lijst met honderden namen
En zo zal het de komende decennia vrijwel zeker blijven. ,,Het aantal mensen dat een graf koopt bij ons, groeit namelijk. Het gaat vaak om mensen tussen de vijftig en zestig jaar die uit de regio komen. We hebben een lijst waarop enkele honderden namen staan van mensen die een graf hebben gekocht.’’

Een exacte reden voor de groei heeft Kuper niet. ,,Misschien komt het omdat de begraafplaats er altijd goed bij ligt. Wat ik wel weet, is dat op een bepaald moment, misschien over een jaar of twintig, de begraafplaats vol is.’’

Zorgen over ruimtegebrek
Met die wetenschap zijn de eigenaren ingegaan op het aanbod om 1,6 hectare grond naast de rustplaats te kopen. ,,De huidige begraafplaats is net zo groot, door de koop verdubbelt hij dus. Nogmaals, misschien krijgt dat gekochte stuk grond pas over twintig jaar de eerste graven maar van zorgen over ruimtegebrek zijn we nu verlost.’’
bron: www.dvhn.nl
Lippenhuister kerk hoopt op hulp dorp voor begraafplaats - 30-12-2018

De Protestantse Gemeente Lippenhuizen/Hemrik roept de hulp in van het dorp om de begraafplaats rondom het kerkgebouw de Piterkerk in Lippenhuizen te onderhouden

,,Wij houden door alle bestuurlijke taken rond de begraafplaats weinig tijd over voor de kerk”, vertelt kerkrentmeester Trea Abma. De begraafplaats is eigendom van de kerk. Dat betekent dat de kerk zelf de administratie op orde moet houden en het onderhoud in goede banen moet leiden. Maar door de kleine organisatie wordt dat steeds lastiger voor de begraafplaats, die volgens de kerk altijd belangrijk is geweest voor het dorp. De hulp van externe vrijwilligers is daarom welkom.

,,De organisatie van de Protestantse Gemeente Lippenhuizen/Hemrik bestaat uit ongeveer vijftig mensen. De meesten daarvan zijn behoorlijk op leeftijd en kunnen niet meer zoveel doen. Daar redden we het op dit moment moeilijk mee”, legt Abma uit. ,,Onze kerkelijke gemeente wordt steeds kleiner en dat merken we nu ook op deze manier.”

Een oudere vrouw binnen de organisatie is nu verantwoordelijk voor de begraafplaatsadministratie. ,,Dat gaat grotendeels met de computer. Zij ondervindt daar nog wel eens een probleempje mee. Ik moet nu af en toe helpen. Een wat jonger iemand die goed met computers kan omgaan, zou welkom zijn om af en toe bij te springen. Je hebt er verder geen heel bijzondere vaardigheden voor nodig, het is best gebruiksvriendelijk.”

Ploegje vrijwilligers
Ook rond het onderhoud van de begraafplaats zijn extra handen altijd gewenst. ,,Er komt nu elke woensdagmorgen een ploegje vrijwilligers dat de boel onderhoudt en ervoor zorgt dat de graven er mooi bij liggen”, zegt Abma. ,,We hebben er wel eens over nagedacht om schoonmakers in te huren, maar dat kost te veel geld. Dus we zijn afhankelijk van vrijwilligers.”

Abma weet niet precies hoeveel graven er bij de kerk zijn. ,,Ik heb ze nooit geteld maar het zijn er aardig wat.”

,,Het is nu wel echt tijd om actie te ondernemen, want het baart mij natuurlijk wel zorgen”, zegt Abma. ,,We moeten hier niet langer mee wachten. Wij hebben overleg met kerken uit onder meer Jonkerslân en Langezwaag. Wij zijn nu de eerste die met een nijpend tekort te maken heeft, maar daar kunnen die kerken in de toekomst ook mee te maken krijgen. Als we de handen ineen slaan kunnen we daar problemen voorkomen.”

De gemeente wacht nu eerst de reacties af. ,,Ik hoop dat veel mensen zich melden. Hoeveel is natuurlijk lastig in te schatten. Over een paar maanden zullen we kijken welke actie we gaan ondernemen.”

Abma zegt dat ze goede hoop heeft dat iemand wordt gevonden. ,,We kunnen later ook altijd langs de deuren gaan om mensen te vragen.”
bron: https://frieschdagblad.nl


Al 1.370.042 monumenten on-line! - 21-2-2019 03:41:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.370.042 grafmonumenten, 2.532 begraafplaatsen, 2.123.459 personen, 9.677 monitorrecords, 453 vrijwilligers en 26.802 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (11394x), Jansen (10387x), de Vries (9904x), Bakker (8816x), Visser (7836x), van Dijk (7801x), Janssen (6703x), van den Berg (6647x), Smit (6324x), de Boer (6108x), Bos (5857x), Meijer (5661x), de Groot (5356x), Mulder (5256x), Vos (4914x), Dekker (4573x), Brouwer (4229x), Peters (3436x), Hendriks (3335x), van Leeuwen (3251x).Kok (3182x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
't HardeBegraafplaats Bovenweg20
AlphenAlg.begr.plaats Alphen18
AltforstRK Begraafplaats St. Donatuskerk2
ApeldoornBegraafplaats Soerenseweg1
AppelternRK Begraafplaats5
BarendrechtAlgemene Begraafplaats1
BarneveldBegraafplaats2
BeekKerkhof St. Martinuskerk (Gem. Montferland)10
BeilenBegraafplaats34
Berkel-EnschotRK Begraafplaats Berkel8
BredaBegraafplaats De Bieberg1
Bree (B)Begraafplaats1
DoornspijkBegraafplaats Zuiderzeestraatweg-West11
EibergenAlgemene Begraafplaats1
EnschedeWesterbegraafplaats89
Geistingen (B)Begraafplaats79
Hardinxveld-GiessendamBegraafplaats Tiendweg58
HasseltBegraafplaats Van Stolkspark1
HeerlenBegraafplaats Akerstraat5
HilversumNoorderbegraafplaats15
HoogkarspelBegraafplaats18
Kleine-Brogel (B)Begraafplaats52
KraggenburgAlgemene Begraafplaats1
LeiderdorpAlgemene Begraafplaats Leiderdorp10
MaasbommelR.K.en N.H.begraafplaats3
Munsterbilzen (B)Begraafplaats25
NunspeetNieuwe Begraafplaats Nunspeet8
OmmenBegraafplaats Laarmanshoek1
OmmerschansBegraafpl. Maatschappij van Weldadigheid19
OrthenBegraafplaats Orthen63
PeizeBegraafplaats (oud) oost Peize2
RhenenRhenen stad2
RidderkerkBegraafplaats Vredehof3
RijswijkBegraafplaats Martinuskerk1
RoosterenBegraafplaats10
RotterdamBegraafplaats Herv. Gem. Rotterdam (IJsselmonde)1
ScherpenzeelBegraafplaats Lambalgen 8
SteinKerkhof Oud Stein1
TerschellingBegraafplaats3
TreebeekBegraafplaats40
UdenhoutRK Kerkhof St. Lambertus te Udenhout2
UreterpBegraafplaats Ned. Herv. kerk93
ValkenburgAlgemene Begraafplaats25
VeenendaalRK Begraafplaats Nieuweweg-Noord10
WeespBegraafplaats Landscroon Weesp1
WezepOude Kerkhof16
WoerdenAlgemene begraafplaats Meeuwenlaan2
ZuidwoldeAlgemene begraafplaats31
ZuidwoldeBegraafplaats15
ZwolleBegraafplaats Kranenburg33
 Totaal:861


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.97614.976
200625.47640.452
200727.00667.458
200833.907101.365
200954.371155.736
201092.859248.595
2011121.572370.167
201287.471457.638
2013110.175567.813
2014162.052729.865
2015267.379997.244
2016131.8591.129.103
2017120.6681.249.771
2018105.7991.355.570
201914.4721.370.042
Oude begraafplaats Zuid Beijerland wordt opgeknapt - 26-11-2018

De gemeente Korendijk gaat de oude begraafplaats in Zuid Beijerland opknappen. Hiervoor worden alle zerken tijdelijk verplaatst, zal de grond worden geëgaliseerd en waar nodig verhoogd met zand. De oude en inmiddels gesloten begraafplaats is van 1829 tot 1949 in gebruik geweest en is bijzonder omdat hier praktisch alle vroegere inwoners van Zuid Beijerland begraven werden. De begraafplaats is echter in zeer slechte staat. In 1944/’45 is door de Duitse bezetter onder water gezet en vervolgens in 1953 met de Watersnoodramp ramp ook weer onder water komen te staan. Tegenwoordig zijn de graven overwoekerd door onkruid, de zerken staan scheef of zijn verzakt. Met de renovatie komen alle zerken weer op zijn plaats te liggen.

Omdat de gemeente geen administratie heeft bijgehouden van de begraafplaats, moest historisch onderzoek uitwijzen wie in de verschillende graven begraven liggen. Van de koopgraven zijn alle overledenen achterhaald, van de huurgraven is slechts een overzicht bekend van wie er liggen, maar is de plek onbekend, omdat daar van een grafnummer ontbreekt.
bron: erfgoedstem.nl
Politici morren niet over half miljoen voor begraafplaats Bernheze - 26-11-2018

NISTELRODE - Zonder morren gaan de politieke partijen van Bernheze akkoord met de onvoorziene uitgave van 525.216 euro voor gemeentelijke begraafplaats ’t Loo. Dat bleek maandagavond in de raadscommissie voor bestuurlijke zaken.

Bernheze heeft nooit geld opzij gezet voor toekomstig onderhoud en grafruimingen op de begraafplaats in Nistelrode, waar 1245 mensen te ruste zijn gelegd. Het college van burgemeester en wethouders had voorgesteld om nu een spaarpot te vullen van waaruit dit werk in de toekomst betaald kan worden.

Met dit plan stemden alle partijen maandagavond in. ,,Zo'n begraafplaats moet er gewoon netjes bij liggen‘’, verwoordde raadslid Ad Donkers (Blanco) het breed levende gevoel. De fracties spraken wel hun verwondering uit over hoe het probleem heeft kunnen ontstaan, maar gaven daarbij direct aan dat het sowieso opgelost moet worden.

Ook burgemeester was aanvankelijk verrast
Burgemeester Marieke Moorman herhaalde dat ook zei aanvankelijk verrast was door het tekort. Het kon onder andere ontstaan en lang blijven bestaan omdat de administratie van de begraafplaats tot voor kort enkel op papier stond: ,,Het zat in een kaartenbak. Toen we de info gingen digitaliseren, werd duidelijk dat er een behoorlijke aantal graven al geruimd mag worden en dat daar niet voor gespaard is.’’

bron: www.bd.nl


Berichten Archief

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ