Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Materialen op kerkhof hard aan vervanging toe - 20-10-2018

Korendijk wil incidenten voorkomen en investeert een ton

van: BAS BOERMA

Het materiaal dat wordt gebruikt bij begrafenissen op de vier begraafplaatsen in de gemeente Korendijk is zo verouderd dat het onbetrouwbaar is. Dat blijkt uit een inspectie. De gemeente wil snel nieuw materiaal bestellen. ,,Je moet er toch niet aan denken dat een lift hapert en dat een kist naar beneden valt.''

Omdat de mankementen tijdens de jaarlijkse controle werden ontdekt, zijn de problemen niet onoverkomelijk, zo staat in het inspectierapport. De situatie is echter alles behalve wenselijk, gezien de omstandigheden waaronder het materiaal moet worden gebruikt. Dat is bijna twintig jaar oud en is op een punt gekomen waarop de betrouwbaarheid niet langer kan worden gegarandeerd.

Zo zijn de looproosters, die langs een open graf worden geplaatst, in de loop der jaren steeds slechter geworden. Hetzelfde geldt voor de ringen die in de grond worden geplaatst om de grond naast een graf te verstevigen voor de nabestaanden tijdens de ceremonie. Ook de lift is na vele onderhoudsbeurten simpelweg aan vervanging toe.

,,Het hangt niet van roest aan elkaar, maar de spullen zijn wel verouderd'', zegt wethouder Gerard den Boer van Korendijk. ,,We zien de mankementen nu aankomen en kunnen erop inspelen. Want je moet er toch niet aan denken dat tijdens een uitvaart de lift die de kist naar beneden laat zakken, hapert en dat een kist naar beneden valt. Dat willen we voorkomen. Vandaar dat we nu de keuze maken om alle vier de begraafplaatsen in één keer nieuw materiaal te geven. Dan weten we zeker dat er zich straks geen incidenten voordoen.''

De gemeente wil zo'n 100.000 euro uittrekken om het materiaal op de vier kerkhoven in Nieuw-Beijerland, Piershil, Gouds- waard en Zuid-Beijerland te vernieuwen.

Verslepen
Den Boer: ,,We hebben nog even getwijfeld of we goede materialen die er nog zijn steeds kunnen verslepen naar de andere begraafplaatsen waar ze op dat moment nodig zijn, maar dat is een te grote logistieke operatie. We geven liever in één keer een flink bedrag uit zodat we er weer jaren tegen kunnen. Dat is voor de medewerkers van het kerkhof prettig, maar zeker ook voor de nabestaanden. Want we kunnen het echt niet maken dat er tijdens een uitvaart iets mis gaat.''
Bron: AD-Hoekse Waard

Erica, Emmen: Helpende Handjes luiden de noodklok - 5-10-2018

Erica – De waardering voor het werk dat ze doen is er volop, maar de broodnodige extra handjes blijven uit. De werkgroep De Helpende Handjes in Erica luidt daarom de noodklok. Het groepje vrijwilligers helpt al ruim zeven jaar de beheerder van de Algemene Begraafplaats in het dorp.

Met vereende krachten knappen de groepsleden oude graven en het terrein zelf elke woensdagochtend op. De meeste leden zijn echter al van een gezegende leeftijd, aldus Johan Hemel van de Helpende Handjes. Er moet gekeken worden naar de toekomst, dus voor de voortzetting van het goede werk zijn meer handjes nodig. Veel meer. En daar ontbreekt het aan.

Aan de westkant van de begraafplaats staat een bijzonder monument van oude grafstenen. Het markeert het begin van de Helpende Handjes, legt Hemel uit. ‘De gemeente was van plan zo’n 350 grafstenen te ruimen. Rechthebbenden waren opgeroepen om zich te melden, maar het bleef stil.’ De Historische Kring Erica vond de voorgenomen grafruiming wat aan de gortige kant, aangezien een deel van de grafstenen van grote cultuurhistorische waarde waren. ‘De stijl, de patronen, de verwijzingen naar gezangen uit de bijbel. Dat is bijzonder zeldzaam.’ Dat mocht niet helemaal verloren gaan.

Ericaanse soldaten
Na overleg met de gemeente kreeg de Historische Kring de beschikking over rond de veertig oude grafstenen die verwerkt zijn in een fraai monument aan de westzijde van de begraafplaats. ‘Het fabriceren van het gedenkteken leidde tot het ontstaan van de Helpende Handjes. Naast Hemel bestond die uit Karel Maatje, Anne Klein, Frans Heijnen, Ben Knegt, Jan Drenth en Albert Drenthen. In 2013 volgde de officiële onthulling. Twee jaar later volgde een tweede grafmonument, deze keer voor drie Ericaanse soldaten (Eerske Peetsma, Klaas Schepers en Anne Klasens) die sneuvelden tijdens de politionele acties in Indonesië in de tweede helft van de jaren veertig.

Voorziet in een behoefte
Plaatsgenoten Harm Groenhof en Jan Peters kwamen met het idee, aldus Hemel. ‘In Emmen stond ook een Indiëmonument, in Erica mocht die eigenlijk ook niet ontbreken, vonden ze. En zo geschiedde. ‘Ik heb mensen bij de monumenten gezien die in huilen daar in tranen uitbarsten. Als ik mensen spreek, dan proef je de waardering. Dus ze voorzien toch in een behoefte’, aldus Hemel.

Geen doen
Maar om al dat moois te onderhouden zijn er dus voortdurend handjes nodig. Van de oorspronkelijke groep is Knegt inmiddels overleden en besloot Heijnen om te stoppen. De dames Jeanet Peetsma, Donna Tieben en Tia Schippers hebben zich bij de groep gevoegd. Maar de werkdruk is voelbaar, aldus Hemel. ‘Bedenk dat de gemeentelijk beheerder van de begraafplaats naast deze begraafplaats ook zeven andere locaties in de gemeente Emmen moet onderhouden. Dat is bijna geen doen.’

Zinkend schip
De Helpende Handjes springen zo veel mogelijk bij, maar het dreigt onuitvoerbaar te worden. ‘We lopen tegen dezelfde problemen aan die je overal in het verenigingsleven ziet: een afnemend aantal vrijwilligers.’ Ondanks oproepen en het benaderen van mensen gaat het maar moeizaam met het werven van vers bloed. ‘Er is serieus overwogen om de club op te heffen. Maar als wij er de brui aan geven, dan vrees ik dat de verpaupering toeslaat op de begraafplaats.’ Een gesprek met de gemeente zit nog in de pijpleiding. Hemel hoopt nog op extra mankracht, mede door zijn verhaal in de krant te doen. ‘Want als niemand reageert, dan is dit zo goed als een zinkend schip.’

bron: www.emmen.nu
Vrijwilligers poetsen graven op verwaarloosde Apeldoornse begraafplaat - 25-8-2018

Pietje Mulder (76) tuurt deze woensdagmiddag naar het graf van haar zoen Joeri. In 2009, op 38-jarige leeftijd, overleed hij aan alvleesklierkanker. Op de gedenkplek staan vaasjes met verse roze rozen. Tussen de kleine steentjes is geen sprietje onkruid te bespeuren. Keurig onderhouden dus. Maar wel een vlag op een modderschuit.

Want even verderop is het gras minimaal twee kontjes hoog. Het heeft hier meer weg van een natuurgebied dan van een begraafplaats. Sommige grafstenen zijn door de wildernis amper meer te zien.

Zooitje
De staat van de rustplaats is Mulder een doorn in het oog. En ze zegt niet de enige te zijn. ,,Ik kom hier om de dag. Spreek veel mensen en iedereen heeft het erover. Laatst had ik een vriendin bij me. 'Jeetje, wat is het hier een zooitje', zei ze.''

De deplorabele staat van de begraafplaats is door de gemeente Apeldoorn eind vorig jaar al erkend. Toen is ook besloten er wat aan te doen en de gemeente heeft woord gehouden. Onlangs zijn er bijvoorbeeld enkele paden voorzien van nieuw grind. Daardoor ziet het er midden op de begraafplaats al netter uit. De gereviseerde paden hebben de enorme hoosbui van maandag goed doorstaan. Mulder is op zich content met die ontwikkeling, maar het gaat haar simpelweg te langzaam.

Vrijwilligers
Dat geldt ook voor de groep vrijwilligers die iedere woensdagmiddag actief is aan de Soerenseweg. Maar zij zijn vooral blij dat er in ieder geval beweging in de zaak zit.

Terwijl zijn collega's met poetsdoeken en verf graven opkalefateren, verzorgt initiatiefnemer Hans Kaal een rondleiding. ,,Een jaar of tien geleden liep ik hier eens langs al die oude grafstenen en dacht 'tjonge, jonge'. Vervolgens ben ik actie gaan ondernemen en naar aanleiding van een krantenbericht kwamen er tien tot twaalf mensen om te helpen. We begonnen met alleen het gras te knippen. Inmiddels zijn we met twintig man en pakken we in principe alles aan waarvan we denken dat het nodig is.''

Hoewel dat eigenlijk het pakkie-an is van de gemeente, is Kaal verguld met wat er in de voorbije jaren allemaal al bewerkstelligd is. Trots toont hij links en rechts wat recent geschilderde hekwerken. Maar hij beseft ook dat het een hels karwei is om al het achterstallige onderhoud weg te werken. En ach, misschien is dat niet eens zo heel erg. Het bezorgt Kaal en de zijnen wekelijks een gezellige middag op een plek waar doorgaans vooral tranen vloeien.

Burgemeesters

De begraafplaats aan de Soerenseweg is een rijksmonument. Op de begraafplaats, die rond 1900 is aangelegd, zijn meerdere grafmonumenten. Het terrein meet 7 hectare. Er liggen 15.599 mensen begraven in 7422 graven.
Bekende mensen die er hun laatste rustplaats hebben gevonden, zijn onder andere de architect Chris Wegerif en de schilders Martinus van Regteren Altena, Jan Herman Coster en Jan Kruidenier. Ook burgemeesters van Apeldoorn liggen er begraven: Henri Paul Jules Tutein Nolthenius en Willem Roosmale Nepveu.


bron: De Stentor
Verdrietige weduwe Nijland: 'Waar is de urn met mijn Henk?' - 5-8-2018

Dika Nijland-Wienen uit Harderwijk is ontroostbaar. Op de geboortedag van haar 11 jaar geleden overleden man Henk Nijland komt ze er bij een bezoek aan Begraafplaats Laarmanshoek in Ommen achter dat de urn van haar man weg is. ,,De enige uit de hele urnenmuur", zegt ze verdrietig.

Ze was er afgelopen dinsdag voor naar Ommen gereden. Even een bloemetje neerleggen, even bij haar man zijn. In gedachten samen over de Regge kijken waar de urn van haar man uitzicht op heeft. Maar tot haar grote schrik was hij weg. ,,En geen enkele andere urn", constateerde ze verbijsterd. ,,De urnenwand staat verder gewoon nog vol met urnen van andere overledenen. Er was verder ook niets vernield ofzo."

Wanneer de urn is verdwenen, weet ze niet precies. ,,Maar mijn broer en schoonzus zijn 22 juli nog bij de urn geweest en toen stond ie er nog."
Samen met de medewerkers van de begraafplaats heeft ze dinsdag nog in de omgeving gezocht, maar niets gevonden. ,,Ik heb ook aangifte gedaan bij de politie, maar die schijnen niet veel te kunnen doen. 'Geen aanknopingspunten', zeiden ze tegen me. En er zijn ook geen camerabeelden."

Politie Oost-Nederland bevestigt de aangifte. ,,Dit gebeurt gelukkig niet vaak", zegt woordvoerder Ronald van der Leeden. ,,Niet vaak, wil zeggen dat het niet aan de orde van de dag is. We hebben het echt over incidenten. We zijn echter niet in de gelegenheid om hier een cijfermatig overzicht van te geven."


Vast gekit
,,We hebben nog niet eerder meegemaakt dat een urn verdwenen is", zegt Aly Luth, woordvoerder van de gemeente Ommen. ,,Ook niet op andere begraafplaatsen. Om de urnen altijd netjes op dezelfde plek te houden, bijvoorbeeld bij storm, worden ze vast gekit. Ze zijn dus ook niet eenvoudig mee te nemen."

Overigens is in Dieren deze week ook een urn verdwenen van het terrein van het crematorium daar. Familieleden uit Apeldoorn plaatsten een bericht op Facebook toen donderdag bleek dat de urn met as van hun overleden moeder was verdwenen. ,,Dit is wel heel toevallig", reageert politiewoordvoerder Van der Leeden desgevraagd.

Bewaking
Ommen ziet geen aanleiding om extra maatregelen te nemen, zoals camerabewaking, aldus Luth. ,,Het lijkt ons voor de nabestaanden ook geen fijn gevoel om te weten dat je gefilmd wordt als je de urn bezoekt. Overdag tijdens werkuren is er meestal iemand aanwezig op de begraafplaats. maar dat is niet altijd zo en diegene heeft ook geen bewakingstaak. We zien dit echt als een heel vervelend incident. Een begraafplaats is een vrij toegankelijk gebied wat ook voor een ieder toegankelijk moet zijn."

Alert
Dika hoopt desondanks dat Ommenaren door dit verhaal wellicht wat alerter om zich heen kijken als ze gaan wandelen of fietsen. ,,Misschien ligt de urn ergens langs de kant van de weg? Al ben ik ook bang dat ze hem in de vijver daar hebben gegooid."

bron: www.destentor.nl

Restauratie twintig historische graven begraafplaats Eiteren - 5-4-2018

Een gespecialiseerd bedrijf gaat vanaf maandag 16 april twintig historische graven restaureren op begraafplaats Eiteren in IJsselstein. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente.

Begraafplaats Eiteren is aangelegd in 1829 en is een gemeentelijk monument. Diverse bekende IJsselsteiners, zoals burgemeesters, notarissen en predikanten, en hun families, hebben hier hun laatste rustplaats. De eerste begrafenis vond plaats op 3 juli 1829.

De twintig te restaureren graven dateren uit de eerste periode van de begraafplaats en hebben allemaal een of meerdere scheuren of breuken. Voor de geschiedenis van IJsselstein is het van belang de graven voor langere tijd te behouden. Het restaureren houdt in: het lijmen van de gebroken stenen, het opmetselen van de fundering, een nieuwe funderingsplaat neerleggen en de graven recht leggen. Het doel van de restauratie is dat de begraafplaats zijn historische uitstraling behoudt.
bron: AD.nl editie Utrecht
Opheffen Algemene Graven Papendrecht - 24-2-2018

De beheerder van de Algemene Begraafplaats Papendrecht maakt bekend dat de uitgiftetermijn van de onderstaande algemene graven op de algemene begraafplaats verstrijkt en de rechten vervallen.

In overeenstemming met Artikel 21 van de "Beheersverordening begraafplaats Papendrecht"van de gemeente Papendrecht zal 20 jaar na uitgifte van het graf het grafmonument verwijderd en vernietigd worden. De graven worden opgeheven.

Het betreft de volgende graven:

Algemene begraafplaats Papendrecht, Admiraal de Ruijterweg 21-23, 3354XA Papendrecht

Veld N, grafnummer 1 t/m 49 (vervallen na 31-12-2018)
Veld Rka, grafnummers 20 t/m 26 (vervallen na 31-12-2018)

Deze graven zijn uitgegeven in de periode van 1-2-1996 t/m 1-12-1998

Nabestaanden die belangstelling hebben om het grafmonument op te halen, dienen dit vóór 1 februari 2019 bij de administratie van de begraafplaats aan te geven.

Inlichtingen over individuele opgravingen en herbegravingen zijn verkrijgbaar bij de administratie aan de Markt 22, 3351 PB te Papendrecht , telefoon 078-7706260 of per E-mail begraafplaats@papendrecht.nl

Papendrecht, 15-2-2018

E.P. (Edwin) Korsmit
Beheerder begraafplaats
Werkzaamheden begraafplaats Scheldestraat - 18-5-2017

De komende twee jaar staan er diverse werkzaamheden gepland op de begraafplaats aan de Scheldestraat. Het gaat om onderhoudswerkzaamheden en het anders inrichten van sommige delen. De concrete werkzaamheden zijn het ruimen van graven waarvan de termijn is verlopen, vervangen van de drainage, vervangen van de verharding, herinrichten van het pleintje bij het strooiveld, herinrichten van een grafveld, rechtzetten van scheefgezakte grafmonumenten, egaliseren en opnieuw inzaaien van gazons, herinrichten van de entree, restaureren van een monumentaal pand op het terrein en aanbrengen van beplanting. Wanneer grafmonumenten rechtgezet moeten worden, wordt vooraf eerst een foto gemaakt, zodat alles weer in oorspronkelijke staat teruggebracht kan worden. Deze werkzaamheden duren maximaal een halve dag. Grafbeplanting wordt zorgvuldig terug geplant.

Planning
Om overlast op de begraafplaats zoveel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden gespreid over een langere periode. De werkzaamheden starten rond juni 2017 en zijn naar verwachting in juni 2019 klaar. De aannemer zal zorgvuldig en respectvol te werk gaan, hier worden duidelijke afspraken over gemaakt. Tijdens begrafenissen wordt niet gewerkt. Tijdens rouwdiensten in de aula gaan de werkzaamheden wel door, mits deze geen overlast veroorzaken.

Informatieavond
Voor geïnteresseerden is er woensdagavond 31 mei van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond in de aula op de begraafplaats. Hier kunt u binnenlopen op een moment dat voor u het beste uitkomt. Tijdens deze avond worden uw eventuele vragen over de werkzaamheden beantwoord. Wethouder Vermaat is ook aanwezig en onthult rond 19.30 uur het infobord met daarop het nieuwe ontwerp van de begraafplaats. Wilt u naar de informatieavond komen? Meld u zich dan vooraf aan bij Anné Plaisier via e-mailadres a.plaisier@bar-organisatie.nl . Ook voorafgaand aan de informatieavond kunt u met hem contact opnemen als u vragen heeft. Dit kan via e-mail of via telefoonnummer 14 0180.

bron: barendrechtsdagblad.nl
Informatiebord begraafplaats vervangen - 18-10-2018

Door Kees Heitink

Vrijwilligers van de HVOB-werkgroep Behoud Begraafplaats Bennekom hebben zaterdag het bekende historisch informatiebord op de oude begraafplaats vervangen. Dit was nodig omdat het oude bord plotselinge verkleuringen vertoonde. Na onderzoek bleek de oorzaak een productiefout. Leverancier Polomnis uit Kampen heeft daarom gratis een nieuw bord gemaakt.

BENNEKOM - Het informatiebord staat bij de hoofdtoegang naar het Kerkhof aan de Kerkhoflaan. Het geeft informatie over het oudste deel van de begraafplaats. Met hulp van een aangebrachte plattegrond zijn een aantal graven goed te herkennen. Leuk is dat op het bord ook de oudst nog beschikbare plattegrond van dit gedeelte te zien is. Ondanks in de oorlog opgelopen brandschade zijn veel namen nog goed te lezen. Het oudste gedeelte van de begraafplaats staat op de gemeentelijke monumentenlijst. In het midden bevindt zich de grafkelder van de familie Van Wassenaer van Hoekelum. Op een in in 2012 aangebrachte nieuwe sluitsteen zijn alle namen te vinden van de personen die in de kelder hun laatste rustplaats hebben gevonden. Kelder en de andere graven worden al meer dan 25 jaar beheerd en bewaard door de Werkgroep Behoud Begraafplaats Bennekom, de oudste werkgroep van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Er zijn regelmatig rondleidingen, waarbij ook graven elders op de begraafplaats betrokken worden. Een aparte 'domineesroute' en een 'Bennekomse iconenroute' zijn gedrukt beschikbaar. Het informatiebord aan de Kerkhoflaan heeft tot doel Bennekommers en andere belangstellende te laten zien hoe het begraven in het oudste gedeelte verlopen is. Van paden was in die tijd nog geen sprake. Overal liggen graven zonder tussen gedeeltes. Ook waar geen bedekkingen meer zijn liggen nog altijd stoffelijke resten. Toenmalig wethouder Breunis van de Weerd heeft het bord enkele jaren geleden onthuld. Op het bord zit een QRcode waarmee ook extra uitleg kan worden bereikt.

www.oudbennekom.nl

bron: Bennekoms Nieuwsblad
Start aanlegen verzamelgraf met gedenkmonument - 17-10-2018

Start aanlegen verzamelgraf met gedenkmonument op begraafplaats Spindermolen
De gemeente herbegraaft begin november op begraafplaats Spindermolen algemene graven waarvan de graftermijn verstreken is. Hiervoor wordt het grafmonument verwijderd (indien aanwezig) en de stoffelijke resten herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats.

Maandag 15 oktober start de aannemer met de aanleg van het verzamelgraf met gedenkmonument op de begraafplaats Spindermolen. De aannemer plaatst dan alleen de kelders voor het verzamelgraf. We verwachten dat de aannemer een week bezig is met de aanleg. Nadat de ruiming in november is uitgevoerd verzorgt hij de verdere werkzaamheden aan het verzamelgraf met gedenkmonument. Dan komen er ook gedenkzuilen.

Planning werkzaamheden
15 tm 19 oktober 2018: kelders gedenkmonument plaatsen
Begin november: Ruimen en herbegraven stoffelijke resten algemene graven waarvan graftermijn verstreken is.
Toekomstbestendige begraafplaats
Om in de toekomst te kunnen blijven begraven op de begraafplaats is ruimte nodig. Nadat de herbegraving heeft plaatsgevonden worden de grafrijen opnieuw ingericht, zodat er beter met de ruimte kan worden omgegaan.


Kampen wil meewerken aan bijzondere begraafplaats op Keteleiland - 11-9-2018

De gemeente Kampen is van plan om mee te werken aan de realisatie van een bijzondere begraafplaats op een bijzondere plek. Want de beheerder van het Keteleiland, een natuureiland in de monding van het Ketelmeer, wil niet op het vasteland begraven worden maar zoals hij het zelf zegt op 'zijn' eiland.

De beheerder Anton Wezenberg is inmiddels 76 jaar en staat al 25 jaar garant voor het onderhoud van het mooie natuureiland en de daar gelegen passantenhaven, die hij mede vormgegeven heeft. Hij verblijft een groot gedeelte van het jaar in de enige woning op het eiland.

De eigenaar van het Keteleiland, Kampereiland Vastgoed NV, is akkoord met zijn verzoek om op termijn op het eiland begraven te worden. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom meewerken aan het bijzondere verzoek en zal de procedures daarvoor in gang zetten. Naast een uitgebreide omgevingsvergunning, moet ook de gemeenteraad officieel akkoord gaan met het verzoek.


Hartenwens

Burgemeester Bort Koelewijn benadrukt dat het ”een uniek verzoek voor een unieke situatie” betreft. "Normaal gesproken werken we hieraan niet zo snel mee, we hebben er ook wel even een tijdje over gediscussieerd omdat het wellicht ook een precedent schept voor andere mensen die op een ongebruikelijke plek begraven willen worden, maar het gaat hier om een hartenwens van iemand die zich jarenlang met heel veel liefde heeft ingezet voor het prachtige natuureiland. Die wens wil het college van B&W honoreren.

Keteleiland

Het Keteleiland is in 1940 ontstaan. Het ligt in de monding van de IJssel en is ongeveer 45 hectare groot. Op de beheerder na is het een onbewoond eiland. Er heeft zich in de afgelopen tientallen jaren een gevarieerde vegetatie ontwikkeld. Naast reeën is het de pleisterplaats van talloze vogels. Zo is het onder meer de thuisbasis voor de zeldzame zeearend in het broedseizoen.

Beheerder Anton Wezenberg beheert het natuurgebied in de IJsselmonding al ruim vijfentwintig jaar naar eigen inzicht. Hij is eraan verknocht en wil er te zijner tijd heel graag begraven worden.

Naast de aanvraag van een omgevingsvergunning is er ook een bestemmingsplanwijziging voor nodig om het eiland aan te wijzen als begraafplaats.

De gemeente laat weten dat toestemming voor het graf alleen gegeven wordt onder de restrictie dat de gemeente zich het recht voorbehoudt om het graf over tien jaar te mogen ruimen. "Het graf wordt geen eigendom", zegt burgemeester Koelewijn. "Indien gewenst kan het over tien jaar geruimd worden, mits het dan nog gevonden kan worden aangezien er slechts een zwerfkei op het graf geplaatst zal worden."

bron: rtvoost.nl
De tand des tijds met schoffels te lijf - 29-8-2018

ZELHEM - door Feikje Breimer - Onderhoud oude begraafplaats

Je bent net gepensioneerd en gaat helpen een begraafplaats onderhouden, dan heb je iets bijzonders uit te leggen op een feestje. Harry Somsen plaatste in 2013 een advertentie met de vraag om hulp. De graven van de twee eeuwen oude begraafplaats in Zelhem verdwenen nagenoeg onder de begroeiing en de gemeente had besloten de graven te ruimen. Ook al waren de grafrechten van sommige graven eeuwigdurend afgekocht.

Harry Somsen staat bovenop een graf en trekt het onkruid tussen het grind vandaan. Jan Saalmink trekt met zijn hark keurige streepjes door het zand terwijl Ep Oldenhave schoffelt. Harry verdiept zich al jaren in de geschiedenis van Zelhem, toen hij de bordjes van de gemeente op de graven zag in 2013 schrok hij. Harry: "Bij de gemeente bleek de geschiedenis van de begraafplaats niet goed bekend te zijn. Ik ben in de archieven van het erfgoedcentrum Achterhoek Liemers gedoken en heb de begraafplaats in kaart gebracht.

Herstellen

Ik heb voorgesteld om met vrijwilligers het oude gedeelte in ere te herstellen. Ep reageerde op de advertentie en Jan kende ik al. Met ons drieën zijn we aan de klus begonnen." Er stonden berken van twee meter hoog. Ep wijst naar de coniferen naast een graf met een hek er omheen. "De takken hingen tot op de grond, die hebben we gesnoeid zodat er weer vrij zicht was." Jan maakt een knippende beweging met zijn armen en wijst op een ander graf. Daarop stonden de hagen zo hoog dat we ons knippend een weg zochten, net zolang tot we een grafsteen vonden."

Harry legt uit dat de heren alleen graven onderhouden waarvan in het archief geen familie of andere belanghebbende geregistreerd staat. Harry: "Je kunt niet weten wat nabestaanden wel of niet willen. Wat bijzonder was om te merken is dat toen wij de boel op orde kregen sommige families hun graven ook weer gingen bijhouden."

Jan, Ep en Harry nemen hun eigen tuingereedschap mee en kregen via de RABObank ooit een bijdrage voor grind en anti-worteldoek. In het voorjaar zijn de mannen het drukst in de weer, voor de herdenking op 4 mei moet alles er netjes bijliggen. Jan wijst naar de steen van Francaise Jouffroy. "Hier stond de buxus op borsthoogte. We hebben alles teruggesnoeid en met zwarte verf de letters op de steen bijgewerkt." Harry trekt wat gras weg van een verscholen zandsteen. Een conifeer van meer dan honderd jaar oud is er half overheen gegroeid. Aan het hek van een ander graf hangt een ijzeren bordje met daarop de tekst 'rust in vrede'. Dat vond Ep tussen het gras, Harry wist dat het graf met het hek van een smid was. Ze hebben het bordje er daarom maar aan opgehangen.

In het graf met het nummer 1043 is de burgemeester van Zelhem begraven. Herman Becking stierf honderdzeventig jaar geleden. Dankzij Harry, Jan en Ep is hij niet vergeten.

(foto: F. Breimer) Jan, Harry en Ep aan het werk. "We redden ons, al is hulp welkom. We zouden blij zijn met zo'n gasbrander tegen onkruid."


Al 1.334.501 monumenten on-line! - 22-10-2018 14:10:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.334.501 grafmonumenten, 2.472 begraafplaatsen, 2.059.715 personen, 9.553 monitorrecords, 452 vrijwilligers en 25.606 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de Jong (10985x), Jansen (10078x), de Vries (9500x), Bakker (8422x), Visser (7580x), van Dijk (7535x), Janssen (6475x), van den Berg (6449x), Smit (5942x), de Boer (5838x), Bos (5686x), Meijer (5531x), de Groot (5212x), Mulder (5049x), Vos (4730x), Dekker (4416x), Brouwer (4124x), Peters (3258x), Hendriks (3214x), van Leeuwen (3160x).Kok (3095x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
AaltenOude Begraafplaats1
AbbenbroekNieuwe Begraafplaats1
Anna PaulownaAlgemene Begraafplaats Anna Paulowna6
ArnhemBegraafplaats Moscowa1
BergeijkRK begraafplaats parochie 't Hof56
Berkel en RodenrijsNH Kerkhof1
BladelProtestantse Begraafplaats25
Driebergen-RijsenburgOude Begraafplaats1
DriehuisBegraafplaats Westerveld20
EindhovenBegraafplaats Stratum De Roostenhof1
EllecomOude Begraafplaats1
GramsbergenBegraafplaats Anerdijk17
HeerdeBegraafplaats Engelmanskamp2
HoutenRK Begraafplaats Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemin46
KockengenAlgemene Begraafplaats1
LeiderdorpAlgemene Begraafplaats Leiderdorp13
LeidschendamGem Begraafpl Stompwijk1
LunterenGemeentelijke Begraafplaats10
MiddenbeemsterAlgemene begraafplaats Beemster167
MidlumKerkhof16
MidslandKerkhof13
Nieuw-WeerdingeNieuw Weerdinge4
NieuwenhoornBegraafplaats73
NijmegenBegraafplaats Jonkerbos15
NunspeetBegraafplaats Nunspeet West56
OrthenBegraafplaats Orthen175
OudenhoornBegraafplaats2
RenkumAlgemene Begraafplaats Onder de Bomen1
RhenenRhenen stad1
RoosendaalBegraafplaats Zegestede Roosendaal23
SchijfBegraafplaats87
TerschellingBegraafplaats26
VledderAlgemene Begraafplaats83
WaddinxveenAlgemene begraafplaats Thijmhof5
WezepOude Kerkhof1
ZelhemBegraafplaats1
ZuidlandBegraafplaats2
ZutphenOude Begraafplaats58
 Totaal:1.013


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.97614.976
200625.50840.484
200727.00667.490
200833.929101.419
200954.374155.793
201092.954248.747
2011122.548371.295
201287.522458.817
2013110.250569.067
2014162.118731.185
2015267.484998.669
2016132.5921.131.261
2017120.7461.252.007
201882.4941.334.501


Berichten Archief

 © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ