Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Oorlogsgraf-dreigt-te-verdwijnen

Nieuwsbericht

Oorlogsgraf dreigt te verdwijnen
 - 9-11-2018
Het oorlogsgraf van Gouwenaar Gerrit Zuidam dreigt te verdwijnen van begraafplaats IJsselhof. Tenminste, als er geen nabestaanden meer gevonden worden.

Dat laat de Oorlogsgravenstichting (OGS) weten, die een zoektocht is gestart naar nabestaanden van Zuidam.

De rustplaats van Zuidam is een particulier familiegraf. Dat houdt in dat de familie verantwoordelijk is voor de rechten en onderhoud. De grafrechten van Zuidam zijn echter al lange tijd verlopen.

,,Normaal gesproken houden we een familiegraf nog twee jaar aan als de rechten zijn verlopen'', zegt Martin Vijverberg, locatiemanager van IJsselhof. ,,Omdat het om een oorlogsgraf is, besloten we op eigen initiatief om het graf langer aan te houden.''

Nationaal Ereveld
Mochten er uiteindelijk geen verdere familieleden meer zijn, zal het oorlogsgraf verplaatst worden naar het Nationaal Ereveld in Loenen. ,,Dat gebeurt altijd bij oorlogsslachtoffers'', meldt Hélène Briaire van OGS. De stichting houdt een groot onderzoek naar nabestaanden of geïnteresseerden die de grafrechten willen overnemen. Tot nu toe zonder resultaat.

Het liefst willen zowel Vijverberg of Briaire het graf van Zuidam in Gouda houden. ,,Jaarlijks wordt hier in de periode van 4 en 5 mei een krans gelegd'', zegt Vijverberg. ,,Dit oorlogsgraf heeft een belangrijke functie.''

Briaire vult aan: ,,We zien oorlogsgraven liever verspreid over gemeenten. Het is belangrijk dat herdenkingen niet alleen in Loenen gehouden worden.''

Gerrit Zuidam werd in 1920 geboren in Gouda als zoon van een meubelmaker. Slechts weinig informatie is over hem bekend. Wel is uit documenten bekend dat Zuidam een beroep als banketbakker had.

Daaraan kwam een einde tijdens de oorlog, toen in totaal 2329 Gouwenaars naar Duitsland werden gedeporteerd voor dwangarbeid. Zuidam was een van hen. Hij overleed in 1944 op 23-jarige leeftijd in München. Hoe hij aan zijn einde is gekomen, is niet bekend.

bron: AD-Gouda

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ