Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Lippenhuister-kerk-hoopt-op-hulp-dorp-voor-begraafplaats

Nieuwsbericht

Lippenhuister kerk hoopt op hulp dorp voor begraafplaats
 - 30-12-2018
De Protestantse Gemeente Lippenhuizen/Hemrik roept de hulp in van het dorp om de begraafplaats rondom het kerkgebouw de Piterkerk in Lippenhuizen te onderhouden

,,Wij houden door alle bestuurlijke taken rond de begraafplaats weinig tijd over voor de kerk”, vertelt kerkrentmeester Trea Abma. De begraafplaats is eigendom van de kerk. Dat betekent dat de kerk zelf de administratie op orde moet houden en het onderhoud in goede banen moet leiden. Maar door de kleine organisatie wordt dat steeds lastiger voor de begraafplaats, die volgens de kerk altijd belangrijk is geweest voor het dorp. De hulp van externe vrijwilligers is daarom welkom.

,,De organisatie van de Protestantse Gemeente Lippenhuizen/Hemrik bestaat uit ongeveer vijftig mensen. De meesten daarvan zijn behoorlijk op leeftijd en kunnen niet meer zoveel doen. Daar redden we het op dit moment moeilijk mee”, legt Abma uit. ,,Onze kerkelijke gemeente wordt steeds kleiner en dat merken we nu ook op deze manier.”

Een oudere vrouw binnen de organisatie is nu verantwoordelijk voor de begraafplaatsadministratie. ,,Dat gaat grotendeels met de computer. Zij ondervindt daar nog wel eens een probleempje mee. Ik moet nu af en toe helpen. Een wat jonger iemand die goed met computers kan omgaan, zou welkom zijn om af en toe bij te springen. Je hebt er verder geen heel bijzondere vaardigheden voor nodig, het is best gebruiksvriendelijk.”

Ploegje vrijwilligers
Ook rond het onderhoud van de begraafplaats zijn extra handen altijd gewenst. ,,Er komt nu elke woensdagmorgen een ploegje vrijwilligers dat de boel onderhoudt en ervoor zorgt dat de graven er mooi bij liggen”, zegt Abma. ,,We hebben er wel eens over nagedacht om schoonmakers in te huren, maar dat kost te veel geld. Dus we zijn afhankelijk van vrijwilligers.”

Abma weet niet precies hoeveel graven er bij de kerk zijn. ,,Ik heb ze nooit geteld maar het zijn er aardig wat.”

,,Het is nu wel echt tijd om actie te ondernemen, want het baart mij natuurlijk wel zorgen”, zegt Abma. ,,We moeten hier niet langer mee wachten. Wij hebben overleg met kerken uit onder meer Jonkerslân en Langezwaag. Wij zijn nu de eerste die met een nijpend tekort te maken heeft, maar daar kunnen die kerken in de toekomst ook mee te maken krijgen. Als we de handen ineen slaan kunnen we daar problemen voorkomen.”

De gemeente wacht nu eerst de reacties af. ,,Ik hoop dat veel mensen zich melden. Hoeveel is natuurlijk lastig in te schatten. Over een paar maanden zullen we kijken welke actie we gaan ondernemen.”

Abma zegt dat ze goede hoop heeft dat iemand wordt gevonden. ,,We kunnen later ook altijd langs de deuren gaan om mensen te vragen.”
bron: https://frieschdagblad.nl

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ