Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Na-elf-jaar-begint-het-rouwen-voor-Esther-uit-Leende-opnieuw

Nieuwsbericht

Na elf jaar begint het rouwen voor Esther uit Leende opnieuw.
 - 29-3-2019
Na elf jaar begint het rouwen voor Esther uit Leende opnieuw: urn van moeder gestolen bij crematorium in Eindhoven

EINDHOVEN - ,,Het is alsof ik haar voor de tweede keer kwijtraak." Woorden die volgens Esther Lagarde uit Leende het dichtst komen bij het gevoel dat ze kreeg toen ze ontdekte dat de urn met de as van haar moeder was weggehaald uit de urnentuin van crematorium Rijtackers in Eindhoven.

Elf jaar geleden overleed haar moeder Irma op 49-jarige leeftijd en het graf bij Rijtackers was voor de familie een fijne plek om haar te herdenken en herinneringen op te halen. ,,Je geeft het verlies letterlijk een plek", aldus de 31-jarige Esther.

Paniek
Totdat er eerder deze maand een telefoontje kwam van crematorium-eigenaar Dela. ,,Ze vertelden dat tijdens de storm de foto bij het graf beschadigd was, dus ging ik de volgende dag even kijken. Ik zag meteen dat de tegel boven de buis met de urn verschoven was. Toen ik deze optilde, bleek de urn verdwenen. Ik heb staan schreeuwen, maar ik was er helemaal alleen. In paniek ben ik het crematorium in gerend om hulp te zoeken. Het voelt als een nachtmerrie, alsof het rouwen weer opnieuw begint."

Een gerichte actie, denkt Esther in eerste instantie. ,,Maar al snel was er sprake van meer vernielingen en bleken er meer urnen gestolen. Ik kan alleen maar denken 'waarom'. Het is een urn van misschien een paar tientjes. Gewoon een standaardmodel zonder enige financiële waarde."

Zoektocht
In de dagen na de verdwijning helpt Esther mee zoeken of de urnen wellicht ergens waren achtergelaten. ,,We hebben het hele terrein van het crematorium afgezocht. In de struiken, heggen en zelfs in de vijver. Het voelde als iets wat ik moest doen. Ik was het aan mijn moeder verplicht. Helaas hebben we niets gevonden. Ik heb ook meteen contact gehad met mijn nichtje. Ook de as van háár moeder ligt in de urnentuin van Rijtackers. Ze heeft dezelfde dag nog contact gezocht met Dela en de urn mee naar huis genomen."

Esther kan alleen maar hopen dat de urn met de as van haar eigen moeder nog ergens teruggevonden wordt. ,,Laat degene die dit gedaan heeft alsjeblieft enig fatsoen hebben. Ik hoef niet te weten wie het is maar ik wil het laatste wat er van mijn moeder is, terug. Gelukkig heb ik nog een hangertje met een beetje as, maar ze is niet compleet op deze manier."

Rust is weg
Mocht de urn gevonden worden dan keert deze volgens Esther niet terug in de urnentuin. ,,Ik denk dat de as dan een plekje krijgt bij mijn vader thuis. De rust die ik hier vond is weg en zal ook nooit meer terugkeren."

Dela liet eerder deze week al weten dat er vier urnen verdwenen waren uit de urnentuin van Crematorium Rijtackers. Dela laat beveiligers surveilleren en heeft cameratoezicht ingesteld. Ook is er melding gedaan bij de politie.

Bron: www.ed.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ