Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Diefstal-op-de-begraafplaats-in-Hoenderloo

Nieuwsbericht

Diefstal op de begraafplaats in Hoenderloo, hoe respectloos is dat?
 - 8-6-2019
Diefstal op een begraafplaats. Dat komt bij nabestaanden dubbel zo hard aan. Monique van Hunen uit Hoenderloo kan hierover - tot haar grote verdriet - nu mee praten. Een opa- en omabeeldje, dat ze speciaal voor het graf van haar moeder en vader had gekocht, is onlangs gestolen. ,,Hoe respectloos kan je zijn?’’

,Als je het lef hebt, breng het beeld terug!’’ Monique van Hunen (57) zegt het met een sterk verheffende stem. ,,Hoe haal je het in je hoofd om juist attributen die emotionele betekenis hebben, van een graf te stelen? Je moet sowieso afblijven van spullen van anderen, maar al helemaal op een begraafplaats. Ik kan er niet over uit”.

Ziek
Ziek is ze ervan, nog steeds, een kleine week nadat de diefstal werd ontdekt. Bij het graf van haar ouders – op de mooi onderhouden begraafplaats in Hoenderloo - doet ze haar verhaal. Bij de grafsteen, sinds vorige week ontdaan van het opa- en omabeeldje, dat voor Monique zoveel betekenis heeft. ,,Mijn buurvrouw belde me, het was op Hemelvaartsdag. Goh, heb je het beeld op het graf van je ouders mee naar huis genomen? Want het staat er niet meer.” Ik schrok, nee, ik heb het helemaal niet opgehaald. Het stond er nog maar zo’n vijf maanden. Met een vriendin ben ik toen meteen naar de begraafplaats gegaan. Overal gezocht, maar niet gevonden. Dinsdag heb ik bij de politie aangifte gedaan.”

Voor Monique heeft het beeld – een opa- en omaatje – grote emotionele betekenis. ,,Ik heb het vorig jaar op de kop kunnen tikken op Marktplaats. Het was zo’n beeld waarvan mijn moeder, die vorig jaar is overleden, altijd zei, dat vind ik nou mooi. Nee, zelf had ze het beeld niet. Maar toen ik het op Marktplaats tegenkwam, dacht ik, dat is het precies het beeld dat ze zou mooi vindt. Achterop staat ook de tekst: voor altijd samen. Hoe mooi is dat? Mijn vader en moeder liggen samen in het graf”.

Zeker 20 kilo
Monique gaat ervan uit dat de daders met de auto moeten zijn geweest. ,,Het beeld weegt zeker 20 kilo, dat neem je niet zo even mee. Ik woon hier op nog geen vijf minuten fietsen, maar heb het beeld ook met de auto gebracht”. ,,Kijk,’’ wijst Monique naar de achterliggende Arckelaan, waar naast de hoofdingang aan de kant van de Heldringkerk, tevens een toegang tot de begraafplaats is. ,,Vanaf die weg hebben ze waarschijnlijk zicht gehad op het beeldje. En toen gedacht, die nemen we mee”.

Weinig waard
Maar niet alleen het beeld is gestolen, ook een vogelnestkastje, dat ze op een paal bij het graf had gezet, is weg. ,,Mijn vader was een groot vogelliefhebber. Zo treurig dat ze dan ook het vogelnestkastje meenemen. Ik snap het ook niet. Het is financieel allemaal weinig waard, maar het beeld en het vogelnestkastje bij het graf betekenen voor ons én de kleinkinderen heel veel. Weet u, we woonden naast mijn ouders, de opa en opa van mijn kinderen dus. Ze waren er kind aan huis. Het doet mijn kinderen mede daarom ook veel pijn dat het beeld en het vogelnestkastje zijn gejat.”

Zeer ontstemd
Ook al doet Monique een klemmend beroep op de daders het beeld terug te zetten, vertrouwen dat dat gebeurt heeft ze eigenlijk niet. ,,We zien het beeld nooit meer terug,’’ zegt ze sip. ,,Al zou ik echt niet weten wat de dieven ermee kunnen of willen doen. Echt, we zijn hierover allemaal zeer ontstemd”.

Hekken begraafplaats gaan niet op slot
Beheerder Wim Hofman van de begraafplaats in Hoenderloo is net als Monique van Hunen ontstemd over de diefstal. Hij constateert dat het gestolen beeldje niet het enige is wat er de afgelopen tijd is buit gemaakt. Vorig jaar nog, herinnert hij zich, was er volgens hem een diefstal bij het graf van een doodgeboren kindje. ,,Vreselijk”. Maar maatregelen om het tegen te gaan kan hij niet nemen. ,,Een begraafplaats hoort geen vesting te zijn. Die moet vrij toegankelijk zijn, overigens niet na zonsondergang. Maar dat staat ook op de bordjes te lezen. Bovendien, we beheren de begraafplaats met een stichting. Met zeven vrijwilligers doen we het onderhoud. Als je sloten op de hekken wil maken, dan moet je ervoor zorgen dat er iedere ochtend en iedere avond iemand het hek van het slot haalt en weer op slot doet. Dat is praktisch haast onmogelijk. Los van het feit dat we dat ook niet willen. Permanente bewaking kan natuurlijk ook niet. Cameratoezicht? We hebben niet eens stroom op de begraafplaats, los van het feit of je in verband met de privacywetgeving al dan niet camera’s mag ophangen. Technisch is dat hier sowieso onhaalbaar. Het is er ’s avonds en ’s nachts pikkedonker”.

bron: destentor.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ