Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Vrijwilligers-knappen-grafstenen-op

Nieuwsbericht

Vrijwilligers knappen grafstenen op: Je moet wel een vaste hand hebben
 - 30-8-2019
Op de begraafplaats in Loppersum is in alle vroegte al een drukte van belang. Al twaalf jaar lang wordt de begraafplaats door een aantal vrijwilligers elke zaterdagochtend opgeknapt. Reden genoeg voor het team van Expeditie Grunnen om even een kijkje te nemen.
Een vaste hand
Gré Wijnenga zit op de begraafplaats onder een parasol letters op een grafsteen over te verven. 'Daar moet je wel een vaste hand voor hebben', merkt Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer. 'Ik moet niet aan de drank zitten, want dan wordt het niks', antwoordt Wijnenga gniffelend.

'U bent deze teksten aan het herstellen, zitten er mooie teksten tussen?', vraagt Niemeijer terwijl Wijnenga rustig door aan het schilderen is. 'Ja, er zitten hele mooie teksten tussen. Vooral de stenen van de kleine kindjes, die zijn heel indrukwekkend', antwoordt Wijnenga.
'Maar eigenlijk ben je niet heel erg bezig met de teksten, we zijn gewoon letters aan het verven', vervolgt ze. Wijnenga vertelt dat ze vaak nadenkt over vroeger terwijl ze aan het werk is: 'Dat waren wel barre tijden met armoede en Spaanse griep.'

'Geen tijd om na te denken over de dood'
Verderop zit ook Janneke Prins de letters te herstellen van een gedenksteen. 'Denkt u dan ook aan de dood als u aan het werk bent?', vraagt Niemeijer aan de vrijwilligster. Prins moet lachen om de vraag: 'Nee, joh. 'Ik heb geen tijd om na te denken over de dood'

Te arm voor een steen
Prins neemt het team van Expeditie mee naar een veld zonder grafzerken: 'Hier liggen 273 mensen. Die waren te arm voor een grafsteen.' De vrijwilligers hebben samen uitgezocht wie er op de plekken liggen. Binnenkort komt er een gedenksteen met alle namen erop. 'Zodat ze toch nog toegevoegd kunnen worden aan het stenen archief', vertelt Prins.
bron: rtvnoord.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ