Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Historisch-hek-begraafplaats-Nieuwerkerk-wordt-eindelijk-opgeknapt

Nieuwsbericht

Historisch hek begraafplaats Nieuwerkerk wordt eindelijk opgeknapt
 - 30-11-2019
Het historische hek bij de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt eindelijk opgeknapt. Dat meldde wethouder Schuurman woensdagavond 27 november tijdens de raadsvergadering.

Op de agenda van de gemeenteraad stond een beheerplan voor begraafplaatsen in Zuidplas. Tijdens de behandeling van het plan door de gemeenteraad werd door verschillende raadsleden aandacht gevraagd voor andere manieren van begraven zoals bovengronds begraven. Ook kwam het al dan niet vestigen van een crematorium in Zuidplas aan bod.

Verschillende raadsleden vroegen aandacht voor de grafmonumentenlijst. Deze blijkt, 7 jaar nadat historische verenigingen input gaven, nog steeds niet te zijn vastgesteld. De keuze om een extern bureau te laten onderzoeken welke richtlijnen er moeten komen voor een dergelijke monumentenlijst rekende niet bij alle raadsleden op steun. Ook werden er vragen gesteld over de privacy op de Essehof in Nieuwerkerk vanwege de toenemende woningbouw naast de begraafplaats. Tot slot was er aandacht voor de tarieven voor lijkbezorging. In de gemeente Zuidplas worden steeds minder mensen begraven; hierdoor staan de tarieven onder druk.

Wethouder Schuurman gaf aan dat een crematorium niet in deze visie thuishoort. De visie gaat namelijk over lijkbezorging. Wel wordt er gekeken naar extra mogelijkheden naast het traditionele begraven. De wethouder gaf aan dat de Historische verenigingen in Nieuwerkerk en Moordrecht inderdaad een aantal graven hebben aangedragen die behouden zouden moeten blijven. De historische vereniging in Zevenhuizen en Moerkapelle werkt ook aan een dergelijke lijst. Ook private begraafplaatsen worden meegenomen op de te vormen grafmonumentenlijst.

Tot slot meldde Schuurman dat de opdracht om het hek bij de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel op te knappen is verstrekt aan een lokale ondernemer. Eerder vroeg historicus Adri den Boer aandacht bij Gouwe IJssel Nieuws over de traagheid op dit onderwerp vanuit de gemeente.
bron: gouweijsselnieuws.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ