Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Exact-weten-waar-je-opa-is-begraven-dankzij-digit-register-in-Wierden

Nieuwsbericht

Exact weten waar je opa is begraven dankzij digit. register in Wierden
30-11-2019 - WIERDEN - Nabestaanden weten straks precies waar hun familielid is begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Wierden. Dankzij de inzet van de Historische Kring Wederden.

De Historische Kring Wederden (HKW) zette alle namen van mensen die op de begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden ter aarde zijn besteld in een digitaal register. Achter de namen op alfabet staat in welk ‘vlak’ de stoffelijke resten liggen, in welke rij en op welk nummer. „Nabestaanden weten meestal wel waar hun grootvader ongeveer begraven is, maar de exacte plaats is vaak onbekend”, zegt Leta Evers. Zij zette zich het afgelopen jaar samen met Theo Pigge in voor de klus. „Eigenlijk legden we onze wens voor het in kaart brengen van de graven drie jaar geleden al bij de gemeente neer. Het duurde lang voordat we het vertrouwen kregen om gegevens uit te wisselen. Ineens stond er vorig jaar een ambtenaar op de stoep met een tekening van de begraafplaats. We typten de namen van de lijst over. Daar waren we met z’n allen een klein jaar mee bezig.”

Op de begraafplaats die in 1848 in gebruik werd genomen zijn in de loop der jaren ongeveer drieduizend mensen begraven, van wie het merendeel geen grafsteen heeft. Op de oudste delen staan her en der koperen paaltjes met plaatjes, maar grafstenen ontbreken. „Waar grafzerken staan is het makkelijker, maar bij de paaltjes ontbreken de nummers vaak.” Geïnteresseerden kunnen zowel bij de HKW als bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente terecht. „Hier kunnen ze de naam intypen in onze computer”, zegt Evers. „Vervolgens krijgen ze een formulier met plattegrond waarmee ze op de begraafplaats de exacte plek van het graf kunnen vinden. We verwachten veel aanloop van mensen die willen weten waar hun grootouders precies liggen.”

Begraafboek
Ook doet de werkgroep genealogie van de HKW onderzoek naar het verhaal achter de namen van de overleden Wierdenaren. „Daar zijn allerlei websites voor”, zegt Evers. „Maar we hopen ook dat we het grote begraafboek van de gemeente mogen inzien”, aldus Theo Pigge. „Daar staan ook de geboorte- en overlijdensdata in van de overledenen en die willen we graag hebben. Maar ook de gegevens van de rechthebbenden worden vermeld en die zijn privacygevoelig. Je kunt bijvoorbeeld zien wie in het verleden niet betaalde voor de grafrechten van een gestorven familielid.”

De werkgroep hoopt te ontdekken welke Wierdenaren van historische betekenis waren. Het hoeft niet altijd te gaan over oorlogsveteranen en verzetshelden. Pigge verdiepte zich bijvoorbeeld in het leven van B.J. van Buuren (1837 - 1910), die 32 jaar wethouder was en die ligt begraven aan de Appelhofstraat. Als blijvende herinnering werd er in de wijk West een straat naar Van Buuren vernoemd. Op de begraafplaats is ook de laatste rustplaats van notaris Poulie, een graf met een groot ijzeren hek. En dan het graf van stationschef Jan Sutherland, die in de oorlog met gevaar voor eigen leven een brandende locomotief wegleidde uit het dorp. „We hopen dat we nog meer boven water krijgen.”

De digitale indeling van de Gemeentelijke Begraafplaats wordt op 10 december om 16.00 uur officieel in gebruik genomen bij de HKW aan de Appelhofdwarsstraat.

Opknapbeurt
De Historische Kring Wederden is tevens bezig met een tweede project: het opknappen van de begraafplaats. „We hopen op een groep vrijwilligers die ons helpt”, zegt Theo Pigge. „De gemeente onderhoudt de paden en het groen, maar de graven zijn de verantwoordelijkheid van de familie. Dat is lastig, omdat die er vaak niet meer is. We willen onkruid uit de zerken halen en konijnenholen dichtmaken. Kapotte en vervallen graven restaureren, dat is een ander verhaal. Daar is kennis voor nodig en geld dat de gemeente niet heeft. We zijn op zoek naar subsidie, want we willen de historische graven graag behouden voor de toekomst.”
bron: tubantia.nl
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies