Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Begraafplaatsen-in-Haarlemmermeer-niet-kostendekkend

Nieuwsbericht

Begraafplaatsen in Haarlemmermeer niet kostendekkend.
 - 4-12-2019
HAARLEMMERMEER De zes begraafplaatsen in Haarlemmermeer zijn lang niet kostendekkend. Het college van burgemeester en wethouders laat onderzoeken of dat kan worden verbeterd, zei wethouder Marjolein Steffens-van de Water vorige week tijdens het wekelijkse persgesprek.

Het college wil de kwaliteit en toegankelijkheid van de begraafplaatsen verbeteren. Recent is de jongste begraafplaats, Meerterpen, gerenoveerd. De bestrating, beplanting, bomen en de urnenmuur zijn opgeknapt of vernieuwd.

De gemeente voerde gesprekken met een ondernemer om de exploitatie van Meerterpen over te nemen. Die gesprekken hebben echter niet tot een resultaat geleid. Daarom behoudt de gemeente het beheer over Meerterpen.

Samen met de vijf andere begraafplaatsen, Iepenhof, Taxushof, Lindenhof, Wilgenhof en De Akker Gods in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, is dit jaar een nadelig saldo van ruim 300.000 euro op de begraafplaatsen.

Er komt dus een onderzoek om dat te veranderen. Eerder is met de gemeenteraad afgesproken dat begraafplaatsen kostendekkend zouden moeten zijn. Verhoging van het tarieven voor graf- en begraafrechten is voor het college geen optie. Tussen 2012 en 2015 zijn die tarieven al per jaar met ruim 7 procent verhoogd. Haarlemmermeer behoort inmiddels tot de duurste gemeenten als het om begraven gaat.

De gemeente wil kijken of ecologisch begraven op velden van Meerterpen kan worden ingevoerd. Dan worden er bij het begraven materialen gebruikt die na verloop van tijd opgaan in de natuur. De verwachting is dat die vorm van begraven zal groeien.

Ook wil de gemeente onderzoeken om een deel van de grond van Meerterpen te verkopen aan de islamitische gemeenschap. Moslims begraven hun overledenen op een permanente plek, evenals de joodse gemeenschap.
bron: witteweekbladnieuw-vennep.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ