Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Werkstraf-ge

Nieuwsbericht

Werkstraf geëist tegen jonge Enschedese grafrovers.
 - 18-1-2020
ALMELO/ENSCHEDE- „Ongelooflijk hufterig”, zei de Almelose officier van justitie Dronkers vrijdagmiddag. Hij eiste werkstraffen van 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van drie maanden tegen ‘de grafrovers’ Stefan de G. (20) en Tim S. (19) uit Enschede.

De twee stalen op 16 mei van het vorig jaar met grof geweld bronzen beelden, ornamenten en letters van graven op de Oosterbegraafplaats in Enschede. Ze kregen er bij een oudijzerhandelaar uiteindelijk 35 euro voor, maar de door hen aangerichte schade bedraagt ruim 14.000 euro. Openbaar aanklager Dronkers wil dat De G. en S. daar elk de helft van vergoeden.

Beschadigd
Op de begraafplaats zijn nog steeds graven beschadigd. Graven waarvoor nog geen geld is voor een reparatie en graven waaraan de nabestaanden nog niets durven te doen. Uit angst om bij een volgend bezoek weer met vernielingen te worden geconfronteerd. Want de schade hakte er in.

„Hoe haal je het in je botte hoofd om zoiets te doen?,” vroeg rechter Rikken aan De G. Aan S. kon hij dat niet vragen, want die kwam niet opdagen. Volgens zijn advocate Greven was de 19-jarige emotioneel niet in staat de rechtszaak bij te wonen. De G. vertelde met het schaamrood op de kaken aan rechtbankvoorzitter Heijink en haar collega’s dat hij die 16de mei met S. op de scooter door Enschede dwaalde. De twee wilden eigenlijk kijken of er nog iets te halen viel in een leegstaand pand op het terrein van de Universiteit Twente. Ze zochten rood koper. Maar ze belanden niet in het pand, maar op de Oosterbegraafplaats.

Gevulde rugzakken
„We liepen een beetje rond,” aldus De G, „en toen zei Tim: ‘Hier kunnen we wel wat meenemen, hier is ook koper’.” Meegebrachte nijptangen werden gepakt, er werd aan koperen letters op graven getrokken, er werd tegen ornamenten getrapt. Een getuige zag de twee later met gevulde rugzakken de begraafplaats verlaten. Bij de politie verklaarde S. dat hij op de dodenakker niets had gedaan. Hij had er alleen bij gestaan en was niet weggegaan toen zijn vriend plots tekeer ging op de graven.

De G. heeft een gokverslaving en S. een drankprobleem. Volgens officier van justitie Dronkers zijn beiden verstandelijk beperkt. „Jongens met een zwaar belast verleden”, zei de openbaar aanklager. „Jongens die niet bij machte zijn bij zichzelf in te grijpen als dat nodig is.”

Aan het eind van de zitting stond De G. op. Hij wilde graag het woord richten tot de mensen die hij verdriet had aangedaan. Terwijl de tranen over zijn wangen biggelden zei hij: „Het is niet goed te praten wat ik heb gedaan. Maar ik heb er zoveel spijt van dat ik mezelf niet kan vergeven. Ik kan het niet terugdraaien, maar ik hoop wel dat jullie me kunnen vergeven.”

De rechtbank doet op 31 januari uitspraak.
bron:tubantia.nl


 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ