Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Zaltbommel-zal-graven-Bossche-Poort-niet-zomaar-ruimen

Nieuwsbericht

Zaltbommel zal graven Bossche Poort niet zomaar ruimen
 - 15-3-2020
ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel zal niet rücksichtslos op begraafplaats Bossche Poort graven gaan ruimen waarvoor geen grafrechten zijn betaald en waarvan rechthebbenden afstand doen. ,,We maken natuurlijk een afweging of graven van historische waarde zijn. Daarvoor is de status van monument voor individuele graven niet vereist.”

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente in een reactie op mr. Willem van der Putten. Deze deskundige op het gebied van rechten rond begraven en begraafplaatsen stelde dat het opstellen van een lijst met bijzondere graven geen enkele rechtsbescherming biedt. Nabestaanden van mensen die in een bijzonder graf liggen, hebben met de lijst van de gemeente dus geen enkele zekerheid.

Verbolgen over brief
Tientallen nabestaanden reageerden verbolgen toen ze recent van de gemeente per brief de vraag kregen of ze de rechten van een graf op de Bossche Poort willen verlengen. De kosten variëren van 1300 euro voor 10 jaar tot ruim 10.000 euro voor onbepaalde tijd.

Een deel van het bedrag is voor onderhoud. Dat is voor de Bossche Poort in 2016 veranderd. Toen werd de begraafplaats onderdeel van het park op de Stadswallen. Volgens de gemeente heeft dat voor de rechthebbenden tot gevolg dat de kosten worden gematigd.
Hoeveel lager blijkt niet uit de verzonden brieven. Dat komt doordat de gemeente standaardbrieven verstuurt over grafrechten op algemene begraafplaatsen. ,,Het komt wel meer voor dat nabestaanden er na lange tijd weer aan worden herinnerd dat ze rechthebbende zijn van een graf. Dit is de enige manier om onze administratie weer op orde te krijgen.”
bron: www.bd.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ