Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Gemeente-Raalte-wil-graf-van-overleden-man-en-dochter-ruimen

Nieuwsbericht

Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen.
23-5-2020 - Gemeente Raalte wil graf van overleden man en dochter ruimen, moeder Rita is woest: ‘Ik heb recht op dat graf’

Rita van Dijk uit Zwolle is woest op de gemeente Raalte. De gemeente ruimt het graf van haar overleden man en dochter in Heino, omdat de termijn van dertig jaar verloopt. Van Dijk claimt grafrechten voor onbepaalde tijd te hebben. Raalte vindt het een verdrietige situatie, maar zegt dat wat er destijds met haar is besproken nooit is vastgelegd. ,,Nu maakt u, dertig jaar later, wederom fouten.”

De slepende kwestie tussen Van Dijk en de gemeente duurt voort. De aanleiding van het pijnlijke meningsverschil: bordjes bij verscheidene graven op de Algemene Begraafplaats in Heino in februari. ‘De aanwezige grafbedekking en het grafmonument worden tussen 15 maart en 1 mei verwijderd’.
Hoewel het bordje er in februari nog niet stond, geldt dit in principe ook voor het graf van de overleden man en dochter van Van Dijk. Maar volgens Van Dijk ligt het anders. ,,Ik heb recht op het graf, omdat dat in 1990 is afgegeven voor onbepaalde tijd.’’

‘Onderhoud voor onbepaalde tijd’
Zowel de gemeente Raalte als Rita van Dijk is niet meer in het bezit van het zogenoemde 'rechthebbende document’. Daarop staat wie de rechthebbende persoon is en er staat ook op of het graf voor onbepaalde tijd is of voor de duur van een bepaald aantal jaren.

Wél is Van Dijk in het bezit van onder meer een document waar de toenmalige gemeente Heino destijds arceerde dat ze betaalt voor het onderhoud van het graf voor onbepaalde duur. De gemeente Heino ging in 2001 op in de gemeente Raalte.

Raalte laat weten dat er destijds nooit iets is vastgelegd, waardoor ze zegt niets anders te kunnen dan dezelfde vraag te stellen als aan alle andere nabestaanden. Van Dijk kan het contract voor beide graven verlengen, ze kan beide niet verlengen of ze verlengt alleen het graf waarin haar man en dochter begraven liggen. ‘Dit betekent wel dat de extra brede grafsteen verwijderd moet worden’, valt te lezen in een brief. In het verleden zijn haar man en dochter drie keer herbegraven.

Verzaken
Van Dijk hoopte op enige coulance vanuit de gemeente, maar die wordt niet geboden. ‘De regelgeving geeft ons helaas weinig ruimte voor coulance. In het verleden is de gemeente Heino u tegemoet gekomen door u, in afwijking van de regelgeving, de mogelijkheid te geven het naastgelegen graf aan te kopen. Daarnaast heeft u toestemming gekregen voor het plaatsen van een gedenksteen over beide graven’, laat de gemeente weten.

In een brief laat de Zwolse weten dat ze niet akkoord gaat met de voorstellen van de gemeente. ,,Ze geeft zelf aan dat er toentertijd helaas nooit iets is vastgelegd. Dat de gemeente dat verzaakt heeft, is mij niet te verwijten. Daar moet zij zelf de verantwoordelijkheid voor nemen, maar ik constateer dat dit niet het geval is. Voor beide eeuwigdurende graven heb ik eeuwigdurend onderhoud aangeschaft. Een kopie is zelfs overhandigd. Waarom zou iemand onderhoud voor onbepaalde tijd nemen als dat niet het geval zou zijn?’’, vraagt Van Dijk zich af.

Ze eist van de gemeente dat het graf van haar man en dochter voor eeuwig intact zal blijven en dat het schriftelijk vastgelegd moet worden. Daarnaast wil ze zwart-op-wit excuses van de gemeente. Raalte claimt voor 15 juni een reactie op de voorgelegde voorstellen. Laat de Zwolse niets weten, dan vervallen de grafrechten en kunnen ze opnieuw uitgegeven worden.
bron: destentor.nl
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies