Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Begraafplaats-Cuijk-mogelijk-gespaard

Nieuwsbericht

Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard?
31-5-2020 - Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard, onderzoek naar Romeins belevingscentrum op palen.

CUIJK - De eeuwenoude begraafplaats naast de Martinuskerk in Cuijk hoeft misschien toch niet te wijken voor een hypermodern Romeins belevingscentrum aan de Maas.

De gemeente Cuijk laat de komende maanden onderzoeken of zo'n Ceuclum Archeo Experience center, zoals dit interactieve museum voorlopig heet, ook op palen boven de begraafplaats gebouwd kan worden.

150 graven
Kan dat, dan blijft het kerkhof, waarvan de gemeente sinds 2009 de eigenaar is, 'gespaard’ en hoeven er ook geen om en nabij 150 graven geruimd te worden.

Begin dit jaar presenteerde het Cuijkse communicatiebureau Di-visie een ambitieus plan waarmee het Romeins verleden van Cuijk in binnen- en buitenland gepromoot moet worden voor meer toeristen. Di-visie was door de gemeente gevraagd met een plan te komen voor de promotie van Romeins Cuijk.
Begraafplaats Cuijk, Romeinsbelevingscentrum>
Blikvanger: het experience center met ruimte voor de belangrijkste Romeinse vondsten uit Cuijk, op de plek waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden hun castellum (fort) hadden in Cuijk.

‘Waarom juist hier?’
Gevoelig punt: de begraafplaats, met bekende Cuijkse namen als Regouin en Manders, evenals een oud-burgemeester en priesters, moet wijken voor dit enkele miljoenen euro's kostende project. Verschillende nabestaanden van mensen die op het kerkhof begraven liggen, spraken eerder dit jaar in De Gelderlander al hun afschuw uit over het ambitieuze plan: ‘Waarom juist hier?’.

De Cuijkse politiek zegt niet bij voorbaat ‘nee’ tegen het ruimen van graven, leerde navraag eerder dit jaar nog.

Na de zomer
Na de zomervakantie moet duidelijk zijn of ‘Ceuclum’ op palen haalbaar is. In november is het laatste woord aan de gemeenteraad.
bron: gelderlander.nl
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies