Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Huizumer-Begraafplaats-heeft-nieuw-voetpad-van-circulair-materiaal

Nieuwsbericht

Huizumer Begraafplaats heeft nieuw voetpad van circulair materiaal
31-5-2020 - LEEUWARDEN - De Huizumer Begraafplaats heeft nieuwe voetpaden. Deze vervangen de oude grindpaden, waardoor de begraafplaats nu beter begaanbaar is voor rolstoelen en scootmobiels. De paden zijn gemaakt van Xiriton, een natuurlijk en volledig recyclebaar bouwmateriaal dat is ontwikkeld door Frank Bucher uit Stiens.

De basis van Xiriton is olifantsgras, een metershoog rietgras dat je na één keer planten twintig jaar kunt oogsten. Rondom Schiphol zijn grote velden met dit gras te vinden, omdat de hoge stengels ganzen uit het gebied weren. Olifantsgras neemt in vergelijking met andere planten zeer veel CO2 op uit de lucht. Dit door de plant opgenomen CO2 wordt in Xiriton opgeslagen.

Het versnipperde olifantsgras werd in het Xiriton-mengsel voor de Huizumer Begraafplaats vermengd met kalk, zand, trascement, schelpengruis en slootwater (deze mix wordt XM4 genoemd). Frank Bucher, ontwikkelaar van het circulaire bouwmateriaal: ,,Xiriton is niet één product, maar een concept dat je voor veel toepassingen kunt gebruiken in wegen-, water- en woningbouw. De kracht van Xiriton is de combinatie van organisch materiaal met steenachtig materiaal, zodat de voordelen van beide materialen samenkomen. Hierdoor is Xiriton licht, isolerend, flexibel, schokabsorberend, brandveilig en volledig recyclebaar. Mijn streven is om dit circulaire concept zo simpel in elkaar te zetten, zodat zoveel mogelijk mensen het overal kunnen toepassen met de lokale mogelijkheden.”

In 2017 werd ook een Xiriton-pad aangelegd in de Prinsentuin in Leeuwarden. Een deel van de Prinsentuin werd destijds aangewezen als proeftuin voor circulaire materialen. Arjen Kammeraat, projectleider van de gemeente Leeuwarden: ,,Wij willen als gemeente laten zien wat er mogelijk is op circulair gebied. De Prinsentuin was daar een mooie proeftuin voor. Xiriton heeft zich daar goed bewezen, want het is sterk en veilig, heeft een lage CO2 footprint en geeft een natuurlijke uitstraling. Daarom past het bij onze ambities om de grondstoffenstroom zo duurzaam en lokaal mogelijk te houden. We willen in de gemeente meer gebruik maken van circulaire producten uit de regio en ontwikkelaars van deze materialen de ruimte geven, als een soort podium. De Huizumer begraafplaats leent zich daar uitstekend voor.”

Het Xiritonpad was een eerste stap naar een natuurlijkere uitstraling van de Huizumer begraafplaats. De komende tijd wordt de begraafplaats nog verder opgeknapt met nieuwe beplanting.

Tekst: Danita Vellinga Bron: huisaanhuisleeuwarden.nl
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact